Friss kommentek

comment:com

Tiborcz István egész egyszerűen nem tud bekerülni a kormánymédiába
Abban nincs semmi újdonság, hogy az elmúlt nyolc év médiaipari változásainak egyik durva velejárója a névtelen, arctalan, tényeket nem tartalmazó vagy elferdítő cikkek megjelenése az olyan kormányhoz közeli sajtófelületeken, mint a TV2 (Andy Vajna), a közmédia, a Ripost (Ómolnár Miklós) vagy az Origo (Matolcsy Ádám).

Betiltották a Sztálin halála című filmet Oroszországban

tegnap, 21:37 Módosítva: 2018-01-23 21:46
21

Két nappal az országos premier előtt visszavonta az orosz kulturális minisztérium az Armando Iannucci rendezte francia-brit fekete komédia, a Sztálin halála című film forgalmazási engedélyét.

The-Death-of-Staling-Banner-Poster

A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Többen közülük a film betiltása mellett foglaltak állást. Egyelőre nem világos, hogy a premier lefújása a film végleges betiltását jelenti-e, vagy csak a bemutató elodázását bizonytalan időre. Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői - köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke - levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állítassa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket, írja az MTI.

Tovább

Ma még fél méterrel a föld felett lebegünk

tegnap, 21:20 Módosítva: 2018-01-23 21:33
214

Kedd délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia a jó hírt: Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről bekerült a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelöltek közé. Az alkotók még aznap este a Három Hollóban adtak sajtótájékoztatót. 

Az eseményen részt vett:

  • Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró
  • Borbély Alexandra és Morcsányi Géza, a film két főszereplője
  • Nagy Ervin, a film szereplője
  • Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő producerek
  • Herbai Máté operatőr
  • Szalai Károly vágó
  • Balázs Ádám zeneszerző
  • valamint a film gyártását támogató Filmalap részéről Havas Ágnes, vezérigazgató
Tovább

Meghalt Hollywood legidősebb színésznője

tegnap, 16:13 Módosítva: 2018-01-24 05:13
108

105 éves korában meghalt Hollywood legidősebb, még aktív színésznője Connie Sawyer. Sawyer összesen több, mint 140 filmben játszott, és a tavalyi, 2017-es évben is több alkotásban szerepelt, egészen az év végéig dolgozott. Legtöbben a Dumb és Dumber című filmből ismerik, ő volt az, aki ellopta Jim Carrey pénztárcáját.

Tovább

Úristen, Ildi! Így tudta meg Enyedi Ildikó, hogy Oscar-díjra jelölték a filmjét

tegnap, 15:27 Módosítva: 2018-01-23 15:40
1855

Magyar idő szerint kedden délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia az Oscar-jelölteket, Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és lélekről a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték.

A stáb együtt nézte a bejelentést, Szalai Károly videón örökítette meg az örömüket. 

Tovább

Rekordszámú fimet vetítenek a Filmhéten

tegnap, 15:18 Módosítva: 2018-01-23 16:19
3

Rekordszámú nevezés érkezett idén a Filmhétre, így öt kategóriában összesen 131 filmet nézhet majd meg a közönség, a program már nyilvános. Február 7-én Szabó István Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével nyílik hivatalosan a 4. Magyar Filmhét, amit február 8–11. között új helyszínen, a Corvin moziban, a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendeznek meg.

Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmje 1944-ben játszódik, operatőre Koltai Lajos. Ez volt az első Szabó-film, melyet Oscar-díjra jelölt az Amerikai Filmakadémia.

Az alkotók 76, a Mecenatúra program keretében támogatott filmet neveztek, összesen 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel az idei kínlatban. Köztük olyan különleges alkotások is, mint Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című megrázó erejű alkotása, az első magyar dokumentumfilm, mely a Sundance, fesztivál versenyprogramjában szerepel, vagy Mosonyi Szabolcs Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című természetfilmje és Vitézy László Csandra szekere című televíziós munkája, mely Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült és megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból. A kisjátékfilmek között szerepel Tóth Barnabás Van egy határ című alkotása, mely szintén igaz történet alapján készült, és egy apa-fia vasfüggönyön keresztül való menekülését mutatja be, az animációk között pedig Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója is versenyez. A részletes program egyébként itt olvasható. 

