Friss kommentek

comment:com

Hétfő hajnalban visszatér a The Walking Dead
Nem felejteni a Magyarországról kivonuló FOX hattyúdalának is tekinthető nyolcadik évad hamarosan indul, az amerikai vetítés hajnali 3-kor lesz tán, de este tíztől már szinkronnal is megnézhető a zombis túlélőkaland, amiben még mindig Negan a főellenség, Rick meg a szokásosnál is jobban meg van zuhanva, mert hát ugye a fia az odalett.

Marozsán Erika megőrül, ha nem színészkedhet

3 órája Módosítva: 2018-02-24 14:14
24

Úgy tűnt, hogy Marozsán Erika a kilencvenes évek végén, a Szomorú vasárnap című film környékén Magyarország következő nemzetközi sztárja lehet. A berlini és amerikai ügynökei ellenére nem így történt. Pár kevésbé ismert film és egy Terápia-szereplés után 2018-ban Kasvinszki Attila Paraziták a paradicsomban című drámájával hosszú idők óta az első főszerepét fogja játszani.

A filmet a berlini filmfesztivállal egybekötött filmvásáron mutatták be az érdeklődőknek, ezért érkezett New Yorkból Berlinbe is Marozsán, akivel ott tudtunk interjúzni. Szóba kerültek a különbségek az amerikai és a magyar színészi látásmódok között, a New York-i mindennapok, és az, hogy milyen volt a később zaklatási ügybe keveredett Brett Ratner a Herkules forgatásán.

Tovább

Ez egy egyszerű komédia, de néha ilyen is kell

9 órája Módosítva: 2018-02-24 07:20
133

1997-ben David Fincher már túl volt az Alien 3 és a Hetedik forgatásán, de még előtte volt  Harcosok klubja, és még csak nagyon óvatosan emlegették rendezőzseniként (pedig a Hetedik alapján már lehetett volna). A Játsz/ma című magyar címmel ellátott thrillerje (The Game volt eredetileg) ebben az évben jelent meg, és eredeti ötletlen ugyan nem nevezhetjük (egy 1980-as film volt az alapja), de a nézőt az utolsó jelenetig kétségek között hagyó történetet nagyon feszesen megcsinálta, üresjárat nem nagyon van a sztoriban, és hamar kultfilm lett belőle.

Arról szólt, hogy van egy középkorú, sikeres bankár, akinek annyira nincs élete, hogy az öccse a születésnapján meglepi egy játékkal, amiről hősünk nem tudja, hogy az, és az életet alaposan felkavaró társasjáték részeseként a szemünk láttára jut el az idegösszeomlás szélére. A héten bemutatott Éjszakai játék is hasonló, csak idegösszeomlás nélkül, meg ugye, ezt nem Fincher rendezte.

Tovább

A szépség és a békaszörnyeteg

tegnap, 20:08 Módosítva: 2018-02-24 16:03
64

Amikor egy filmet tizenhárom Oscar-díjra jelölnek, az gyanús. A „Most megdőlhet a Ben Hur és a Titanic rekordja” című hírek nemcsak egy esetleges jó filmet jeleznek, hanem komoly lobbierőt is, társadalmilag érzékeny témák kiszolgálását, ízlésbeli közös nevezőt. Még az is lehet, hogy nem is olyan jó film az, csak pont a megfelelő döntéshozóknak tetszik (igen, rád nézek, 12 év rabszolgaság).

Én nem tudom, hogy létezhet-e egyáltalán olyan filmművészeti teljesítmény, ami tizenhárom Oscart érdemel. A víz érintése szerintem semmiképpen nem érdemel ennyit, bár pont ennyire jelölték. Viszont legalább tényleg jó film.

Tovább

Weinstein bocsánatot kért Meryl Streeptől és Jennifer Lawrence-től

tegnap, 15:21 Módosítva: 2018-02-24 00:15
35

Harvery Weinstein nyilatkozatban kért bocsánatot Meryl Streeptől és Jennifer Lawrence-től, akiknek korábbi megszólalásaikkal akarták az ügyvédei kedvezőbb színben feltűntetni őt, írja az MTI. 

