Friss kommentek

Comment:com

Breaking: Berki Krisztián nem is vett aranyrudat a lányának Klapkától!
Komolyan, én magam is alig hittem el, de a Blikk és a NAV együttes erővel leplezte le az Édes életet: amikor Berki Krisztián beslattyogott a Vámház körút 9 alá még májusban, és kitette a 27 milliót az asztalra, hogyaszongya, Gyuribá adjon már egy aranytömböt de ne legyen éle, gyereknek lesz, akkor nem is aranyat kapott! Hanem hungarocellt! [.

Oszd meg tapasztalataidat!

Oszd meg külföldi kártyás fizetéssel kapcsolatos tapasztalatait a többi utazóval is!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Matt Damon megint Bourne lesz

1 órája

Matt Damon évekig azt hajtogatta, hogy csak akkor lenne hajlandó elvállalni egy új részt a Bourne-sorozatban, ha visszatérne a második és harmadik epizódot rendező Paul Greengrass. Most a Deadline információi szerint mindketten elvállalták a negyedik, egyelőre cím nélkül Bourne-filmet, a stúdió pedig már meg is mondta, hogy 2016. július 16-án be kell mutatniuk.

Szólj hozzá!

Daniel Craig bekönyörögte magát a Star Wars VII-be

tegnap, 16:20

Több forrás is megerősítette a hetek óta keringő pletykát: Daniel Craig azaz a regnáló James Bond is kapott egy szerepet JJ Abrams Csillagok háborúja-filmjében. Craig állítólag saját maga könyörgött Abramsnek, hogy adjon neki egy kisebb szerepet a filmben, és mivel cameóról van szó, még abba is belement, hogy a nevét lehagyhassák a hivatalos plakátokról. A színész már le is forgatta jeleneteit, a karakteréről pedig csak annyit tudni, hogy úgy el lesz maszkírozva, hogy az anyja sem ismer majd rá.

Nem ő az egyetlen A- vagy B-listás színész, aki szeretne részese lenni az új trilógiának: Mark Ruffalo, a Bosszúllók Hulkja például már Rian Johnson rendezőt gyűri, hogy adjon neki egy nagyobb szerepet a nyolcadik Star Wars-filmben, aminek a forgatását majd valamikor jövőre kezdik el.

Greg Grunberg tévészínész JJ Abrams jó haverja, szerepelt rendező Alias, Felicity és Lost című sorozataiban is (meg mellette a Hősökben), sőt, Abrams nagyfilmjeiben is (Star Trek, Mission Impossible III), szóval nem meglepő, hogy a Twitteren ő is közzétette, hogy egy kis szerep erejéig beszáll a Csillagok háborúja VII-be.  

3 hozzászólás

Mindenki vigyen még két ember az Utóéletre!

tegnap, 16:00

Hiába írtuk, hogy jó, hiába írta más is, hogy az elmúlt tíz év legjobb magyar filmje, a kedves olvasók és a mozilátogatók halmazainak metszete, illetve annak tagjai nem Zomborácz Virág Utóélet című filmjére, hanem a Kamuzsaruk című hollywoodi rettenetre verte el nehezen megkeresett forintjait. Pedig a Kamuzsarukról megírtuk, hogy

egy nagy halom gőzölgő fekália,

de önök, kedves olvasók, nem hittek nekünk, és 27 534-en elmentek annak a 37 mozinak egyikébe, ahol bemutatták, és elköltöttek rá 36 055 680 forintot. Sőt, a Feláldozhatók 3 című nyugdíjasfilmmel sem tudtak betelni, pedig azt már vagy egy hónapja le is lehet tölteni, és képesek voltak 19 412 248 forintot otthagyni a mozipénztárakban, komolyan mondjuk, jobban járt volna mindenki, ha a lóvét nekünk adják. 

Az Utóéletet ezzel szemben 3949 néző látta csak abban a 19 moziban, ahová eljutott, és ez így nagyon nincs jól. Főleg, hogy a minősíthetetlen Az emlékek őrzője is bevonzott 13 903 látogatót, igaz, 50 moziba. De ez akkor is 18 769 719 forinttal magasabb bevételt jelent, mint amennyit Jeff Bridges rongyos papucsa megérdemel.

Screen Shot 2014-09-15 at 14.47.39.png

Sebaj, az Utóéletet még mindig vetítik a mozik, nem késő elmenni és megnézni. Tessék elvinni a haverokat is.

6 hozzászólás

Erőszakos bűnöző verte le az űrlúzereket az amerikai mozikban

tegnap, 11:11

Idris Elba neve a Drót és a Luther című sorozatok rajongóinak biztos jól cseng, de aki nem néz tévét, az is találkozhatott már vele, például a Thorban, a Tűzgyűrűben vagy a Prometheusban. Elba most éppen egy szökött rabot alakít a No Good Deed című krimiben, de olyan jól, hogy a film az első hétvégén 24,5 millió dollárt termelt, ami ahhoz képest, hogy mindössze 13 millióból forgatták, pompás teljesítmény. 

A filmben Elba egy veszélyes fegyencet alakít, aki menekülés közben egy kertvárosi házba csenget be, majd terrorizálja az ott lakókat. A film sikerét Elba és filmbéli áldozata, Taraji P. Henson (A célszemély című sorozatban láthattuk) játékának köszönheti, a Twitter tele van a két főszereplőt méltató posztokkal. A második helyre szintén egy újonc futott be, a Delfines kaland 2, amiben Morgan Freeman és Ashley Judd egy, igen kitalálták, delfin megmentésén ügyködnek egyesült erővel. A film 16,5 millióval nyitott. A harmadik helyen az USA-ban már 305 millió dollárnál is többet termelő A galaxis őrzői végzett 8 millió dollárral.

1 hozzászólás

Benedict Cumberbatch kódfejtős háborús drámája nagydíjas lett Torontóban

tegnap, 10:21

Az Alan Turing matematikusról szóló, The Imitation Game nyerte a Torontói Filmfesztivál fődíját. A filmben a homoszexualitása miatt meghurcolt brit kódfejtőt Benedict Cumberbatch alakítja, a Sötétségben - Star Trek és a Sherlock-sorozat főszereplője. Közeli barátját és munkatársát, Joan Clarke-ot Keira Knightley játssza.

Turing zsenialitása jelentősen hozzájárult, hogy sikerült megfejteni a németek háborús titkosító kódját, az Enigmát, egyes becslések szerint kódfejtő gépe két évvel rövidítette le a háborút és rengeteg életet megmentett. A homoszexualitása miatt később meghurcolt és kényszergyógykezelt tudós (kémiai kasztráláson esett át)  41 esztendősen 1954-ben hunyt el ciánmérgezésben. Halála pontos körülményei a mai napig nem ismertek.

Cumberbatch szerint Turing "rendkívüli ember volt, elég szomorú és bizarr, hogy mennyire nem ismerjük a munkássága eredményeit." 

A torontói filmfesztiválon nincs szakmai zsűri, a filmekről a nézők szavaznak, viszont az itt nyertes filmek sokszor meg sem állnak az Oscar-díjig (pl. Gettómilliomos, 12 év rabszolgaság). A nézők a második helyre Isabel Coixet filmjét, a Learning to Drive című drámát tették:  a film egy frissen elvált manhattani írónőről szól, aki egy szikh gépjárművezető-oktatótól vesz leckéket. A harmadik legtöbb szavazatot gyűjtő alkotás a St. Vincent lett Bill Murray főszereplésével.

Az 1976-ban alapított Torontói Filmfesztivál a világ egyik legtekintélyesebb filmfesztiválja.

Szólj hozzá!

Az emlékek kívülálló őrének viadala

szeptember 14., 17:03

Ha valaki most ismerkedne a tiniknek forgatott disztópiákkal, azaz a Minden Szar Volt, De A Nagy Világégés/Kataklizma Után Megjavítottuk Egy Fasiszta Államrendszerrel típusú filmekkel, azoknak logikus volna azt mondani, hogy nézzék meg a forrást, az eredeti tinirémképet, és onnan haladjanak végig az úton, ha jót akarnak. 

Óriási hiba lenne.

A The Giver című, 1993-as regény ugyanis lehet, hogy papíron nagyon is megállja a helyét (van folytatása is, jóhogy), de filmben az egyik legszörnyűbb élmény, amit el tudok képzelni, pedig átrágtam magam az Adam Sandler-életműn is. A magyarul Emlékek őre címen a mozikba kerülő film ugyanis semmivel sem jobb, mint az Éhezők viadala vagy a Kívülálló, sőt, mivel ezek a filmek hamarabb elkészültek, onnan és annyit loptak belőlük a készítők, amennyit nem szégyelltek - így az eredeti regény témafelvetései, azok, amik 1993-tól az amerikai nyolcadik osztályos diákok egyik kedvenc olvasmányává tették, szépen megkapták a hollywoodi mázt és giccsfényt, hogy aztán a néző úgy jöjjön ki a moziból utána, hogy soha a büdös életbe’ eszébe ne jusson elolvasni az adaptáció eredetijét.

3 hozzászólás Tovább

Csak tiszta forrásból

szeptember 14., 15:01

Péntek este kezdődött a Jameson Cinefest Miskolcon: Magyarország legmenőbb és legszínvonalasabb filmfesztiválja. Noha a rendezvény néhány hete teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen támadások kereszttüzébe került, a rendezvény elmúlt tíz éve (amit mi is a saját szemünkkel néztünk végig), és most ez a nyitóhétvége is bizonyíték volt arra, hogy a Cinefest nemhogy nem rasszista, hanem a legbefogadóbb fesztivál ebben az országban. És ebben a befogadásban nem is az a lényeg, hogy nézhetünk filmet roma mesemondóról, összetört szívű leszbikus lányról vagy Nebraskában autózó öreg bácsiról, hanem hogy az adott év legjobb filmeit gyűjtik össze, a Sundance, Berlin és Cannes válogatottját szokták elhozni erre a fesztiválra.

20140912 0065
Fotó: Cinefest

Ez idén sincs másként, és a fesztivál kezdetére az igazságtalan hullámok is elcsitultak, sőt hivatalosan is békét kötöttek a vádaskodó dokumentumfilmes programmal, és pontatlan híresztelések helyett végre lehet arról beszélni, ami cáfolhatatlan tény: Miskolcon egy tök színvonalas fesztivál van már 11 éve, és az első hétvége alapján idén sincs okunk panaszra. Pedig Miskolcon is, ahogyan az ország egészében, mindig, egyfolytában, szakadatlanul ömlik az eső, tehát nincs menekvés, muszáj filmeket nézni, amivel az égvilágon semmi gond nincsen, még akkor is szívesen ülünk be egy-egy filmre, ha adott esetben semmit sem tudunk róla, mert 11 év alatt sikerült elnyerni a bizalmunkat: nemcsak a nagyjátékfilmeket bemutató versenyprogramban, és a fesztiválok legjobbjait bemutató Kitekintőben vannak nagyágyúk, a kisfilmek és a dokfilmek között is találhatunk érdekes darabokat.  

Izlandra, tata!

