Fillérekből járták be Európát az ügyeskedő magyarok

2023.10.24. 15:05

Egy különös, sokak szerint a magyarokra nagyon jellemző  ügyeskedő,  oldjuk meg okosba” történet debütál 2023 novemberében – Tallinnban.  A Kék Pelikan  Csáki László első egész estés animációs dokumentumfilmje a kilencvenes, kétezres évek nagy vonatjegy-hamisítási bizniszéről szól, ami egy egész generációnak tette lehetővé, hogy fillérekből bejárja Európát.

Már az alapsztori háttere is magyaros: Magyarországon 1988-ban, kevéssel a vasfüggöny leomlása előtt már mindenki igényelhet világútlevelet, kinyílnak a határok, felszabadul az utazás lehetősége. A vonat és a busz azonban nagyon drága, még nincsenek olcsó megoldások, fapados járatok, vagyis az embereknek nincsen pénzük arra, hogy külföldre utazzanak.

És, ugye... Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele?

Európa felfedezése azonban olyan erős és természetes igényként jelentkezik, hogy egyáltalán nem számít, milyen úton válik ez lehetségessé.

Részlet a Kék Pelikan című filmből
Részlet a Kék Pelikan című filmből
Fotó: port.hu

Csáki László író-rendező a kilencvenes-kétezres évek nagy vonatjegy-hamisítási sztoriját filmesítette meg. Már 2018-ban is úgy nyilatkozott, hogy hét éve kutatja, mi történt pontosan. 

Kék Pelikan című egész estés animációs film története több mint tíz éve, a Jurányi Galéria egyik termének falára rajzolt képregénnyel indult, majd a személyes élményekből táplálkozó sztori filmtervvé nőtte ki magát, és elnyerte az NFI 2018-as Inkubátor Programjának gyártási támogatását.

Domestosszal kimosható jegyek

A rendező eleinte úgy gondolta, hogy a történetet a jegyhamisítókra koncentrálva mutatja be: ők voltak azok, akik 1989 körül rájöttek, hogy a MÁV jegypénztárosai a nemzetközi vonatjegyeket kézzel írva, kék színű, Pelikan márkájú indigóval töltik ki. A másolat az utashoz kerül, a golyóstollal írt eredeti példány pedig a MÁV-nál marad.

Ám Ha a jegyeket Domestosszal kimossák, kék Pelikánnal lényegében bármilyen új célállomás ráírható.

Vagyis csak venni kell egy olcsó jegyet a legközelebbi külföldi állomásra, kimosni, átírni, és máris kész a jegy Párizsba vagy Amszterdamba. Becslések szerint az üzlet a kétezres évek elejéig több tízmillió forintos kárt okozott a magyar, francia, német vasúti társaságoknak. 

Csáki kinyomozta a három egykori hamisító kilétét, akik szívesen elmondták neki a sztorijukat. Aztán rájött, hogy ebben a történetben sokkal több van, mint azt ahogyan elsőre gondolta. Nemcsak a hamisítókat, hanem a felhasználói oldalt is be kéne mutatni, akik a hamis jegyekkel utaztak.

A rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, amelyeket a hamisított vonatjegyekkel tettek. 

A film az ő történeteik szellemes, fanyar humort sem nélkülöző feldolgozása, Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A Kék Pelikan valós szereplők mellett többek között olyan színészek segítségével meséli el a történetet, mint Börcsök Olivér, Csoma Judit, Csőre Gábor, Olasz Renátó, Rujder Vivien, Thuróczy Szabolcs és Trokán Nóra.

A képzőművészi igényességgel készült alkotásban a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg. A film igazi nosztalgiautazás, amelyen a felidézett tárgyak vagy olyan korabeli zenék segítségével vehetnek részt a nézők, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzaitól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól.

A Kék Pelikan nemcsak a jegyhamisítós sztorinak, hanem az egész 1990 éveknek szeretne emléket állítani. 

„Oldjuk meg okosba'”

Az NFI közleménye szerint Csáki László kifejezetten örül annak, hogy a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál kurátorai számára is érthető volt ez

A MAGYAROKRA NAGYON JELLEMZŐ, „ÜGYESKEDŐ, OLDJUK MEG OKOSBA” TÖRTÉNET, AMELYNEK ALAPJA A SZABADSÁG IRÁNTI VÁGY EGYETEMES ÉRZÉSE.

Felszeghy Ádám, a film producere szerint „jó látni, hogy az országhatárokon túl is működik, és hasonló módon mozgatja meg a nézőket, ahogy a hazai közönséget is, akik történeteiből – és akik számára elsősorban – készült a Kék Pelikan”.

Kék Pelikant 2023. november 11-én mutatják be Európa legészakibb A-kategóriás seregszemléjén, a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks versenyprogramjában. 

A filmről

Az egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerzők pedig Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment Kft. produkciójában és Temple Réka koproducer jóvoltából a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült. 2024-ben a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikba.