Friss kommentek

comment:com

Eszed-faszod megáll: újabb műsorváltozás a TV2-n
Mintha csak a tévébuzi bloggerek idegesítése lenne a cél, itt a következő TV2-s műsorváltozás, hangsúlyozottan NEM az RTL lépésére, ami persze NEM a TV2 korábbi lépésére volt reakció, ami kizárt hogy.

A lebénuló Joaquin Phoenix a hátán visz egy filmet

3 órája Módosítva: 2018-02-21 05:26
33

Így lassan egy hét, különösen nyomasztó Berlinale után az ember vágyik valami könnyen fogyaszthatóra, ami nem terheli le sem az agyát, sem az ülepét. Amit ért, értékel, és ha nem is fogja az év legjobb filmjei között emlegetni, legalább két órára leköti egy történet. A hétfői Utøya-filmet ráadásul sikerült megfejelnem először egy szörnyen modoros életrajzi drámával Romy Schneider utolsó napjairól (3 Tage in Quiberon), utána egy Tarr Béla-tanítvány csigalassúságú meditációjával (Dvrno), majd megkoronázni egy négy órás, fekete-fehér, zene nélküli, Fülöp-szigeteki musicallel (Season Of The Devil).

Semmi másra nem vágytam, mint egy amerikai, közhelyes, teljesen konvencionális filmre.

A Joaquin Phoenix főszereplésével készült Don't Worry, He Won't Get Far On Foot-ra csak a jelzők egy része igaz, és pont ezért még szórakoztató is.

Tovább

Sosem fogjuk megérteni, mégis film készült belőle

tegnap, 05:24 Módosítva: 2018-02-20 16:12
44

Ezt sosem fogod megérteni


- néz a kamerába az Utøya 22. juli főszereplője, Kaja a film egyik első jelenetében, és egy pillanatra azt gondolhatjuk, hogy hozzánk beszél. Én is azt gondolom, hogy ami Utøya szigetén történt 2011-ben, teljesen felfoghatatlan és értelmezhetetlen kegyetlenség, és ezt dramatizálni képtelenség, értelmetlen, felháborító. És ez be is igazolódik, mert Erik Poppe filmje egy valós tragédia alapján készült, gyakorlatilag horrorfilm: amiben azt látjuk, hogy egy őrült nyugat-európai fiatalokat mészárol.

utoya2
Fotó: Agnete Brun / Berlinale
Tovább

Jennifer Lawrence egy időre abbahagyja a színészkedést

február 19., 18:18 Módosítva: 2018-02-20 12:26
324

Jennifer Lawrence legújabb filmje, a Budapesten forgatott Vörös veréb egy sajtóeseményén jelentette be: a következő évben nem fog színészi munkát vállalni, de az idejét nem pihenésre fordítja. Politikával fog foglalkozni.

Tovább

A nézőknek nagyon bejött a Valami Amerika 3 taplósága

február 19., 15:22 Módosítva: 2018-02-20 06:47
652

21 éve nem voltak annyian kíváncsiak egy magyar filmre, mint a Valami Amerika 3 első hétvégéjén, amikor is 116 000-en mentek el megnézni Herendi Gábor filmjét. Ezzel a film lenyomta még a Fekete párducot is, ami ugye a Marvel legújabb, vagy egy tucat rekordot megdöntő képregényfilmje. Igaz, ebben Nagy Ervin nem csinálja meg a köcsögöket, Stohl András meg nem a buditetőről szívja fel a kokaint.

Tovább

A japán bálnavadászatot védelmező dokumentumfilmet díjaztak Londonban

február 19., 12:54 Módosítva: 2018-02-19 14:18
1

A "nesze neked állatvédelem" illetve "ezt meg így most hogy" kategóriák nagydíjas húzásának is tekinthetjük a hétvégén véget ért Londoni Nemzetközi Filmesek Fesztiválja (London IFF) azon húzását, amivel a japán bálnavadászatról 2015-ben készült, annak hagyományait támogató dokumentumfilmnek díjat adtak. 

