Friss kommentek

comment:com

Folytatódik a zombivadászat
Hétfőtől megint van Fear The Walking Dead, a The Walking Dead testvérsorozata, ami annak idején másnak indult, mint az anyasorozat, és nekem be is jött legalábbis a harmadik évad végéig, ameddig az eredeti szereplők közül még nem nyírtak ki mindenkit, Aztán meg kicsit szarni ment minden, a The Walking Dead-del való crossoverezés eléggé odavert az egyéni történetvezetésnek, nem véletlen, hogy az eredeti showrunner kézzel-lábbal tiltakozott ellene, és inkább kiszállt a buliból.

Örülök, hogy akit szeretek, az épp te vagy

március 10., 18:01 Módosítva: 2021.03.10 19:44
33

Rikija Imaizumit elsősorban a japán fiatalok szerelmi életét bemutató filmrendezőként ismerik, csakhogy míg a kortárs japán filmek általában romantikus, happy enddel végződő történeteket visznek a vászonra, ő inkább egy másik fókuszt választ: a mindennapok kisebb-nagyobb vívódásait, a sok mindent akár tönkre is tehető kommunikációs lapszusokat, a folyamatos kérdésfeltevéseket.

A Kis éji zenének fordított Little Nights, Little Love, melyet Golden Globe-díjra jelöltek, szintén ilyen. Több párhuzamos szerelmi-párkapcsolati történet fut benne, és mindegyikben feltevődik egy kardinális kérdés. Talán a legfontosabb, amely valahogy mindegyikben ott rejtőzik, az, hogy örülök-e annak, hogy akit szeretek, épp te vagy. Hogy így alakult a sorsom, vagy így alakítottam, hogy éppen téged láttalak meg, te töltötted ki az utcán a kérdőívet, te ejtetted le a pénztárcádat, amit én felvettem, te voltál rám hatással.

Másképp feltéve ez a véletlen szerepének vagy sorsszerűségének kérdése, vagy akár épp az, honnan tudom, hogy te vagy az, akit az univerzum nekem rendelt. Már ha te vagy. 

És főleg mekkora ebben az én szerepem.

Tovább

A dél-koreaiak már az űrben guberálnak

március 10., 16:32 Módosítva: 2021.03.11 11:21
32

Nos, igen, a feladvány adott. Az űrsepregetők (Space Sweepers) című dél-koreai sci-fi éppen olyan alkotás, mint amiből láttunk már néhányat a tudományos-fantasztikus filmek világából. Nem egyszerű eldönteni, hogy a Song Joong Ki, Kim Tae Ri, Jin Sun Kyu és Yoo Hae Jin főszereplésével készült film válasz-e a nyugati filmgyártás infantilis irányba elmozdult űroperavilága felé, netán annak egy az egyben a koppintása. A Netflix talán ezért is húzta magához. 

Vagy csupán annak bizonyítéka, hogy lám, ilyen filmet Ázsiában is simán össze tudnak dobni? Ami látványos, szórakoztató, világmegmentős – és ahhoz képest, amit a dél-koreai filmek amúgy tudnak, meglehetősen infantilis.

De nem azért, mert a főszereplők főszereplője egy gyerek.

A Space Sweepers 2092-ben játszódik, egy olyan korban, amikor az emberiség nemhogy belakta a világűr Földhöz közeli mikroszeletét, de ennek megfelelően kellően tele is szórta űrszeméttel. Adott a helyzet: ahol szemét van, ott sepregetni is kell, bár az űrben ez nyilván kicsit másként megy.

A szemétnek ára van, s mivel sokan kukáznak a légüres térben, az űrsepregetők egymással is küzdenek a roncsokért.

Tovább

A nő, akinek nem akarsz fontos lenni

március 8., 14:14 Módosítva: 2021.03.09 13:24
694

A Törődöm veled (Fontos vagy nekem) egy rendhagyó film, abban a tekintetben, hogy szinte csak antihősöket vonultat fel, így a néző végig a főszereplő kínok között végigélt haláltusáját kívánja.