Tovább

Bejelentették az Oscar-díj jelöltjeit

tegnap, 14:59 Módosítva: 2018-01-23 23:26
58

Nem sokkal ezelőtt fejeződött be a 90. Oscar-gála jelöltjeit bejelentő sajtóesemény, amin a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is szerepel. Előzetesen nem lehetett tudni, mennyi esélye van a filmnek az utolsó rostán is átmenni, mivel az amerikai forgalmazási jogait a Netflix vette meg, és nem folytatott olyan agresszív kampányt, amit az Oscar-esélyesnek gondolt filmeknél szokás. A lényeg, hogy a film benne van a legjobb ötben, ebben a cikkben írunk róla részletesebben.

Tovább

Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

tegnap, 14:40 Módosítva: 2018-01-23 22:46
15662

Magyar idő szerint január 23-án kora délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia az Oscar-jelöléseket. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről bekerült az öt legjobb külföldi film közé, ezzel a magyar alkotó lett a mezőny egyetlen női rendezője.

Tovább

Ma délután kiderül, lesz-e megint magyar film az Oscaron

tegnap, 10:14 Módosítva: 2018-01-23 14:03
28

Ma délután jelenti be az amerikai filmakadémia az idei Oscar-díjak jelöltjeit. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is a legjobb öt közé kerülhet a szűkített kilences listáról. Ha Enyedi filmje az öt közé jut, az azt jelenti, ismét izgulhatunk magyar filmért az Oscar-gálán. Enyedi Ildikó filmjét decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia a közé a kilenc film közé, amelyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért. 

Tovább

39 millió dollárt vesztett a Netflix Kevin Spacey és Louis C.K. miatt

tegnap, 10:05 Módosítva: 2018-01-23 16:58
4

A zaklatási botrányok után a Netflixnél bedőlt a Gore című életrajzi film csakúgy, mint egy tervezett stand up show. A Gore a hírek szerint most egy jó darabig egészen biztosan nem is fog képernyőre kerülni, miután a főszeplőnek szánt, kiskorúak szexuális zaklatásával vádolt Kevin Spacey-től megvált a Netflix, és a House of Cards című sorozatból is kirúgták.  

Kevin Spacey a Goreban
Kevin Spacey a Goreban
Fotó: Netflix

A filmben Spacey Gore Vidal írót alakította, aki egy olaszországi nyaralása alatt megismerkedik egy fiatalemberrel, és nagy hatással lesz az életére. Louis C.K. második, tervezett show-ja is a kukába került, és mindez az Indiwire jelentése szerint 39 millió dollárba fájt a Netflixnek.

Tovább

Úgy tűnik, Al Pacino megint a régi

tegnap, 09:12 Módosítva: 2018-01-23 16:48
32

Tavaly év végén azt írtuk: ez az év Rév Marcellről szólt. A fiatal magyar operatőr először Mundruczó Kornél 

Jupiter holdja című filmjével kápráztatta el a közönséget, többek között Cannes-ban is. Még azok is elismerték a film kivételes képi világát, akiket amúgy nem győzött meg a repülni tudó menekült története. Rév legújabb filmje pedig helyet kapott a Sundance fesztivál programjában. Az Assassination Nation című thrillert David Goyer producer korábban A salemi boszorkányok Snapchat-generációnak szóló változataként jellemezte; olyan sztárok játszanak benne, mint Bella Thorne, Bill Skarsgard és Suki Waterhouse.

Rév Marcell forgatott még egy filmet tavaly, A l Pacino főszereplésével a Paternót, amia Penn State egyetem pedofilbotrányába belebukó fociedzőjéről szól. 