A nyitófilm az egy kötelező protokoll kör minden fesztivál életében, mindenkit illik meghívni, aki valahogyan részt vett a fesztivál szervezésében, támogatásában, és nálunk fejlettebb országokban is teljesen bevett szokás, hogy egy normcore-vanília filmet választanak ilyenkor, ami garantáltan nem veri ki senkinél sem a biztosítékot. A cannes-i filmfesztivált is a monacói hercegnőről szóló Grace nyitotta, nem pedig a jelbeszéddel kommunikáló süketnéma fiatalokat bemutató három órás Tribe, amit egyébként szintén meg lehet nézni a Cinefesten. Papíron biztos jó választásnak tűnt a Land Ho-val kezdeni a Cinefestet, hiszen két öreg tata izlandi utazása biztos nem fog bántani senkit sem - de ez nem volt igaz, mert mi rendesen szenvedtünk a nyitófilm szombat délelőtti ismétlésén. A két főszereplő kifejezetten idegesítő volt, a film pedig borzasztóan modoros volt, csak az mentette meg, a vége felé már sok szép külső volt Izlandról, gejzírek, hegyek és birkák, ami kicsit elviselhetőbbé tette az élményt. A film producere az a David Gordon Green volt, aki az utóbbi időben teljesen rácsúszott az ilyen két különös férfi kapcsolatát bemutató filmekre, de mostmár kikeveredhetne belőle. 

Apu egy gyáva féreg

Ruben Östlund jelenleg három, teljesen különböző címen futó filmjéről (Force Majeure, Turist, A lavina) filmjéről az Index azt írta, hogy már megérte elutazni Cannes-ba, hogy megnézze az ember, hát ez most Miskolcon sem volt másképp, csak azért megérte vonatozni, villamosozni, esőben ácsorogni, hogy végignézzem az év tényleg egyik legjobb filmjét. Amit egyébként írásban baromi nehéz visszaadni, annyira hétköznapi dolgokról szól: egy jómódú család elmegy nyaralni az Alpokba, az ebéd fogyasztása közben megindul a szomszédos hegyről a lavina, az apuka pedig ahelyett, hogy a családot és a gyerekeket mentené, felkapja az Iphone-ját és jajveszékelve elfut. A lavina igazából csak porhó, de a kár az jelentős, az apuka mostantól senki szemében nem erős családfő, hanem inkább egy gyáva féreg, aki ordítva rohan menteni magát, ha valami baj van.

Innentől Östlund filmje százfelé ágazhatna, lehetne egy új Jelenetek egy házasságból, amiben a család fejei leülnek és higgadtan átbeszélik, hogy hol is tart az életük, lehetne börleszk, amiben az apuka egyre nagyon hülyeségbe sodorja magát, csak hogy visszanyerje az önbecsülését, lehetne thriller, amiben a feleség fondorlatosan szeretné férjét eltenni láb alól, vagy kemény dráma, amiben a nő kiutat keres abból, amit eddig egy sziklaszilárd alapnak gondolt az életében. Vagy csak lehetne szar film.

A lavina viszont zseniális, és tényleg zseniális, nem csak jó, vagy okés, vagy elfogadható, vagy kicsit szórakoztató, hanem az elejétől a végéig lebilincselő, hátborzongató és néha nagyon-nagyon vicces. Östlund filmje tulajdonképpen semmi másról nem szól, csak hogy egy férfi megpróbál szembenézni azzal, hogy akkor ő most tényleg férfi, vagy esetleg egy kis nyuszi, és a döntése, hogy önmagát mentse, azzal az önző túlélési ösztöne kapott gyújtást, vagy pedig egyszerűen minden férfi egy hatalmas köcsög és ezzel együtt kell élni. Eddig a leírásból biztos az jött le, hogy ez egy ilyen köldöknézős, bambulós művészfilm, és egy kicsit tényleg az, de Miskolc közönsége legalább annyira vette, mint mondjuk a cannes-i frakkosok. És amikor Östlund hirtelen nem viccel, hanem egy nagyon is rémisztő helyzetet teremt, akkor a Cinefesten is akkora csönd volt, mint az elvonuló lavina után.

Szólj hozzá! Tovább

Hollywood imádja saját magát fikázni

szeptember 14., 11:26

Hollywood a pénz után talán saját magát szereti a legjobban. Készült már rengeteg film arról, hogy milyen csodálatos a filmipar, a másik oldalról pedig legalább ugyanannyi maró szatíra arról, hogy az álomgyár inkább rémálmokban utazik.

A héten bemutatott Térkép a csillagokhoz az utóbbi kategóriába esik, itt Los Angeles inkább a Bret Easton Ellis-univerzum egyik kisbolygója, mint egy olyan hely, ahol fantáziák válnak valóra. Tinik járnak rehabra, idősödő színésznők bolondulnak meg, vérfertőzés vérfertőzés hátán, és semmi utalás arra, hogy egyszer az egésznek vége lenne. Cronenberg új, megosztó filmjéről itt tudja elolvasni a kritikánkat, a Térkép a csillagokhoz hazai bemutatójának apropóján összeszedtünk 9 olyan filmet, ami a szokásosnál is vitriolosabban áll Hollywoodhoz – mégis ott készültek.

12 hozzászólás Tovább

Robert Downey Jr. az apja védelmére kel

szeptember 14., 08:33

Robert Downey Jr naptárja igencsak zsúfolt: a Vasember-filmek után készül a Bosszúállók folytatása és a Sherlock Holmes harmadik része is, de egy kisebb költségvetésű tárgyalótermi drámára is maradt ideje. A bíró című filmben egy sikeres védőügyvédet alakít, aki élete legnehezebb esetét kénytelen vállalni: a saját apját, egy nyugdíjas, szigorú bírót kell gyilkosság vádja alól tisztáznia - őt Robert Duvall játssza a filmben. Feltűnik még a filmben Vera Farmiga, Billy Bob Thornton és Leighton Meester is. 

A bíró magyar feliratos előzetese először az Indexen látható!

A filmet október 23-tól játsszák a magyar mozik. 

Szólj hozzá!

