Friss kommentek

comment:com

Hogy fagyott jégbe Alaszkánál két brit vitorlás 1847-ben?
Az AMC új sorozata, a The Terror március 29-től látható nálunk, illetve nem egészen, mert március 27-én hajnalban az első két részt az amerikai vetítéssel egyidőben meg lehet nézni élőben, ha valaki nem tudna aludni, vagy éppen 3-ra érne haza a Makk tízesből.

Tarolt a Három óriásplakát a BAFTA-díjátadón

3 órája Módosítva: 2018-02-19 00:53
0

A Három óriásplakát Ebbing határában kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, írja az MTI.

A filmet kilenc díjra jelölték, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett rendezvényen. Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, a legjobb brit filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat. Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját, és Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő.

Tovább

A szörnyű tragédiákat újra és újra elő kell venni

tegnap, 22:02 Módosítva: 2018-02-18 22:07
4

Bogdán Árpád új filmje, a romagyilkosságokat és azok hatásait feldolgozó Genezis volt az egyetlen magyar játékfilm az idei berlini filmfesztivál programjában. A történet három, szinte végig elkülönített szálon fut: az elsőben egy romagyilkosság túlélőjét követjük (Csordás Milán), a másodikban egy halláskárosult íjászlányt (Illési Anna Enikő), a harmadikban pedig egy, a gyilkosságok egyik gyanúsítottjának kirendelt ügyvédet (Cseh Anna Marie).

Bogdán még 2007-ben tűnt fel a Boldog új élet! című drámájával, de a következő terve, az évekig előkészítés alatt álló, de végül befuccsoló Halottlátó után (ami roma miszticizmussal foglalkozott volna) egy újabb hosszú szünet helyett megírta a Genezis forgatókönyvét, amivel sikeresen pályázott a filmalapnál. A régi filmtervéről, a Genezis mondanivalójáról, és az egyik amatőr főszereplőről kérdeztük a berlini premier után.

Tovább

Képtelenség lemosni a romagyilkosságok gyalázatát

tegnap, 22:02 Módosítva: 2018-02-18 22:07
105

Fliegauf Bence európai művészfilmes eszközökkel dolgozta fel a 2008/2009-es romagyilkosságokat az Ezüst Medve-díjas Csak a szélben, Hajdú Eszter évekkel később az Ítélet Magyarországonnal a tragédiák bírósági kezelését követte. Most majdnem 10 évvel a valós események után, először a berlini filmfesztivál Panorama programjában bemutatták Bogdán Árpád (Boldog új élet!) Genezis című filmjét, ami három részre bontva, három karakter főszereplésével mutatja meg, pontosan meddig is érnek és milyen mélyek azok a törések, amik Magyarország különböző társadalmi rétegeit berepesztették.

Tovább

Szabó István 80 éves

február 17., 23:11 Módosítva: 2018-02-18 23:21
1118
80 éves Szabó István, aki máig a legsikeresebb magyar filmrendező. Egy filmje, a Mephisto Oscart nyert, de emellett még három másikat is jelöltek Oscarra és Golden Globe-ra. Többször nyert Európa Filmdíjat, több fontos díjat Cannes-ban és más rangos filmfesztiválokon. Emellett ő az a magyar filmrendező, aki a legtöbb világsztárral dolgozott együtt, többek között Klaus Maria Brandauerrel, Glenn Close-zal, Ralph Fiennesszal, Rachel Weisszel, Annette Beninggel, Helen Mirrennel, Harvey Keitellel és Stellan Skarsgarddal. A most zajló 68. Berlini Filmfesztivál előtt Tisztelgés Szabó István előtt címmel vetítéssorozatot rendeztek a legfontosabb filmjeiből. Mi is megpróbáltuk összegyűjteni ezeket, és bemutatni, hogyan reflektáltak a filmjei Magyarország történelmére, vagy éppen saját életének ellentmondásaira.