Tovább

A Transformers - Az utolsó lovag lehet 2017 legótvarabb filmje

tegnap, 05:15 Módosítva: 2018-01-23 10:08
4

Bejelentették a 2018-as Aranymálna, azaz Razzies jelöltjeit is - ez a díj egy adott évben a legrosszabb filmeknek és alkotóknak jár, az értéke nagyjáól 20 dollár, és az Oscar-gála előtt osztják ki. Nem sokan szoktak elmenni az átadóra, de Sandra Bullock (2010, legrosszabb színésznő), Halle Berry (2005, legrosszabb színésznő) és Ben Affleck (2004, legrosszabb színész) személyesen vette át a díjat. Az idei összesített listát a Transformers - Az utolsó lovag vezeti kilenc jelöléssel, de több díjat nyerhet A múmia és A sötét ötven árnyalata is.

A színészek listája impozáns, Tom Cruise, Russell Crowe, Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Jamie Dornan, Dakota Johnson, Jennifer Lawrence és Javier Bardem is szerepel rajta. 

Tovább

Angelina Jolie nyitottságával fordulni a másság felé

január 22., 23:51 Módosítva: 2018-01-23 13:57
55
Január 23. és 28. között immár negyedik alkalommal indul a BIDF, vagyis a Budapest International Documentary Filmfestival izgalmasabbnál izgalmasabb filmekkel. Idén a világ közel 30 országából 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást hoznak el a valódi történetek kedvelőinek a budapesti Cinema City Arénába. A vetítések után pedig beszélgetni lehet a filmek készítőivel. Az Index segít eligazodni a rengeteg film között, megnéztünk néhányat, és megírtuk, hogy tetszett.

A monostor gyermekei (magyar-holland-bhutáni)

A monostor gyermekei Gyembo és húga, Tashi, akik egy kis bhutáni faluban élnek. Az apjuk a helyi buddhista monostor őre, ez az a feladat, ami a családban apáról fiúra száll. Éppen ez Gyembo baja, hiszen őt egyáltalán nem vonzza a vallásos élet, nem akar szerzetes lenni, nem akarja átvenni apja feladatát. Húga, Tashi talán még nehezebb helyzetben van. Ahogy nő, úgy jön rá egyre inkább, hogy bár női testbe született, valójában fiúnak érzi magát. A tesók között rendkívül szoros, mély, bizalmi viszony van, így mindketten tudnak a másik őrlődéseiről. Osztoznak a hobbijukban, mindketten imádják a focit, a Facebookot és a szép lányokat. És osztoznak abban is, hogy más utat választanának, mint apjuk kijelöl nekik.

De hiba lenne azt hinni, hogy A monostor gyermekei két elnyomott tini küzdelméről szól. Ebben a családban nemcsak a testvérek szeretik egymást nagyon. Az apjuk, bár nem érti teljesen a gyerekeit, jól ismeri, és nagyon szereti őket.

Angelia Jolie-t megszégyenítő nyitottsággal áll ahhoz, hogy a lánya férfinek tartja magát.

Ebben a családban nincsenek elhallgatások, sértődések, ki nem mondott problémák. De attól még, hogy ez így van, egyáltalán nem biztos, hogy minden úgy alakul, ahogy Gyembóék szeretnék. Egyértelmű happy enddel nem, de néhány remek ember portréjával szolgál a magyar-bhutáni film. (matalin)

vetítik: január 23. 19 óra,  január 24. 13.30, január 25. 14.30

Tovább

Scarlett Johanssonra rászakadhat a bank a Black Widow-filmmel

január 22., 15:54 Módosítva: 2018-01-23 09:36
6

A Marvel 2020-ra tervezi a Black Widow-szólófilmet, aminek főszerepéért angol lapinformációk szerint Scarlett Johansson több pénzt fog kapni, mint színésznő filmszerepért valaha.

