Ma végleg bezár a Kamaraszínház

2012.05.07. 16:21
Bezárása előtt hétfőn este tartja utolsó előadását a Budapesti Kamaraszínház; a végelszámolás alatt álló teátrumban A vágy villamosát játsszák, az előadás után gyertyagyújtással búcsúznak színházuktól a társulat tagjai a Tivoli előtt.

A Budapesti Kamaraszínháznak az évad hátralévő időszakára meghirdetett előadásai elmaradnak. A megvásárolt jegyek június 6-ig a Károly körút 21. szám alatti jegyirodában visszaválthatóak.

A teátrumot 1990-től a végelszámolásig irányító Szűcs Miklós az MTI-nek hétfőn úgy fogalmazott: minden remény elszállt. Mint mondta, nincs elég pénz az évad befejezéséhez sem, mivel négy év alatt több mint negyven százalékot vontak el a színháztól, továbbá a minisztérium által az idei évad lezárására adott támogatás sem volt elegendő július végéig, ameddig a szezon tartana. A színház csütörtökön még ősbemutatót tartott, másnap a végelszámoló társulati ülésen bejelentette, hogy megszűnt a színház. Így Háy János Vasárnapi ebéd című darabjából végül csupán egy előadást játszhattak - tette hozzá. 

Mint mondta, arra még engedélyt kaptak, hogy hétfőn A vágy villamosa előadását, amely hosszú sikerszériát élt meg, megtarthassák, a társulat elbúcsúzhasson a színháztól. "Úgy tudom, hogy Magyarországon állami színházat még soha nem zártak be" - mutatott rá.

Szűcs Miklósnak nincsenek hivatalos információi arról, hogy a színház játszóhelyeivel mit terveznek, bár hallott olyat, hogy ősztől újra színházi előadásoknak adhatnak otthont. Szűcs Miklós elmondta: a Tivoli épülete előtt a hétfő esti előadás után, körülbelül 21.45 és 22.00 óra között búcsúznak színházuktól, a társulat mindenkit vár az eseményre.

A Budapesti Kamaraszínházat működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cég végelszámolással történő megszüntetéséről két hónapja döntött az MNV Zrt., mert nem látta biztosítottnak a színház finanszírozását.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) február végén átcsoportosított ugyan 147 millió forintot a színháznak az évad befejezésére, ám ez a csökkentett támogatás az MNV Zrt. szerint a tavaszi évad befejezéséig nem lett volna elegendő, és nem volt biztosítva a színház őszi évadjának finanszírozása sem. A végelszámoló március 7-én vette át az irányítást a színház felett, ő vizsgálta meg, hogy mire van elég pénze a társaságnak és milyen kifizetések élveznek elsőbbséget.