Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megtalálták Pearl feldarabolt holttestét?

2002.05.17. 13:39
Valószínűleg megtalálták a januárban eltűnt amerikai újságíró, Daniel Pearl feldarabolt holttestét elásva Karacsi mellett pénteken. A pakisztáni rendőrség szerint a testet kilenc darabban találták meg, a fejet pedig levágták a törzsről.
Kilenc darabra vágott holttestet talált a pakisztáni rendőrség Karacsi mellett egy elhagyott egyszobás épület mellett elásva. A hatóságok szerint a test valószínűleg a Wall Street Journal januárban eltűnt újságírójáé, a 39 éves Daniel Pearlé. A pakisztáni kormányszóvivő elmondta, hogy hivatalosan még nem azonosították a testet, és a DNS-vizsgálat több hetet vehet igénybe. A maradványokat jelenleg öt orvos vizsgálja - jelentette a BBC.

Az al-Kaida után nyomozott

Daniel Pearl még január 23-án tűnt el Karacsiban, amikor szélsőséges iszlám fegyveresekkel akart találkozni a "cipőbombás" Richard Reid ügyével kapcsolatban. Reid egy cipőbe rejtett bombával kísérelte meg felrobbantani az American Airlines Párizs-Miami járatát múlt év decemberében. Az Egyesült Államokban fogva tartott férfi állítólag az al-Kaida tagja volt, és Pearl is ezzel kapcsolatban nyomozott.

Ezt követően egy ismeretlen csoporttól fényképek és emailek érkeztek, azt állította, hogy fogva tartják Pearlt, és az Egyesült Államok afganisztáni hadjárata ellen tiltakoznak. Egy hónappal később az újságíró torkának átvágását bemutató videofelvételt juttattak el ismeretlenek a pakisztáni amerikai konzulátusra. Pearl hetedik hónapban lévő terhes feleségét hagyta maga után.

Sejk az emberrablók között

Az emberrablással kapcsolatban négy férfit, köztük a Nagy-Britanniában nevelkedett Ahmed Omár Szaid sejket is letartóztatták. A február elején letartóztatott 28 éves Szaid sejk állítólag a szélsőséges Jaish-e-Mohammed csoporttal is kapcsolatban állt. Feltételezések szerint ez a csoport szorosan köthető Bin Laden al-Kaida terrorszervezetéhez. Omar Szaid már ült börtönben három angol, és egy amerikai turista elrablásáért 1994-ben. A bírósági tárgyalás során a vádlottak ártatlannak vallották magukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!