Advertisement

New Yorkban szerették a Most vagy soha! című filmet

2024.04.16. 10:02

Telt ház mellett mutatták be New Yorkban, a Lincoln Center kulturális központban a Most vagy soha! című magyar történelmi kalandfilmet hétfőn, egy nappal a Los Angeles-i, szintén telt házas, sikeres amerikai premiert követően.

Az Egyesült Államok keleti partján tartott bemutatón is részt vett Lóth Balázs rendező, valamint Mosolygó Sára színésznő, aki az 1848. március 15-i eseményeket feldolgozó mozifilmben Szendrey Júliát alakítja, és jelen volt Fülöp Péter producer is.

A premiert követően Mosolygó Sára azt emelte ki, hogy a filmet az Egyesült Államokban is nagyon nagy szeretettel fogadta a közönség, és nagy kíváncsiságot mutat az alkotás iránt. Megjegyezte, hogy nagyon sokan tőle személyesen arról érdeklődnek, hogy a kaszkadőrjelenetekben is maga alakította-e a szerepét, amire az a válasz, hogy a többségét igen.

Vetítések Amerika-szerte

Lóth Balázs rendező arról beszélt, hogy személyesen is sokat jelent számára a New York-i vetítés, hiszen majd 25 évvel ezelőtt a New York Film Academyn szerzett diplomát, és az intézmény több diákja is meghívást kapott a premierre. Az alkotó hozzátette, hogy a film a világon minden közönség számára érthető, mert nemzetközi filmnyelven fogalmazták meg, stílusa pedig kicsit emlékeztet az amerikai filmekre. A bemutatónak helyet adó Lincoln Center az egyik legrangosabb művészeti létesítményként ismert,

ahol magyar film ilyen fogadtatásban még nem részesült

– tette hozzá Lóth Balázs.

A New York-i filmbemutatót a New York-i Liszt Intézet szervezésében, a Nemzeti Filmintézet támogatásával tartották. Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója arról számolt be, hogy szeretnék az Egyesült Államok minél több városába és minél több fiatalhoz eljuttatni a Most vagy soha! című alkotást, így a többi között San Franciscóban, Bostonban és Austinban is le kívánják vetíteni, valamint tárgyalások folynak arról, hogy Kanadában – Torontóban – szintén bemutassák.

Vegyes fogadtatás

Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás 2024. március 14-én debütált a mozikban. A film története egyetlen nap történéseit dolgozza fel, az 1848. március 14. és 1848. március 15. közötti pesti és budai eseményeket. A produkció a nyitó hétvégén 75 551 nézőt vonzott a magyarországi mozikba.

A film itthon vegyes fogadtatásban részesült. Hitelességét, irodalom- és történelemszemléletét bírálta Hermann Róbert történész, Osztovits Szabolcs író, Petőfi életének kutatója és Margócsy István irodalomtörténész, de kemény kritikát fogalmazott meg Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője is. A mozit filmesztétikai szempontból elemezte Dér András rendező, és ő sem tudott sok pozitívumot kiemelni. A filmről írt kritikánkat itt olvashatja el, podcastbeszélgetésünket pedig itt hallgathatja meg.