Tovább

A múmia főszereplője is zaklatás áldozata volt

tegnap, 10:03 Módosítva: 2018-02-24 09:14
139

Hosszú cikk jelent meg csütörtökön Brendan Fraserrel (A múmia-sorozat, Ütközések) a GQ-ban, amiben a kilencvenes években nagyon népszerű színész arról beszél, hogyan és miért siklott ki az ígéretes karrierje a kétezres évek közepére.

Tovább

Már az első este gajra megy a házasság

tegnap, 09:00 Módosítva: 2018-02-23 15:29
2

Megérkezett az első előzetes az Oscar-jelölt Saorsie Ronan következő filmjéhez, az Ian McEwan regényéből készült On Chesil Beach-hez, amit McEwan saját maga adaptált forgatókönyvíróként.

Tovább

Még egy szuperhősfilm rendezője pattant meg

tegnap, 08:15 Módosítva: 2018-02-23 14:03
0

Szegény Warner, nem elég, hogy össze kell vadászni a rendezőket a Flash-filmre, most még egy biztos pont is elhagyta a brigádot: Joss Whedon (Buffy, Bosszúállók) már nem a Batgirl rendezője, azzal az indokkal, hogy hónapokig dolgozott a filmen, de egyszerűen nem talált fogást rajta.

Tovább

Jared Leto írógéppel ölő gyilkosként olvad be a jakuzába

tegnap, 05:21 Módosítva: 2018-02-24 07:20
132

Hamarosan bemutatja a Netflix a legújabb filmjét, a The Outsidert (A kívülálló), a Mielőtt meghaltam miatt Oscar-díjat kapott, aztán Az öngyilkos osztag Jokereként csalódást keltő Jared Letóval a főszerepben.

outsider
Tovább

Megnéztem egy 4 órás, Fülöp-szigeteki, fekete-fehér, zene nélküli musicalt, és túléltem

tegnap, 05:11 Módosítva: 2018-02-23 08:56
21


Vannak filmek, amiket nem is látni kell, hanem a jelenlétükben lenni. Ilyen Tarr Béla Sátántangója is, ahol a nézés egy idő után már nem is megy, egyszerűen csak megtapasztaljuk, ahogy éppen zajlik

Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy egy film nagyjából 80 és 150 perc között van, alkalmazkodik valami fajta történetmesélési szokásokhoz, van benne cselekmény, konfliktus, megoldás, katarzis. És ha jön valami, ami bármilyen módon megtöri azt, akkor annak lehet örülni, mert hiába fiatal művészet a filmkészítés, a szabályai már lassan 100 éve sziklaszilárdak. És ha valaki tojik ezekre a törvényekre, és ezt úgy teszi, hogy ezzel valami egyéni minőséget teremt, akkor arra figyelni kell.

Tovább

Megbírságolták a mozit, amelyik bemutatta a betiltott Sztálin-filmet

február 22., 19:55 Módosítva: 2018-02-23 08:18
73

Összesen 280 ezer rubelre (azaz mintegy 1,26 millió forintra) bírságolták csütörtökön azt a moszkvai mozit, amelyik a film betiltása ellenére is bemutatta a Sztálin halála című filmet. Az orosz kulturális minisztérium két nappal az országos premier előtt vonta vissza a film forgalmazási engedélyét.

A moszkvai Pionyer mozi méltánytalannak tartja a büntetést, mert a film forgalmazási engedélyét január 23-án vonták vissza, az erről szóló postai értesítés azonban csak négy nappal később érkezett meg hozzájuk, a kulturális tárca által kifogásolt vetítések pedig a levél kikézbesítését megelőző napokban történtek, írja az MTI.

Tovább

Elkészült a Star Wars 9 forgatókönyve

február 22., 16:26 Módosítva: 2018-02-22 20:01
130

J.J. Abrams, a Star Wars: Az ébredő Erő, azaz a sorozat hetedik részének rendezője Stephen Colbert műsorában jelentette be, hogy már készen van a csak 2019 december közepére várható, egyelőre cím nélküli, kilencedik Star Wars-epizód forgatókönyve.