Tovább

A producereknél A víz érintése lett az év filmje

január 22., 14:55 Módosítva: 2018-01-22 18:29
2

Ha a színészi Oscar-díjak megtippelése a színészcéh díjainak kiosztása után leegyszerűsödött, a legjobb film Oscar-nyertesét megjósolni menten nehezebb lett, hogy a producerek céhe is díjazott, hiszen nálunk nem a Golden Globe-nyertes Három óriásplakát Ebbing határában lett az év filmje, hanem A víz érintése, amitől holnap délután elég sok Oscar-nevezés várható (tippünk szerint nyolc kategóriában tuti szerepelni fog). A tévés díjaknál nincs meglepetés, a Golden Globe-nyertes páros kapta a szobrokat.

Tovább

Hónapokig rohasztották a filmet a föld alatt

január 22., 14:42 Módosítva: 2018-01-22 14:47
16

Az idei Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában lesz Lichter Péter és Máté Bori két filmjének, a játékfilm hosszúságú  The Rub -nak és a  2016. október 8.  című rövidfilmnek a bemutatója.

Tovább

A színészek díjkiosztója láttán menten könnyebb lett az Oscar-tippelés

január 22., 09:37 Módosítva: 2018-01-22 15:09
13

Nem sok meglepetést hozott a 24. SAG Awards, azaz az amerikai színészcéh díjkiosztó gálája, hiszen a díjazottak között szinte csak olyanok szerepeltek, akik a tavaly őszi Emmyn, vagy az idei Golden Globe-on nyertek, és ez a filmes szekciót illetően kábé be is lövi azt, mire számíthatunk az idei Oscar-gálán. 

Tovább

A Wonder Woman 2 forgatásán nem lehet majd csak úgy zaklatni senkit

január 22., 08:34 Módosítva: 2018-01-23 05:26
1

A Wonder Woman 2 lesz az első olyan film, aminek forgatásán betartják a Producers Guild of America (PGA), azaz a producerek céhe szexuális zaklatásokkal kapcsolatos rendelkezéseit. A 2019-ben érkező film a DC-univerzum ékkövének számító Wonder Woman folytatása, erős női főhős karakterrel., női rendezővel, szóval a gyártó Warner minden, 2018-ban kötelező rubrikát kipipálhat a filmmel kapcsolatban, a mostani bejelentés fényében meg pláne.

A PGA új rendelkezése az Anti-Sexual Harassment Guidelines, azaz Szexuális zaklatás ellenes irányelvek címet kapta, és tök meglepően arról szól, hogy

szexuálisan zaklatni valakit az nem kóser.

Wonder-Woman-Justice-League-Character-Poster-Cropped
Tovább

A legjobbkor érkezett meg a zaklatást támogató magyar film

január 22., 05:08 Módosítva: 2018-01-22 19:29
249

Mindig öröm, ha a Filmalap közreműködése nélkül, lelkesedésből is készülnek magyar filmek: már az egyablakos magyar rendszer sem igazán egészséges – „hivatalos” úton csak az készíthet filmet, aki megfelel egy adott zsűri ízlésének és szempontrendszerének –, minden ország filmkultúrájának jót tesz, ha vannak más utak, kísérletek is. És vannak is nagyon jó példák erre a közelmúltból, kifejezetten szerettük például az egyszer csak a semmiből előbukkant Férfikort

Ráadásul ha valaki, akinek még csak nem is a filmezés a szakmája, rengeteg energiát rászán az életéből, hogy megteremtse a feltételeket egy nagyjátékfilm elkészítéséhez, akkor jogosnak tűnik az elképzelés, hogy nagyon fontos lehetett neki, hogy elmondjon valamit. Mint a szintén minden hátszél nélküli Legjobb úton esetében, ami nagyon jól meg tudta fogni a mai harmincasok legnagyobb dilemmáit a külföldre költözés vagy itthon maradás kapcsán.

