Kerényi-ügy: Tizenegy áldozatról tudok név szerint

2017.11.07. 13:45
Kirúgta az Operettszínház a visszaélésekkel vádolt Kerényi Miklós Gábort, aki bocsánatot kért, és nem tagadta az őt ért vádakat. Kerényi nem sokkal azután szólalt meg, hogy Czapáry Veronika írónő is megnevezte őt. Czapáry azt állítja: csak ő legalább tizenegy olyan emberről tud, akit a művészeti vezető molesztált.

Súlyos vádakat fogalmazott meg Kerényi Miklós Gáborral szemben az ATV-ben Czapáry Veronika írónő, ezzel tovább folytatódott a legutóbb kirobbant zaklatási ügy. Nem Czapáry az első, aki azt állította, hogy az Operettszínház művészeti vezetője többször visszaélt a pozíciójával. Elsőként a jelenleg külföldön élő Maros Ákos színész, táncos, televíziós műsorvezető az ATV Egyenes Beszéd című műsorában névvel vállalta saját történetét. Maros azt állította, hogy több mint húsz éve Szegeden Kerényi Miklós Gábor egy vállfával elfenekelte egy kollégiumi teremben. Akkor valamivel több mint 18 éves volt, vagyis ő mindezt már nagykorúként élte át, most a botrány hatására állt elő, de korábban is többeknek beszélt a vele történtekről.

Czapáry Veronika ugyanakkor nem áldozat. Az írónő, aki második könyvét a családon belüli abúzusról írta, a Marton László-ügy után hallotta a Kerényi Miklóssal kapcsolatos történeteket. Mivel Czapáry gyerekkorában maga is áldozat volt (édesapja molesztálta), ezért kezdett el mélyebben foglalkozni ezekkel az esetekkel. A Marton-ügyben nehezen viselte az áldozathibáztatást, ez háborította fel annyira, hogy amikor az újabb zaklatási ügy a fülébe jutott, kutakodni kezdett. Közben a médiában is megszólalt az ügyben. „Azt gondoltam, nem tudok erről hitelesen beszélni, ha nem beszélek áldozatokkal. Annyit mondtam nekik, hogy írtam erről egy könyvet, és megértem azt, min mehettek keresztül” – mondta. 

Az Indexnek az írónő azt állítja: az elmúlt időszakban több olyan emberrel is beszélt, akiket Kerényi zaklatott. Én tizenegy áldozatról tudok név szerint, de hattal beszéltem is. A tizenegy ember közül kettő volt kiskorú a történtekkor, egyikük 13 éves – állítja Czapáry. Szerinte azok az áldozatok, akik eddig még név nélkül sem vállalták a nyilvánosságot, azért nem akarnak a fényre jönni, mert félnek. Van közöttük olyan, aki homoszexuális, másnak már családja, gyerekei vannak, szégyellik a történteket – mondta az írónő.

Nem mertek beszélni az érintettek

Czapáry állítása szerint neki olyan áldozatok is megnyíltak, akik újságírókkal nem akartak beszélni. Az általuk elmondottakban sok a közös pont. Az írónő szerint azért is hallgattak sokáig az áldozatok, mert – ahogy ilyen esetekben lenni szokott – magukat hibáztatták, vagy attól féltek, ebből bajuk lehet. „Volt, aki 13 évesen elmondta a nevelőjének, de senki nem csinált semmit. A szüleinek nem merte elmondani, mert attól félt, hogy az apja agyonverné Kerót (így becézik Kerényit)” – mesélte Czapáry. Szerinte megoldás lenne az ilyen esetekre az, ami egyre több helyen szokás külföldön. Több nagyvállalatnál van egy anonim bejelentő, ahol az ilyen eseteket bejelenthetik, majd azt egy független bizottság kivizsgálja. 

Czapáry nem tart attól, hogy Kerényi esetleg bepereli. Azt mondja, biztos abban, hogy ha bíróság elé kerülne az ügy, akkor nemcsak az eddig megszólaló áldozatok tanúskodnának, hanem olyanok is színre lépnének, akik most hallgatnak, noha molesztálták őket. 

Az írónő szerint az áldozatok hasonló történeteket osztottak meg vele. Jellemző volt, hogy Kerényi először nagyon kedves, nyájas volt velük, majd bezárta őket egy szobába vagy egy tanterembe, és kezdetét vette az őrület. A nadrágjukat le kellett húzniuk, ezután elfenekelte őket. Volt, akire huszonötször vágott rá. Gyakori volt, hogy a fiúkat hirtelen „megmogyorózta” – mondta Czapáry. Az áldozatok szerint sokszor tett célzásokat arra is, hogy neki máshogyan is lehet szívességet tenni. 

Kerényi bocsánatot kért, a „teljes belefeledkezésre” hivatkozik

Kerényi keddi közleményében nem tagadta a vádakat. „A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést!” – írta Facebook-oldalán.

„Be kell, hogy valljam, sok élethelyzetben, sok megoldásban, stílusban, viselkedésben valóban közelítettem ahhoz a határhoz, ami még szerintem elfogadhatónak tekinthető. Tettem ezt a művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán. Megalázni valakit sohase volt célom! Ha valaki ezt mégis így érzi ezúton, de személyesen is szívesen kérek tőle elnézést, bocsánatot, bár szándékom szerint mindig a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekedtem. Előadásaimban éppen úgy, mint a hétköznapi alkalmakor. Bízom benne, hogy ezt minden magát sértettnek érző kollégám elfogadja! A legnagyobb büntetés számomra az, hogy imádott színházam nyugalmának biztosítása érdekében meghoztam azt a döntést, amelyről már vasárnap tájékoztattam a nyilvánosságot!" – írta. 

A Budapesti Operettszínház igazgatósága kedden azonnali hatállyal kirúgta Kerényit.