Mert hát micsoda érték ez a film, ugye.

Tovább

A Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál is Szabó István előtt tiszteleg

február 19., 11:59 Módosítva: 2018-02-19 12:51
4

A 80 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező előtt tiszteleg az idei Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál úgy, hogy a rendező pályafutásának kevésbé ismert alkotásait mutatják be. Az 1991-ben alapított fesztiválnak Szabó István 2000 óta tiszteletbeli elnöke. A fesztivál különlegessége, hogy elsősorban a kelet-európai filmeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Tovább

Trollok támadják be Twitteren a Fekete párduc vetítéseket

február 19., 11:26 Módosítva: 2018-02-19 17:15
52

Nem volt minden botránytól mentes a Fekete párduc film bemutatása és vetítése az amerikai mozikban, a film ugyanis a fekete szereplők miatt a fehér fajvédők céltáblájává vált. A botrányok ráadásul még nem ültek el, most néhány Twitterbejegyzés miatt nyomoz a Los Angeles-i rendőrség, bár a Hollywood Reporter úgy tudja, egyelőre megalapozatlannak találták a vádakat.

A Twitteren ugyanis olyan bejegyzések terjedtek el, miszerint fehér mozilátogatókra támadták rá afro-amerikaiak csütörtök és péntek este, amikor a Fekete párduc című filmet próbálták megnézni. Az esethez vérző fejő lányok képeit is posztolták, a képekről azonban az derült ki, hogy modellekkel készültek egy családon belüli erőszakot bemutatni kívánó anyaghoz. A rendőrség szerint azonban hivatalos bejelentést egyik alkalommal sem kaptak, és nagyon úgy néz ki, hogy trollok által gyártott álhírek állnak a hátterében.

050
Fotó: Marvel Studios / outnow.ch
Tovább

Geoffrey Rush csak azért ért hozzá egy színésznőhöz, mert ez volt a dolga

február 19., 10:22 Módosítva: 2018-02-20 08:53
9

Geoffrey Rush Oscar-, Emmy- és Tony-díjas ausztrál színészt még tavaly novemberben vádolták  meg, hogy nem megfelelően viselkedett egy színésznővel. Az eset még 2015-ben a Lear király Sidney-i színre vitele kapcsán történt. A színész akkor annyit mondott, hogy sem a színtársulat, sem a vádlója nem kereste meg közvetlenül, és mivel semmiféle konkrétummal, hellyel, időponttal nem szembesítették, nincs mit mondania. Később kiderült, hogy a darabban szereplő egyik színésznő vádolta meg a Karib-tenger kalózai filmek sztárját, mert úgy érezte, a színész több ízben, úgy ért hozzá a színpadon, hogy az számára kellemetlen volt. A színésznő ráadásul többször kérte Rush-t, hogy állítsa le magát.

Tovább

Magyar-amerikai filmes társaság alakult Los Angelesben

február 19., 09:52 Módosítva: 2018-02-19 11:35
0

A magyarországi filmes alkotók amerikai kapcsolatteremtését segítő filmes társaság alakult Kaliforniában, ami így elsőre pont úgy hangzik, mint egy bullshitbe tekert gittegylet. A társaságot Bunyik Béla, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál alapító elnök-igazgatója hívta életre

Hungarian American Film-Theater Society (Magyar-Amerikai Filmszínházi Társaság)

néven.

Tovább

Nem lesz Transformers 6

február 19., 09:05 Módosítva: 2018-02-19 17:05
545

Nem hát, mert a Transformers 5, azaz Az utolsó lovag alcímű legutóbbi kiadás, amiben a bazinagy robotok Artúr király szekérkaravánjából alakultak át, izé, bazinagy robottá, nem hozott annyit a konyhára. hogy legyen. És a Paramount a jogtulajdonos Hasbróval együtt most átgondolja a franchise jövőjét. Mert, spoiler,

ettől még lesznek Transformers-filmek, hát hogy a viharba' ne lennének.