Tovább

Én csak egy átlagos terhes férfi szeretnék lenni!

március 7., 20:45 Módosítva: 2021.03.08 11:16
1399
Jeanie Finlay súlyos kérdéseket feszegető dokumentumfilmje valószínűleg a Budapesti Nemzetközi Dokumentum Filmfesztivál egyik legfelkavaróbb alkotása.

Mesterséges megtermékenyítési folyamaton átmenni valószínűleg amúgy sem egyszerű dolog, hát még ha az apa, a spermadonor ismeretlen. Mindez azonban sétagaloppnak tűnik ahhoz képest, amikor ezt az egészet két transznemű viszi véghez, két nőnek született férfi, akiknek van petefészkük és méhük, tehát alkalmasak a megtermékenyülésre és a gyermek kihordásra is, ezt azonban nem nőként, hanem férfiként szeretnék véghez vinni és megélni egy angol kisvárosban.

Merthogy ők már lelkükben, testükben férfiak, férfinevük van, annak tekintik magukat, tesztoszteront kapnak – kivéve persze közvetlen a reprodukciós eljárás megkezdése előtt –, emiatt szakálluk nőtt, szőrzetük van, és a konditeremben is ráerősítenek a férfias testalkat–széles váll–dagadó bicepsz szindrómára. Mindezt hathatós eredménnyel.

Tovább

Egy családanya végigkövette a kokain útját

március 5., 00:00 Módosítva: 2021.03.07 10:33
66

A globális alvilág úgy van jelen az életben, akár egy párhuzamos valóság. Megbújik mindenhol, de nem bújik el: sok része mindenki szeme előtt zajlik, mégis keveset tudunk róla. Talán pont azért, mert a bűnszervezeteket az ember úgy képzeli el, hogy akkor lépnek működésbe, mikor a világ lakosai álomra hajtják fejüket, hogy a kakas első kukorékolására újra vissza is álljon az élet a normálisnak hitt kerékvágásba. Persze ez nem így van.

A bűn kereskedői című dokumentumfilm egy részlete
A bűn kereskedői című dokumentumfilm egy részlete
Fotó: National Geographic
Tovább

Földi poklában él Mihail Gorbacsov, akit Ronald Reagan makacs bolseviknak hívott

március 2., 06:04 Módosítva: 2021.03.04 06:05
2770
A peresztrojka kilencvenéves atyjáról szóló dokumentumfim egy megtört, az emlékei elől is menekülő embert mutat be.

Lám, a történelem ismét úgy rakja le hordalékát, ahogyan a tenger vize kifut a parti fövenyre. Erővel érkezik, s miközben semmivé foszlik, magával visz némi homokot. Ami marad, az a száradásra ítélt valóság, amire újabb és újabb hullámok vetődnek. És mindent átrendeznek. Legfőképpen azt, amiről azt gondolnánk, hogy állandó.

Mihail Gorbacsov a Gonosz Birodalmában kapott helyet a Budapest International Documentary Festival versenyfilmjei között. Pontosabban a hidegháború végnapjait levezénylő szovjet politikusról szóló dokumentumfilm került oda, amelynek alkotói a  Gorbacsov.mennyország címet adták.

Röpködnek itt a szavak – gonosz és mennyország –, ám a film csupán azt mutatja meg, hogy a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára, Mihail Szergejevics Gorbacsov, közeledve 90. életévéhez, az államtól kapott bérelt és személyzettel ellátott házban magányosan, szavaival élve a pokolban tölti napjait.

Tovább

Nehogy már a farok csóválja...!

március 1., 07:38 Módosítva: 2021.03.01 16:29
67
A kutya az ember legjobb barátja, hangzik a jól ismert mondás. Igen ám, de mi van akkor, ha az állat és gazdája közötti kapcsolat inkább negatív, mintsem pozitív kicsengésű? Mitévők legyünk, ha az eb felülkerekedik a gazdáján? Megnevelhető-e egy önfejű, „rossz” kutya? Ezekre a gyakori kérdésekre igyekszik választ adni a Netflix új kutyás valóságshow-ja, a Canine Intervention.

