Előd
9 °C
17 °C

Készültség Zimbabwében a titokzatos gép miatt

2004.03.09. 12:21
Tovább bonyolódott a vasárnap Hararéban feltartóztatott, a feltételezések szerint zsoldosokat és fegyvereket szállító gép ügye. A repülő amerikai tulajdonosa állítólag egy hete eladta a gépet egy "tekintélyes dél-afrikai vállalatnak".
Teljes készültséget rendeltek el a zimbabwei hadseregnél azután, hogy feltartóztattak egy Dél-Afrikából érkezett, amerikai bejegyzésű teherszállító repülőgépet 64 feltételezett zsoldossal a fedélzetén.

Mozgosítanak

"Mozgósítottuk valamennyi biztonsági szervünket az ügy alapos kivizsgálása érdekében" - jelentette be egy magát megnevezni nem kívánó kormányilletékes kedden Hararéban. Az amerikai bejegyzésű repülőgép a dél-afrikai fővárostól, Pretoriától északra lévő Wonderboom repülőteréről szállt fel törvénytelenül - közölte kedden Moses Seate, a dél-afrikai polgári repülés (CAA) szóvivője.

A városnak nincs nemzetközi repülőtere. Törvénytelen felszállni egy olyan légikikötőből, amelyet nem jegyeznek a nemzetközi légi forgalomban - magyarázta Seate.

Eladták a gépet

Megerősítette, a CAA is vizsgálatot folytat, hogy megállapítsa, kinek a tulajdonában van az amerikai bejegyzésű gép. A repülőgépet a Kansas állambeli Ottawában működő Dodson Aviation Inc. cég jegyzi. A cég igazgatója hétfőn azonban bejelentette, hogy egy héttel ezelőtt eladták a repülőgépet a Logo Ltd. nevű "tekintélyes dél-afrikai vállalatnak".

A zimbabwei hatóságok szerint a Boeing 727-100 típusú gép tulajdonosai hamis nyilatkozatot tettek a szállítmányról és az utasokról. A 64 különböző nemzetiségű zsoldos mellett a gép katonai felszerelést is szállított.

Arról azonban semmit sem tudni, hogy a titokzatos repülőgépnek Zimbabwe a végállamosa vagy csak tranzitállomása volt-e.