Tovább

Egy magyar filmes teremti meg a kozmoszt

február 19., 08:15 Módosítva: 2018-02-19 10:13
1

A legjobb disclaimer, amit valaha írtam: a film alkotóit ismerem személyesen, a hangmérnöke az esküvői tanúm volt

Van egy olyan érzésem, hogy ha Bucsi Rékának kiadnák, hogy dolgozza fel a Kincskereső Kisködmönt, az is a galaxis keletkezésénél indulna. Magyarország talán legelismertebb (aki egyszer az Oscar előszobájában járt, az nem fog már kilépni a házból) animációs rövidfilmese már harmadik filmjében feszíti azt a vékony húrt, ami a kozmikus csodálat, és az értelmezhetetlen cselekmény között van. Azaz nagyon hatásosak a filmjei, csak nem mindig értem, hogy miről szólnak. A Berlinalén bemutatott legújabb filmjének, a Solar Walknak a nézésekor viszont már nincs bennem az a furcsa érzés, hogy egy büdös kukkot nem értek belőle, mert olyannak tűnik, amit nem is nagyon kell.

Tovább

Tarolt a Három óriásplakát a BAFTA-díjátadón

február 19., 00:51 Módosítva: 2018-02-19 08:01
5

A Három óriásplakát Ebbing határában kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, írja az MTI.

A filmet kilenc díjra jelölték, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett rendezvényen. Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, a legjobb brit filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat. Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját, és Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő.

Tovább

A szörnyű tragédiákat újra és újra elő kell venni

február 18., 22:02 Módosítva: 2018-02-19 09:07
214

Bogdán Árpád új filmje, a romagyilkosságokat és azok hatásait feldolgozó Genezis volt az egyetlen magyar játékfilm az idei berlini filmfesztivál programjában. A történet három, szinte végig elkülönített szálon fut: az elsőben egy romagyilkosság túlélőjét követjük (Csordás Milán), a másodikban egy halláskárosult íjászlányt (Illési Anna Enikő), a harmadikban pedig egy, a gyilkosságok egyik gyanúsítottjának kirendelt ügyvédet (Cseh Anna Marie).

Bogdán még 2007-ben tűnt fel a Boldog új élet! című drámájával, de a következő terve, az évekig előkészítés alatt álló, de végül befuccsoló Halottlátó után (ami roma miszticizmussal foglalkozott volna) egy újabb hosszú szünet helyett megírta a Genezis forgatókönyvét, amivel sikeresen pályázott a filmalapnál. A régi filmtervéről, a Genezis mondanivalójáról, és az egyik amatőr főszereplőről kérdeztük a berlini premier után.

Tovább

Képtelenség lemosni a romagyilkosságok gyalázatát

február 18., 22:02 Módosítva: 2018-02-19 10:26
421

Fliegauf Bence európai művészfilmes eszközökkel dolgozta fel a 2008/2009-es romagyilkosságokat az Ezüst Medve-díjas Csak a szélben, Hajdú Eszter évekkel később az Ítélet Magyarországonnal a tragédiák bírósági kezelését követte. Most majdnem 10 évvel a valós események után, először a berlini filmfesztivál Panorama programjában bemutatták Bogdán Árpád (Boldog új élet!) Genezis című filmjét, ami három részre bontva, három karakter főszereplésével mutatja meg, pontosan meddig is érnek és milyen mélyek azok a törések, amik Magyarország különböző társadalmi rétegeit berepesztették.