A színészkedésbe nem lehet belehalni

szeptember 12., 17:08

Julianne Moore imádja azt olvasni magáról, hogy bátor és rettenthetetlen színésznő, és reméli, hogy az emberek okosabbak annál, hogy szó szerint vegyék legutóbbi filmjét, amelyben David Cronenberggel dolgozott együtt. A  Térkép a csillagokhoz főszereplője, Havana, egy kiégett neurotikus színésznő alakításával Julianne Moore nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat a cannes-i filmfesztiválon. Az Index is itt interjúzott vele. 

Sűrű év áll a színésznő mögött: dolgozott Liam Neesonnal a Non-stopban, forgatott egy kis költségvetésű filmet Still Alice címmel, amiben egy alzheimeres orvost játszik,  benne lesz az Éhezők viadalának új részében,  és ő játssza David Cronenberg új filmjében, a Térkép a csillagokhoz-ban a főszerepet. Egy színésznőt játszik, aki kétségbeesetten próbál megkapni egy szerepet: a saját anyjának életét szeretné eljátszani, bármi áron. 

A Térkép a csillagokban nincsenek egészséges lelkű emberek, a szereplők mindegyike a hírnevéből próbál megélni Los Angelesben. Tényleg ennyire őrült a show-biznisz világa?

Nem annyira! Bár ez a film nagyon sötétnek mutatja be Hollywoodot, én a magam részéről imádom a filmkészítést. Imádom azt, hogy történeteket mesélhetünk arról, hogy mi, emberek kik vagyunk valójában, mit akarunk, és mi a fontos számunkra. David Cronenberg ebben a filmben nem is annyira Hollywoodról beszél, inkább arra akar rámutatni, hogy mennyire vágyunk arra, hogy láthatóak legyünk, hogy a környezetünk számára fontosak legyünk. De igazi valónkban egy intim párkapcsolatban mutatkozunk meg, a barátaink vagy a családunk körében, úgyhogy a filmben a család mint közösség van teljesen kifordítva. Az én esetemben, Havana nagyszerű lehetőség volt, hogy egy vicces karaktert alakítsak, egy nőt, aki teljesen becsavarodik attól, hogy mindennél jobban vágyik arra, hogy eljátszhassa a saját anyját. 

1 hozzászólás Tovább

Nagyon úgy néz ki, hogy készül a Zoolander 2

szeptember 12., 15:56

A Hollywood Reporter beszélgetett nemrég Will Ferrell-lel, az interjúból pedig a CinemaBlend szúrta ki, hogy már folynak a Zoolander 2 munkálatai. Ferrell elmondta, hogy hamarosan mennek a forgatókönyv olvasópróbájára, vagyis karakterének, Mugatunak is lesz szerepe a második részben, amit Ben Stiller nem csak ír, hanem rendez is.

A Zoolander folytatásáról évek óta mennek pletykák, volt szó arról is, hogy Justin Theroux, a Trópusi vihar írója rendezi majd, és a történet 10 évvel később játszódik Európában, ezt egyelőre sem cáfolni, sem megerősíteni nem sikerült senkinek. Ahogy azt sem, hogy állítólag a főgonosz szerepét Jonah Hillnek szánják. Ha egy tippet adhatunk, akkor ne Twolander legyen légyszi a folytatás címe.

Szólj hozzá!

Mark Ruffalo is akar egy szeletet Darth Vader tortájából

szeptember 12., 14:51

A Collidernek vallotta be nemrég Mark Ruffalo, hogy emailben kérte Rian Johnson rendezőt, hogy ha esetleg akadna bármilyen kis szerep a következő Csillagok háborújában, akkor gondoljon már rá. A Bosszúállókban Bruce Bannert játszó Ruffalo még a 2008-as Szélhámos fivérekben dolgozott együtt az új Star Wars-film rendezését megkapó Johnsonnal. Az utóbbi hónapokban azonban Ruffalo folyamatosan Johnson társaságát keresi, még egy emailt is írt Johnson álommunkájának hallatán.

Rian, congratulations on everything you’ve been doing.  And by the way, if there’s a part in Star Wars, please, anything, please consider considering me to join you.

Rian Johnson reakciójáról egyelőre nem érkezett hír.

1 hozzászólás

Mától csak jó filmeket nézünk Miskolcon

szeptember 12., 14:07

Ma keződik Miskolcon a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol egy hét alatt több mint 200 filmet mutatnak be.

Levetítik például a Sundance-en fődíjat nyerő Whiplash-t, amit már mi is láttunk Cannes-ban,

a Whiplash a kiképzős filmek izgalmával dolgozza fel a dobolni tanulás egyébként monoton élményét, a két főszereplő pedig emberére akadt a másikban. Miles Teller véres tenyérrel és szétizzadva teljesen szétdobolja az agyát, J. K. Simmons pedig olyan rohadt gonosz, hogy öröm nézni az összecsapásukat. 

Szintén Cannes-ban láttuk a Lavinát, ott még Turist, illetve Force Majeure néven futott:

Ruben Ostlund teremt egy egyszerű, teljesen hétköznapi szituációt, ami tényleg bárkivel megeshetne, és a reakciók is teljesen tipikusak, de pont ettől jó szembesülni a Tourist lélektani pontosságával, ettől lesz rettenetesen szórakoztató és jó értelemben véve kínos film, amit nagyon-nagyon jó nézni.

Három magyar film is van a programban, Kerékgyártó Yvonne Szigeten forgatott Free Entryje, a másik Reisz Gábor nagyon várt Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja, előbbit a Szigeten, utóbbit Karlovy Varyban láttuk. A harmadik Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja c. animációs filmje. 

A fesztiválon minden program teljesen ingyenes.

Szólj hozzá!