A hétepizódos széria részei egy-egy különleges háttérsztorival rendelkező eb történetét dolgozzák fel. Az oaklandi kutyatréner, Jas Leverette olyan, elfajzottnak titulált állatokon segít, amelyeken már senki nem tud. (Na persze születésénél fogva egyetlen állat sem rossz kutya, a probléma a bánásmódnál és a nevelésnél kezdődik. Minden eb olyan, mint egy kisgyerek. Azt teszi, amire a szülei – a gazdái – tanítják.)

Leverette a Cali K9 nevű oaklandi kutyakiképző vállalkozás trénere, aki kisteherautóján autózza körbe a környéket, hogy a problémás ebek és elkeseredett tulajdonosuk közötti nézeteltérést elsimítsa. Nem egyszerű a feladata, hiszen a tréner csak eszköz ahhoz a hosszú és fárasztó folyamathoz, amelynek kiképzés a neve.

Eltökéltség, következetesség és türelem nélkül egyetlen, korábban falkában élt állatból sem lehet kezes bárányt faragni. Ezek a tulajdonságok az eb, a gazda és a tréner részéről is elengedhetetlenek: egy kicsit mindannyiuknak akarni kell az együttműködést. 

A tréner ugyanazt a módszert alkalmazza minden kliensnél: megtanítja a gazdát arra, hogy ő legyen a főnök, ne pedig a házi kedvenc (hiszen mégsem a farok csóválja a kutyát, ugyebár...) 

Tovább

Az ember már régen nem a természet része

február 27., 16:54 Módosítva: 2021.02.28 14:33
10

Ezért, éppen az ilyen dokumentumfilmek miatt nehéz elhinni azt, hogy van remény. Miközben az Otthonom (Acasa, My Home) A Szeretet Birodalmában kapott helyet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

  • Vagy azért, mert a reményről mindenki mást gondol.
  • Vagy azért, mert a szeretetnek nincs is köze a reményhez.

A történet a városiasodás és a természettel való együttélés paradoxonát mutatja be. Egykor, a középkorban úgy tartották, hogy a városi levegő szabaddá tesz, de akik ezt mondták, azok a polgárosodás reményében kibontakozó életút lehetőségét vázolták.

Tovább

80 millió dolláros képhamisítás, a gyanúsított a filmes stábot is megpróbálta lehúzni

február 25., 05:56 Módosítva: 2021.02.25 15:15
10

Film készült a valaha volt talán legnagyobb hamisítási ügyről Amerika történetében. A Made You Look: A True Story About Fake Art című, Barry Avrich rendezte Netflix-dokumentumfilm a héten debütált, a történet hátterében pedig az a bizonyos műcsalási botrány áll, amely közel húsz évig szédítette a műgyűjtőket és művészettörténészeket: a Knoedler-ügy.

Jelenet a Made You Look: A True Story About Fake Art című dokumentumfilmből
Jelenet a Made You Look: A True Story About Fake Art című dokumentumfilmből
Fotó: HotDocsFest / youtube

Mennyire lehet komolyan venni egy olyan botrány főszereplőit, ahol a hamis képeket a mit sem sejtő vevőkre tukmáló műkereskedő a mai napig műtárgyakkal üzletel, a világhíres festményeket kopírozó festő Kínában tölti nyugdíjas éveit, a képeket a galériának beajánló nő bűntársa pedig az interjút készítő férfinek (pontosabban magának a rendezőnek) kuncogva próbálja eladni „Bob Dylan szájharmonikáját”?

Hát, körülbelül semennyire, mégis valahogy így néz ki a sztori. 80 millió dolláros ügy, és egymást hülyének néző érintettek – ugye, milyen csodás a művészet?

