Friss kommentek

comment:com

Hajós András habos sütemények között tér vissza a tévébe
Már tavaly elindult volna a Viasat3-on a The Great British Bake Off hazai verziója, melyben amatőr és hobbicukrászok mutathatják be, hogyan tudnak sütni, az általuk készített édességeket pedig egy kétfős zsűri értékeli.

Miért pont ez a csaj az új Lara Croft?

13 órája Módosítva: 2018-03-18 00:03
12

Túl vékony, túl kicsi a melle, jellegtelen és jelentéktelen

mármint ahhoz, hogy Angelia Jolie után eljátssza Lara Croftot. A magukat a videójáték rajongóinak mondó netezők egy része így reagált a tavalyelőtti hírre, hogy Alicia Vikander lesz a következő Tomb Raider-film főszereplője. Ahogy az lenni szokott, rögtön kialakult egy másik tábor is, akik szerint pont egy Vikanderhez hasonló fiatal, friss tehetség kell ahhoz, hogy feltámadjon a sorozat. Vagy hogy egyáltalán életre keljen, mert az Angelina Jolie-val készült filmek anyagilag ugyan sikeresek voltak, de jó filmnek nem igazán nevezhetőek.

Tovább

Az egész ország az én filmemről beszélt

tegnap, 18:09 Módosítva: 2018-03-17 20:35
588

Paolo Genovese nevét két éve még nem nagyon ismerte egy magyar sem, de a filmrendező 2016 legvégén berobbant a magyar mozikba – egy kis költségvetésű, egyetlen lakásban játszódó olasz művészfilmmel. A Teljesen idegenek sikere még a magyar forgalmazót is megdöbbentette: azóta is, már lassan másfél éve folyamatosan a mozik műsorán van, és 70 ezer nézőjével ez volt 2017 legnézettebb (nem magyar) art filmje a magyar mozikban. Ami onnan nézve persze nem is olyan nagy csoda, hogy tényleg kifejezetten jó filmről volt szó.

A sztori egyetlen egyszerű ötletre épül: egy társaság játékból elhatározza, hogy egy vacsora erejéig minden bejövő telefonhívást ki kell hangosítani, és minden üzenetet fel kell olvasni a többieknek. Aztán persze gyorsan kiderül, hogy mindenki rejteget valamit: egy szeretőt, szexuális irányultságot, hogy nem szereti annyira a másikat, mint kéne – vagy éppen azt, hogy jobban szereti, mint a másik gondolta volna. A filmet hatvan országban mutatták be, és több remake is készül belőle: nemrég jelentették ki, hogy nálunk  Goda Kriszta készíti el a film magyar verzióját.

Genovese új filmje, A hely pedig most debütált a magyar mozikban. A történet ezúttal jóval példázatszerűbb: sorra járulnak az emberek egy névtelen, fura fickó elé, aki valóra tudja váltani a legnagyobb vágyukat, csak éppen cserébe mindig kér valamit – és többnyire valami rettenetes dolgot. Van, akinek meg kell erőszakolnia egy nőt, hogy visszanyerje a látását, másnak gyilkolnia kell, hogy visszakapja a férjét, és így tovább.

Paolo Genovese a premierre Budapestre látogatott, és bár úgy volt, hogy az Index is interjút készíthet vele, a meghívó Olasz Kultúrintézet végül úgy döntött, mivel rengeteg újságíró jelentkezett, inkább egy közös beszélgetést szerveznek a rendezővel. Így az alábbi szöveg az összes jelenlévő újságíró kérdéseire adott válaszból állt össze. Szóba került, miért nem szereti a remake-eket a rendező, hogy milyen hatása volt a Teljesen idegeneknek Olaszországban, és hogy milyen véletlen hiba révén került egyáltalán a filmszakmába.

Tovább

Csak pislogunk a gyerekégető tanárról szóló filmen

tegnap, 07:50 Módosítva: 2018-03-18 12:36
21

Elég sok gyerek érzi úgy, hogy a tanárai kegyetlen szörnyetegek, de azért az szerencsére még így is elég ritka, hogy a fizikatanárnő elevenen elégesse a komisz kamaszokat. A Mrs. Hyde című filmben Isabelle Huppert tanárnője mégis így tesz, és ez végignézve a filmet még mindig nem hangzik kevésbé hülyeségnek, mint első hallásra.