Tovább

Beperelték a legnagyobb Oscar-esélyes alkotóit ötletlopás miatt

február 22., 14:38 Módosítva: 2018-02-23 09:05
14

Mi is megírtuk, hogy plágiummal vádolják A víz érintése című, 13 Oscar-díjra jelölt film alkotóit, de akkor még úgy tűnt, nyitottak a megegyezésre az eredeti mű szerzőjével. De a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író fia szerdán keresetet nyújtott be egy Los Angeles-i bíróságon, mondván, a film alapötletét apja egy 1969-ben bemutatott színdarabjából vették – írja az MTI. 

Tovább

Weinstein Meryl Streep szavait kiforgatva védené magát

február 22., 12:17 Módosítva: 2018-02-22 18:45
1

Harvey Weinstein meg akarja akadályozni, hogy csoportos per induljon ellene a szövetségi bíróságon szexuális zaklatási ügyei miatt. A filmmogul ügyvédjei a botrányban megszólaló színésznők, közük Meryl Streep szavait forgatták ki, hogy elérjék, a bíróság ejtse a keresetet.

Tovább

Jennifer Lawrence a ruhája miatt magyarázkodott

február 22., 11:00 Módosítva: 2018-02-23 08:28
55

Jennifer Lawrence nevetségesnek, felháborítónak és sértőnek találja, hogy a feministák felszólaltak egy fotója kapcsán. A képen a téli hidegben egy derékig kivágott, felül is alig valamit takaró ruhában áll egy csomó, nyakig meleg ruhákba öltözött férfi között, ami sokak szerint újabb bizonyíték arra, hogyan használja ki Hollywood a nőket, a nők testét, és mennyire más elvárásaik vannak a nőkkel szemben. A színésznő nagyon nem ért egyet.

Tovább

Megfosztja magát a nőktől a filmvilág

február 22., 06:14 Módosítva: 2018-02-22 11:58
28

Jövő hétvégén kiosztják az Oscar-díjakat, amiben ismét van magyar érdekeltség Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje kapcsán. Egy tanulmány megvizsgálva a jelöltek listáját arra jutott, hogy a nem színész kategóriában jelölt nők száma idén csak igen kis mértékben emelkedett, 20-ról, 23 százalékra. Azaz minden négy férfi jelöltre jut csak egy nő.

A Women's Media Center által közzétett jelentés szerint hiába próbálnak a nők évek óta hangsúlyosabban megjelenni a filmiparban, még mindig csak igen kis létszámban tudják képviseltetni magukat.

A tanulmány kiemeli, hogy Rachel Morrison idén történelmet írt, hiszen az Oscar-díj 91 éves történetében még soha nem fordult elő, hogy nőt jelöltek volna a legjobb operatőr díjára. Morrison a Mudbound dráma operatőreként pályázhat az Oscar-díjra. Kiemelik továbbá, hogy Greta Gerwig a Ladybird írója és rendezője az ötödik női rendező, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.

Tovább

A legrémisztőbb dolog az akaratod ellenére kórházba kerülni

február 22., 06:13 Módosítva: 2018-02-22 16:29
27

Ha Steven Sodebergh egy zsák krumplival szeretne egy filmet forgatni, akkor is AZ első sorban állnék a premierre.

Az Unsane csak egy iPhone-nal készült, aminek marketingereje van, de a végeredményben nem sokat nyom a latban, egy telefon ugyanannyira képalkotó eszköz, mint egy Super8-as, vagy egy IMAX-kamera, nem az a lényeg, hogy mit használnak, hanem hogyan. Emlékeztetnék mindenkit a kilencvenes években kirobbanó Dogma-mozgalomra, amikor dán filmesek gondolták azt, hogy nem kell mindenféle cicoma a munkásságukhoz. A végeredmény egy csomó felejthető dráma lett, de például a Születésnap még mindig az európai filmezés csúcspontja, annak ellenére, hogy a textúrájában nem sokban különbözik egy ballagási videótól.

