Friss kommentek

Comment:com

A Daredevil első sorban dráma lesz, és csak másodsorban szuperhőssztori
Bár hardcore képregényrajongónak tartom magam, egyetlen dolgot utálok jobban az évenkénti négy béna szuperhősfilmnél: a szuperhősös tévésorozatokat.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

129 ezren azt hitték, A hobbit 3 jó film lesz

tegnap, 16:08

Egyértelmű volt, hogy a kiéheztetett észak-amerikai mozipiacon, ahol hozzánk hasonlóan csak hetekkel a londoni premier után mutatták be A hobbit 3-at, Szákos Bilbó és a tizenhárom törp utolsó kalandja fog berobbanni a toplista legtetejére. Igaz, az összeg elég szerény, mindössze 56,22 millió dollár volt, ami lényegesen rosszabb, mint mondjuk az idei év egyik slágerfilmje, Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. részének 121,8 milliós nyitóhétvégéje. Az előző két rész 84 és 73 millióval kezdett Amerikában, és a nemzetközi piacról jött bevételekkel később mindkét filmnek összejött nagyjából 1-1 milliárd dollár, A hobbit 3 viszont két hét alatt még csak 355 millióig jutott el. Lehet, hogy a mozinézőket is fárasztotta az öt sereg unalmas gyilkolászása, pont úgy, ahogy minket?

17,3 millió dollárral kezdett az előző hét másik friss amerikai premierje, Robin Williams utolsó filmje, az Éjszaka a múzeumban 3 (nálunk csak december 25-től kerül mozikba). A harmadik szintén egy firss film, Jamie Foxx romantikus családi vígjátéka, az Annie lett 16,3 millió dollárral (itthon majd csak januárban lesz látható). És egy érdekesség a hétvégi amerikai toplista legvégéről: a tizedik helyet egy indiai vígjáték, a PK csípte el 3,46 millióval. 

23 hozzászólás Tovább

A Berlinálén debütál A szürke 50 árnyalata

tegnap, 13:42

A 65. Berlini Filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje a Szürke ötven árnyalata című, mamipornónak is nevezett bestsellerből készült filmnek. A film csak egyetlen alkalommal, február 11-én lesz látható a Berlinalén.

E.L. James 51 nyelven megjelent bestsellerének filmváltozata Sam Taylor-Johnson rendezésében, Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült, a forgatókönyvet Kelly Marcel írta. A Berlináléra a rendező, a forgatókönyvíró és a két főszereplő mellett a könyv szerzője is elkíséri a filmet.

Szólj hozzá!

Peter Jackson nem akar Marvel-mozifilmet

tegnap, 08:44

Nagy bajban lehet Hollywood, hogy ha pont a dollármilliárdokat kaszáló Gyűrűk Ura és A hobbit fölött bábskodó Peter Jackson nyilatkozik úgy a Movie Fone-nak: ki nem állhatja a mostani, franchise- és szuperhősvezérelt filmipart. Sőt, semmi kedve bevállalni a Marvel Entertainmentnek a Captin Marvel-mozifilmet, és a Fox stúdió X-Menje ellen indított X-Men-film, az Inhumans rendezői széke sem érdekli.

Soha sem olvastam képregényeket, egyszerűen nem érdekeltek. Nem akarok Marvel-filmet forgatni, így viszont csak egyetlen választásom marad: megcsinálni egy kisköltségvetésű új-zélandi filmet.

Képkivágás
Fotó: Richard Bord / Getty Images

Az Oscar-díjas rendező egyébként Középföldére sem fog visszatérni egyhamar, a Warner, az MGM és a New Line Cinema ugyanis csak A Gyűrűk Ura és A hobbit megfilmesítési jogai fölött rendelkeznek. A szilmarilok, az Elveszett mesék, A sonkádi egyed gazda és a többi Tolkien-történetet az író örökösei féltve őrzik Peter Jacksontól, mivel az eddigi adaptációk egyáltalán nem tetszettek nekik. Részben igazuk van: míg A Gyűrűk Ura-trilógia mára ugyanolyan mozgóképtörténeti klasszikussá nemesedett, mint a régi Star Wars, a háromrészesre puffasztott A hobbit szörnyűbb, mint a Csillagok háborúja I-II-III. és a köldöknézős magyar művészfilmek együttvéve.

5 hozzászólás

A Sonynak eddig 500 milliós kára van, Obama Kínától kért segítséget

december 21., 07:46

Szakértők szerint eddig 500 millió dolláros kára keletkezett a Sony Pictures filmstúdiónak az ellene véghezvitt hackertámadás miatt, írja az MTI. A stúdió azon döntése, hogy az Észak-Koreának tulajdonított akció és az azt kísérő fenyegetések nyomán nem mutatja be december 25-éb a The Interview című filmjét, csak jelentősen növelte az amúgy is tetemes anyagi kárt.