Tovább

Szabó István 80 éves

február 17., 23:11 Módosítva: 2018-02-18 23:21
1230
80 éves Szabó István, aki máig a legsikeresebb magyar filmrendező. Egy filmje, a Mephisto Oscart nyert, de emellett még három másikat is jelöltek Oscarra és Golden Globe-ra. Többször nyert Európa Filmdíjat, több fontos díjat Cannes-ban és más rangos filmfesztiválokon. Emellett ő az a magyar filmrendező, aki a legtöbb világsztárral dolgozott együtt, többek között Klaus Maria Brandauerrel, Glenn Close-zal, Ralph Fiennesszal, Rachel Weisszel, Annette Beninggel, Helen Mirrennel, Harvey Keitellel és Stellan Skarsgarddal. A most zajló 68. Berlini Filmfesztivál előtt Tisztelgés Szabó István előtt címmel vetítéssorozatot rendeztek a legfontosabb filmjeiből. Mi is megpróbáltuk összegyűjteni ezeket, és bemutatni, hogyan reflektáltak a filmjei Magyarország történelmére, vagy éppen saját életének ellentmondásaira.

Álmodozások kora (1965), Apa (1966), Szerelmesfilm (1970)

Szabó első három nagyjátékfilmjét (előtte csinált jópár rövidfilmet) pályakezdő új hullámos trilógiaként szokták emlegetni. Ezek a filmek összetartoznak, mindegyiknek fiatal emberek a főhősei, akik éppen csak elkezdték a felnőtt életüket. (A főszereplő személye is összeköti őket, mindháromban Bálint András játszik.) De alighogy kilépnek az életbe, máris szembesülnek azzal, hogy a felnőtt világ egyáltalán nem olyan, ahogy korábban elképzelték. Korábbi vágyaik, elveik, illúzióik szembekerülnek a felnőttek valóságával. Az Álmodozások korában egy csapat értelmiségi fiatal, az Apában egy, az apját korán elveszítő, magában mitikus alakká növesztő fiú, a Szerelmesfilmben pedig egy gyerekkori szerelmespár kénytelen felülvizsgálni, vagy legalábbis erősen átgondolni azt, amit sokáig igaznak hitt.

Szerelmesfilm
Szerelmesfilm
Tovább

Tovább küzdenek a megsemmisülés ellen Weinsteinék, most az elnököt rúgták ki

február 17., 20:45 Módosítva: 2018-02-18 11:31
12

Egyetlen mondatos közleményben tudatta a Weinstein Company, a több mint nyolcvan nő zaklatásával vagy megerőszakolásával vádolt Harvey Weinstein által alapított hollywoodi filmes cég, hogy "jó okkal" kirúgják a vállalat elnökét, David Glassert - írja a New York Times. Azt már nem közölték, mi az a jó ok.

Tovább

Tenki Réka: Nagyon nagy lehetőség ez

február 17., 18:12 Módosítva: 2018-02-18 23:20
465

Tenki Rékát kilenc másik európai színésszel választották be az idei berlini Shooting Starsba, ami nagyjából olyan, mintha egy reflektorfényt irányítanának a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján a kontinens legtehetségesebb fiatal színészeire. Korábban szerepelt a válogatásban többek között Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és Nagy Zsolt is, Tenki olyanok mellett került be 2018-ban, mint a Thelma című norvég film főszereplője, Eili Harboe, vagy a saját színdarabját a Chewing Gum című sorozattá adaptáló Michaela Coel.Tovább

