Nem akar igazgatóváltást a Ludwig alapítója

2013.05.02. 11:00
Igazgatóváltást tervez a budapesti Ludwig múzeum élén a minisztérium. Megkerestük a múzeum alapítóját, az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftungot, hogy megtudjuk, támogatják-e a kormány szakmai szempontból kérdéseket felvető terveit. Az alapítvány egyik vezetője, Walter Queins válaszolt.

A kulturális kormányzat a jelek szerint arra készül, hogy lecserélje a Ludwig múzeum igazgatóját. Hogyan látja Bencsik Barnabás működését a múzeumot alapító Ludwig Stiftung?

Bencsik kiemelkedően jó munkát végzett az elmúlt öt évben.

Részt vettek annak a szakmai zsűrinek a munkájában, amely a múlt héten egy új jelöltet támogatott az előző igazgató helyett?

Az aacheni Ludwig alapítvány az előző [öt évvel ezelőtti] igazgatóválasztás menetétől eltérően nem vet részt a szakmai zsűri munkájába. Nincs szerződésben rögzítve, hogy a minisztériumnak meg kellene hívnia a Ludwig Stiftung képviselőit. Ugyanakkor sajnálatosnak tartjuk, hogy nem lehet hatásunk az igazgatóválasztás folyamatára. Különösen, hogy a Ludwig alapítvány Bencsik kinevezésének megújítását szorgalmazza.

Hogyan vélekednek Fabényi Júlia munkásságáról?

Nem ismerjük a másik jelentkező, Fabényi Júlia szakmai hátterét, így a vele való együttműködésről sem tudunk véleményt formálni.

A magyar kormány egy monumentális kulturális beruházást, egy múzeumi negyedet tervez, amelynek épületébe költöztetnék a Ludwig múzeumot is. Támogatják ezeket a terveket?

Baán Lászlóval még csak egy találkozásunk volt a tervezett múzeumi negyed ügyében. Jelenleg még számos kérdésünk van a Ludwig költöztetésével kapcsolatban.

A Ludwig alapítvány 1989-ben olyan szerződést kötött a magyar állammal, amelyben kölcsön- és örökbe adnak egy jelentősebb nemzetközi kollekciót, hogy elindulhasson a budapesti Ludwig. Cserébe a magyar állam vállalta, hogy a Ludwig múzeum gyűjteményébe adja a Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményét. Amely a mai napig nem történt meg.

A Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének átadása a Ludwignak még nem lezárt kérdés. A Ludwig 1989-ben adományozta nemzetközi anyagát, részben letétben, részben ajándékként a magyarországi múzeumnak.

A Magyar Művészeti Akadémia egyik vezetője is tagja volt az igazgatót kiválasztó szakmai zsűrinek. Az Akadémia korábban úgy nyilatkozott, a hazai kulturális intézményeknek a magyar kultúrára kell fókuszálniuk nemzetközi kitekintés helyett. Hogyan látja a Ludwig szerepét ebben az új kulturális politikában?

A múzeum kiállításai korábban mindig is nemzetközi orientációjúak voltak. A magyar és a nemzetközi művészetnek egymás mellett kell megjelennie. Ennek az irányultságnak a jövőben sem szabadna változnia.

Itt olvashatja el korábbi interjúnkat Bencsik Barnabással.

Beszélgetés a Ludwig múzeumról

Moderátorok: Nagy Gergely és Szoboszlai János

Bencsik Barnabással Nagy Gergely beszélget a Ludwig Múzeum gyűjtéspolitikájáról

A kortárs képzőművészet intézményei lokális és nemzetközi összefüggésben – kerekasztal-beszélgetés, vezeti Szoboszlai János

Résztvevők: András Edit, Frazon Zsófia, Hegyi Dóra, Kukla Krisztián, Mélyi József, Sturcz János, Tatai Erzsébet

A kortárs művészet nem sziget – György Péter

Május 3. péntek, 18 óra

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, színházteremm 1027 Jurányi u 1-3.

Az AICA, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata és az FKSE – Fiatal Képzőművészek Egyesülete szervezésében