Kulka János a Nagy utazással tanult újra beszélni

2018.07.25. 13:46

"Megnyugodtam. Megvilágosodtam. Nyugodt vagyok, tényleg" – mondta Kulka János tagoltan, jól érthetően a Klubrádiónak adott interjújában szerda délelőtt. A színművész a logopédusával együtt beszélt (jó hangulatúan) a felépülése lassú lépéseiről Falusi Mariann és Lang Györgyi műsorában.

Mint ismert, Kulka János két és fél évvel ezelőtt stroke-ot kapott, ami a beszédét érintette, az agyvérzés következtében a beszédközpontja sérült. Bár az afázia (organikus agyi sérülés következtében létrejött beszédzavar) írási és olvasási nehézségekkel is járhat, a színész logopédusa szerint Kulkának mindkettő jól megy.

Varga Sarolta klinikai logopédus a felvételről sugárzott adásban elmondta, hogy Kulka Jánost a szakmájánál fogva különösen érinti a betegség, nem volt még ilyen ismert páciense. A szakember elmagyarázta, hogy az afázia esetén a gondolatok ugyanúgy működnek, mint korábban, csak nem tudja azokat elmondani a beteg. "Szörnyű, szörnyű" – mondta a színész.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kulka János a Nagy utazással tanult újra beszélni

"Szörnyű, szörnyű" – mondta betegségéről a színész a Klubrádiónak adott interjújában.

483 · Jul 25, 2018 01:46pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Aki ilyen beszédzavarral küzd, tudja, hogy korábban tudta, amit most nem tud, magyarázta a logopédus. Ez szorongásos állapotot idéz elő, a beteg fél, nem akarja magát lejáratni. Kulka mindehhez csak annyit tett hozzá:

Nem cáfolom.

Az afázia gyógyítása általában énekekkel, korábban ismert versekkel történik, Kulka Jánoson főleg a zene segített. Varga Sarolta elmondta: a verbális blokkok oldása zeneterápiával történt, a beszédlégzést dalokkal sikerült beindítani, hetente kétszer-háromszor látogatta a színészt, akivel a Nagy utazást hallgatták, illetve a Halleluját  Leonard Cohentől.

"Ott ültem az ágyánál, és a telefonomon őt hallgattuk: ahogy a Halleluját énekli Leonard Cohentől, meg a Nagy utazást, s az ember, akinek a hangja egykor áradt, de most ott feküdt az ágyon beszédképtelenül, egyszer csak kiadott egy hangot magából. Énekelni kezdett " – idézte fel a színész logopédusa.

Varga Sarolta azt is elmondta: tudja, hogy nagyképűen hangzik, de úgy érzi, más nem tudott volna annyit segíteni Kulka Jánoson, mint ő, majd a beszélgetés végén minden afáziás beteg nevében megköszönte az interjút.