Összeállt a Mission Impossible szupercsapata

szeptember 12., 13:28

Már az ötödik részre készülnek a Mission Impossible-nél, ennek örömére szépen összerakták régi arcokból a szereplőgárdát. Tom Cruise mellett visszatér Jeremy Renner, Simon Pegg és Ving Rhames is, azonban Alec Baldwin lehetséges szerepe egyelőre még mindig csak pletyka. A stáb augusztus eleje óta dolgozik, a forgatást Bécsben kezdték meg és Tom Cruise mellett J.J. Abrams is ellátja a produceri feladatokat. A bemutatót 2015 december 25-re tervezik, de a szupercsapat egy képre már össze is állt.

Szólj hozzá!

Katie Holmes rendező lesz

szeptember 12., 11:53

Annie Weatherwax regényéből rendez filmet Katie Holmes, írja a Variety. A forgatókönyvet az a Josh Boone írja, aki az idei Csillagainkban a hiba című film rendezésével szerzett komoly ismertséget. Az All We Had története egy anyáról és a 13 éves lányáról szól, aki óriási szegénységben élve érkeznek meg furcsa amerikai kisvárosba. A szereposztásról vagy a várható bemutatóról egyelőre nincs információ, de azt már tudni, hogy Jane Rosenthal, az Egy fiúról és az Apádra ütök producere kezeli majd a filmet.

Szólj hozzá!

Kamu, hogy jó a Kamuzsaruk

szeptember 12., 11:29

Két hete még nagyon vártam a Kamuzsarukat. A '90-es évekbeli buddy cop akcióvígjátékok és a Bad Boys méltó utódjának tűnt, két szófosó alkalmi zsaruval, akik bizonyítékgyűjtés helyett sztriptízbárokban lógnak, és csak azért kobozzák el a füvet az utcai dílerektől, hogy utána ők szívják el a járőrkocsiban. Damon Wayans ráadásul Az utolsó cserkészben is profin hozta a menő fehér zsaru (naná, hogy Bruce Willis) kötelezően vicces fekete segítőtársát, úgyhogy kifejezetten kíváncsi voltam az új filmjére. Aztán a moziban kellett rádöbbennem:

ez a Damon Wayans nem is az a Damon Wayans, hanem a fia, Damon Wayans Jr., aki pont úgy néz ki, mint az apja 20 évvel ezelőtt!

Viszont a Kamuzsaruk már közel sem lett olyan jó, mint Az utolsó cserkész.

Már az alapsztori is ordító klisé. Két balfék nagyvárosi harmincas (Jake Johnson és Damon Wayans Jr.) véletlenül rendőregyenruhában megy egy jelmezes buliba, aztán kitalálják, hogy akár nyomozhatnának is, úgyis itt van egy ukrán bűnbanda, aki folyton terrorizálja a szomszédokat. A fő konfliktus az, hogy míg a fehér srác igazi egyenruhabuzi, aki a rendőrségi oktatóvieók alapján mintazsarubb az összes korrupt nyomozónál, addig a tipikus, füvezős fekete srác inkább csajozna a polgárőrködés helyett.

A civil lúzerből lett mintazsaru évtizedek óta újrahasznosított klisé Hollywoodban,

így már eleve hártányból indul a Kamuzsaruk, amit akaratlanul is a buddy cop zsáner többi klasszikusához hasonlítunk. Hiszen pont ugyanerről szóltak gyerekkorunk kedvencei: a 48 óra (ahol Eddie Murphy lett rablóból pandúr), a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő (Michael J. Fox egy akciófilmekre áhítozó, idióta színész), a Die Hard 3 (Samuel L. Jackson véletlenül Bruce Willis mellé keveredik), Az utolsó akcióhős (egy filmőrült gyerek Arnold kocsijába teleportál), az Állj, vagy jövök! (Martin Lawrence gyémánttolvajból lesz nyomozó), vagy a Durr, durr és csók (Robert Downey Jr. egy magánhekus mellett bénázik). Idén ráadásul ezt a témát már elsütötték a fapados Bad Boysként eladott Pofázunk és végünkben, és már az sem lett az év vígjátéka. 

4 hozzászólás Tovább

Morgan Freeman minden filmből kihagyhatatlan

szeptember 12., 11:14

A Ted második része után Morgan Freeman Ben-Hurban is szerepel majd, írja a Deadline. A filmet Timur Bekmanbetov rendezi (Éjjeli őrség, Abraham Lincoln, a vámpírvadász), Freeman pedig Ildarin alakítja, aki bajnokot csinál a rabszolgából. A főszerepre egyelőre nincs konkrét személy, de legtöbben Tom Hiddlestont emlegetik. Az is kiderült, hogy a film sokkal inkább az 1880-ban kiadott Lew Wallace-regényre épül, mintsem a Charlton Heston-filmre. A bemutatót a stúdió 2016 február végére tervezi.

Szólj hozzá!

Hol van Magyarország, kik a magyarok?

szeptember 11., 19:24

Egy Berlinben született, amerikai származású, Magyarországon élő és dolgozó lektor kolumbiai feleségével rendezett egy dokumentumfilmet egy 1956-ban Kolumbiába menekülő magyarról, Villás Györgyről, aki Bogota egyik veszélyesebb negyedében kolbászsütödét nyitott. Ennyivel könnyen össze lehetne foglalni a Parador Húngarót, Patrick Alexander és Aseneth Ruiz dokumentumfilmjét, ha nem szólna közben egy sokkal bonyolultabb dologról is. 

A Kolumbiában sütögető, az országot a kitelepülés óta el nem hagyó Gyuri bácsi története mellett ugyanis Alexander saját magát is belevitte a történetbe. A rendező Magyarországon járt egyetemre, majd itt is tanított, most pedig próbál megbirkózni azzal, hogy ő tulajdonképpen hova valósi, mik a gyökerei, miért utazik kényszeresen országról országra, miközben ez az idős magyar bácsi marad a fenekén Bogotában, látszólag boldogan, de elpusztíthatatlan honvággyal. Alexander kalandos úton jutott el Kolumbiába, ahol összetalálkozott az ott tévéműsorokon és dokumentumfilmeken dolgozó Ruizzal. Kettejük munkájából született meg a Parador Húngaro.

