Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kivégezték brit túszukat az al-Kaida terroristái

2004.10.08. 18:43
Négy héttel elrablása után kivégezte brit túszát Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezérének terrorcsoportja. A hírt az abu dzabi tévé közölte, a Reuters hírügynökség arról számolt be, a lefejezésről videót is láttak. Bigley fivére közölte: a család "abszolút bizonyítékot" látott arról, hogy a túsz halott.
Kivégezte négy hete elrabolt brit túszát Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezetőjének terroristacsoportja, értesült az abu dzabi tévé. Az arab hírcsatorna "jólértesült" forrásokra hivatkozott Kenneth Bigley haláláról szóló beszámolójában, délután a Reuters azt jelentette, tudósítója látta a lefejezésről készült videót.

Tévedésért imádkoznak

Kenneth Bigley
A hatvankét éves mérnököt szeptember 16-án két amerikai társával együtt rabolták el. A két amerikait napokon belül lefejezték a terroristák, Bigleyt életét eddig megkímélték. A túsz elengedése fejében az Irakban fogva tartott nők szabadon bocsátását követelték. Nagy-Britannia nem tudta teljesíteni a követelést, mivel egyetlen iraki nő sincs brit fogságban.

Kenneth Bigley családja megerősítette péntek este, hogy az Irakban foglyul ejtett férfit kivégezték. A meggyilkolt brit túsz fivére, Phil közölte: a család "abszolút bizonyítékot" látott arról, hogy a túsz halott. Az iraki háború ellen már korábban is fellépő Phil Bigley nyilatkozatot adott ki: "Kérem, kérem, állítsák le a háborút és akadályozzák meg, hogy még több élet elvesszen. Ez törvénytelen, ezt meg kell állítani. Blair úrnak vér tapad a kezéhez."

Paul Bigley nemrég a terroristáktól kapott üzenetre hivatkozva testvére szabadon bocsátását jósolta.

Sorsdöntő napok

Kenneth Bigley több videóüzenetet is küldött Irakból. A feltehetően a terroristák nyomására készült felvételeken hazugsággal vádolta Tony Blairt, illetve kijelentette, hogy a brit kormány semmit sem tesz a megmentéséért. A vádakra reagálva Jack Straw borzasztónak nevezte, hogy a férfit ilyen helyzetbe kényszerítették fogvatartói, de mint mondta, a brit kormány nem tárgyal terroristákkal.

A túsz megmentése érdekében több magánszemély és csoport is tárgyalt a terroristákkal. Legutóbb Muamar Kadhafi líbiai államfő lépett fel Bigley érdekében.