Mária
-6 °C
-2 °C

Kivégezné Zimbabwe a feltartóztatott gép utasait

2004.03.10. 15:25
Bár még mindig nem tudni, mi a valós szerepük és hova tartottak, Zimbabwe már a vasárnap feltartóztatott repülő hatvannégy utasának kivégzésével fenyegetőzik. Az amerikaiakkal és a britekkel rossz viszonyban lévő kormány szerint az utasok amerikai-brit szolgálatban álló zsoldosok, a szállítócég fegyveres biztonsági őrökről beszél.
Kivégezhetik a vasárnap feltartóztatott hatvannégy feltételezett zsoldost a zimbabwei hatóságok - jelentette a BBC. Egy hamis utaslistával és árunyilatkozattal repülő, fegyvereket is szállító gépen lefogott férfiak "a törvényeink szerint kiszabható legsúlyosabb büntetésre számíthatnak" - jelentette be Stan Mudenge külügyminiszter.

A feltételezett zsoldosok Namibiából, Dél-Afrikából és Angolából érkeztek. Továbbra sem tisztázott valós szerepük és végső uticéljuk - írja a BBC.

Fegyveres biztonsági őrök

A zimbabwei belügyminiszter hétfői jelentése szerint egy amerikai tulajdonú gépen zsoldosokat és fegyvert csempésztek. Időközben kiderült, hogy a gép már a Nagy-Britanniában székelő Logo Logistics Ltd.-jé, a cég egy hete vásárolta meg eredeti tulajdonosától.

A Logo állítása szerint az utasok a Kongói Demokratikus Köztársaságba tartottak, és az ország bányáiban dolgoztak volna fegyveres biztonsági őrként.

Egyenlítői Guinea is bejelentkezett

A zimbabwei kormány a Mugabe elnökkel szemben ellenséges Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát vádolja, állításuk szerint a "zsoldosok" egy volt brit különleges alakulatossal, az amerikai kormánnyal és egy dél-afrikai zsoldoscsoportal is kapcsolatban álltak - írja a BBC.

Más jelentések szerint a fegyveresek Egyenlítői Guineába tartottak, ahol egy pucskisérletről szóló beszámoló után ingataggá vált a helyzet. Az ország tájékoztatási minisztere szerint Guineában is letartóztattak tizenöt zsoldost.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.