A vígjáték, amelyben a CIA beszervez két újságírót a kommunista ország diktátora, Kim Dzsongun megölésére, 75 millió dollárból készült, megtérülni azonban nem fog, mert a Sony Pictures úgy döntött, egyelőre semmilyen formában nem vetíti. A film körüli botrányok miatt eddig keletkezett  károk mellett a cégnek költenie kell a jogi kiadásokra is, a hackerek ugyanis nyilvánosságra hozták a stúdió bizalmas levelezésének egy részét, ami miatt két korábbi alkalmazott máris keresetet nyújtott be.

6 hozzászólás Tovább

FBI: Észak-Korea kormánya áll Az interjú fenyegetései mögött

december 19., 20:06

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint elegendő mennyiségű információja van annak megállításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás mögött a phenjani kormány áll. Ezzel megerősítette a CNN csütörtöki értesüléseit.

A Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) - egy adatmegsemmisítő szoftver - elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amit észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak.

Jelentős átfedés van a Sony elleni támadás infrastruktúrája és más olyan rosszindulatú kibertevékenységek között, amik Észak-Koreával hozhatók összefüggésbe. A támadásban használt eszközök hasonlóak azokhoz, amiket 2013 márciusában vetettek be dél-koreai bankok és médiaszervek ellen - közölte az FBI, hozzátéve, hogy nagyon aggasztja a Sony elleni támadás pusztító jellege.

Az Egyesült Államok reagálni fog 

Nem engedhető meg, hogy "valami diktátor cenzúrát vezessen be az Egyesült Államokban", Washington reagálni fog a Sony Pictures filmstúdiót Észak-Korea által ért kibertámadásra - közölte Barack Obama.

Obama év végi utolsó sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az észak-koreai hackerek jelentős károkat okoztak a filmstúdiónak. Mindazonáltal az elnök szerint a Sony hibás döntést hozott, amikor úgy döntött, nem mutatja be a The Interview című filmet.

75 millió dolláros veszteség

A Variety cikke szerint a Sony Pictures körülbelül 75 millió millió dollárt (19,3 milliárd forint) veszít azon, hogy nem mutathatja be a filmet. A film finanszírozásába belelátó nyilatkozók szerint 44 millió dollárba került a film elkészítése, és körülbelül 30 millió dollárt költöttek a reklámjára.  Azt állítják, a produkcióra kötött biztosítás fedezni fogja a veszteség egy részét, de közel sem az egészet.

5 hozzászólás

Fájdalmasan rossz Osvárt Andi új vígjátéka

december 19., 16:45

Osvárt Andrea Eli Roth horrorja után két filmmel is jelentkezett idén: a februárban bemutatott Megdönteni Hajnal Tímeát 2014 legjobb vígjátéka volt, a héten mozikba került Zűrös olasz esküvő viszont az év (ha nem egyenesen az évtized) legszörnyűbb romkomja.

Zűrös olasz esküvő alatt végig az kattogott az agyamban, hogy Osvárt Andrea biztos lelkesen elmesélte néhány olasz barátjának, micsoda pompás magyar vígjátékban szerepelt legutóbb, az olasz barátok pedig szépen továbbmesélték a sztorit Carlo és Enrcio Vanzina producereknek, akik végül leforgatták a Hajnal Tímea kicsi és savanyú olasz változatát.

10 hozzászólás Tovább

Az Amerika Kommandó: Világrendőrséget sem vetítik az amerikai mozik

december 19., 15:03

A Sony-hackelés néven elhíresült botránysorozat újabb hordaléka, hogy miután a stúdió bejelentette, hogy a rendszerüket feltörő, és onnan embertelen mennyiségű infomációt kiszivárogtató, majd komolynak tűnő fenyegetésekkel élő hackerek nyomására nem mutatják be az Interjú című filmet (amiben az észak-koreai vezetőt cafatokra robbantják egy rakétával), a Paramount sietve közölte a moziláncokkal, hogy be ne merjék mutatni az Amerika Kommandó: Világrendőrség című filmet annak 10. születésnapjára való tekintettel (és egyfajta pótlékként az Interjú kimaradása miatt), mert baj lesz. Ez pedig alighanem az Index történetének leghosszabb mondata volt, szívesen.

imqalmhsaxu4zssrjheg.gif
Szólj hozzá!

Jonah Hill és James Franco egy film erejéig letette a füvet

december 19., 13:57

2002-ben egy Mike Finkel nevű újságírót (Jonah Hill) kirúgtak a The New York Times-tól, mert kiderült, hogy egy cikkének egy részét egyszerűen kitalálta, és ez arrafelé elég súlyos etikai vétek. Nem úgy egy meg nem nevezett kelet-európai országban, ahol az ilyesmi annyira rutinszerű, még a szeriőznek tartott orgánumoknál is, de ezt most hagyjuk. Ezzel nagyjából egyidőben tartóztattak le egy másik Mike Finkel nevű férfit (James Franco), akit nem mellesleg családja kiirtásával vádolták meg. 

