Dömötör
11 °C
14 °C

Milliárdos visszaéléseket talált a lemondatott miniszteri biztos

2011.06.08. 13:40
Három hónapja megküldte a Magyar Állami Operaház gazdálkodásáról szóló több száz oldalas jelentését Horváth Ádám, volt miniszteri biztos az intézményt felügyelő szaktárcának és a KIM-nek. A jelentés számos gazdasági ügylettel kapcsolatban felvetette a hűtlen kezelés gyanúját, hivatalos vizsgálat nem indult, viszont egy kínos közjáték után a miniszteri biztosnak le kellett mondania. Horváth Ádám a múlt héten két napig volt az Operaház főigazgatója.
Horváth Ádám
Horváth Ádám

Több mint egy milliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze a Magyar Állami Operaház gazdálkodásában Horváth Ádám, volt miniszteri biztos. Horváth a problémás szerződésekről egy közel hatszáz oldalas jelentést állított össze, amit a további vizsgálatok érdekében megküldött az illetékes minisztériumoknak. A jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban.

Horváth Ádám tavaly szeptemberben lett az Operaház miniszteri biztosa, azzal a megbízással, hogy egy nyolcfős átvilágító bizottság élén tekintse át az évi nyolcmilliárdos költségvetéssel működő intézmény pénzügyeit. A szakértői bizottság által első körben feltárt visszásságok miatt 2010 októberében Réthelyi Miklós miniszter visszavonta Vass Lajos főigazgató vezetői megbízatását. Horváth a főigazgató menesztése utáni hónapokban is folytatta a vizsgálatokat.

A többek között Szőcs Géza kulturális államtitkárnak postázott jelentés legnagyobb tétele az Operabál szervezésével kapcsolatos 280 millió forintos szerződéskonstrukció. A jelentés szerint a szerződések egyértelműen előnytelen helyzetbe hozták az Operaházat, amely addig az épület bérbeadójaként tisztán csak profitált a rendezvényből.

2008 januárjában az Operaház két megállapodás alapján összesen 280 millió forint plusz áfáért a bál díszleteinek tulajdonosa lett azzal a céllal, hogy az Opera legyen a bál szervezője. A Budapesti Operabál Kft.-nek, az addigi szervezőnek azonban továbbra sem kellett megválnia az üzlettől. Egy ellenszerződésben megbízást kapott, hogy díjazásért 2019-ig végezze a rendezvény főszervezői munkálatait.

A jelentés egyértelműen felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mert a szerződés óta megtartott bálon már nem a Kft. fizetett fix bérleti díjat az Operának, hanem fordítva, az Opera a Kft-nek.

A miniszteri biztos talált olyan pénzügyi szabálytalanságokat is, amelyek egyik riválisának, a főigazgatói posztra szintén pályázó Harangozó Gyula tevékenységére vonatkoztak. Harangozó a balettkar igazgatójaként minden vendégművészt és korrepetitort egy Paul Szilard Production nevű New York-i cégen keresztül hozott Magyarországra. A gázsit ennek a cégnek a bécsi számlájára utalta át a pesti Operaház, ám Harangozónak rendelkezési joga volt a cég bécsi számlája felett. További furcsaság, hogy esetenként - a szerződések szerint - nem a művészek kapták meg közvetlenül a nekik járó napidíjat, hanem azt készpénzben egy magyar nő vette fel helyettük rendszeresen. Nem kis összegekről van szó, volt aki helyett akár ezer dollárt felvett egy napra a megbízott.

Ez az ügy pénteken a minisztériumban is téma volt, amikor Horváthot Szőcs Géza vezetésével váratlanul beszámoltatták miniszteri biztosi tevékenységéről. Horváth éppen lemondott két napja kapott Opera-főigazgatói posztjáról. Réthelyi miniszter múlt szerdán adta át a kinevezést annak ellenére, hogy a kulturális államtitkár nem támogatta a döntést. A KIM közreműködésével bejelentették, hogy Réthelyi Orbán kormányfő kifejezett kérése ellenére adta áldását Horváth új pozíciójára, aki pénteken lemondott mindkét posztjáról, a friss főigazgatóságról és a miniszteri biztosságról is

A 2011 februárjában elkészült jelentés visszhangtalan maradt, hivatalos vizsgálat eddig nem indult.

Szőcs Géza az Index kérdésére azzal indokolta az államtitkárság eddigi passzivitását, hogy nemcsak ő kapta meg a jelentést, hanem Gál András Levente közigazgatási államtitkár és a kulturális miniszter is. „Természetes esetben a kulturális államtitkárságnak kell foglalkozni a kulturális intézményekkel, de olyan helyzet adódott, hogy ebből kimaradtunk. Nem duzzogtam emiatt, egyszerűen csak távol tartottam magam ettől. Most normális mederbe kerültek a dolgok” – mondta az államtitkár. Szőcs azt is mondta, hogy nem személyes alapon ellenezte Horváth kinevezését: "tavaly valóban Harangozó Gyulát támogattam, de ez nem jelenti azt, hogy az idén is".

A jelentés sorsáról kedden érdeklődtünk Gál András Levente államtitkárságán is a KIM-ben. A minisztérium sajtóosztálya cikkünk megjelenése után rövid tájékoztatót adott ki, amely cáfolja Szőcs állítását, és leszögezi, hogy a KIM sem korábban, sem az utóbbi napokban nem kapott az operaházi jelentésből.

Az Opera helyzete a keddi kormányülésen is napirenden volt. Információink szerint személyi kérdésekben nem született új döntés, csupán Réthelyi miniszter adott tájékoztatást az igazgatói pályázaton kialakult helyzetről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!