Tovább

Gyönyörű lett Natalie Portman agyzsibbasztó sci-fije

március 16., 20:20 Módosítva: 2018-03-18 08:12
485

Először a száraz dolgok: az Annihilation (vagyis sokáig Expedíció) a Netflix első olyan áldozata, amit Magyarországon is megérezhetünk. Sokáig úgy volt, hogy mozikba kerül, megvolt a forgalmazója, a premierdátuma, készültek magyar előzetesek is hozzá. Aztán a gyártó Paramount stúdió úgy döntött, hogy az Egyesült Államok és Kína kivételével hagyja a moziforgalmazást a francba, és eladta a streaming-szolgáltatónak a vetítési jogokat.

Ezzel pedig szépen demonstrálja azt a dilemmát, amit ilyenkor a rendezők és stúdiók átélhetnek: a filmjük több emberhez eljut, de nem biztos, hogy olyan formában, ahogy szerették volna. Nem akkora képmérettel, nem olyan hangkeveréssel, nem olyan szándékokkal, nem biztos, hogy egy sötét, nagy teremben egy csomó emberrel fogja bárki megnézni. Akármennyire is csábító az, hogy így egy furcsa, lassú sci-fi a lehető legnagyobb közönséghez eljut, mégsem így akarhatták. De ezzel aztán elmúlik az a para is, hogy a film bukás lesz, hogy kevesen nézik meg, veszteséget termel, a box office jelentésekben pedig sajnálkoznak az újságírók. Mindenki megkapja a pénzét, az pedig teljesen mindegy, hogy a Netflixen hányan nézik meg, hiszen egyrészt irreleváns, másrészt meg a cég soha a büdös életben nem fogja pontosan elmondani. De a tény vitathatatlan, hogy egy eléggé várt, ezoterikus, a saját tempóját diktáló sci-fi most ott van mindenkinek az otthonában, akinek van Netflix-előfizetése, és Netflix-előfizetőként semmi okunk nincs a panaszra.

Tovább

Soha nem ér véget a háború a Bosszúállók számára

március 16., 14:54 Módosítva: 2018-03-17 15:44
718

Alig több, mint egy hónap van hátra a legújabb Marvel-film, a Bosszúállók: Végtelen háború bemutatójáig, most pedig megérkezett az utolsó előzetes a filmhez. Ebben bemutatják, hogy miért is olyan veszélyes az új főgonosz, Thanos, és egy picit az is világosabb lesz, hogy mi a terve, amihez az összes létező szuperhős összefogására lesz szükség.

Tovább

Az Idővarázs rendezője szuperhősfilmet készít

március 16., 14:33 Módosítva: 2018-03-17 07:59
28

Ava DuVernay szuperhősfilmet készít. A 46 éves rendezőnek most került mozikba legújabb filmje, az Idővarázs, de eddig nem lehetett tudni, hogy min dolgozik azok után, hogy legutóbbi filmjével történelmet írt, hiszen soha nem készíthetett még színesbőrű női rendező olyan filmet, aminek legalább 100 millió dollár a költségvetése.

Tovább

Ki fogja meg az összehugyozott diktátort?

március 16., 08:38 Módosítva: 2018-03-17 10:40
301


Én tök viccesnek tartom, hogy a Sztálin halálát betiltották Oroszországban, mondván hogy megbecsteleníti a szovjet történelmet és nemzeti jelképeket, de hát ennyi erővel az egész világon be lehetne tiltani, mert az egész emberiségről nyújt egy olyan lehangoló képet, amivel nehéz szembenézni. Armando Ianucci filmje alapján mi mind kicsinyes, gonosz, törekvő, másokon átgázoló szemetek vagyunk, különösképpen akkor, ha egy diktátor alattvalójaként azzal szembesülünk, hogy a főnök összehugyozva, eszméletlen állapotban fekszik a dácsája padlóján.

Tovább

A Momo vicces, de nagyon béndzsa

március 15., 20:20 Módosítva: 2018-03-16 14:35
5

Sébastien Thiery úgy gondolta, ha a színházban nagyon jól fut Momo című saját színdarabja, akkor miért ne lenne belőle sikeres film is? Így hát a mozikba is eljutott a Momo, avagy magyarítva: a Derült égből család. Ahogy a címadás, úgy a film is eléggé béndzsa lett, bár mindezt kedvesen és meglehetősen szellemesen teszi, 85 percben abszolút kimaxolva minden benne lévő potenciált.