A Parador Húngaro izgalmas dokumentumfilm lett, ami bemutatja azt, milyen lehet egy nagy kivándorlás vége, amikor valaki kényszerből elhagyja a hazáját, megteremti a saját biztos egzisztenciáját, de még ötven évvel később sem tudja teljesen maga mögött hagyni a múltat és az otthont. A film megvalósításában amatőr, de mondanivalójában egyáltalán nem az, sőt. A  kolumbiai-magyar koprodukcióban készített filmet az idei Miskolci CineFesten fogják először Magyarországon vetíteni, mi még a magyar premier előtt beszélgettünk a két rendezővel.

5 hozzászólás Tovább

Több mint 300 film készült az elmúlt három évben

szeptember 11., 16:18

Szeptember 8-án lezárult az első Magyar Filmhét nevezési határideje. A Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia felhívására összesen 334 nevezés érkezett. Az október 13-19. között megrendezendő filmhétre az elmúlt 3 évben magyarországi moziforgalmazásban vagy tévécsatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt nagyjátékfilmeket, tévéfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket, kisjátékfilmeket és animációs filmeket lehetett nevezni.

A 334 benevezett film közül 107 dokumentumfilm, 88 fikciós rövidfilm, 61 animáció, 35 ismeretterjesztő film, 27 egész estés játékfilm és 16 tévéjátékfilm. A filmek között van például A nagy füzet, az Isteni műszak, a Viharsarok, a Coming Out és a Megdönteni Hajnal Tímeát. De nevezték a A berni követet, a Vad Szigetköz című ismeretterjesztő filmet, a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmet, és a Négyszögletű kerek erdő című animációs filmet is. A filmhéten lehet először megnézni Török Ferenc Senki szigete című új filmjét.

A nevezések feldolgozása folyamatban van, a Filmhét végleges programját október 3-án teszik közzé a szervezők.

Szólj hozzá!

A hobbit sem menti meg Hollywoodot

szeptember 11., 15:54

Hiába hoz nagy bevételt az Éhezők viadala harmadik és A hobbit harmadik része, ezek a filmek már nem tudják megmenteni a hollywoodi stúdiók idei évét, írja a The Hollywood Reporter.

A nyár ugyanis egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök augusztusi kiugró kasszasikere ellenére 15 százalékkal csökkent a mozijegyeladás a tavalyi nyárhoz képest. A Variety szerint 2013 nyarán 4,6 milliárd dolláros bevételt hoztak össze a hollywoodi stúdiók, míg idén nyáron ez az összeget csak 3,8 és 4 milliárd dollárra becsülik. Többek között a 200 millió dollárból készült A csodálatos Pókember 2. és az Amerikán kívül hatalmas bevételt hozó Transformers 4 okozott csalódást az amerikai piacon.

Az év hátralévő részében komoly siker lehet még David Fincher Holtodiglan és Christopher Nolen Csillagok között című filmje, de az összképen már ezek sem változtatnak sokat. Ha nagyon jól szerepelnek, és a Csillagok között eléri a Gravitáció sikerét, akkor is csak szűkül a rés a tavalyi és az idei bevételek között. Sokan bíznak viszont abban, hogy a következő két évben az új James Bond, a Star Wars 7 és a Bosszúállók 2 miatt ismét felszálló ágba kerül majd a filmipar.

10 hozzászólás

Meghalt a James Bond-filmek egyik főgonosza

szeptember 11., 11:45

Kaliforniában, 74 éves korában meghalt Richard Kiel színész, akit többek között két James Bond-filmből ismerhetünk. Ő játszotta az acélfogú gonoszt, Roger Moore ellenségét az 1977-es A kém, aki szeretett engem-ben és az 1979-es Holdkeltében. A 218 centis színészt az egyik legemlékezetesebb Bond ellenségnek tartott, de emellett játszott a Bigyó felügyelőben, az Ágyúgolyófutam folytatásában, és ő adta Vlad hangját az Aranyhaj és a nagy gubancban.

úk

Állítólag azért, hogy eljátszhassa Jaws szerepét, visszautasította, hogy ő legyen Darth Vader a Csillagok háborújában. Azért döntött így, mert Vader maszkot viselt, és úgy érezte, hogy egy maszk nélküli szerepben jobban meg tudja mutatni a színészi tehetségét. 

Richard Kiel nemrég eltörte a lábát, emiatt került kórházba. Hogy a halála ezzel kapcsolatos-e, arról a kórház nem adott ki információt. 

5 hozzászólás

Morgan Freeman is benne lesz a Ted 2-ben

szeptember 11., 11:10

Morgan Freeman is szerepel a Ted 2-ben, méghozzá egy polgárjogi ügyvédet fog játszani, aki Tednek fog segíteni egy jogi probléma rendezésében, írja a Variety. Ez a probléma valószínűleg az, hogy a macit ne bevarrhatják kábítószerbirtoklásért, miután találtak nála némi füvet.  

Az már korábban kiderült, hogy Amanda Seyfried, a Mamma mia! és a Lopott idő főszereplője lesz a női főszereplő a Ted 2-ben. Mila Kunis, az előző rész sztárja terhessége miatt állítólag csak egy kis szerepre tér vissza a folytatásban.  Mark Wahlberg viszont újra vállalta a főszerepet. (Kritikánk az első részről  itt .)

Az első részhez hasonlóan most is Seth MacFarlane lesz a rendező, a forgatókönyvíró és Ted hangja is. A Ted 2 2015. június 26-án kerül az amerikai mozikba.  

Szólj hozzá!