Tovább

Kiálltak a magyarokért, a nép ellenségei lettek

február 21., 20:55 Módosítva: 2018-02-22 14:56
148

Na tessék. A németeknél nincsen 56-os emlékbizottság, Schmidt Mária, vagy Dózsa László, mégis tudnak épkézláb filmet csinálni 1956. október 23-ról.

.

Egész pontosan arról az igaz történetről, amikor egy stalinstadti gimnazista osztály úgy dönt, hogy két perc néma csendet tart egy tanóra elején a forradalom halottjaira emlékezve, a kiállásuk miatt pedig az államrendszer úgy csap le rájuk, mintha a legdurvább árulók lettek volna. A Das schweigende Klassenzimmer (A néma osztály, vagy angol cím szerint Silent Revolution, azaz Csendes forradalom) ennek a történetnek az erőteljesen melodrámába hajló megfilmesítése, aminél  mégis azt éreztem, hogy tartozom akkora felelősséggel, hogy végignézem.

Tovább

Budapesten alakítja Marie Curie-t Rosamund Pike

február 21., 16:38 Módosítva: 2018-02-22 08:08
9

HVG szúrta ki, hogy elkezdték forgatni Budapesten azt az életrajzi filmet, amely a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie életéről fog szólni. A főszerepet Rosamund Pike játssza a Radioactive című filmben,  a film magyar partnere és gyártócége a  Pioneer Stillking Films.

A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Tovább

Anger Zsolt lakatost alakít az új 56-os filmben

február 21., 14:56 Módosítva: 2018-02-21 16:46
1

Bergendy Péter február elején fejezte be új tévéfilmje, a Trezor forgatását, a Médiatanács által támogatott filmben Anger Zsolt, Scherer Péter és Tasnádi Bence játssza a fő szerepeket. A történet szerint az '56-os forradalomban elvész a Belügyminisztérium trezorjának kulcsa, ami sok bonyodalmat szül. A rendezővel a Médiatanács honlapján olvasható egy interjú. A filmet zömében a Kőbányai Sörgyár pincerendszerében vették fel, összesen 12 napot forgattak, és ebből 8 napot a pincében. A forgatókönyvet Köbli Norbert (A berni követ, Félvilág) jegyzi.

Tovább

A Paddington rendezőjénél landolt az élőszereplős Pinokkió

február 21., 13:39 Módosítva: 2018-02-21 15:02
0

Nem is tudom hány éve téma már az élőszereplős Pinokkió film, és miután lassan minden Disney-rajzfilm sorra került, már tényleg csak a Dumbo, a Micimackó meg a Pinokkió van hátra. Eddig minden élőszereplős Disney-film hatalmas kasszasiker volt, úgyhogy bármilyen furcsán hangzik egy élőszereplős Pinokkió, biztosan népszerű lesz.

Most úgy tűnik rendezőt is talált végre a film, a Disney megállapodni készül Paul Kinggel, a Paddington filmek rendezőjével, ami a film stílusát tekintve logikusnak tűnik. Egy ideig úgy tűnt, Sam Mendes rendezi majd a filmet, de aztán ő tavaly kicsekkolt, közben híre ment, hogy a Warner Bros is készítene egy élőszereplő Pinokkiót, de abból sem lett semmi.

Tovább

Egyre több hollywoodi sztár támogatja a diákok fegyverellenes mozgalmát

február 21., 11:27 Módosítva: 2018-02-21 16:05
12

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége, Amal Clooney kedden jelentette be, hogy félmillió dollárt adományoz a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának. A Clooney házaspár azt mondta, személyesen is részt vesznek majd a március 24-i meneten, hogy így támogassák a fiatalokat. Időközben több amerikai híresség is bejelentette, hogy csatlakozik a mozgalomhoz.

Tovább

Az Elit játszma sztárjával folytatódhat a bohócos horror

február 21., 11:25 Módosítva: 2018-02-21 16:25
1

Miután Stephen King emberevő bohóca szerte a világban döntögeti a bevételi rekordokat, teljesen egyértelmű volt, hogy a filmnek lesz folytatása, 2. fejezet címmel. Úgy tűnik, viszonylag gyorsan el is készül, hiszen a Warner Bros. Pictures azt már bejelentette, hogy 2019 szeptemberében lesz a bemutató, ami azt jelenti, hogy a forgatást idén nyáron el kell kezdeni.