Tovább

1848-as filmek kerültek fel ingyen a netre

március 15., 13:50 Módosítva: 2018-03-16 14:35
1158

Karácsony előtt lelkesen számoltunk be arról, hogy a Filmarchívum egy rakás régi magyar filmet pakolt fel a netre az ünnepek alkalmából, a projekt pedig olyan sikeres lett, hogy aztán tíz nappal meghosszabbították a lehetőséget.

A Filmarchívum ezúttal, a nemzeti ünnep alkalmából, négy 1848-as témájú filmalkotást tett szabadon hozzáférhetővé. A filmeket március 15-től március 19-ig, felújított változatban lehet megnézni a Filmarchívum Vimeo-csatornáján.

Tovább

Az oroszok chatbotokkal akarták befolyásolni Az utolsó Jedi történetét

március 15., 08:31 Módosítva: 2018-03-16 08:46
65

Ma jelent meg a Star Wars VIII, azaz Az utolsó Jedik digitálisan letölthető kiadása (a DVD/Blu-ray-verzió március 27-én várható), kismillió extrával. Ezek közül az egyik legérdekesebb minden bizonnyal Anthony Wonke rendező 90 perces dokumentumfilmje, a The Director and the Jedi (A rendező és a Jedi) lesz, amiben már rögvest az elején elhangzik egy érdekes infó: az oroszok annyira szereti Hux tábornokot, hogy igyekeztek rávenni Rian Johnson rendezőt arra, hogy ne nyírja ki.

Elképesztő volt, több száz orosz csetbot bombázott engem és több más, a filmmel összefüggésbe hozható közösségi médiaaccountot a #HuxLive hashtag alatt, és szerették volna elérni, hogy Hux ne haljon meg a filmben.

Tovább

Te lány, sírba viszel engem

március 14., 20:32 Módosítva: 2018-03-15 09:15
89

Amikor videojátékból készül film, visszatérően felmerül a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán színvonalas egy ilyen adaptáció. A két médium eltérő igényei és szabályai miatt nagyon sok példa a „nem” válasz felé mutat (az utóbbi időben az Assassin's Creed és a – sajnos nem – utolsó Resident Evil-film), és a kérdésnek okkal szenteltünk egy külön podcastadást.

Szóval amikor ezen a pályán játszik egy újabb Tomb Raider-film, muszáj kicsit félig tele poharat látni a félig üres helyett. Mert

ez az eddigi legjobb Tomb Raider-film, és a játékátiratok között is kiemelkedő.

Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne elég szar, de legalább felcsillant egy kis reménysugarat. Már csak azért is, mert nem feltétlenül videojátékos oldalról vannak vele gondok.

Az 1996-ban indult Tomb Raider videojáték-szériát sokan elintézték azzal, hogy a hősnő, Lara Croft „női Indiana Jones”, de az első játékokban sztori szempontjából még ennyi sem volt. Azokat az akkor újdonságnak ható külső 3D nézet vitte el a hátán, a sok akció és ötletes fejtörő, meg persze a kameranézet, ami úgy volt komponálva, hogy folyton a játékos előtt illegjen Lara fara. Hamar el is fáradt az egész, egyhangú folytatásokba fulladt a széria, részben azért, mert a készítők azzal foglalkoztak, hogy a timbes-tombos vidékeken csalinkázó Larának milyen újabb és újabb sírkamrás pályákban kell csapdákat kerülgetnie – miközben Larát mint karaktert eléggé elhanyagolták (vagy ha meg is próbáltak kezdeni valamit vele, abban nem volt sok köszönet).

Tovább

A lovaskatonák jobb filmet érdemeltek volna

március 14., 15:05 Módosítva: 2018-03-15 10:06
0

Doug Stanton amerikai újságíró 2009-ben írt egy könyvet az amerikai hadsereg egyik különleges alakulatáról, akik a szeptember 11-én történt terrortámadások után először utaztak Afganisztánba, hogy az al-Kaida ellen harcoljanak. A küldetés az afganisztáni színtér egyik legmeglepőbb győzelme, a 12 katonának sikerült bevennie a kulcsfontosságú Mazar-i Sharif városát. 

MV5BNGI4ZTBiOGItN2E0Mi00Nzc1LWJkYWUtMDM0MDYxODA3MDhlXkEyXkFqcGde

Ez a történet filmért kiált, hiszen Afganisztán semmilyen szempontból nem egy sikertörténet az amerikai sereg számára, ez a küldetés viszont pont az volt.