De hogy mi lehetett ez a fontos téma, amit az egyébként mentőorvos rendező, Vámos Zoltán el akart mondani a Parázs a szívnek című, sok rövidfilm utáni első egész estés filmjével, az utolsó pillanatig sem derül ki. Hacsak nem azt, hogy a zaklatás a legromantikusabb dolog, amit a férfiak a szerelem nevében elkövethetnek, de ez talán mégsem szerepelt így a projektleírásban. Más kérdés, hogy attól még ezt az üzenetet közvetíti egyedül igazán világosan a film.

Tovább

Az utolsó felfedezőre nem lehet haragudni

január 21., 08:11 Módosítva: 2018-01-22 08:52
18

Tad Jones Indiana Jones spanyol megfelelője, aki csak pont annyira emlékeztet Lucas és Spielberg figurájára, hogy az esetleges jogi következmények elkerülhetők legyenek. Mindenesetre egy elég népszerű hős, akiről már a második film készül, ebben Mídász király kincse és hatalma után nyomoz, szerelmével Sara Lavroff-fal, annak asszisztensével, illetve még egy kutyával, egy papagájjal és egy múmiával. Egy meglehetősen felejthető gonoszt próbálnak megakadályozni abban, hogy megszerezze Mídász nyakláncát, és vele annak képességeit. 

Tovább

Michael Douglas már a zaklatási vád előtt közölte, hogy az egész nem igaz

január 19., 16:04 Módosítva: 2018-01-20 14:57
25

Egy Hollywoodban jól ismert újságírónő, Susan Braudy azt állítja: Michael Douglas szexuálisan zaklatta őt az 1980-as években, amikor a színész cégénél dolgozott. Mikor a Hollywood Reporter megkereste Douglast, hogy reagáljon az értesülésre, ő mindent tagadott, majd egy másik lapnak adott interjúban nyilvánosan is elmondta, ha meg is vádolnák, az nem lenne igaz - majdnem két héttel azelőtt, hogy a vád nyilvánosan is elhangzott volna.

Tovább

Lara Croft fegyverek nélkül is túlél mindent

január 19., 10:00 Módosítva: 2018-01-19 17:24
17

Március 15-én mutatják be Magyarországon a legújabb Tomb Raider-filmet, amely a még fiatal Lara Croftról szól, akinek még nincsenek pisztolyok a combjára erősítve, hanem csak íjat használ, meg mindent, ami a keze ügyébe esik. Az új előzetes alapján azért így is elég akciódús lesz a film.

laracroft
Tovább

Folytatódik az öldöklés John Wick 3-ban

január 18., 15:23 Módosítva: 2018-01-18 22:34
154

Kiderült, hogy ki lesz a folyton visszavonuló, de aztán újra és újra visszatérni kényszerülő bérgyilkos, John Wick (Keanu Reeves) ellenfele a John Wick trilógia zárófilmjében. A főgonoszt ezúttal Hiroyuki Sanada játssza majd, akit többek között a Farkasból és a Bosszúállók 4-ből ismerhetünk. Egy japán szindikátus fejét alakítja, ezzel az is kiderült, hogy Wick az orosz és az olasz maffia után ezúttal kikkel találja szemben magát. Hiroyuki Sanada egyébként dolgozott már együtt Keanu Reevesszel a Budapesten forgatott, és nem túl fényesen sikerült 47 Roninban.

Tovább

Szerelmi történet egy mindenre allergiás nőről

január 18., 14:34 Módosítva: 2018-01-18 16:11
0

Kocsis Ágnes, a Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek rendezője harmadik mozifilmjét forgatja. Ismét egy női sorsra fókuszál, a magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készülő Éden egy különös szerelmi történet lesz, írja a filmalap. A film főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki gyakorlatilag mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él.