Már megint egy gyökeret faragtak Robert Pattinsonból

február 17., 09:34 Módosítva: 2018-02-17 20:21
4

Imádom nézni, hogyan próbálnak kilábalni a kétezres évek blockbusterjeinek sztárjai a skatulyából. Elijah Wood például minden szerepet elfogad, amiben vért lehet ontania (az első Sin City, Maniac, I Don't Feel At Home In This World Anymore), Daniel Radcliffe-nek még ennyi kikötése sincsen, ő aztán lehet a sátán fattya (Horns) vagy egy puskaropogásszerűen fingó vízihulla is (Swiss Army Man). Kirsten Stewart a művészfilmes elit üdvöskéje lett (A stylist, Sils Maria felhői), Robert Pattinson pedig béndzsa szépfiús próbálkozások után (Bel Ami) fejest ugrott abba, hogy ő lesz az ügyeletes, viszolyogtató creep. Akár az Amazonas esőerdőiben piszkálja ki a férgeket az arcából (The Lost City Of Z), akár a David Cronenberg és Don DeLillo fejéből kipattant limuzint furikázza (Cosmopolis), vagy pedig legutóbb szőkehajú, szétesett kábóhörcsög is lehetett belőle (Good Time). Pattinsont imádták a tinilányok fakó vámpírként, és ha a lányoknak akár csak egy tizede is követi őt a furcsa karrierjén, akkor már egy picit jobbá tette a világot.

Tovább

Kegyetlen rémálommá vált Spielberg tinivilága

február 17., 09:33 Módosítva: 2018-02-18 08:33
167

Új előzetest adtak ki Steven Spielberg új blockbusteréhez, a Ready Player One-hoz. Ebben már szó sincs vidáman játszadozó kamaszokról: a trailer alapján úgy tűnik, elég sötét világban fog játszódni a film, egy olyan háborúval, ami egyáltalán nem csak a virtuális valóságban veszélyezteti a résztvevők életét.

Tovább

Ennél agyzsibbasztóbb film soha az életben nem készült még

február 16., 11:44 Módosítva: 2018-02-16 21:50
30

Olyan szinten túlzó, megalomán és totálisan őrült a Pacific Rim második részének (Tűzgyűrű: Lázadás) előzetese, hogy azt nem lehet kibírni - hozzáállástól függően - sírva röhögés vagy leborulás nélkül. Mindenből több van, minden még nagyobb!

Tovább

A szabadság ötven árnyalata miatt szigorítanák az orosz mozis törvényeket

február 16., 10:23 Módosítva: 2018-02-16 18:04
7

Nem tetszik az orosz kulturális miniszternek, hogy a legtöbb mozi A szabadság ötven árnyalatát játssza a jó kis orosz filmek helyett, úgyhogy szigorítanák a törvényt - írja a Hollywood Reporter. Az orosz mozikra amúgy is rájár mostanában a rúd, pontosabban a minisztérium és a hatóságok.

Tovább

Újabb hollywoodi álompár jelentette be a válást

február 16., 09:46 Módosítva: 2018-02-17 10:16
283

Jennifer Aniston és férje, a szintén színész Justin Theroux bejelentették, hogy elválnak, mondván, ez ugyan magánügy, de még mindig jobb, ha ők hozzák nyilvánosságra a tényt, mint ha a média talál ki mindenfélét - írja az AP.

Tovább

Rühes dögökből is lehetnek cuki mesehősök

február 16., 05:29 Módosítva: 2018-02-16 15:41
103

Töröm a fejem egy ideje, de nem jut eszembe olyan kortárs filmrendező, aki ennyire rövid idő alatt képes volt olyan stílust teremteni, amiről csak az ő neve juthat mások eszébe, és amit másolhatnak reklámok, videóklipek, vicces netes videók, minden csak egy Wes Anderson-koppintás lesz. Mindenki ismeri, hogy mik a stílusának alapkövei: szimmetria, szemből/oldalról/fentről vett karakterek, odafigyelés minden apró részletre és díszítésre, finom humor, híres színészek, és az érzés, hogy a való világnak semmi köze nincs ahhoz, amiről filmet csinál. Még ha a világháború be is pofátlankodik a Grand Budapest Hotelbe, a szálloda maga egy makett marad.

Tovább

Dev Patel lesz David Copperfield

február 15., 17:24 Módosítva: 2018-02-16 07:45
0

Dev Patel, a Gettómilliomos színésze lesz David Copperfield. Mármint nem a bűvész, hanem a Charles Dickens világhírű regényéből készülő film hőse. Most éppen egy modernizált változatot forgatnak a sokszor megfilmesített könyvből The Personal History of David Copperfield címmel Armando Iannucci rendezésében. Ő nemrég a hatalmas botrányt kiváltó Sztálin halálával került be a hírekbe, de ő csinálta az Egy kis gubancot is, aminek forgatókönyvéért Oscarra is jelölték.