Vajnánál is pályáznak Depardieu új filmjével

szeptember 11., 10:51

A mostanában meglepően sokat Magyarországon tartózkodó Gérard Depardieu készülő filmjét, a Szibériát többek között az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja kétmillió dollárral. Emellett a film kap még 1,9 millió dollár adókedvezményt is, írja a The Hollywood Reporter

A nemrég az iszonytató A közös szenvedélyben és a Szegedi Szabadtéri Játékokon látott színész állítólag egy orosz hadifogolytábor parancsnokát fogja alakítani az egyébként magyar-osztrák-német gyártású filmben. A pénz is ezekből az országokból érkezik rá, és nem meglepő módon az oroszok is költenek a nemrég orosz állampolgárrá lett Depardieu filmjére.

A 15 millió dollár összköltségvetésű filmet a cikk szerint a romániai születésű Robert Dornhelm fogja rendezni, akit egyszer már Oscarra is jelöltek egy dokumentumfilmjéért. Dornhelm amúgy főleg tévéfilmeket rendezett eddig. A női főszerepet Sarah Bolger játssza majd, ő egy primadonnát alakít. Az első világháború idején játszódó történet szerint a hadifoglyok előadják a Csárdáskirálynőt.  A Szibériát a tervek szerint 2015-ben forgatják részben Magyarországon, a film premierje pedig 2016-ban lesz. Kalmár Péter producer a THR-nek hozzáfűzte, hogy a film igaz történeten alapul. 

Update: "Ellentétben a Hollywood Reporterben megjelentekkel, a film nem kapott semmilyen támogatást, csupán pályázatot adott be a Nemzeti Filmalaphoz. Gondolom, nem kell részleteznem, mennyire káros és kellemetlen az érintettek számára, ha bármilyen ügyben egy pályázót a sajtó már nyertesként aposztrofál", közölték a hír megjelenése után nem sokkal a produkciós konzorcium magyar tagjainak nevében. Hozzátették, hogy igyekeznek az eredeti cikk szerzőjénél is elérni a helyreigazítást.

Szólj hozzá!

Végre szívből ajánlhatunk egy magyar filmet

szeptember 11., 09:25

Az Utóélet szerda esti premierjén már a vetítés előtt felszólították a többnyire filmesekből álló közönséget, hogy a jó magyar szokásokkal ellentétben nyugodtan nevessenek és tapsoljanak, ha tetszik nekik, amit látnak. Még akkor is, ha közben megeszi őket a sárga irigység, hogy nem voltak benne ebben a filmben. A Karlovy Vary Filmfesztivál közönsége pár hónappal ezelőtt így tett: nem csak nagyokat nevettek, de az egyik jelenetnél még bele is tapsoltak a filmbe, ami a fesztiválokon akkora elismerés, ami tényleg csak a legnagyobbaknak jár.

3 hozzászólás Tovább

Zack Snyder megmutatta a Batmobile-t

szeptember 11., 09:04

Zack Snyder rendező úgy döntött, hogy ha már úgyis kiszivárgott a héten pár fotó a Batman vs. Superman Batmoblie-járól, vagyis a szuperkocsiról, amivel ezúttal Ben Affleck fog szágoldozni, akkor ő is közzéteszi az új Batmobile fotóját. Hol máshol, mint a Twitterén mutatta be a kocsit azzal a szöveggel, hogy ez az igazi kép a Batmobile-ról.

Untitled-1
Fotó: Zack Snyder / Twitter

Korábban egyébként már közölt egy fotót a kocsiról, de akkor csak az autó hátsó része látszott, a többi le volt takarva.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szuperprodukcióról folyamatosan szivárognak ki a képek és a forgatási videók. Legutóbb például egy olyan jelenet forgatásáról, ahol Affleck rohan Detroit bevárosában. Aztán azt is láthatjuk a paparazzifelvételen, ahogy a dolga végeztével szépen visszasétál a lakókocsijához. 

A filmet 2015 május 6-án mutatják be Amerikában. Affleck mellett Henry Cavill (ő lesz Superman), Gal Gadot, Amy Adams, Laurence Fishburne, Diane Lane, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Holly Hunter és Scoot McNairy szerepelnek még a Batman vs. Supermanben.

3 hozzászólás

Üres székekkel állnak ki a börtönbe vitt ukrán filmes mellett

szeptember 10., 16:59

Filmvetítésekkel és szimbolikus üres zsűriszékekkel fejezi ki az európai filmes közösség szolidaritását az ukrán rendező Oleg Szencovval. Négy hónappal ezelőtt Oleg Szencovot, aki résztvett az kijevi Euro Majdan tüntetésekben és ellenezte a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, saját otthonában tartóztatta le Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata, majd Moszkvába szállították, ahol jelenleg is előzetesben várja a pert, amelyben terrorista támadás előkészítésével vádolják.

A spanyolországi San Sebastian Filmfesztivál idei zsűrijében helyet kap Szencov, akinek ügyére egy szimbolikus üres székkel hívják fel a figyelmet. A szolidaritási kampányt, amelyhez a spanyol fesztivál csatlakozott, az Európai Filmakadémia hívta életre a horvátországi Motovun Filmfesztiválon. A velencei filmfesztivál is csatlakozott, sajtóközleményük szerint "így szimbolizáljuk a hiányát, és a szolidaritást, amelyet mi is szeretnénk kifejezni."

Az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának kezdeményezésére több európai filmes, köztük Pedro Almodóvar, Roberto Benigni, Aki Kaurismäki, Mike Leigh, Betrand Tavernier, Andrzej Wajda és Wim Wenders, egy személyesen aláírt levelet juttatott el az orosz hatóságoknak, amelyben kifejezik aggodalmukat, valamint kérik a tisztességes elbírálást és nyomozást.

Az Oroszország Főügyészi Hivatala által írt válasz szerint: "Az összegyűjtött bizonyítékok alapján,  Szencovot terrorista természetű bűncselekmények elkövetésével” vádolják, bár a bizonyítékokat továbbra sem mutattták be. A megmozdulás hatására, számos városban szerveznek vetítést Oleg Szencov első, Gaamer című nagyjátékfilmjéből.

Szólj hozzá!

Moziba kerül Szabó Simon dzsumbujos kisfilmje

szeptember 10., 16:44

Az október 2-től látható Viktória – A zürichi expressz egyik szereplője Szabó Simon, aki a Megdönteni Hajnal Tímeát-ba is remekül alakított. A színészkedés mellett Szabó rendez is, legfrissebb rövid filmje, a Fal a Viktória kísérőfilmjeként kerül a mozikba.

A filmet megelőzte a híre: a Tamperei Filmfesztiválon díjat nyert, ezzel pedig nominációt az Európa Filmakadémia legjobb kisfilm díjára, amit decemberben adnak majd át Rigában. A falat mi még a Friss Húson láttuk, a film egy fiatal cigány fiú egy napját meséli el, hajnalban a Blaha Lujza téren várja, hogy kétkezi munkára vigyék, és úgy tűnik szerencséje van, amikor bekerül egy falat építő brigádba. A fal azonban, ahogyan Nagybányán is, azért épül, hogy a romákat elszeparálja, és a fiú pedig nincs abban a helyzetben, hogy erkölcsi vagy bármilyen más okból megtagadja a műszak végén rögtön készpénzben fizető, sőt ebédet is nyújtó munkát. A fal szomorú emléket emléket állít Budapest leghírhedtebb lakótelepének, a Dzsumbujnak, amelynek a bontásán 2013-ban mi is ottjártunk

A fal nem csak alkotójában, hanem tematikájában is illik a Viktóriához. Szabó a főszerepre az amatőr, 16 éves Tóth Sándort kérte fel, társai pedig nem színészek, hanem valódi építőmunkások, a forgatás környékén élő amatőrök voltak. A Viktória is több száz igaz történet alapján készült, főhőse a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány (Farkas Franciska). Viktória a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban.  A filmről bővebben itt írunk

Szólj hozzá!

300 millióból készül Tilla kerekes székes gengszterfilmje

szeptember 10., 13:38

Szeptember 8-án elindult Till Attila Tiszta szívvel munkacímű második játékfilmjének forgatása, amely harmincnyolc napig tart, és számos budapesti helyszínen zajlik. A film főszerepeiben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekes székes maratonfutó bajnok és az SZFE-n végzős Fekete Ádám lesz látható. A történet középpontjában egy húszéves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó áll, akik kerekes székesek, és mindennél jobban rettegnek attól, hogy feleslegesek a társadalom számára, ezért az alvilág köreiben próbálkoznak. A bűnözők sem fogadják be azonban őket, és ezek után igazán bevadulnak.

tisztaszivvel forgatas laokoonfilmgroup
Till Attila és Fenyvesi Zoltán a forgatáson
Fotó: Laokoon Filmgroup

A Magyar Nemzeti Filmalap 285 millió forintos támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készülő film forgatókönyvét Till Attila írta, a forgatókönyv fejlesztését és a gyártás-előkészítést a Filmalap korábban már 14 millió forinttal támogatta. A film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton. A filmet Magyarországon az A Company Hungary forgalmazza, és várhatóan 2015 őszén lesz a bemutató.

Szólj hozzá!

Csillagot kapott az Egy rém rendes család Peggyje

szeptember 10., 11:07

Katey Sagal amerikai színésznőt csillaggal tüntették ki kedden a hollywoodi Hírességek sétányán.

Sagal az 1990-es években népszerű vígjátéksorozat, az Egy rém rendes család Peggy Bundyjaként vált ismertté. Csillaga a 2529. a sétányon. Leleplezésére a színésznőt elkísérte Ed O'Neill, sorozatbeli férje és Christina Applegate, aki lánya, Kelly Bundy szerepében tűnt fel a filmben.

Sagal számos televíziós sorozatban játszott, többek között a Columbo, az Azok a 70-es évek és a Jelenetek egy névházasságból című filmekben. 2011-ben a legjobb drámai előadónőnek járó Golden Globe-díjjal tüntették ki a Kemény motorosok című televíziós sorozatban nyújtott alakításáért.

Szólj hozzá!

Ezért csúszik A szürke 50-film bemutatója

szeptember 10., 09:37

Hunnam a US Weekly-nek adott interjújában elmondta, miért is szállt ki A szürke 50 árnyalata-filmből, hangsúlyozva, hogy nem a stábbal volt baja. Valószínűleg nem ártott tisztázni a történteket, mert az ö visszalépése miatt jelentősen csúszott a forgatás, és így a bemutató is. Ráadásul akkor mindenki azzal vádolta, azért nem vállalta el a szerepet, mert kevesellte a gázsit.

1D274906429135-x tdy fifty shades trailer 140724.blocks desktop

Most az interjúban azt mondta, erről szó sincs, nagyon szerette a könyvet és a forgatókönyvet, sokat találkozott Sam Taylor-Johnson rendezővel és sokat gondolkozott a karakteren. De mint mondja, már el volt kötelezve egy 14 hónapos forgatás mellett, ráadásul három teljesen különböző karaktert játszott akkoriban, ami nagyon megviselte fizikailag és lelkileg is. A saját szavaival élve a végén idegösszeomlást kapott. "Nagy kár, mert nagyon szerettem volna a szerepet, ráadásul olyan ember vagyok, aki megtartja a szavát." - mondta Hunnam az újságnak.

Christian Grey szerepét végül az ír származású, Jamie Dornan kapta, és Dakota Johnson bújik Anastasia Steel bőrébe. A bemutató időpontja 2015. február 13.

1 hozzászólás