Tovább

Újabb testrészek a Valami Amerika 3-ban

január 18., 13:54 Módosítva: 2018-01-18 17:35
0

Kijött a második előzetes Herendi Gábor Valami Amerika 3 című filmjéhez. Az előző trailerhez képest sok újdonság nem derül ki belőle, a három testvér (Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc) börtönbe kerül, a trailer jórészt arról szól, hogy bent milyen arcokkal ismerkednek meg. László Zsolt játssza a górét, a Balaton maffiafőnökét, Kovács Lehel a verőemberét, Nagy Ervin pedig Rezsó, a börtön melegeinek vezetője. (Az előzetesben a farkát markolássza.) Stohl András bebörtönzött kokainista színész, mármint ez a karaktere a filmben.

Tovább

Charlize Theron dobja piacra a marihuánát

január 18., 13:09 Módosítva: 2018-01-18 15:25
11

 A Gringo egy egészen különös fekete komédiának ígérkezik olyan színészekkel a főszerepben, mint David Oyelowo, Charlize Theron, Amanda Seyfried és Thandie Newton. Theron egy olyan gyógyszervállalat egyik vezetőjét alakítja, amelyik most készül piacra dobni a marihuánát tabletta változatban. A bonyodalmat az okozza, hogy a David Oyelowo által játszott középvezetőt küldik Mexikóba a termékkel, de elrabolja a kartell. Elindul a mentőakció, de látszólag ebben a filmben senki sem kompetens igazán, amitől remélhetőleg a végeredmény majd vicces lesz.

Tovább

Nem baj, ha filmezlek, amikor bánt téged?

január 18., 09:39 Módosítva: 2018-01-19 08:53
3367

Nem baj, ha akkor is filmezlek, amikor bánt téged?

– kérdezi Tuza-Ritter Bernadett rendező az A Woman Captured (Egy nő fogságban) című dokumentumfilmben. Akit kérdez, Maris, egy ötvenes évei elején járó nő, aki egy budapesti család csicskája. Nappal a háztartásukban és a házuk körül dolgozik, megeteti az állatokat, rendbe teszi és kitakarítja a szobákat, ebédet készít, mosogat, rendet tesz a szekrényekben. Jóval többet dolgozik, mint egy bejárónő, ő csinálja a gyerekek uzsonnáját, kikészíti, hogy milyen ruhában menjenek iskolába, kávét főz a háziaknak. 

A házból nem mehet ki, enni alig kap, maradékokon él, és a kanapén alszik.

Már amennyit alszik, mert ha eljön az este, Maris elindul dolgozni egy gyárba éjszakai műszakban. Az itt keresett pénzét egy az egyben Etáéknak, a gazdáinak adja. Ha valaki megkérdezi, hogy megy a sora, azt mondja, hogy jól. Nem véletlen, hogy nem panaszkodik: ha a gazdái elégedetlenek vele, vagy egyszerűen csak rossz napjuk van, megverik. Idősebb gyerekei már felnőttek, nem is tudják pontosan, hogyan él az anyjuk. Maris nem akarja, hogy aggódjanak miatta. A legkisebb lánya viszont inkább a gyerekotthont választotta, mint a csicskaéletet, ő egy otthon lakója. Maris így él több mint tíz éve, nem csoda, ha ötvenéves korára jóval idősebbnek látszik a koránál.

Tovább

Woody Allen nevelt lánya interjút adott a zaklatásról

január 18., 09:23 Módosítva: 2018-01-19 08:53
99

Először adott tévéinterjút Woody Allen nevelt lánya, Dylan Farrow. A most 32 éves nő a CBS This Morning című műsorában beszélt Gayle King műsorvezetőnek arról, hogy kitart amellett, hogy a rendező molesztálta gyerekkorában. Dylan Farrow először több mint húsz évvel ezelőtt, nevelőszülei, Mia Farrow és Woody Allen szakításakor beszélt arról, hogy Allen hétéves korában zaklatta. A rendőrség akkor nem talált olyan bizonyítékokat, melyek alátámasztották volna a vádakat. Az ügy 2014-ben került elő újra, amikor Farrow immár felnőttként közölte, hogy kitart az állításai mellett.