Tovább

Lajkó, az első cigány az űrben

február 15., 16:42 Módosítva: 2018-02-16 16:59
773

Elkészült Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjének, a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédiának az előzetese. A tanúra emlékeztető film 1957-ben játszódik,  amikor a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül többek között Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a Föld első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke Serbán Lajost, azaz Lajkót választja. Ő ugyanis gyerekkora óta vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. 

Tovább

Gazdag pasi vagy csóró nő lennél inkább?

február 15., 13:32 Módosítva: 2018-02-16 11:11
11

Hollywood kitartóan folytatja a remake-ek gyártását, most éppen Kurt Russell és Goldie Hawn 1987-es filmjét, A vasmacska kölykeit forgatták újra Átejtve címmel. Annyit változtattak a dolgon, hogy kicserélték a szereplők nemét, vagyis ezúttal az elkényeztetett milliomos férfi (Eugenio Derbez a Hogyan legyél latin szeretőből), a csóró családfő pedig nő (Anna Faris). A sztori viszont nem változott, a Farris által játszott szegény, a gyerekeit egyedül nevelő takarítónő konfliktusba kerül munkaadójával, a gazdag semmittevővel. Amikor a férfit baleset éri, és amnéziás lesz, a nő úgy érzi, hogy eljött a visszavágás ideje. Azt hazudja, hogy ő a pasi felesége, és bevonja őt mindennapi élete szomorú küzdelmeibe. 

Tovább

Világsztárral forgat Enyedi Ildikó

február 15., 11:06 Módosítva: 2018-02-16 11:12
53

Enyedi Ildikó, az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről rendezőjének következő filmjében a francia világsztár, Lea Seydoux lesz a főszereplő, írja a The Hollywood Reporter. Emyedi régóta dédelgetett terve, hogy filmet forgasson Füst Milán A feleségem története című könyvéből. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a tervből nem lesz semmi, az Indexnek decemberben adott interjújában már azt mondta, hogy megkezdték a film előkészítését. 

Tovább

Végre folytatást kapott a Pixar remeke

február 15., 10:32 Módosítva: 2018-02-16 11:12
482

Majdnem tizenöt éve, hogy megjelent a mozikban A hihetetlen család a Pixartól, amit azóta is a stúdió legjobb filmjei között szoktak emlegetni a Toy Story vagy a Némó nyomában mellett. Ehhez képest különös, hogy csak most kap folytatást A hihetetlen család, amit ugyanúgy Brad Bird (L'ecsó, Szuper haver) írt és rendezett, ahogy az első részt. Persze Bird elég elfoglalt volt az elmúlt időszakban, hiszen ő rendezte a legutóbbi Mission: Impossible filmet, a Fantom protokollt. 

Tovább

Marozsán Erika az őrület határán táncol

február 15., 08:16 Módosítva: 2018-02-16 11:12
862

Ritka hatásos előzetes készült a Paraziták a paradicsomban című magyar filmhez, van benne minden, a varacskolós elektronikus zenétől a teljes kikészülés jeleit mutató Marozsán Erikán keresztül egy rendes verekedésig. Először nálunk lehet megnézni.

Tovább

Tessa Thompson lesz az amerikai Repülős Gizi

február 15., 05:02 Módosítva: 2018-02-15 13:46
22

A tévésorozatokban befutott, majd a Creedben, a Thor 3-ban és a bemutatás előtt álló Expedíció (Annihilation) című filmekben fontos epizódszerepeket kapó Tessa Thompson megkapta első igazi, fontos főszerepét egy izgalmasnak ígérkező életrajzi filmben, amivel végképp elindulhat az A-lista felé.

Tovább