Ráadásul a katonák története sokáig titkosítva volt, fanfár nélkül tértek vissza az országba. Nem véletlen, hogy Jerry Bruckheimer producer a megjelenés után nem sokkal megszerezte a jogokat, ennek ellenére elég nehezen akart elkészülni a film, de szerencséjére pont ekkor jött az Amerikai Mesterlövész kirobbanó sikere, ami az utolsó lökés lehetett ahhoz, hogy a 12 katonának el kell készülnie. 

A forgatókönyvet Ted Tally (A vörös sárkány, A bárányok hallgatnak) és Peter Craig (Tolvajok városa, Az éhezők viadala: A kiválasztott) írták, a rendezést pedig egy elsőfilmes szakemberre, Nicolai Fuglsigre bízták, a főszerepet pedig az a Chris Hemsworth kapta meg, aki a Marvel-univerzumon kívül nem nagyon talált olyan filmeket, amikben sikeres tudott lenni.

Tovább

A drogfüggőségről forgatott filmet a Netflix

március 14., 12:54 Módosítva: 2018-03-14 16:34
541

A 6 Balloons az első trailer alapján egy olyan dráma lesz, amit pont olyan nehéz lesz végignézni, mint a Las Vegas, végállomás-t annak idején, hiszen ennek a filmnek csak egy vége lehet, már ha nem akar a Netlifx egy habos-babos Disney-sztorit forgatni, de erre kevés esélyt látok. A film egy testvérpárról szól (Abbi Jacobson és Dave Franco), aminek fiú tagja heroinista, és nagyon kellene neki egy kis segítség, csak hát a hernyó az egy rohadt alattomos és szemét dolog, lejönni róla meg nem annyi, mint letenni a cukros kólát. További szereplők: Tim Matheson és Jane Kaczmarek, a rendezője az elsőfilmes Marja-Lewis Ryan. Bemutató április 6.

Tovább

Jude Law óriási lesz a Legendás állatok 2-ben

március 14., 05:07 Módosítva: 2018-03-14 22:06
1294

Megérkezett az első előzetes a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásához, ami Legendás állatok - Grindelwald bűntettei címmel kerül majd a magyar mozikba. A forgatókönyvet ezúttal is J.K. Rowling jegyzi, a rendező ismét David Yates volt, és Londonban forgott ez is a többi Harry Potterhez kapcsolódó filmhez hasonlóan.

Tovább

A orosz média azt hazudta, hogy kifütyülték a filmemet

március 14., 05:07 Módosítva: 2018-03-14 16:49
43

Szergej Loznyica tudósból, méghozzá matematikusból lett filmrendező, rövidfilmjeivel, dokumentumfilmjeivel bejárta már a világ több filmfesztiválját (1999-ben a Mediawave fődíját is megnyerte), legújabb játékfilmje, a szupernyomasztó A szelíd teremtés a 2017-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt. A vetítés után egy kerekasztalbeszélgetésen tudtunk interjúzni Loznyicával, ahol néha ő, néha pedig az orosz tolmács válaszolt az újságírók kérdéseire.

A szelíd teremtés egy két és fél órás, szörnyen lassú és szörnyen lehangoló dokudráma egy orosz nőről, aki egy nap visszakapja a börtönbe került férjének küldött csomagját. A nő nem hagyja annyiban, és elindul a börtönhöz, megharcol a bürokráciával, a nem túl segítőkész rendőrséggel, aztán belekeveredik egy olyan pokoli, vidéki orosz odüsszeiába, amiből még egy bizarr álomjelenet sem ad kiutat. A filmről itt írtunk kritikát.

Tovább

Egy telemarketingesről is lehet őrült filmet forgatni

március 13., 09:29 Módosítva: 2018-03-13 20:35
12

A Sundance fesztiválon minden évben van néhány film, amitől elolvad a közönség. A zenész-filmes Boots Riley első filmje a Sorry To Bother You volt az idei fesztiválon az egyik ilyen, ami sorra kapta a pozitív kritikákat és a lelkes közösségi médiás posztokat. Most az első előzetesből mi is kaphatunk egy képet arról, hogy miért mondták erre, hogy az év legőrültebb vígjátéka.

