Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Amerikai gépet foglaltak le Zimbabwében

2004.03.08. 16:50
Zsoldosokat és fegyvereket szállító amerikai tulajdonú gépet foglalt le állítása szerint a Zimbabwei kormány. A gép hamis vámáru-nyilatkozattal, hamis utaslistával repült. Az Egyesült Államok hararei követsége sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta a hírt.
Zsoldosokat és fegyvereket szállított egy amerikai tulajdonú szállítógép a zimbabwei kormány szerint. A gépet Harare repterén tartóztatták fel - jelentette be Kembo Mohadi belügyminiszter.

Állítása szerint a gépen hatvannégy, különböző nemzetiségű utas, a gyanú szerint zsoldos volt, és még fegyvereket is találtak - írja a BBC. "A gép tulajdonosai hamis vámnyilatkozatot tettek és hamis utaslistát adtak át" - jelentette be a miniszter. A zimbabwei hatóságok nyomozást folytatnak a "zsoldosok" személyazonosságának és "végső küldetésének" kiderítésére.

Az Egyesült Államok hararei nagykövetsége sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta Mohadi bejelentését - írja a BBC. A hírszájt értesülései szerint a gépet átszállították egy katonai támaszpontra, az utasok sorsa ismeretlen.

Az Egyesült Államok és Zimbabwe két éve gyakorlatilag megszakította kapcsolatait, miután Mugabe elnök meghamisította az elnökválasztás eredményeit. Mugabe szerint az amerikaiak és a britek a hatalmára törnek, amiért megfosztotta földjeiktől a fehér nagybirtokosokat.

Mugabe véres földreformja után Afrika egykor leggazdagabb országa folyamatos élelmiszerhiánnyal küzd, és államcsődközeli állapotban.