Tovább

A gyerekeknek csak káromkodni volt muszáj

január 17., 23:05 Módosítva: 2018-01-18 12:38
65

A New Yorkban született Sean Baker már tizenöt éve rendezett kisebb-nagyobb díjakkal kitüntetett független filmeket, amikor egyik pillanatról a másikra felfigyelt rá a világ, miután kizárólag három iPhone 5S-t használva kameraként leforgatott egy nagyjátékfilmet, a Tangerine-t. Ez Los Angeles transznemű szexmunkásnőiről szólt, ráadásul valóban egykori prostituáltakat választott főszereplőnek. A filmet imádta a legfontosabb amerikai független filmes fesztivál, a Sundance közönsége, díjakat nyert Palm Springsben, Karlovy Varyban, de itthon, a miskolci Cinefesten is elnyerte a fődíjat és a közönségdíjat is.

Új filmje, a csütörtöktől a magyar mozikban is látható Floridai álom cannes-i vetítéseire nem lehetett beférni, aztán a Torontói Filmfesztiválon volt a bemutatója, ahol rögtön nyert is két díjat. Mi is imádtuk a filmet, olyanokat írtunk róla, mint hogy Sean Baker zseniális rendező, akinek a neve egyszer bekerül majd a tankönyvekbe is, a film pedig mindent megváltoztat, amit a filmezésről eddig tudtunk.

A Floridai álom Disneyland mellett játszódik, egy olyan mikiegeres-űrrepülős lakóparkban, amiről eredetileg azt gondolták, a vidámparkhoz kapcsolódó csodavilág lesz, mostanra mégis teljesen lecsúszott, napról napra élő emberek próbálnak ott boldogulni. De a film nem is róluk szól, hanem azokról a vagány és átokfajzat kiskölykökről, akik itt születtek és itt is nőnek fel, egy csomó olyan dolgot csinálva, amiről azt illene hinnünk, hogy gáz, de közben mégis cuki és szeretetteli az egész. Sean Bakert a nyomokban szpojlert tartalmazó interjúnkban többek között a gyerekszereplők bölcsességéről, a transznemű színészei sorsáról kérdeztük, valamint arról, hogy mit szólt a Disney a filmjéhez.

Tovább

A rendező is csak röhög a nőmentes Star Wars-filmen

január 17., 15:26 Módosítva: 2018-01-18 14:40
0

Egy "férfijogi aktivista" nem bírta elviselni, hogy a legújabb Star Wars-film, telis tele van női szereplőkkel, ezért készített egy olyan verziót a filmből, amiből kivágta a fontos karaktereket, szerinte "de-feminizálta" Az utolsó Jediket. Az eredeti film több, mint 2 és fél óra hosszú, az új változat alig több, mint 45 perc. Mivel a Star Wars-szal kapcsolatban minden hír, így ez a változat is gyorsan elterjedt az interneten, ami az aktív Twitterező rendezőhöz is hamar eljutott.

 

Tovább

Magyar rendező került a klasszikusok közé

január 17., 13:15 Módosítva: 2018-01-17 16:01
0

Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Testről és lélekről nyerte az Arany Medvét 2017-ben a Berlinálén, de idén sem marad a fesztivál Enyedi Ildikó-film nélkül. A szervezők bejelentették, hogy az idén február 15. és 25. között megrendezett nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinale Classics válogatásba meghívást nyert Enyedi, Az én XX. századom című filmje. Ennek bemutatója 1989-ben Cannesban volt, ahol meg is nyerte az Arany Kamera-díjat, amit a legjobb elsőfilmnek ítélnek oda.

film

A fekete-fehér film, ami a némafilmek stílusában idézi meg a 20. század elejét, teljesen felújították a Filmarchívum szakmai irányításával, a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor, a film operatőrének részvételével, amihez az eredeti kameranegatívot és eredeti hangszalagot használták.

Tovább