A gyilkos, akit egyébként Christian Longónak hívtak, kapcsolatba lépett az igazi Finkellel, hogy elmesélje neki a sztoriját - és innentől kezdve komolyra fordul a dolog, és ha hiszünk a trailernek, a történet átmegy krimibe. Az igaz történet, ami egyébként a True Story, azaz Igaz történek címet kapta, jövőre debütál a Sundance-fesztiválon.

Szólj hozzá!

Jól nyitott az új Hobbit-film

december 19., 13:44

24 és fél millió dollárral nyitott A hobbit: Váratlan utazás (kritika itt), írja a Variety. Az előzetes számítások szerint 70-75 milliós bevételre számítottak az első öt napon, ehhez képest a nemzetközi vetítések már 122,2 millióan dollárt hoztak a konyhára. Ezt a szép számot már most hozzá lehet adni az előző kettő által produkált közel 2 milliárd dolláros bevételhez.

A 24,5 millió dolláros kezdés a 12. legjobb nyitány a szerdai vetítési napok történetében. Az aktuális rekordot az Alkonyat: Napfogyatkozás tartja, ami 4 éve 68 millió dollárral kezdett a mozikban. Csak hozzávetőlegesen, 2003-ban a Gyűrűk ura: A király visszatér 34 millió dollárral nyitott.

Szólj hozzá!

Winona Ryder a Sundance-en fog zsűrizni

december 19., 10:38

Edgar Wright és Cary Fukunaga rendező, Winona Ryder és Brit Marling színésznő, valamint Jonathan Nolan forgatókönyvíró is elfogadta a meghívást a 2015-ös Sundance filmfesztivál zsűrijébe.

A Utah állam hófödte csúcsai között január 22 és február 1-je között megrendezésre kerülő mozgóképes seregszemle

  ünnepélyes díjátadására január 31-én kerül majd sor, a gálát Tig Notaro stand-up komikus vezeti le. 

Szólj hozzá!

Ezért a szerepért kap Oscar-jelölést Bradley Cooper

december 19., 09:30

Vagy ha nem, akkor nincs igazság a Földön. Clint Eastwood valós történeten alauló American Sniper, azaz Amerikai mesterlövész című háborús drámájában Cooper egy Chris Kyle nevű mesterlövészt alakít, akit az amerikai haditengerészet legeredményesebb lövészének tartanak (már ha ennek a szónak ilyen szövegösszefüggésben van egyáltalán bármi keresnivalója) 160 igazolt és további 85 feltételezett halálos lövéssel. Coopert 2013-ban a Napos oldal, tavaly az Amerikai botrány miatt jelölték Oscar-díjra, szerintünk a december 25-én mozikba kerülő filmért megkapja a harmadik lehetőséget is (de nyerni most sem fog).  

1 hozzászólás

A Csillagok háborúja majdnem tönkretette Natalie Portman karrierjét

december 19., 09:09

Ha nincs Anthony Minghella, és nem ment volna egy szívességgel Mike Nichols rendezőnek, Nataile Portman most pont ott lenne, ahol Hayden Chritiensen, aki a 2005-ös, A Sith-ek bosszúja óta mindössze tíz filmet forgatott, és ezek közül egy sem lett kassza- vagy kritikusi siker. Portman a Csillagok háborúja második trilógiájában alakította Padme Amidala hercegnő szerepét, amitől - tök logikusan - azt várta, hogy megdobja a karrierjét, de a rémes szereppel nem tudott mit kezdeni, és a kritikusok is szétszedték.

Kijött az első film, és mindenki meg volt róla győződve, hogy szörnyű színésznő vagyok. Az évtized legtöbbet kereső filmjében voltam a női főszereplő, de egy rendező sem akart velem dolgozni. Mike Nichols jó barátom, ő írt egy levelet Anthony Minghellának és megkérte, hogy válogasson be a Hideghegy című filmbe, mert kezeskedik értem. Anthony elégedett volt, és szólt Tom Tykwernek, akivel egy rövidfilmet forgattam, majd jött a V, a Wachowski testvérekkel. Szerencsém volt.

Portman Mike Nichols Közelebb című filmjében, egy sztriptíztáncosnőt alakítva hálálta meg a rendező szívességét - teljesítményétől a kritikusok is eldobták a hajukat, és Darren Aronofsky is itt figyelt fel rá. A Fekete hattyúért meg is kapta az Oscar-díjat, és azóta senki nem kételkedik abban, hogy tud játszani. Az új Csillagok háborúja-trilógia első filmjében John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver és Oscar Isaac lesz a főszereplő, vajon az ő karrierjüket hogy befolyásolja majd 2015 legjobban várt bemutatója? 