Tovább

Pislákol a Netflix új sorozata, pedig világíthatna is

február 22., 10:34 Módosítva: 2021.02.22 19:06
404

Egy szoros női barátság már önmagában is olyan, mintha

az ember teli hassal, hátrafelé ülne fel egy hullámvasútra.

Ezt spékelték meg az alkotók azzal, hogy a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok című sorozatban egy barátság több évtizedes történetét az időben ugrálva mutatják be. Ettől lehet visszafogottabb a This Is Us (Rólunk szól) című sorozat érzete, de ha összehasonlításra adnánk a fejünket, csak csalódás várna ránk.

imdb1

A történet Tully (Alissa Skovbye, Katherine Heigl) és Kate (Roan Curtis, Sarah Chalke) barátságát mutatja be a hetvenes évektől egészen a kétezres évek közepéig. Tiniévek, egyetemi betekintés, első munkahely, szerelem, gyerek, karrier.

A sorozat ezekbe az életszakaszokba enged bepillantást, és bár az időben ugrálásnak köszönhetően sok dolognak nincs tétje, néhány fordulat mégis tud meglepetéseket okozni.

Tovább

Zac Efron a tinihős, aki közben felnőtt szerepeihez

február 21., 10:04 Módosítva: 2021.02.22 10:37
136

Úgy tűnik, Zac Efron kezdi újra megtalálni helyét a filmvilágban. Az egykori tinibálványt a Disney csatorna fedezte fel, és adott neki főszerepet a High School Musical című filmtrilógiában, ami kasszasiker lett az akkori fiatalok körében.

A színésznek számtalan próbálkozása volt, hogy elismerjék a szakmában.

Talán ide lehet sorolni, amikor a testvére halálát próbálja feldolgozni a Charlie St. Cloud halála és élete című drámában, vagy a Szerencsecsillagban alakított katonát, aki szerelemre talál egy kisvárosban.

Tovább

Karanténterápia: a bezártság mint gyógyír

február 20., 15:25 Módosítva: 2021.02.20 17:23
1

Nemrég érkezett az HBO GO kínálatába a 2020 őszén forgatott Karantén meló című film Doug Liman rendezésében.

Jelenet a Karantén meló című filmből
Jelenet a Karantén meló című filmből
Fotó: Susan.allnuttbtinternet.com / HBO

Az egész produkciót érdemes két részre szedni nemcsak a cím, a történet alapján is; a film első fele szól inkább a karanténról, míg a második arról a bizonyos melóról.

Tovább

Gorbacsov a pokolban él, legalábbis ezt mondja

február 17., 09:33 Módosítva: 2021.02.17 21:42
76

Idén online rendezik meg a Budapest International Documentary Festivalt. A BIDF programjában 2021. március 1. és 10. között 30 versenyfilm tekinthető meg.

BIDF 2021 online
Fotó: BIDF 2021

Ezt azt jelenti, hogy a  filmek az első vetítést, a premiert követően a fesztivál teljes ideje megnézhetők – a szervezők megfogalmazása szerint 

kevesebb mint egy mozijegy áráért az egész család láthatja a világ legjobb filmtermését.

Az online platform egyben azt is jelenti, hogy a filmek az egész ország bármelyik szegletéből láthatók, vagyis a Covid-járvány nehézségei előnyhöz is juttatják a dokumentumfilmek rajongóit.

Márpedig az idei kínálat impozáns.

Tovább

A kulisszák mögött: forog az első magyar karácsonyi film

február 16., 21:57 Módosítva: 2021.02.17 16:22
1022
Február közepén már rég elvitték a házak elől a szemetesek az utolsó kopasz karácsonyfacsonkot is, de a Várkert Bazárban még mindig tart a karácsonyi vásár. Ez ugyanis a Nagykarácsony című új, magyar romantikus vígjáték legfontosabb helyszíne. A film idén karácsonykor kerül majd a mozikba. Az Index belepillanthatott a forgatásba.