Úgy tűnik a szereposztás is alakul, a Variety most arról ír, Jessica Chastain, a mozikban jelenleg is futó Elit játszma főszereplője elég komoly befutó lehet Beverly felnőtt szerepére, és már javában folynak vele a tárgyalások. A rendező ugyanaz az Andy Muschietti lesz, aki már dolgozott egyébként Chastainnal egy korábbi filmjében, ezért is tarjták a színésznőt komoly esélyesnek. A forgatókönyvet Gary Dauberman írja, bár a hírek szerint még elég korai stádiumban van. A 2017-es első részben Sophia Lillis alakította Beverly szerepét.

Tovább

Enyedi Ildikó nem érez nyomást az Oscar-jelölés miatt

február 21., 09:44 Módosítva: 2018-02-21 14:18
3

Egy Arany Medve után visszatérni Berlinbe egy kicsit olyan, mint hazatérni

– mondta Enyedi Ildikó első nagyjátékfilmje, Az én XX. századom felújított változatának kedd esti vetítése után a Berlinalén. 

A tavalyi Berlinalén a fesztivál fődíjával, az Arany Medvével kitüntetett Testről és lélekről rendezője az MTI-nek úgy nyilatkozott: „komfortos, puha, meleg érzés” egy év után visszatérni Berlinbe. Még az állandóan süvítő hideg szél is jólesik, mert felidézi mindazt, amit 2017 februárjában alkotótársaival együtt átélt a német fővárosban. Az én XX. századom digitálisan felújított változatának világpremierjéről elmondta, hogy meghatotta a fogadtatás. A jegyeket pár óra alatt elkapkodták, és a telt házas terem előtt hosszú sorban álltak emberek, akik abban reménykedtek, hogy valahogy jegy nélkül is bejutnak a vetítésre – mondta Enyedi Ildikó, aki 1989-es munkájával elnyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjat a cannes-i filmfesztiválon.

A vetítés előtt a nézőkkel folytatott rövid beszélgetésen azt is elmondta, hogy a fekete-fehér alkotás – amelyet a New York Times beválogatott 1989 tíz legjobb filmje közé – tulajdonképpen csak véletlenül készülhetett el, mert úgy pályázott, hogy nem tudta, nem is pályázhatott volna. A Hamburger Filmbüro szakembereinek viszont annyira megtetszett a forgatókönyv, hogy így is beszálltak a finanszírozásba, ami megnyitotta az utat a magyarországi támogatáshoz.

Tovább

A lebénuló Joaquin Phoenix a hátán visz egy filmet

február 21., 05:15 Módosítva: 2018-02-21 17:28
98

Így lassan egy hét, különösen nyomasztó Berlinale után az ember vágyik valami könnyen fogyaszthatóra, ami nem terheli le sem az agyát, sem az ülepét. Amit ért, értékel, és ha nem is fogja az év legjobb filmjei között emlegetni, legalább két órára leköti egy történet. A hétfői Utøya-filmet ráadásul sikerült megfejelnem először egy szörnyen modoros életrajzi drámával Romy Schneider utolsó napjairól (3 Tage in Quiberon), utána egy Tarr Béla-tanítvány csigalassúságú meditációjával (Dvrno), majd megkoronázni egy négy órás, fekete-fehér, zene nélküli, Fülöp-szigeteki musicallel (Season Of The Devil).

Semmi másra nem vágytam, mint egy amerikai, közhelyes, teljesen konvencionális filmre.

A Joaquin Phoenix főszereplésével készült Don't Worry, He Won't Get Far On Foot-ra csak a jelzők egy része igaz, és pont ezért még szórakoztató is.