10 hozzászólás

Az Index kedvenc filmjei 2014-ben

december 18., 17:48
Idén is megszavaztuk, hogy melyek voltak az év legjobb filmjei. Ami tavaly még szinte elképzelhetetlen volt, most megtörtént: egy magyar film is bekerült a top 3-ba. Emellett szerettünk egy skandináv művészfilmet, egy amerikai drámát, egy 12 évig forgatott páratlan filmes vállalkozást, és egy teljesen idióta sci-fit is. Az óriási vagy szabad szemmel alig látható költségvetésből készült, más műfajú, más közönségnek szóló filmekben egy közös van: miattuk szerettünk moziba járni 2014-ben. (Csak olyan filmekre szavaztunk, amiket 2014. január 1. után mutattak be a magyar mozik. Jobb oldalon az Index kultrovat szerzőinek tízes listái olvashatóak.)

Szerettük ezeket is, csak nem annyira

Idén is volt néhány film, ami viszonylag keveseknek tetszett a szerkesztőségből, de nekik nagyon, vagy sok embernek, csak nem annyira, hogy az első helyre tegyék. Persze az is lehet, hogy ezek közül pár film viszonylag kevés nézőhöz jutott el, ezért nem rajonganak értük sokan. Ilyen lehet a kultrendező, Jim Jarmusch idei filmje, a Halhatatlan szeretők, amit kevesen láttak közülünk, de nekik nagyon bejött.

"A legsznobabb film, amit életemben láttam. Hát persze, hogy nagyon tetszett egy olyan film, amiben a kultúra felsőbbrendűségét és mindenen átívelőségét hirdetik. Megértem, ha valaki szerint az egész egy öntetszelgő namedropping, de én azt éreztem a film közben, hogy ezt az egész filmet, úgy ahogy van, személyesen nekem találták ki, még az ujjamat is aznap vágtam el véletlenül, erre a filmben is van egy tök ugyanolyan jelenet. Pedig helló, ez egy vámpírfilm!" - lelkesedett Anita. 10/9-es kritikánkban is csak helyeselni tudtunk, mert ez a film egyszerűen csodás.

Szintén nem láthatták sokan A hasonmást, egy ismert történet nagyon mai változatát. "Sokan feldolgozták már ezt a Dosztojevszkij-sztorit (még a Twilight Zone is, Bruce Willis-t felhívja egy nap Bruce Willis), de így, ebben a formában még nem láttam. Kicsit olyan, mint A per, iszonyat nyomasztó, de közben vicces, és pont attól olyan kurva jó, hogy csomó helyen egyszerre feszengtem és röhögtem" - Veres Szilárdnak nagyon tetszett, ahogy Sajónak is. "A hasonmás nézése közben végig az volt a benyomásom, hogy nagyjából ilyennek kellene lenniük a magyar szerzői filmeknek is. Nincs az ember szájába rágva semmi, van egy szituáció, azt a szereplők próbálják megoldani, aztán lesz, ami lesz". Bár most még nem ismerik túl sokan, jóslatunk szerint simán kultfilm lehet belőle.

Ahogy Jake Gyllenhaal filmjéből, az Éjjeli féregből is. "Kár, hogy a végét lehúzza néhány didaktikus párbeszéd, amúgy eléggé tökéletes film lenne ez is. Jake Gyllenhaal szupercreepy az év egyik legfaszább alakításában. Egyetlen egyszerű tematikára van felfűzve a film, és a meglehetősen minimalista karakterek látványosan úgy vannak megalkotva, hogy ezt a mondanivalót támogassák. Mégis inkább érződik a film feszesen megírt, csattanós novellának, mintsem egy klisékből és papírmasé karakterekből összetákolt tanmesének" elemezte Freevo.

39 hozzászólás Tovább

Meghalt a Fekete tulipán gyönyörű színésznője

december 18., 17:39

78 éves korában meghalt Virna Lisi, olasz színésznő, akit a fél világ Alain Delon partnereként ismert meg A fekete tulipán című filmben. A lehengerlő szépségnek számító Lisi hamar befutott Európában, és szépsége miatt sokat hívták hollywoodi filmekbe is, az egyik legismertebb filmje a Hogyan öljük meg feleségünket?, amiben Jack Lemmonnal játszott együtt. Később játszott Tony Curtis-szel és Frank Sinatrával is, de aztán hamar hátat fordított Amerikának, mert úgy érezte, beleragad a szőkenős szerepekbe. Felbontotta hétéves szerződését a Paramount-tal, amiért nagyon kemény büntetést kellett fizetnie, és a Barbarella főszerepét is visszautasította, amit így Jane Fonda kapott meg. 