Mivel a stáb védelmében kötelező Covid-gyorstesztet ezúttal orrból vett mintával végezték el az újságírókon, tüsszögve kezdődik a beszélgetés az egyik jelenethez siető Tiszeker Dániellel.

A rendező első nagyjátékfilmjét a Wellhello zenekarral készítette el. A 2017-ben bemutatott #Sohavégetnemérős című alkotás műfaji besorolása szintén romantikus komédia, kézenfekvőnek tűnik, hogy a most készülő Nagykarácsonyt is ehhez a műfajhoz sorolják.

Miközben nézzük a morbid külsejű gesztenyeárust alakító Szerednyey Béla füstölgő rostélya körül alakuló jelenetet, Tiszeker Dániel elmondja, miért pontosabb mostani munkájára a karácsonyifilm-besorolás:

A karácsony nagyon összetett dolog. Benne van a boldogság, a szeretet, az ünnep, a család, ugyanakkor tud szomorúbb oldala is lenni. Hisz annak, aki ezen az ünnepen magányos, már nem is annyira meghitt és boldog.

– kezdi analízisét a rendező.

Tovább

Csókdiadal és díjeső – Párizsban és Londonban is tarolt a Hab

február 16., 21:31 Módosítva: 2021.02.17 10:07
11

Különdíjat kapott, elhozta a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb casting és a legjobb látvány díját a párizsi nemzetközi filmfesztiválról Lakos Nóra Hab című romantikus komédiája. Ráadásul a londoni Love Story Fesztiválon a legjobb játékfilmért járó díjat is megkapták.

A francia filmfesztiválon Valentin-napon szerepelt a versenyprogramban Lakos Nóráék filmje. A járványhelyzet miatt idén Párizsban is online találkozott a közönség a versenyfilmekkel. 

Az itthon tavaly bemutatott HAB tarolt a francia filmszemlén,

a zsűri különdíját és a legjobb rendezés díját is elnyerte az alkotás. 

Tovább

Titokban forgatták, elkészült: másfél óra szenvedés

február 15., 13:55 Módosítva: 2021.02.15 21:10
2

Igazából egy óra negyvenkét perc. A szenvedés a mondandóra értendő. A Netflixen megtekinthető film címe Malcolm és Marie, az operatőr pedig az a Rév Marcell, aki a Fehér isten és a Jupiter holdja mellett az HBO sikersorozatát, az Eufóriát is fényképezte.

Sőt, a film egyik főszereplője (és társproducere) ezúttal (is) Zendaya... A másik John David Washington.

Újra összeállt az Eufóriában jól megszokott sikertrió – vagy akár Dream Teamnek is nevezhetjük –, a film producere, rendezője és forgatókönyvírója ugyanis Sam Levinson. A kulisszatitkokat nem ismerve sem volt túlzás megjósolni, hogy egy ilyen összeszokott stáb hasonlóan ütős alkotást fog kiadni a kezei közül (csak most éppen a Netflix, nem pedig a konkurens szolgáltató felületén).

A film teljes egészében a karantén hónapjai alatt készült el, és állítólag titokban forgatták. A Malcolm és Marie ráadásul Zendaya első vezető filmes szerepe, nagy hát a fiatal színésznő öröme (pláne úgy, hogy a gyártásból is jócskán kivette a részét). 

Tovább

Miért van ennyi szaxi a filmekben?

február 14., 14:58 Módosítva: 2021.02.15 13:14
47

A szerelmesek napján mi másról is lehetne szó, mint a romantikus filmjelenetek aláfestő zenéiről. Két ember egymásra néz, tekintetük összegabalyodik, szikra éled, és elindul a lágy muzsika. De milyen?

mus

Az efféle hangulatfestés legkézenfekvőbb dallama a Je T’aime andalító nyögdécselésmaratonja, melytől minden nő a húszas éveiben járó Jane Birkinnek érezheti magát, a férfiak pedig az ifjú Joe Dallesandro felsőtestét képzelhetik a sajátjuk helyébe pár percre.