Tovább

Sosem fogjuk megérteni, mégis film készült belőle

február 20., 05:24 Módosítva: 2018-02-20 16:12
44

Ezt sosem fogod megérteni


- néz a kamerába az Utøya 22. juli főszereplője, Kaja a film egyik első jelenetében, és egy pillanatra azt gondolhatjuk, hogy hozzánk beszél. Én is azt gondolom, hogy ami Utøya szigetén történt 2011-ben, teljesen felfoghatatlan és értelmezhetetlen kegyetlenség, és ezt dramatizálni képtelenség, értelmetlen, felháborító. És ez be is igazolódik, mert Erik Poppe filmje egy valós tragédia alapján készült, gyakorlatilag horrorfilm: amiben azt látjuk, hogy egy őrült nyugat-európai fiatalokat mészárol.

utoya2
Fotó: Agnete Brun / Berlinale
Tovább

Jennifer Lawrence egy időre abbahagyja a színészkedést

február 19., 18:18 Módosítva: 2018-02-20 12:26
347

Jennifer Lawrence legújabb filmje, a Budapesten forgatott Vörös veréb egy sajtóeseményén jelentette be: a következő évben nem fog színészi munkát vállalni, de az idejét nem pihenésre fordítja. Politikával fog foglalkozni.

Tovább

A nézőknek nagyon bejött a Valami Amerika 3 taplósága

február 19., 15:22 Módosítva: 2018-02-20 06:47
668

21 éve nem voltak annyian kíváncsiak egy magyar filmre, mint a Valami Amerika 3 első hétvégéjén, amikor is 116 000-en mentek el megnézni Herendi Gábor filmjét. Ezzel a film lenyomta még a Fekete párducot is, ami ugye a Marvel legújabb, vagy egy tucat rekordot megdöntő képregényfilmje. Igaz, ebben Nagy Ervin nem csinálja meg a köcsögöket, Stohl András meg nem a buditetőről szívja fel a kokaint.

Tovább

A japán bálnavadászatot védelmező dokumentumfilmet díjaztak Londonban

február 19., 12:54 Módosítva: 2018-02-19 14:18
1

A "nesze neked állatvédelem" illetve "ezt meg így most hogy" kategóriák nagydíjas húzásának is tekinthetjük a hétvégén véget ért Londoni Nemzetközi Filmesek Fesztiválja (London IFF) azon húzását, amivel a japán bálnavadászatról 2015-ben készült, annak hagyományait támogató dokumentumfilmnek díjat adtak. 

Mert hát micsoda érték ez a film, ugye.

Tovább

A Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál is Szabó István előtt tiszteleg

február 19., 11:59 Módosítva: 2018-02-19 12:51
4

A 80 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező előtt tiszteleg az idei Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál úgy, hogy a rendező pályafutásának kevésbé ismert alkotásait mutatják be. Az 1991-ben alapított fesztiválnak Szabó István 2000 óta tiszteletbeli elnöke. A fesztivál különlegessége, hogy elsősorban a kelet-európai filmeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Tovább

Trollok támadják be Twitteren a Fekete párduc vetítéseket

február 19., 11:26 Módosítva: 2018-02-19 17:15
52

Nem volt minden botránytól mentes a Fekete párduc film bemutatása és vetítése az amerikai mozikban, a film ugyanis a fekete szereplők miatt a fehér fajvédők céltáblájává vált. A botrányok ráadásul még nem ültek el, most néhány Twitterbejegyzés miatt nyomoz a Los Angeles-i rendőrség, bár a Hollywood Reporter úgy tudja, egyelőre megalapozatlannak találták a vádakat.

A Twitteren ugyanis olyan bejegyzések terjedtek el, miszerint fehér mozilátogatókra támadták rá afro-amerikaiak csütörtök és péntek este, amikor a Fekete párduc című filmet próbálták megnézni. Az esethez vérző fejő lányok képeit is posztolták, a képekről azonban az derült ki, hogy modellekkel készültek egy családon belüli erőszakot bemutatni kívánó anyaghoz. A rendőrség szerint azonban hivatalos bejelentést egyik alkalommal sem kaptak, és nagyon úgy néz ki, hogy trollok által gyártott álhírek állnak a hátterében.

050
Fotó: Marvel Studios / outnow.ch
Tovább