no

Milliárdos visszaéléseket talált a lemondatott miniszteri biztos

2011.06.08. 13:40
Három hónapja megküldte a Magyar Állami Operaház gazdálkodásáról szóló több száz oldalas jelentését Horváth Ádám, volt miniszteri biztos az intézményt felügyelő szaktárcának és a KIM-nek. A jelentés számos gazdasági ügylettel kapcsolatban felvetette a hűtlen kezelés gyanúját, hivatalos vizsgálat nem indult, viszont egy kínos közjáték után a miniszteri biztosnak le kellett mondania. Horváth Ádám a múlt héten két napig volt az Operaház főigazgatója.
Horváth Ádám
Horváth Ádám

Több mint egy milliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze a Magyar Állami Operaház gazdálkodásában Horváth Ádám, volt miniszteri biztos. Horváth a problémás szerződésekről egy közel hatszáz oldalas jelentést állított össze, amit a további vizsgálatok érdekében megküldött az illetékes minisztériumoknak. A jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban.

Horváth Ádám tavaly szeptemberben lett az Operaház miniszteri biztosa, azzal a megbízással, hogy egy nyolcfős átvilágító bizottság élén tekintse át az évi nyolcmilliárdos költségvetéssel működő intézmény pénzügyeit. A szakértői bizottság által első körben feltárt visszásságok miatt 2010 októberében Réthelyi Miklós miniszter visszavonta Vass Lajos főigazgató vezetői megbízatását. Horváth a főigazgató menesztése utáni hónapokban is folytatta a vizsgálatokat.

A többek között Szőcs Géza kulturális államtitkárnak postázott jelentés legnagyobb tétele az Operabál szervezésével kapcsolatos 280 millió forintos szerződéskonstrukció. A jelentés szerint a szerződések egyértelműen előnytelen helyzetbe hozták az Operaházat, amely addig az épület bérbeadójaként tisztán csak profitált a rendezvényből.

2008 januárjában az Operaház két megállapodás alapján összesen 280 millió forint plusz áfáért a bál díszleteinek tulajdonosa lett azzal a céllal, hogy az Opera legyen a bál szervezője. A Budapesti Operabál Kft.-nek, az addigi szervezőnek azonban továbbra sem kellett megválnia az üzlettől. Egy ellenszerződésben megbízást kapott, hogy díjazásért 2019-ig végezze a rendezvény főszervezői munkálatait.

A jelentés egyértelműen felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mert a szerződés óta megtartott bálon már nem a Kft. fizetett fix bérleti díjat az Operának, hanem fordítva, az Opera a Kft-nek.

A miniszteri biztos talált olyan pénzügyi szabálytalanságokat is, amelyek egyik riválisának, a főigazgatói posztra szintén pályázó Harangozó Gyula tevékenységére vonatkoztak. Harangozó a balettkar igazgatójaként minden vendégművészt és korrepetitort egy Paul Szilard Production nevű New York-i cégen keresztül hozott Magyarországra. A gázsit ennek a cégnek a bécsi számlájára utalta át a pesti Operaház, ám Harangozónak rendelkezési joga volt a cég bécsi számlája felett. További furcsaság, hogy esetenként - a szerződések szerint - nem a művészek kapták meg közvetlenül a nekik járó napidíjat, hanem azt készpénzben egy magyar nő vette fel helyettük rendszeresen. Nem kis összegekről van szó, volt aki helyett akár ezer dollárt felvett egy napra a megbízott.

Ez az ügy pénteken a minisztériumban is téma volt, amikor Horváthot Szőcs Géza vezetésével váratlanul beszámoltatták miniszteri biztosi tevékenységéről. Horváth éppen lemondott két napja kapott Opera-főigazgatói posztjáról. Réthelyi miniszter múlt szerdán adta át a kinevezést annak ellenére, hogy a kulturális államtitkár nem támogatta a döntést. A KIM közreműködésével bejelentették, hogy Réthelyi Orbán kormányfő kifejezett kérése ellenére adta áldását Horváth új pozíciójára, aki pénteken lemondott mindkét posztjáról, a friss főigazgatóságról és a miniszteri biztosságról is

A 2011 februárjában elkészült jelentés visszhangtalan maradt, hivatalos vizsgálat eddig nem indult.

Szőcs Géza az Index kérdésére azzal indokolta az államtitkárság eddigi passzivitását, hogy nemcsak ő kapta meg a jelentést, hanem Gál András Levente közigazgatási államtitkár és a kulturális miniszter is. „Természetes esetben a kulturális államtitkárságnak kell foglalkozni a kulturális intézményekkel, de olyan helyzet adódott, hogy ebből kimaradtunk. Nem duzzogtam emiatt, egyszerűen csak távol tartottam magam ettől. Most normális mederbe kerültek a dolgok” – mondta az államtitkár. Szőcs azt is mondta, hogy nem személyes alapon ellenezte Horváth kinevezését: "tavaly valóban Harangozó Gyulát támogattam, de ez nem jelenti azt, hogy az idén is".

A jelentés sorsáról kedden érdeklődtünk Gál András Levente államtitkárságán is a KIM-ben. A minisztérium sajtóosztálya cikkünk megjelenése után rövid tájékoztatót adott ki, amely cáfolja Szőcs állítását, és leszögezi, hogy a KIM sem korábban, sem az utóbbi napokban nem kapott az operaházi jelentésből.

Az Opera helyzete a keddi kormányülésen is napirenden volt. Információink szerint személyi kérdésekben nem született új döntés, csupán Réthelyi miniszter adott tájékoztatást az igazgatói pályázaton kialakult helyzetről.