Tovább

Be akarták tiltani, mégis bemutatták a dokumentumfilmet

február 13., 20:07 Módosítva: 2021.02.14 16:30
330

Ennél jobb reklám nem is kell egy filmnek: be akarják tiltani. Le akarják tiltani. Azt akarják, hogy ne vetítsék. De azért ott a YouTube, fel is töltik oda, elérhetővé teszik, február 16-ig bárki megnézheti. Merthogy járvány van, és jó volna, ha minél többen látnák.

Hajdú Eszter Siess haza, vár a mama! címmel dokumentumfilmet készített Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról. Pontosabban nem lehet tudni, hogy miről is készített dokumentumfilmet, mert tény, Barta Tamásról szól, meg arról, hogy 1974-ben disszidált, és utána kazettákon „levelezett” Budapesten maradt édesanyjával, de ez a dokumentumfilm kicsit azokra a dolgozatokra emlékeztet, amikor a szerkesztő terepre küldi a kezdő riportert,

  • aki elmegy a faluba,
  • megír mindent, hogyan élnek ott az emberek, mitől nem egyszerűek a mindennapok, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük,
  • majd a történet végén kiderül, hogy valaki amúgy megölte a helyi elöljárót, de erről igazából nem sokat ír,
  • viszont azt sejteti, hogy a gyilkos akár a helyi vállalkozó is lehet, s akivel beszél is, csak éppen azt a kérdést nem teszi fel neki, hogy: maga ölte meg?
Tovább

Texasban is lecsapott A martfűi rém

február 11., 16:13 Módosítva: 2021.02.11 19:13
751
Az Index elsőként tudta meg, hogy az év legjobb főcímdíjára jelölték A martfűi rém minisorozatot. A tavaly augusztus óta a Netflixen látható, magyar gyártású produkció olyan alkotásokkal versenyez a texasi SXSW fesztiválon, mint a szolgáltató 2020-as sikersorozata, A vezércsel (The Queen’s Gambit).

A hatalmas költségvetésű Netflix- és HBO-sorozatok megjelenésével – gondolhatunk például a Trónok harca ikonikus bevezető képeire – a főcím különösen hangsúlyossá, szinte önálló műfajjá vált a filmkészítésen belül.

rem
Fotó: port.hu
Tovább

Ha a fájdalom győz, megsemmisülsz

február 9., 21:43 Módosítva: 2021.02.10 11:05
387

Jó ötlet volt a Netflixtől a balett világáról, a balett-táncosok életéről, egy balettiskola történésdús mindennapjairól sorozatot készíteni. A Tiny Pretty Things (A rivaldafény ára) ideálisnak mondható tíz része, a sorozatműfaj lehetővé tesz egy részletesebb, komplexebb betekintést azoknak, akik esetleg egy ilyen iskolába vagy pályára vágyakoznak, bár tegyük hozzá, a film az amerikai balett világát mutatja be Chicagóban.

blt
Fotó: Netflix

De a műfajspecifikus adottságok ugyanazok: ugyanazokon a fizikai gyötrelmeken, lelki-szellemi személyiségfejlődésen, agressziótól, lelki manipulációtól sem visszariadó mestereken, jellemalakuláson, a világhoz való viszonyulás stációin megy keresztül mindenki, aki erre a szó szerint kegyetlenül nehéz, ám gyönyörű pályára adja a fejét.

Tovább

Az ingyen élet Bibliája, avagy így születnek az influenszerek

február 9., 17:37 Módosítva: 2021.02.09 19:14
42

Mi tesz valakit híressé? Régen a tehetség emelte ki az embereket a tömegből, a nagyobb figyelmet igénylő szakmák alakjai lettek ikonok, főként művészek, politikai szereplők.

-GO1 - 576
Fotó: HBO Pressroom

Majd a televíziózás elterjedésével és a reality műsorok megjelenésével azért lett valaki híres, mert híressé tették.