Álmodozások kora (1965), Apa (1966), Szerelmesfilm (1970)

Szabó első három nagyjátékfilmjét (előtte csinált jópár rövidfilmet) pályakezdő új hullámos trilógiaként szokták emlegetni. Ezek a filmek összetartoznak, mindegyiknek fiatal emberek a főhősei, akik éppen csak elkezdték a felnőtt életüket. (A főszereplő személye is összeköti őket, mindháromban Bálint András játszik.) De alighogy kilépnek az életbe, máris szembesülnek azzal, hogy a felnőtt világ egyáltalán nem olyan, ahogy korábban elképzelték. Korábbi vágyaik, elveik, illúzióik szembekerülnek a felnőttek valóságával. Az Álmodozások korában egy csapat értelmiségi fiatal, az Apában egy, az apját korán elveszítő, magában mitikus alakká növesztő fiú, a Szerelmesfilmben pedig egy gyerekkori szerelmespár kénytelen felülvizsgálni, vagy legalábbis erősen átgondolni azt, amit sokáig igaznak hitt.

Szerelmesfilm
Szerelmesfilm
Tovább

Tovább küzdenek a megsemmisülés ellen Weinsteinék, most az elnököt rúgták ki

február 17., 20:45 Módosítva: 2018-02-18 11:31
12

Egyetlen mondatos közleményben tudatta a Weinstein Company, a több mint nyolcvan nő zaklatásával vagy megerőszakolásával vádolt Harvey Weinstein által alapított hollywoodi filmes cég, hogy "jó okkal" kirúgják a vállalat elnökét, David Glassert - írja a New York Times. Azt már nem közölték, mi az a jó ok.

Tovább

Tenki Réka: Nagyon nagy lehetőség ez

február 17., 18:12 Módosítva: 2018-02-18 23:20
429

Tenki Rékát kilenc másik európai színésszel választották be az idei berlini Shooting Starsba, ami nagyjából olyan, mintha egy reflektorfényt irányítanának a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján a kontinens legtehetségesebb fiatal színészeire. Korábban szerepelt a válogatásban többek között Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és Nagy Zsolt is, Tenki olyanok mellett került be 2018-ban, mint a Thelma című norvég film főszereplője, Eili Harboe, vagy a saját színdarabját a Chewing Gum című sorozattá adaptáló Michaela Coel.Tovább

Már megint egy gyökeret faragtak Robert Pattinsonból

február 17., 09:34 Módosítva: 2018-02-17 20:21
4

Imádom nézni, hogyan próbálnak kilábalni a kétezres évek blockbusterjeinek sztárjai a skatulyából. Elijah Wood például minden szerepet elfogad, amiben vért lehet ontania (az első Sin City, Maniac, I Don't Feel At Home In This World Anymore), Daniel Radcliffe-nek még ennyi kikötése sincsen, ő aztán lehet a sátán fattya (Horns) vagy egy puskaropogásszerűen fingó vízihulla is (Swiss Army Man). Kirsten Stewart a művészfilmes elit üdvöskéje lett (A stylist, Sils Maria felhői), Robert Pattinson pedig béndzsa szépfiús próbálkozások után (Bel Ami) fejest ugrott abba, hogy ő lesz az ügyeletes, viszolyogtató creep. Akár az Amazonas esőerdőiben piszkálja ki a férgeket az arcából (The Lost City Of Z), akár a David Cronenberg és Don DeLillo fejéből kipattant limuzint furikázza (Cosmopolis), vagy pedig legutóbb szőkehajú, szétesett kábóhörcsög is lehetett belőle (Good Time). Pattinsont imádták a tinilányok fakó vámpírként, és ha a lányoknak akár csak egy tizede is követi őt a furcsa karrierjén, akkor már egy picit jobbá tette a világot.

Tovább

Kegyetlen rémálommá vált Spielberg tinivilága

február 17., 09:33 Módosítva: 2018-02-18 08:33
164

Új előzetest adtak ki Steven Spielberg új blockbusteréhez, a Ready Player One-hoz. Ebben már szó sincs vidáman játszadozó kamaszokról: a trailer alapján úgy tűnik, elég sötét világban fog játszódni a film, egy olyan háborúval, ami egyáltalán nem csak a virtuális valóságban veszélyezteti a résztvevők életét.