De Európában is sokat harcolt azért, hogy jó szerepet kapjon, egészen 1994-ig kellett várnia az elismerésre, ekkor kapta meg Cannes-ban a zsűri díját a Margó királyné című filmért. 

2 hozzászólás

Küzdelem életre-halálra egy parkolóhelyért

december 18., 16:27

Itt van  Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Parkolónak az előzetese, a film január 22-étől látható a mozikban Szervét Tibor, Lengyel Ferenc és Pokorny Lia főszereplésével. A film egy budapesti bérház tövében álló parkolóban játszódik, a parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kisbirodalmat hozott létre a tűzfalak tövében, ahonnan próbálja távol tartani a külvilágot. Egy nap megérkezik Imre, a gazdag üzletember, aki 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolót, ezért a parkoló egyetlen fedett helyére akar beállni. Légiós azonban ezt nem engedi, így kettejük között kibontakozik egy érdekes párbaj, amibe mindenki beleviszi minden sérelmét. A filmről Pokorny Lia beszélt nekünk a forgatáson

4 hozzászólás Tovább

Channig Tatum home-videóban toborozza a tehetséges filmeseket

december 18., 14:21

Hat amerikai fiatal filmes diák kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a februári Oscar-ceremónián. A gála producerei szerdán jelentették be, hogy ismét meghirdetik az "Oscar-csapat" programot, amely fiatal filmesek szereplését teszi lehetővé az Oscar-díjkiosztó ünnepségén. Craig Zadan és Neil Meron, a műsor két producere egyúttal azt is közölte, hogy az Oscar-csapat szóvivője megint Channig Tatum lesz, aki a csoport tagjainak kiválasztásából is kiveszi a részét.

A színész már fel is töltött a YouTube-ra egy toborzóvideót,  ami szerint egyperces videóval lehet jelentkezni a csapatba, a Filmakadémia Facebook oldalán. Az Oscar-csapatba 18 és 30 év közötti amerikai állampolgárokat várnak, a jelentkezéseket január 12-ig lehet beadni.

A kiválasztott hat fiatal művész Los Angelesben részt vesz az Oscar-hét rendezvényein, emellett a csoport tagjai az Oscar-szobrok hordozóiként a február 22-ére meghirdetett díjátadó ceremónián is szerephez jutnak a hollywoodi Dolby Színházban.

Szólj hozzá!

Százmilliót kaptak az art mozik

december 18., 14:20

Döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat keretösszege 100 millió forint volt,  digitális fejlesztésre tízen pályáztak, a jelentkezők mindegyikének megítélte a támogatást a kultúráért felelős államtitkár.

A balassagyarmati Madách Imre Filmszínház, a bölcskei Rákóczi Filmszínház, a budapesti Tabán Mozi, a ceglédi Uránia Mozi, a jászberényi Lehel Filmszínház, a martfűi Városi Mozi, a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ, a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, a soltvadkerti Városi Mozi és a szegedi Belvárosi Mozi egy-egy terme digitális átállása valósulhat meg az idei pályázaton elnyert pénzből.

Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, melyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhattak. Az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás feltételeként a fejleszteni kívánt mozinak meg kellett felelnie az art mozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatással fejleszteni kívánt mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art moziteremként működtetik. A pályázaton azok a többtermes art mozik is igényelhettek támogatást, amelyeknek már van digitális vetítőberendezéssel ellátott termük.

Az art mozik digitális fejlesztésének támogatása jövőre is folytatódik újabb 100 millió forinttal. 

Szólj hozzá!

Hollywoodban nagyon kiakadtak a Sony döntésén

december 18., 12:09

Számos hollywoodi színész akadt ki a Sony döntésén, mert szerintük a cég megadta magát a fenyegető terroristáknak. Ben Stiller szerint egyenesen a szólásszabadságot fenyegeti az a döntés, hogy a Sony végül meghátrált, és soha, semmilyen formában nem mutatja be a The Interview című filmet. Rob Lowe is úgy gondolja, hogy ez a döntés a terroristák győzelmét jelenti, ami szerinte nem lett volna megengedhető. Lowe azzal a hasonlattal élt, hogy a Sony döntése olyan, mintha Hitlernek adták volna Európát a második világháborúban. 

Több más híresség is bírálta a Sonyt, hangsúlyozva, hogy a cég pontosan azt tette, amit a hackerek el akartak érni. Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró úgy fogalmazott: „Ma az Egyesült Államok egy eddig példa nélküli támadást intézett az egyik legféltettebb kincsünk, a szólásszabadság ellen.” Steve Carell színész a kreatív önkifejezés szomorú napjának nevezte a mait, Jimmy Kimmel humorista Twitter-üzenetében azt írta, hogy a lépés egy gyáva, Amerikához nem méltó tett, ami a terroristákat hitelesíti. Judd Apatow filmproducer pedig – valószínűleg helyesen – azt jegyezte meg, hogy a tilalommal azt érik el, hogy többen nézik majd meg a filmet illegálisan, mint amennyien moziban látták volna. Már ha egyszer kiszivárog valamilyen formában.

