Piroska
-1 °C
5 °C

Fizettek az iraki olasz túszokért

2004.04.23. 12:12
Titkosszolgálati források szerint Olaszország kifizette a túszejtők kilencmillió eurós követelését a húsvétkor elrabolt olasz túszokért. Az olasz hatóságok tagadnak, a sajtó szerint bizonytalan a túszmentés sikere.
Kifizette a váltságdíjat a húsvétkor Irakban elrabolt olasz túszokért az olasz állam - jelentették titkosszolgálati forrásokra hivatkozva az olasz lapok. "Megadták, amit a túszejtők akartak", vagyis hárommillió eurót fizettek fejenként a túszok szabadulásáért - írta a Corriere della Sera. Az olasz hatóságok ugyanakkor tagadják, hogy bármiféle váltságdíjat fizettek volna a változatlanul tartó tárgyalások alatt - írja a milánói napilap.

A három életben maradt túsz - negyedik társukat április 14-én kivégezték - élete most attól függ, hogy a túszejtők tartják-e magukat az alkuhoz - írja a Corriere della Sera. A titkosszolgálatok meggyőződése szerint az amerikai alkalmazásban álló biztonsági őrök életben vannak, ez optimizmusra ad okot.

A túszejtések ellenére sem szabad "megfutamodni" - foglalt állást az ügyben a Vatikán. A pápai állam véleméye szerint véget kell vetni a vérontásnak. A Vatikán szerint ugyanakkor "szilárd hidakat" kell kiépíteni az iszlám vallás felé. A katolikusok szerint azonban jogos az önvédelem azokkal szemben, akik az iszlámmal visszaélve terrorcselekményeket követnek el.