Tovább

Ennél agyzsibbasztóbb film soha az életben nem készült még

február 16., 11:44 Módosítva: 2018-02-16 21:50
30

Olyan szinten túlzó, megalomán és totálisan őrült a Pacific Rim második részének (Tűzgyűrű: Lázadás) előzetese, hogy azt nem lehet kibírni - hozzáállástól függően - sírva röhögés vagy leborulás nélkül. Mindenből több van, minden még nagyobb!

Tovább

A szabadság ötven árnyalata miatt szigorítanák az orosz mozis törvényeket

február 16., 10:23 Módosítva: 2018-02-16 18:04
7

Nem tetszik az orosz kulturális miniszternek, hogy a legtöbb mozi A szabadság ötven árnyalatát játssza a jó kis orosz filmek helyett, úgyhogy szigorítanák a törvényt - írja a Hollywood Reporter. Az orosz mozikra amúgy is rájár mostanában a rúd, pontosabban a minisztérium és a hatóságok.

Tovább

Újabb hollywoodi álompár jelentette be a válást

február 16., 09:46 Módosítva: 2018-02-17 10:16
279

Jennifer Aniston és férje, a szintén színész Justin Theroux bejelentették, hogy elválnak, mondván, ez ugyan magánügy, de még mindig jobb, ha ők hozzák nyilvánosságra a tényt, mint ha a média talál ki mindenfélét - írja az AP.

Tovább

Rühes dögökből is lehetnek cuki mesehősök

február 16., 05:29 Módosítva: 2018-02-16 15:41
103

Töröm a fejem egy ideje, de nem jut eszembe olyan kortárs filmrendező, aki ennyire rövid idő alatt képes volt olyan stílust teremteni, amiről csak az ő neve juthat mások eszébe, és amit másolhatnak reklámok, videóklipek, vicces netes videók, minden csak egy Wes Anderson-koppintás lesz. Mindenki ismeri, hogy mik a stílusának alapkövei: szimmetria, szemből/oldalról/fentről vett karakterek, odafigyelés minden apró részletre és díszítésre, finom humor, híres színészek, és az érzés, hogy a való világnak semmi köze nincs ahhoz, amiről filmet csinál. Még ha a világháború be is pofátlankodik a Grand Budapest Hotelbe, a szálloda maga egy makett marad.

Tovább

Dev Patel lesz David Copperfield

február 15., 17:24 Módosítva: 2018-02-16 07:45
0

Dev Patel, a Gettómilliomos színésze lesz David Copperfield. Mármint nem a bűvész, hanem a Charles Dickens világhírű regényéből készülő film hőse. Most éppen egy modernizált változatot forgatnak a sokszor megfilmesített könyvből The Personal History of David Copperfield címmel Armando Iannucci rendezésében. Ő nemrég a hatalmas botrányt kiváltó Sztálin halálával került be a hírekbe, de ő csinálta az Egy kis gubancot is, aminek forgatókönyvéért Oscarra is jelölték.

Tovább

Lajkó, az első cigány az űrben

február 15., 16:42 Módosítva: 2018-02-16 16:59
751

Elkészült Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjének, a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédiának az előzetese. A tanúra emlékeztető film 1957-ben játszódik,  amikor a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül többek között Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a Föld első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke Serbán Lajost, azaz Lajkót választja. Ő ugyanis gyerekkora óta vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. 

Tovább

Gazdag pasi vagy csóró nő lennél inkább?

február 15., 13:32 Módosítva: 2018-02-16 11:11
11

Hollywood kitartóan folytatja a remake-ek gyártását, most éppen Kurt Russell és Goldie Hawn 1987-es filmjét, A vasmacska kölykeit forgatták újra Átejtve címmel. Annyit változtattak a dolgon, hogy kicserélték a szereplők nemét, vagyis ezúttal az elkényeztetett milliomos férfi (Eugenio Derbez a Hogyan legyél latin szeretőből), a csóró családfő pedig nő (Anna Faris). A sztori viszont nem változott, a Farris által játszott szegény, a gyerekeit egyedül nevelő takarítónő konfliktusba kerül munkaadójával, a gazdag semmittevővel. Amikor a férfit baleset éri, és amnéziás lesz, a nő úgy érzi, hogy eljött a visszavágás ideje. Azt hazudja, hogy ő a pasi felesége, és bevonja őt mindennapi élete szomorú küzdelmeibe. 

Tovább

Világsztárral forgat Enyedi Ildikó

február 15., 11:06 Módosítva: 2018-02-16 11:12
51

Enyedi Ildikó, az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről rendezőjének következő filmjében a francia világsztár, Lea Seydoux lesz a főszereplő, írja a The Hollywood Reporter. Emyedi régóta dédelgetett terve, hogy filmet forgasson Füst Milán A feleségem története című könyvéből. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a tervből nem lesz semmi, az Indexnek decemberben adott interjújában már azt mondta, hogy megkezdték a film előkészítését. 

Tovább

Végre folytatást kapott a Pixar remeke

február 15., 10:32 Módosítva: 2018-02-16 11:12
482

Majdnem tizenöt éve, hogy megjelent a mozikban A hihetetlen család a Pixartól, amit azóta is a stúdió legjobb filmjei között szoktak emlegetni a Toy Story vagy a Némó nyomában mellett. Ehhez képest különös, hogy csak most kap folytatást A hihetetlen család, amit ugyanúgy Brad Bird (L'ecsó, Szuper haver) írt és rendezett, ahogy az első részt. Persze Bird elég elfoglalt volt az elmúlt időszakban, hiszen ő rendezte a legutóbbi Mission: Impossible filmet, a Fantom protokollt. 

Tovább

Marozsán Erika az őrület határán táncol

február 15., 08:16 Módosítva: 2018-02-16 11:12
822

Ritka hatásos előzetes készült a Paraziták a paradicsomban című magyar filmhez, van benne minden, a varacskolós elektronikus zenétől a teljes kikészülés jeleit mutató Marozsán Erikán keresztül egy rendes verekedésig. Először nálunk lehet megnézni.

Tovább

Tessa Thompson lesz az amerikai Repülős Gizi

február 15., 05:02 Módosítva: 2018-02-15 13:46
22

A tévésorozatokban befutott, majd a Creedben, a Thor 3-ban és a bemutatás előtt álló Expedíció (Annihilation) című filmekben fontos epizódszerepeket kapó Tessa Thompson megkapta első igazi, fontos főszerepét egy izgalmasnak ígérkező életrajzi filmben, amivel végképp elindulhat az A-lista felé.

Tovább

Menjetek haza, nézzetek pornót!

február 14., 16:28 Módosítva: 2018-02-15 00:28
613

Beszéljünk arról, ami a legfontosabb: A szürke ötven árnyalata-filmtrilógia utolsó része végre nem hagyja cserben a nézőit, és megadja nekik azt, amiért úgyis mindenki megvette a mozijegyet. Az elvileg a kemény, sőt kegyetlen, kendőzetlen és őrületesen mocskos szado-mazo szexről szóló sorozatban eddig pont olyan szemérmes gyávasággal ábrázolták a szexet, mint egy tévécsatorna bármelyik délutáni tinisorozatában, a harmadik részre a készítők rájöttek, hogy ha már eddig emberek millióinak hazudtak fülledt erotikát, akkor lehet, hogy kéne némi fülledt erotika is a vászonra.

Úgyhogy A szabadság ötven árnyalata most már tényleg az a szoftpornó, amire mindazok vágytak, akik túl decens állampolgárnak tartották magukat ahhoz, hogy egyszerűen befizessenek egy Király utcai, alagsori pornómoziba, de azért nagyon szerettek volna a száz négyzetméteres vásznat egy az egyben betöltő női mellbimbókat, vibrátorral izgatott, áttetsző bugyis nemi szerveket és csipkébe öltöztetett, széttárt női lábakat látni a moziban is. Márpedig ez egy az egyben a Szürke50 célközönsége.

Tovább

Ingyen sem kell minden mozinak a Kojot

február 14., 15:44 Módosítva: 2018-02-15 07:19
219

A közelmúlt egyik legnagyobb port felkavaró filmje egy kis költségvetésű eastern lett, a vidéki kiskirály ellen konokul kiálló városi fiúról és csendes, de annál keményebb társairól szóló Kojot. Amit a gyártó Megafilm úgy forgalmazott tavaly egy testvércégen keresztül, hogy csak nagyon nehezen találta meg a mozikban az ember, aki meg nem kereste elég alaposan, le is maradt róla (igaz, ha Emirates-géppel repül valahová, megnézheti). Sajnálhatta, mert a film tényleg jó.

Tovább

Az albínó gorillával barátkozó Dwayne Johnson lesz a tavasz sztárja

február 14., 14:07 Módosítva: 2018-02-15 09:04
9

Tessék, most mondom, a tavaszi bemutatók közül, tehát a május 25-tel már nyárinak számító Solót nem számolva, a Rampage: Tombolás című totális elmebetegség fogja keresni a legtöbb pénzt. Jó, nem volt nehéz megtippelni, ebben is pont úgy Dwayne Johnson a főszereplő, mint a bemutató után negyedik hétben Az utolsó Jediket lenyomó Jumanji 2-ben. A Rampage: Tombolásban a Szikla néven ismert egykori pankrátor egy zoológust alakít (izmosat), akinek a legjobb haverja egy albínó gorilla, Gyurika, aki kifejezetten jó arcnak tűnik egészen addig, míg meg nem nő kurva nagyra, és el nem kezdi lebontani San Diegót. Így: 

Tovább

Nyáron már forgatják a Star Wars IX-et

február 14., 11:12 Módosítva: 2018-02-14 13:36
156

Ennyi a hír, bejelentették, így lesz, kész, de hogy cikk legyen belőle, kicsit fel kell habosítani, szóval:

2019 december 20-án kerül mozikba a harmadik Star Wars-trilógia zárófilmje, az egyelőre cím nélküli Star Wars IX, amit a VII. epizódot is készítő J.J. Abrams rendez majd. Eredetileg nem ő ült volna a rendezői székben, hanem Colin Trevorrow, de ő kiszállt/őt kirúgták a projektből/projekt mellől. 

Tovább

Bill Paxton családja orvosi műhiba miatt perel

február 14., 10:17 Módosítva: 2018-02-15 05:23
24

Bill Paxton színész 61 évesen, tavaly februárban hunyt el Los Angelesben. Halálát agyvérzés okozta, ami egy 11 nappal korábbi szívműtétje után lépett fel nála. A családja pedig most pert indít a műtétet végző orvos és a Cedars-Sinai Medical Centre nevű klinika ellen.

Tovább

Zack Snyder nem magától hagyta ott Az igazság ligáját, hanem kirúgták

február 14., 09:26 Módosítva: 2018-02-15 09:04
39

Az igazság ligája, azaz a szegény ember Bosszúállók-filmje a DC legfrissebb próbálkozása volt arra, hogy alapvetően morcos, morózus, mufurc, mélabús szuperhősökből olyan csapatot formáljon, aminek kalandjaitól nem eret akarunk vágni magunkon, hanem úgy érezzük, hogy éppen szórakoztatnak minket. A filmet eredetileg az a Zack Snyder rendezte, aki a DC egyik stabil szuperhősfilm-rendezője, és ugyan anyagilag sikeres filmeket készít, de a kritikusok szinte egyöntetűen rühellik őket. Azért csak eredetileg, mert Snyder a forgatás közben, egy családi tragédia miatt kiszállt a projektből.

Legalábbis így tudtuk eddig.

Tovább

Folytatást kapott Gerard Butler tesztoszteronbombája

február 14., 08:40 Módosítva: 2018-02-14 12:45
24

A GengszteRzsaruk az a film, amiben ez egyik karakternek annyi dialógus jutott, hogy 

FASZOM!

de tényleg, miközben a többiek lövöldöznek és magvas keményember-frázisokat lőnek át egymásra a golyózáporban, neki az maradt, hogy

FASZOM!