Tovább

Berlusconi Olaszország leggazdagabb embere akart lenni

március 13., 08:05 Módosítva: 2018-03-13 11:04
20

Paolo Sorrentino mikor elkezdte előkészíteni Silvio Berlusconi életét feldolgozó filmjét, akkor úgy nézett ki, hogy a milliárdos médiamogulból lett miniszterelnök visszavonult a politikából, mostanra viszont úgy áll a helyzet, hogy ha miniszterelnök nem is lesz belőle, de ismét fontos alakítója az olasz politikai helyzetnek, a róla készült film pedig egészen új értelmet nyerhet.

Tovább

Bosszúvágy helyett inkább egy hosszú ágy

március 13., 05:18 Módosítva: 2018-03-17 17:03
59

Eli Roth-apologista vagyok, ami azt jelenti, hogy az összes filmjét láttam, a Kabinláztól a Kopp-koppig, és minden egyes alkalommal meg tudtam magyarázni, hogy mi tetszik bennük. Roth rendezőként mindig arra hajt, hogy irtó kényelmetlenül érezzük magunkat, és ne tudjuk igazán belőni, hogy egy filmmel mi a szándéka, aztán egy adott ponton minden a helyére kerül, és megértjük, hogy valójában szatírákat csinál, horrorfilmeknek álcázva. A Motel-sorozat azzal szórakozott, hogy hülyét csinált a buta amerikaiakból, akik Közép-Európába érkezve már rögtön a poklot látják, a Zöld pokol a képmutató környezetvédőkről szólt, a Kopp-koppban pedig látszólag két szexi tinilány akarta felszedni az egyedül otthon tespedő Keanu Reevest, de valójában egy gonosz vicc csattanójának használják fel. Eli Roth vicces, és szerintem alulértékelt, de a Bosszúvágy remake-et már én sem tudom megvédeni, mert nem látom, hogy mi lenne benne a második réteg.

Tovább

Kínos bakival indult Spielberg új filmje

március 12., 17:27 Módosítva: 2018-03-13 14:25
15

Az amerikai South by Southwest fesztiválon tartották Steven Spielberg új filmjének, a Ready Player One-nak a világpremierjét. A várakozásokkal ellentétben a jelenlévő kritikusok túlnyomó többsége kedvelte a filmet, de az esemény nem ment minden gond nélkül. 

Tovább

Már Bruce Willis sem a régi

március 12., 15:47 Módosítva: 2018-03-12 21:22
3

Nem a mozi volt a magyarok első számú célpontja a hétvégén. A legjobb 10 filmre 24 százalékkal kevesebben ültek be, mint a múlt héten. Hiába érkezett több új film is, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Bruce Willis vagy Chris Hemsworth, ezek csak mérsékelt érdeklődést váltottak ki a nézőkből. 

Tovább

Az volt a film érdeke, hogy töröljék a Facebook-oldalát

március 12., 12:38 Módosítva: 2018-03-13 09:35
38

Törölte a gyártó Megafilm Kojot című filmük Facebook-oldalát. A törlés indokairól egy Facebook posztban írtak, ami már nem elérhető, mert már törölték az oldalt. Ebben azt írták, hogy tekintettel arra, hogy az utóbbi napok hírei miatt a Kojot olyan színezetet kapott, hogy politikai mondanivalóval bír, így aktuálpolitikai komment térré vált a film szakmai oldala, így a "Film érdekeit tartva szem előtt azt a döntést hoztuk, hogy a mai nappal megszüntetjük a Film oldalát, ezzel nem engedve többé teret a nem szakmai posztoknak és hozzászólásoknak."

Screen Shot 2018-03-12 at 11.38.31 de..png
Fotó: Facebook
Tovább

Újabb színész határolódott el Woody Allentől

március 12., 10:25 Módosítva: 2018-03-12 18:29
6

Michael Caine, aki a Hannah és nővérei című Woody Allen filmben nyújtott alakításáért legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat kapott, a Guardiannek adott interjúban azt mondta, hogy már nem dolgozna együtt az író-rendezővel.

Tovább

Megölnéd más gyerekét, hogy a tiéd éljen?

március 12., 05:37 Módosítva: 2018-03-12 17:36
232

Kezdjük a lényeggel: nem sikerült az újabb bravúr Paolo Genovese olasz rendezőnek, akinek új filmjét hatalmas várakozás előzte meg. A hely (The place) című filmet már vetítik a magyar mozik is, és el tudom képzelni, hogy ez is érdekli majd az embereket, de hogy nem nézik majd meg annyian, mint a Teljesen idegenek című előző alkotását, és nem lesz belőle akkora kultfilm, az tuti.

