Botrány: lisztet öntöttek a pécsi Weöres-szobor nyakába

2014.11.11. 14:56

Kisebb botrányba fulladt a pécsi Weöres Sándor-szobor avatása, már korábban is elkezdtek helyi művészek Facebookon tiltakozni a köztéri szobor ellen. Végül Böszörményi István, szintén pécsi szobrász előrelépett a tömegből és leöntötte liszttel az alkotást.

A Bama.hu szerint Kligl Sándor alkotásai megosztják a művésztársadalmat és egyesek giccsesnek tartják azokat, bár lehet, hogy az esztétikai értékek mellett annak nagyobb szerepe van a tiltakozásokban, hogy Kligl annak ellenére kapott az NKA-tól pénzt a szoborra, hogy az NKA-bizottság tagjaként nem is pályázhatna. 

laufer laszlo
Fotó: Laufer László / bama.hu

Kligl 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, tavaly pedig Munkácsy Mihály-díjat kapott. Annak ellenére, hogy 2012 októbere óta az NKA bizottságában is tevékenykedik, számos NKA-s megrendelést kapott köztéri szobrok legyártásra. A szobrász felesége Lengyel Györgyi, aki jelenleg az Emmi közigazgatási államtitkára, korábban a a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója is volt.

A Bama szerint a Weöres-szobor 18,4 millió forintba került, ebből ötmilliót a Nemzeti Kulturális Alap adott, a maradékot az önkormányzat állta.

A portál által készített videón is jól látszik Böszörményi tiltakozása:

Páva Zsolt polgármester az MTI-nek azt mondta, hogy minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli.