Vietnamtól a vámpírig: Tom Cruise top 10

2013.04.12. 21:02

Nem múlhat el év új Tom Cruise-film nélkül. Bármilyen durva, ez a mondat több mint harminc éve igaz. Túl az ötvenen jobban pörög mint valaha: januárban jött ki a Jack Reacher és máris itt van a Feledés, a legújabb sci-fi-je. Még csak április van, de idén már másodszor utazza körbe a Földet, fényképezkedik óráig a rajongókkal, önteti pofán magát talkshow-kban. Sok mindent lehet rá mondani, csak azt nem, hogy lusta. Szcientológiáról, kanapékon ugrálásról, elbaltázott házasságokról, magasított talpú cipőkről és a Mission Impossible nevű pénzgyárról most nem lesz szó, csak a tíz legjobb Tom Cruise-filmről.

10. Született július 4-én (1989)

A Született július 4-én Oliver Stone Vietnam-trilógiájának második darabja A szakasz és az Ég és Föld mellett. Bár csak A szakasznak lett igazi kultusza, mindhárom film teljesen vállalható. Manapság Cruise már szinte kizárólag akciófilmekben játszik, de 1989-ben még voltak színészi ambíciói és mindenáron bizonyítani akart. Nemcsak nagy sztár, hanem sokoldalú színész akart lenni, aki a legnagyobb rendezőkkel dolgozik. Ron Kovic szerepében ez sikerült is: nemcsak a fiatal, naiv önkéntes katonát, de a kiábrándult, impotens, tolókocsis Kovicot is hitelesen adja. Az eredmény egy Golden Globe-díj és egy Oscar-jelölés.

Született július 4-én
Született július 4-én

9. Tágra zárt szemek (1999)

A Tágra zárt szemek nemcsak Cruise, hanem Stanley Kubrick legszélsőségesebben megítélt filmje. Szinte csak fanatikus rajongói vagy elszánt gyűlölői vannak. Viszonylag magas a Rotten Tomatoes (77 százalék) és az IMDb pontszáma (7,7), talán nem csak a sznobok miatt. A Tágra zárt szemekhez kell türelem, de cserébe erős atmoszférájú, megrázó filmet kapunk egy kapcsolat válságáról. A forgatásról rengeteg abszurd történet kering a Londonba szállított New Yorki-i szeméttől (a hitelesség miatt természetesen) a negyvenszer felvett szöveg nélküli ajtóbecsukáson át addig, hogy a túl mélyen átélt szerepek miatt ment tönkre a Cruise-Kidman házasság. (A valódi ok inkább Penelopé Cruz volt, akit Cruise a Vanília égbolt forgatásán ismert meg.)

Eyes Wide Shut - Trailer #2 (HD)

8. Collateral - A halál záloga (2004)

Michel Mann thrillerében Cruise végre rosszfiút játszhatott. A Collateralban öt emberrel kell végeznie egy éjszaka alatt, amiben Jamie Foxx segít neki, nem éppen önszántából. A film csak 65 millió dollárból készült, de több mint 200 milliót hozott. Cruise az összes jelentben szerepel, mégis Foxx volt az, akit agyondíjaztak. Megkapta a BAFTA-t, a Golden Globe-ot és Oscarra is jelölték. Nem az első és nem is az utolsó alkalom, hogy Cruise partnerének díjeső, neki meg semmi nem jut. Pozitív olvasatban ez annyit tesz, hogy kihozza partnereiből a maximumot, negatívban meg, hogy mellette mindenki jobb színésznek tűnik.

7. Trópusi vihar (2008)

A film, amiből kiderül, hogy sosem szabad fullban nyomni a kretént. Legalábbis akkor nem, ha az ember arra vágyik, hogy egy szellemi fogyatékos hiteles alakításáért díjazza a filmakadémia. Ben Stiller Vietnam-paródiájában mindenki vicces (na jó, Jack Black még itt sem az), de a legmeglepőbb Tom Cruise. Kövéren, kopaszon, burjánzó mellszőrrel adja a kérlelhetetlen producert, akinek semmi nem drága. Az igazi meglepetés mégsem a külseje, hanem a vicces táncjelenet. (Úgy tűnik, hogy ez nemcsak esküvői táncversenyeken , hanem filmben is megy neki.) Kár, hogy Cruise valamiért nem mer gyakrabban hülyét csinálni magából (a filmvásznon), pedig szórakoztatóbb lenne, mint a százhuszadik akciószerep.

Tropusi Vihar - Les Grossman Dance 02 - Final

6. Jerry Maguire - A nagy hátraarc (1996)

Cruise két filmet készített Cameron Crowe-val, a Jerry Maguire-t és a Vanília égboltot. Az előbbi sikerült jobban, a "Virítsd a lóvét!" pedig szállóige lett. A film egyszerre tud irtózatosan nyálas és meglepően életszagú lenni. Az a jelent például, amiben Renée Zellwegert kioktatja a nővére, hogy egy ilyen pasi nem kezdene vele, ha nem lenne teljesen a padlón, így lenne a való világban is. A film vége viszont teljesen irreális, a gyerekszereplő meg minden idők legirritálóbb kiskölyke a vásznon. A Jerry Maguire mégis szerethető film, egy csomó jó fej, kedves karakterrel. A díjaknál a szokásos módon alakultak a dolgok: Cuba Gooding Jr. Oscart kapott (többek között Edward Nortont nyomta le, akit a Legbelső Félelemért jelöltek), míg Cruise csak a jelölésig jutott.

Show Me the Money! - Jerry Maguire (1/8) Movie CLIP (1996) HD

5. Különvélemény (2002)

Steven Spielberggel is kétszer dolgozott együtt Cruise. Első közös munkájuk, a Különvélemény két sokat látott profi kifogástalan, kicsit talán túl steril filmje. Philip K. Dick története a jövőben játszódik, ahol már nincs bűnözés, mert a gyilkosokat le tudják tartóztani már tettük elkövetése előtt. Zseniális jelenet, amikor Cruise és a jövőt előre látó Agatha menekülnek a tömegben. Agatának még arra is van ereje, hogy a járókelőket hasznos tanácsokkal lássa el: "Vigyél esernyőt!", "Ne menj haza, már tudja." Spielberg és Cruise második közös filmje, a Világok harca közel sem lett ilyen jó, és a kapcsolatuk is megromlott a film reklámkampánya alatt. A színész ugyanis a film helyett a szcientológiát és új házasságát népszerűsítette.

Különvélemény
Különvélemény

4. Egy becsületbeli ügy (1992)

"Kinyomom a szemedet és belehugyozok a koponyádba" – ordítja Jessup ezredes, vagyis Jack Nicolson a "fehér buziegyenruhás" Cruise-nak a film csúcsjelentében. Az Egy becsületbeli ügy egyrészt egy klasszikus nyomozós-tárgyalótermes dráma, másrészt a guantanamói katonák és a washingtoni yuppiek ellentétének szórakoztató ábrázolása. Az ezredes jobban gyűlöli saját hadseregének jogászait (főleg ha fiatalok vagy nők), mint a kubaiakat, akiket arra képeztek ki, hogy megöljék őt. Az Egy becsületbeli ügy amellett, hogy nagyon hazafias és nagyon drámai, tele van humorral és még a legkisebb szerepekben is remek színészekkel. Plusz pont jár azért, hogy ellenálltak a kísértésnek és nem boronálták össze Demi Moore-t és Tom Cruise-t. (A videó spoileres, csak az nézze meg, aki már látta a filmet.)

A Few Good Men (8/8) Movie CLIP - Jessep Is Arrested (1992) HD

3. Interjú a vámpírral (1994)

Amikor Anne Rice megtudta, hogy imádott főhősét, az okos, kegyetlen, cinikus, arisztokratikus Lestatot Tom Cruise fogja játszani, annyira kétségbeesett, hogy egész oldalas hirdetésekben tiltakozott a szereposztás ellen. "Szerintem Cruise-nak fogalma sincs, hogy mibe mászott bele" – írta. Nem tudni, hogy emiatt vagy mert mindenáron le akarta nyomni szereplőtársát és első számú konkurensét, Brad Pittet, de Cruise élete egyik legjobbját hozza sovány, sápadt, sznob vámpírként. Az Interjú a vámpírral-ban látszik, hogy élvezi, ahogy jelenetről jelentre szívatja Pittet. Cruise szinte mindig nyert, amikor kockáztatott (kivétel a Mindörökké rock), de talán itt érte meg legjobban kilépni a komfortzónából. Bónusz: Anne Rice nyilvánosan bocsánatot kért és gratulált a "sármos, humoros és bátor alakításhoz".

Interjú a vámpírral
Interjú a vámpírral

2. Magnólia (1999)

Kilenc főszereplő egy napja a San Fernando völgyben, ami egy felejthetetlen végjátékkal zárul. Paul Thomas Anderson kegyetlen filmje magányos, szomorú, szeretet nélkül vegetáló emberekről. A három órás nyomasztásban Cruise figurája az,  akin nevetni lehet. "Tiszteld a faszt!" – ez az általa játszott Frank T.J. Mackey mottója, aki szegény kiherélt férfiakat tanítja újra férfinak lenni sajátos módszerekkel. Igazi seggfej, aki egy percig sem hajlandó megkérdőjelezni magát, közben pedig képtelen rendezni a viszonyát haldokló apjával. Golden Globe-díj és Oscar-jelölés járt érte, megérdemelten.

Seduce&Destroy (Part I)

1. Esőember (1988)

Baj, hogy kimaradt a Top Gun?

Nyálas is, patetikus is, de sokadszorra is megunhatatlan a Babbitt-testvérek útja keresztül Amerikán. Dustin Hoffmané a nehezebb szerep, rá irányul a figyelem, de Cruise-nak sem kell szégyenkeznie. Csak 26 éves volt, amikor helyt kellett állnia az egyik legjobb színész mellett. Kevesen tudják, de a filmben sok rögtönzés, előre nem tervezett poén maradt. Ilyen például a telefonfülkés jelenet, amikor Raymond elfingja magát. Az Esőember egyszerre családi dráma, roadmovie és vígjáték is, megszámlálhatatlan beszólással, apró, elsőre talán ki sem szúrható poénnal. Egyszer sem lőnek benne, autós üldözés sincs, a világot sem menti meg senki, csak Dustin Hoffman ("Remekül vezetek.") megy egy kört a papa Buickjával a szökőkút körül. Reméljük, Tom Cruise újranézi mostanában.

Rain Man Official Trailer #1 - Dustin Hoffman Movie (1988) HD