Michael Moore filmrendező is üzent a hackereknek: „Most, hogy már ti irányítjátok Hollywoodot, üzenem, hogy kevesebb romantikus filmet szeretnék, még kevesebb Michael Bay-filmet, és soha többé Transformerst!"

Az USA ma hajnalban beszélt először nyíltan arról, hogy a nyomozás során az észak-koreai rezsimhez köthető szálakat találtak. A Sony kevéssel ezt megelőzően közölte, hogy a fenyegetések miatt nem mutatják be a The Interview című filmet. A Sony azt írta, teljes mértékben megérti a mozis cégeket, hogy nem akarják kockáztatni dolgozóik és vendégeik testi épségét. A forgalmazó korábban a mozik üzemeltetőire bízta, be merik-e mutatni a filmet. 

A cég egyébként hatalmasat bukik a döntéssel; a filmre – amiben a James Franco és Seth Rogan által alakított bulvártévéseket felkérik, interjúkészítésnek álcázva likvidálják az észak-koreai diktátort, Kim Dzsongunt – eddig 42 millió dollárt költöttek. 

6 hozzászólás

Nem kerül az amerikai mozikba a Kim Dzsongunt parodizáló film

december 18., 01:31

Véglegesen eldőlt, hogy a Sony Pictures mégsem mutatja be a tervezett időpontban, karácsonykor az amerikai mozikban Az interjút. A fenyegetések miatt a legnagyobb mozihálózatok nem merték műsorukra tűzni a filmet, ezért a filmstúdió hivatalosan bejelentette, egyelőre nem kerül mozikba - írja az LA Times

A Sony azt írta, teljes mértékben megérti a mozis cégeket, hogy nem akarják kockáztatni dolgozóik és vendégeik testi épségét. A Sony korábban a mozik üzemeltetőire bízta, be merik-e mutatni a filmet. Nem merték.

James Franco és Seth Rogan nagy port kavart filmje arról szól, hogy az általuk alakított bulvártévéseket felkérik, interjúkészítésnek álcázva likvidálják az észak-koreai diktátort, Kim Dzsongunt. 

A Sony filmstúdió számítógépes rendszerét pár hete hackerek törték fel, kedden pedig támadással fenyegették meg azokat a mozikat, amik műsorukra tűzik Az interjút. 

A Guardians of Peace (Béke Őrzői) nevű hackerek azt írták: "A világ megtelik félelemmel. Emlékezzenek 2001 szeptember 11-re. Azt javasoljuk, maradjanak távol a moziktól a bemutató idején".

A hackercsoport a november végi akció után a Sony online levelezését, a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számait és fizetési adatait is közzé tette.

A hackertámadás hátterében Észak-Koreát sejtik, bár az ország hivatalosan tagadta a vádat.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal valószínűtlennek tart egy mozik elleni támadást, de a szakértői még dolgoznak az üzenetek elemzésén.

A premiert a múlt héten megtartották Los Angelesben, de a média nagy részét kizárták az eseményről. A csütörtökre kitűzött New York-i bemutatót a fenyegetés hatására törölték.

11 hozzászólás

Unalmas orkmészárlás lett A hobbit 3

december 17., 22:13

Ez a nap is elérkezett végre: Peter Jackson grandiózus csatákkal és Zsákos Bilbó hazatérésével zárta le a két évvel ezelőtt megkezdődött nagy kalandot, A hobbit-trilógiát. Csak ezzel még mindig az a baj, hogy Tolkien nem véletlenül egyetlen könyvben mesélte el három helyett Tölgypajzsos Thorinék kincsrablásba oltott honfoglalását. Sajnos Az öt sereg csatája tényleg csak azt képes nyújtani, amit a címében megígér: öt CGI-sereg hihetetlenül unalmas csatáját.

Mert ebben a filmben tényleg csak annyi történik, hogy ork hordák, páncélos tündék, szuronyos lándzsás törpök, maszatos emberek és gigantikus sasmadarak szurkálják, ütik, karmolják, kalapálják, csépelik, mészárolják, kaszabolják, csonkolják, zsigerelik és pusztítják egymást. Ami az első öt percben még izgalmas, de aztán borzasztóan hamar ráun az ember a sok lefejezésre és belezésre, mert elfárad a szeme a CGI-dömpingtől, és egyetlen pillanatig sem tud izgulni a szereplőkért.