Mert benne volt és van a tévében.

Manapság e jelenségnek van egy új formája: egy embert a számok tesznek valakivé. A követők határozzák meg, mennyire befolyásos egy személy, és öngerjesztő folyamat lévén, minél híresebb valaki, annál több követőre tesz szert.

Tovább

Ilyenek az emberek, ha bosszúra szomjaznak

február 8., 21:14 Módosítva: 2021.02.09 17:23
9

Megszokhattuk már, hogy a spanyol filmgyártás ontja magából a filmeket. Nem is akármilyeneket. A Bajocero című alkotás például tökéletesen illeszkedik abba a sorozatba, amelyben a nyugat-európai filmstúdiók olyan nemes egyszerűséggel ábrázolják az erőszakot, hogy

az már valóban emberi.

A Netflixen futó film magyar címe Fagypont alatt, de amúgy könnyű rájönni, hogy itt egy nulla fok alatti, fagyos történetet kapunk (a bajo cero jelentése: mínusz). Ám amilyen jeges a táj, a történet annyira forró. Thriller ez a javából, húsz évvel ezelőtt ugyan nagyobbat szót volna, de szépen forgatott, fokozatosan adagolt valósággal. 

Tovább

Biciklizz ott, ahol Schwarzenegger!

február 4., 13:40 Módosítva: 2021.02.05 08:22
172

Kicsiny hazánkban számos blockbuster filmet készítettek, de a híres magyar alkotások forgatási helyszínei is kedvelt célpontjává váltak a kultúra iránt érdeklődőknek. Názer Ádám, a Média a Közösségért Filmturisztikai Egyesület elnöke mesélt arról, hogy mi is az a filmturizmus, melyek a legnépszerűbb hazai filmes helyszínek, és hogy felvirágozhat-e a célközpontú utazás a vírus lecsengése után.

De mi is az a Filmturista-mozgalom?

A Filmturista egy blog, brand, szolgáltatóműhely és csapat, ami filmesekből, utazási szakemberekből és lelkes filmturisztikai rajongókból áll. Nemzetközi példák nyomán elindulva körülbelül tíz éve kezdtek el foglalkozni a témával. A magyar filmturizmus fejlesztendő biznisz, hiszen van az országnak egy kulturális, gazdasági dimenziója, ami egyelőre méltánytalanul alulértékelt. 

Erre érdemes odafigyelni, a külföldi példák mutatják, hogy milyen jól lehet a mozgalmat különböző szempontokból hasznosítani.

Tovább

Szájpecekkel, bőrruhában, ostorral szórakoztat a Netflix sorozata

február 4., 08:54 Módosítva: 2021.02.04 15:57
1

Megérkezett a Bonding, azaz a Barátság perverziókkal második évada a Netflixre. A készítők szerencsére hozták az előző évad színvonalát, sőt, emeltek is rajta.

Dominának lenni könnyebb, mint önmagunknak?

Kellemes színfoltja volt 2019 tavaszán a Netflixnek a Bonding, Barátság perverziókkal című sorozata. Mivel a platform lényegéből adódóan nem kell kínosan ügyelni rá, hogy minden családbarát legyen, így szerencsére elfér a kínálatban olyan sorozat is, ahol abszurdabb köntösbe bújtatva mutatnak meg érdekes életszituációban élő, de teljesen átlagos problémákkal küzdő embereket.

Tovább

Házimozi-bajnokságban mérkőznek a 2021-es Golden Globe-díj jelöltjei

február 3., 17:26 Módosítva: 2021.02.04 00:19
25

Rendhagyó módon, a koronavírus miatt online zajlott a 78. Golden Globe-díj jelöltjeinek kihirdetése. A február 3-i virtuális jelölésen a neveket Sarah Jessica Parker és Taraji P. Henson olvasta fel.