A Teljesen idegenek rendkívüli karriert futott be a művészfilmek között, közel két évig tartották műsoron a mozik, és ahogy elkezdett híre menni, hogy milyen remek film, egyre többen ültek be rá. Míg végül művészfilmektől egészen szokatlan, 70 ezer fölötti nézőszámot produkált, és ez lett tavaly a legnézettebb európai, nem magyar film a hazai mozikban. Nemrég érkezett a hír, hogy magyar remake is készül belőle Goda Krisztina rendezésében, a Filmalap 350 milliót adott rá.

Tovább

Még mindig a Fekete Párduc uralja az amerikai mozikat

március 11., 19:18 Módosítva: 2018-03-12 07:42
195

A Disney új fantasy sci-fije, az Időcsavar sem tudta legyőzni az észak-amerikai hétvégi mozis sikerlistát négy hete uraló Fekete Párducot, írta az MTI a Variety.com iparági becsléseire hivatkozva.

A szintén Disney-tulajdonú Marvel szuperhősfilmjére 41,1 millió dollár (12,8 milliárd forint) értékben váltottak jegyet a hétvégén. A film ezzel 24 nap alatt 562 millió dollárt hozott, ami minden idők hetedik legnagyobb jegyárbevétele Észak-Amerikában. A 2015-ben bemutatott Star Wars: Az ébredő Erő óta ez az első film, amelyik négy egymás utáni hétvégén vezeti a mozis toplistát.

A filmről szóló kritikánkat egyébként itt olvashatja el. A karakter képregényes gyökereivel pedig ez a cikk foglalkozott.

Futottak még

Az Időcsavar 33,5 millió dolláros bevétellel nyitott, ami nagyjából megfelelt a Disney várakozásainak. A családi közönség érdeklődésén múlik, behozza-e 100 milliónál is nagyobb forgatási költségeit a film. Madeleine L'Engle 1962-ben írt fantasy sci-fije nyomán Ava DuVernay rendezte a filmet, melyet zömmel női szereposztása és produkciós csapata miatt is nagy érdeklődés övezett. Sztárjai között látható Reese Witherspoon és Oprah Winfrey is.

Ez az első hétvége a Variety szakértői szerint, amikor a toplista első és második helyére is olyan film került, amelyik rendezője és főbb szereplői is afroamerikaiak.

Az Aviron stúdió Hívatlanok 2: Éjjeli préda című horrorjára - amely a 2008-as Hívatlanok folytatása - nyitó hétvégéjén 10,5 millió dollár értékben váltottak jegyet, ez a harmadik helyhez volt elég. A negyedik helyet Jennifer Lawrence Vörös veréb című thrillere szerezte meg, második hétvégéjén 8,2 millió dollárt hozott, ami 52 százalékos visszaesést jelent. A film az első tíz napban 31 millió dolláros jegyárbevételt produkált. A Jason Bateman és Rachel McAdams főszereplésével forgatott Éjszakai játék című komédia 7.9 millió dolláros hétvégével végzett az ötödik helyen.

Tovább

Itt egy csomó jó színész, és mindet a fejére ejtették

március 11., 06:54 Módosítva: 2018-03-12 00:08
72

Kedves, jó szándékú, szép dolgokról mesélő film a Vándorszínészek, Sándor Pál legújabb, tizenkét év szünet utáni rendezése. Sándor Pál arról szeretett volna – tapasztalt filmeshez méltóan, pályáján nem is először – dicshimnuszt zengeni, hogy milyen fontos, milyen jó, milyen magasztos is a közös alkotómunka; az, ha a művészek együtt, minden áron létre akarnak hozni valami értékeset. Csak az a baj, hogy végül nem fogalmaz meg semmit erről, legfeljebb annyit, hogy igen, ez valóban jó dolog, és kész. Ahogyan nem igazán fogalmaz meg semmit semmiről, még olyan alapvető dolgokról sem, mint a film története vagy a szereplőinek jelleme.

Tovább

Tíz film, amit látni kell tavasszal

március 10., 08:29 Módosítva: 2018-03-10 22:30
394
Túl vagyunk az Oscar szezonon, de szerencsére most is lesznek klassz filmek a mozikban. Valamilyen furcsa oknál fogva a március sokkal erősebb lesz, mint az április, ekkor jön az új Spielberg-film, a virtuális valóságban játszódó Ready Player One, az első cigány űrutazó kalandja, a Lajkó - Cigány az űrben, és az Oroszországban betiltott botrányfilm, a Sztálin halála is. De láthatjuk Diane Kruger Cannes-ban díjazott bosszúfilmjét és a Teljesen idegenek rendezőjének új művét, A helyet is. Mi ezt a tíz filmet várjuk mostanában, de a cikk végén önök is szavazhatnak, hogy melyikre kíváncsiak a legjobban.

Lady Bird (március 1.)

Bár az Oscaron öt jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, a Lady Bird még így is óriási sikertörténet. A színésznőként ismert Greta Gerwig első önálló rendezése levette a lábáról a kritikusokat, sokáig 100 százalékon állt a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon, vagyis egyetlen negatív írás sem született róla. Mi is dicsértük, mert ugyan semmi eredeti nincs a kaliforniai kamaszlány Lady Bird (Saoirse Ronan) felnövés történetében, mégis szívhez szóló. Lady Bird úgy érzi, hogy senki nem érti meg, főleg nem anyja, nagyratörő tervei, de rossz jegyei vannak. Átéli az első szerelmet, vagy amit annak hitt, és rájön, hogy ki az igazi barátja. Ahogy később arra is, hogy a város, ahol felnőtt, talán mégsem a világ segglyuka, ahogy korábban gondolta. 

Tovább

Jennifer Lawrence megmutatta, hogyan teljesít Magyarország

március 9., 17:00 Módosítva: 2018-03-10 22:30
695

Nem sok olyan magyar nyelvű kritikát találni Jennifer Lawrence legújabb (viszonylagos) bukásáról, a Vörös verébről, amely ne jegyezte volna meg: ha senki más nem is, Magyarország remekül szerepel a filmben. Francis Lawrence, az utolsó három Éhezők viadala-film rendezője ugyanis legnagyobbrészt nálunk forgatta az orosz és amerikai kémek versengéséről szóló thrillert, bár ezt valószínűleg mindenki tudja, aki valaha olvasott már híreket, mert már akkor is minden a Budapesten korzózó, kocsmázó és részegeskedő Jennifer Lawrence-ről szólt, most pedig újra elhangzanak olyan fura mondatok, mint hogy a színésznő közölte: „Magyar vagyok, és Budapest az otthonom”. De hogy mutat Magyarország a filmben?

Tovább

Még csak most tavaszodik, de máris ellopják a karácsonyt

március 9., 16:43 Módosítva: 2018-03-10 07:46
7

Már öt éve megírtuk, hogy mivel a 2000-ben készült A Grincs című film rengeteg pénzt termelt, Hollywood pedig nagyon elégedett az elmúlt években Dr. Seuss meseíró könyveiből készült olyan filmes adaptációkkal, mint a Horton vagy a Lorax, új, animációs Grincs-film készül. Mostanra készült el az első előzetes.

Tovább

Meghalt egy dél-koreai színész, akit nyolc nő megerőszakolásával vádoltak

március 9., 12:18 Módosítva: 2018-03-10 12:23
68

Holtan találták otthonában Cso Minki dél-koreai színészt, akit korábban szexuális zaklatással is vádoltak. Állítólag legalább nyolc embert molesztált, egyelőre nem tudni, mi okozta a halálát.

Tovább

Diane Kruger visz a gyászba, kínba, őrületbe

március 9., 05:02 Módosítva: 2018-03-09 15:19
9

Az áldozatokat tulajdonképpen kétszer ölték meg

 - így nyilatkozott Fatih Akin (Fallal szemben) a Sötétben cannes-i sajtótájékoztatóján. A filmjét ugyanis megtörtént események ihlették, az a gyilkosságsorozat, melyet a kétezres években követett el bevándorlók ellen egy német neonáci csoport. Összesen nyolc török, egy görög és egy német rendőrnő halt meg a támadásokban. A bevándorló áldozatok valamennyien egyszerű munkások, árusok voltak, a rendőrség mégis alvilági leszámolásara gyanakodott, nem létező maffiakapcsolataik után nyomoztak. Ez háborította fel annyira a rendezőt, hogy elkészítette a Sötétbent. A haragja végig érezhető is a filmen.

Tovább