És ehhez a teljesen átlagos, sablonos karakterekkel és béna történettel operáló akciófimhez, ami egyébként Michael Mann Szemtől szemben című klasszikusénak a nem hivatalos és iszonyú béána remake-je (azaz nyúlása), folytatást készítenek, mert Hollywoodban mindenkinek elment a maradék esze is.

Tovább

Cidrizős horrorban tér vissza a Stranger Things sztárja

február 14., 04:59 Módosítva: 2018-02-14 11:32
20

A lehetetlen és az Árvaház spanyol forgatókönyvírója, Sergio G. Sánchez, néhány rövid- és tévéfilm után, először rendezett nagyjátékfilmet, méghozzá egy horrort, amelynek egyik főszereplője a Stranger Thingsből ismert Charlie Heaton, aki Jonathan Byerst alakítja a Duffer testvérek sorozatában.

Tovább

Senki sem állíthatja meg a Fekete Párducot

február 13., 20:12 Módosítva: 2018-02-14 12:09
372

A Fekete párduc papíron nem több, mint az évi 2-3 Marvel-filmek egyike, amely megágyaz egy újabb karakternek a Bosszúállókból. Papíron, mert az egész projektről kiderült, hogy jóval több dologról szól, mint a nézők puszta szórakoztatásáról. Az első modern Disney-film, amiben szinte kizárólag fekete színészek játszanak, a stáb nagy része is feketékből áll. Az első olyan Disney-film, ami az erősödő szélsőjobboldali eszmék mentén fellángoló rasszizmus hatására a film fehér fajvédők céltáblájává vált. Az első olyan nagy költségvetésű blockbuster, ami olyan inspirációt adott a mindössze pár számhoz felkért, korunk egyik legnagyobb rapsztárjának számító Kendrick Lamarnak, hogy kreált hozzá egy komplett nagylemezt, tele iszonyatosan jó zenékkel. A Fekete párduc a bemutatója előtt egy popkulturális mérföldkő lett úgy, hogy egy szűk eliten kívül még senki sem látta. Mi igen, és bőven van mit róla beszélni.

Tovább

Külföldön is imádják a magyar Kockaembert

február 13., 16:56 Módosítva: 2018-02-14 09:31
215

Vasárnap este három díjat is nyert Dombrovszky Linda Kockaember című rövidfilmje: kettőt (köztük a közönségdíjat) a 10. Artfools Nemzetközi Filmfesztiválon Görögországban, egyet, a zsűri különdíját, pedig romániai SHORT to the Point filmfesztiválon.

A Kockaembernek ezekkel együtt már nyolc nemzetközi díja van, és összesen 14 ország 21 filmfesztiváljának versenyprogramjába került be eddig. Decemberben a New York-i All Shorts Irvington Film Festivalon a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), legjobb operatőr (Hartung Dávid), legjobb forgatókönyv (Somogyi György), legjobb férfi színész (Kovács Zsolt) díját hozta el.

Tovább

Hogyan lett Doktor Szösziből befolyásos producer?

február 13., 16:45 Módosítva: 2018-02-14 11:16
861

Eljött az idő, látunk titeket, hallunk titeket, és el fogjuk mesélni a történeteiteket

– ezzel az üzenettel zárta beszédét Reese Witherspoon az idei Golden Globe-on. És ha valaki, ő komolyan mondja, hogy ezentúl a bántalmazottak, elnyomottak eddig elhallgatott történeteiből is készülnek filmek. A díjat, amit a kezében tartott éppen, egy ilyen történetért kapta meg. Ő volt ugyanis az egyik producere az HBO Hatalmas kis hazugságok sorozatának, ami ezen az estén négy díjat nyert, köztük a legjobb minisorozatért járót. A családon belüli erőszakról is szóló sorozat előtte begyűjtött nyolc Emmyt is, ami a legfontosabb tévés elismerésnek számít.

Tovább