Ráadásul Peter Jackson megint majdnem két és fél órában veri bele a néző fejébe, hogy az új Középfölde-trilógia is egy ugyanolyan eposzi ívű háború a jók és a gonoszok közt, mint amilyen a díjesővel elhalmozott A Gyűrűk Ura volt. Holott történetben, hangulatban, sőt, még a viccekben is alulmarad a nagy előddel szemben.

60 hozzászólás Tovább

Sony-ügy: mozis 9/11-gyel fenyegetnek

december 17., 13:07

Ez gyorsan eszkalálódott, mondja Ron Burgundy az Anchorman első részében, és igaz ez a november végén indult, Sony elleni támadásra is, aminek során temérdek adatot, emailt, filmet és még rengeteg feldolgozatlan információt tettek közre a Guardians Of Peace nevű hackercsapat tagjai, feltehetőleg azért, hogy Észak-Korea nevében bosszút álljanak a gigacégen, amiért elkészítették a Kim Dzsongunból viccet csináló, Seth Rogen és James Franco főszereplésével készült Az interjú című filmet. Már látom előre, hogyan lesz ebből az egész sztoriból először nemfikciós könyv, aztán talán dokumentumfilm, aztán játékfilm. Ha a Sony-birodalom nem éppen azzal lenne elfoglalva, hogy próbálják megakadályozni az életük totális összeomlását, akkor biztos arról emaileznének, hogy ki játszhatná Rogent.

Vagy ha éppen nem azon ügyködnének, hogy hogyan helyettesítsék a kommunikációt olyan formára, ami digitálisan lekövethetetlen. A The Wrap forrásai szerint a Sonyban elkezdtek újra faxolni és igazi leveleket küldeni. Egy informátor szerint ahelyett, hogy a cég inkább kríziskezelőkre bízná az ügymenetet, egyszerűen központilag betiltották az emailek és az internet használatát.

11 hozzászólás Tovább

A galaxis őrzőit másolná a Star Trek

december 17., 09:18

Nem Roberto Orci készíti a következő Star Trek-filmet, a Badass Digest pedig már azt is tudja, hogy miért. A Paramount állítólag már parancsba adta, hogy az Orcit váltó producernek egy A galaxis őrzőihez hasonló filmben kell gondolkodnia, hiába lett már egyébként áramvonalasítva a franchise a rengeteg akcióval. A lehetséges rendezők listája is kiszivárgott, nem is rossz nevekkel.

5 hozzászólás Tovább

Bővített Salma Hayekkel bombáz a Berlinale

december 16., 17:10

A frissen bejelentett tucatnyi filmből a legérdekesebb a James Franco és Zachary Quinto főszereplésével készült I Am Michael, ami egy olyan meleg férfiról fog szólni, akinek sikerül Isten segítségével megszabadulni a homoszexualitásától. Berlinben lesz a premierje Hal Hartley (Flört, Henry Fool) Ned Rifle című filmjének, ami egy bosszúfilm Aubrey Plazával (Városfejlesztési osztály) és kedvenc színésznőjével, Parker Posey-val.

Szólj hozzá! Tovább

Művészmozikat és filmforgalmazókat támogat az Emmi

december 16., 15:16

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett művészfilmek forgalmazására, illetve művészmozis tevékenységek támogatására, összesen 64 millió forintos keretösszeggel, ebből a mozik 38 millió forintot, de termenként maximum 2 millió forintot kaphatnak, a forgalmazók pedig értelemszerűen a maradék 26 millió forintot fogják elosztani, filmenként legfeljebb 2 millió forintért.

Szólj hozzá! Tovább

Fődíjat nyert a Voice, de nem az, hanem Pálfi György sci-fije

december 16., 14:20

A Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán az Arte legjobb filmtervnek járó díját nyerte a The Voice, vagy magyarul A hang. Ez nem az első alkalom, hogy díjat kap a terv, ugyanígy értékelték a torinói filmfesztivállal párhuzamosan rendezett fejlesztői találkozón, előtte pedig az EU MEDIA programjának keretében kapott 50 ezer eurót.

Szólj hozzá! Tovább

Lezárhatják Polanski ügyét

december 16., 08:54

A New York Times írta meg, hogy vége lehet a most 81 éves Roman Polanski évtizedek óta tartó ügyének, vagyis Alan M. Dershowitz ügyvéd meg fog tenni mindent, hogy lezárja. Dershowitz olyan ismert embereket képviselt már a bíróságon, mint Patty Heart és Julian Assange, most pedig beadott egy kérvényt, hogy Polanskit is képviselhesse Kalifornia államban.

Az indítványa szerint az ügyészek hamis információkkal próbálták meg a rendezőt kiadatni Lengyelországgal, illetve hogy a legfelsőbb bíróság egyik bírója minden hivatalos tárgyalás előtt börtönbe szerette volna küldeni Polanskit.

Roman Polanskit 1977-ben elítélték a 13 éves Samantha Geimer megerőszakolásáért. Akkor pszichiátriai vizsgálatra ugyan bevonult a börtönbe, de az ítélet kihirdetése előtt megszökött az országból, mert megtudta, hogy a bírója még több börtönévet szeretne neki kiszabni.

Polanskit az amerikai igazságszolgáltatás többször is szerette volna megszerezni magának, legutóbb a svájci hatóságok döntöttek a kiadatása ellen 2010-ben.

Szólj hozzá!

Christian Bale-nek elege van Hollywoodból

december 16., 08:31

Malick egy időben híresen visszahúzódó és aprólékos rendező hírében állt, volt olyan, hogy két film között húsz évet is várt. Aztán a kétezres években, az én tippem szerint a digitális kameráktól megbokrosodott és elkezdte folyamatosan forgatni a filmeket, a 2011-es Az élet fája óta nem áll meg, azóta elkészült Ben Affleckkel a nálunk sajnálatos módon nem bemutatott, de ettől függetlenül csodálatos To The Wonder, tavaly arról szóltak a hírek, hogy egyszerre két filmet is forgat, most az egyiknek meg is érkezett az előzetese. A Knight Of Cupsnak jövőre a berlini filmfesztiválon lesz a premierje .

Szólj hozzá! Tovább

Christian Bale új filmje Berlinben debütál

december 15., 17:32

Hivatalosan is bejelentettek hetet a 2015-ben megrendezésre kerülő 65. Berlini Filmfesztiválon levetített alkotások listájából. Mindegyiknek ennek a rangos mozgóképes seregszemlén lesz a világpremierje. Érdekesség, hogy Cate Blanchett két filmmel is felkerült a listára, illetve hogy a híresen rejtőzködő rendező, Terrence Malick (Az élet fája, Mennyei napok) valóban befejezte az új filmjét, amiben Christian Bale, Natalie Portman és Antonio Banderas is játszanak. Már ha ki nem vágja őket a premier előtt, mert volt már hasonlóra példa.

A bejelentett filmek listája:

  1. 45 Years (brit dráma, rendező: Andrew Haigh, főszereplők: Charlotte Rampling, Tom Courtenay),
  2. Als wir träumten (német-francia dráma, rendező: Andreas Dresen, főszereplők: Merlin Rose, Julius Nitschkoff),
  3. Hamupipőke (amerikai fantasy, rendező: Kenneth Branagh, főszereplők: Lily James, Cate Blanchett)
  4. Eisenstein in Guanajuato (holland-mexikói-belga romantikus film, rendező: Peter Greenaway, főszereplők: With Elmer Bäck, Luis Alber)
  5. Ixcanul Volcano (francia-guatemalai dráma, rendező: Jayro Bustamante, főszereplők: María Mercedes Coroy, María Telón)
  6. Knight of Cups (amerikai romantikus dráma, rendező: Terrence Malick, főszereplők: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman)
  7. Under Electric Clouds (orosz-lengyel-ukrán film, rendező: Alexey German, főszereplők: Lui Frank, Merab Ninidze)
Szólj hozzá!

Ingyen látható a díjhalmozó magyar rajzfilm

december 15., 16:56

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem padsorait koptató Vácz Péter ingyenesen elérhetővé tette a Vimeón 16 perces animációs filmjét, a Nyuszi és Őzt, amiért saját bevallása szerint eddig 120 díjat kapott. A díjesővel elhalmozott animáció másfél éven át készült stop motion technikával és hagyományos, kézi rajzokkal.

Az ötletes sztorinak ugyanis az az alapkoncepciója, hogy a békésen éldegélő nyuszilány és őzfiú kétdimenziós kapcsolata fenekestül felfordul, amikor az őzből hirtelen háromdimenziós bábfigura lesz:

1 hozzászólás Tovább

Dumb és Dumber agyonverte Mózest

december 15., 14:18

Elég szerény, 24,5 millió dollárral nyitott hétvégén Észak-Amerikában Christian Bale szandálos blockbustere, az Exodus: Istenek és királyok, amire a kritikusunk szerint biztosan nem úgy fogunk tekinteni, mint Ridley Scott legjobb filmje, mert nem nagyon tudott semmit hozzáadni a CGI-effekteken kívül Mózes (több)ezer éve ismert történetéhez.

Az amerikai mozik viszont nem nagyon mertek semmit sem indítani ellene, egyedül Chris Rock kokainozós-kurvázós-káromkodós vígjátéka, a Top Five volt odaát friss premier. Ami viszont ironikus módon már 7, 21 millió dollárral is simán be tudott kerülni a Top5-be.

2 hozzászólás Tovább