A jelölésekből egyértelműen kiderül, hogy a koronavírus megnehezítette a filmes világ – vagyis elsősorban a mozik – mindennapjait, ám rivaldafénybe helyezte a streamingszolgáltatók nagyszerű műsorait. A Netflix és az HBO már a járvány előtt is kedvelt platform volt, de a karantén hónapjai alatt igencsak felkapaszkodott például a Disney+ és a Hulu is.

az idei jelölések egyik nagy tanulsága: a Netflix mögött 2020 legsikeresebb szolgáltatója a Disney+ lett.

Nem meglepő tehát, hogy az idei díjátadón alig látni mást, mint a streamingszolgáltatók sorozatait és filmjeit.

Tovább

Szex, Insta-sztori, tündérek és varázsvilág

február 1., 00:00 Módosítva: 2021.02.02 09:55
14

A Végzet: A Winx Saga egy tinisorozat, kis- és nagykamaszoknak.

cover
Fotó: Netflix

Az alapvilágot Iginio Staffi álmodta meg képregényben, amelynek sikerén felbuzdulva a 2000-es évek elején rajzfilmsorozatot készített a történetből Winx Club néven.

A mesét itthon is több csatorna sugározta. Majd Staffi összeállt Brian Young producerrel, és 2021. január 22-én megérkezett a Netflixre az élő szereplős változat.

A világ megmaradt, karaktereket is átemeltek, a történetet viszont újragondolták, ami nem is csoda: azóta eltelt húsz év. A mesét kedvelő közönség már felnőtt, így az alaphangulat is sötétebb.

Tovább

Dán Netflix-sorozat, ami lehetne akár jó is

január 28., 07:17 Módosítva: 2021.01.28 16:52
56

A Netflix skandináv krimiket idéző sorozata 2020 legvégén érkezett, mégis szinte eltűnt a néznivalók tengerében. A felkapottak listájára fel sem került, pedig az előzetes alapján izgalmas, és kicsit a Dark című sorozat hangulatát ígérte.

Ám az előtte pár nappal debütáló Bridgerton kiütötte a ringből az Equinoxot, azaz a magyarul Napéjegyenlőség névre keresztelt dán sorozatot. Úgy tűnik, év végén az embereket inkább egy kosztümös, intrikákkal teli szerelmi sztori érdekli, semmint egy hideg, szürke, borzongató történet.

Tovább

Legkevésbé sem halálos a harcmező a Netflixen

január 25., 15:29 Módosítva: 2021.01.26 08:00
14

Ismét egy példa arra, miért nem kell minden filmet leforgatni. Pedig lehetett sejteni, hogy olyan magyar címmel, mint a Halálos harcmező (nem mintha az angol cím széttépte volna a címalkotók fantáziáját), a Netflixen sem fut fényes karriert,

és úgy tűnik, hogy az önálló mozifilmekre kiéhezett közönség is csak közepes kedvvel díjazza azt, ha egy történetet nem nyújtanak a végtelenbe.

De attól, mert egy filmet 115 percre vágnak, még nem lesz jó. Ráadásul minél rövidebb valami, annál velősebben kell mutatni. A velőhöz pedig jól felépített alapokra van szükség.

Márpedig a Halálos harcmező olyan, mintha valakinek az – az amúgy nem éppen eredeti – ötlet jutott volna az eszébe, hasonlóan a képregényekhez, hogy milyen remek volna a konzolok világára tervezett játékokat filmre vinni.

Tovább

Szarkazmus és New York a Netflixen

január 23., 19:48 Módosítva: 2021.01.24 12:47
24
Akaratlanul is hahotázásba fulladó zsörtölődés, kötözködés és kioktatás, persze nem alaptalanul, sőt... A Netflix új, hét epizódból álló szériája a 70 éves Fran Lebowitz szavaival mutatja be a Nagy Almát, az írónő legnagyobb rémálmát, mégis szerelmét, New Yorkot.

A Netflix saját gyártású műsorai nem mindig telitalálatok, a platform saját dokumentumfilmjei és sorozatai azonban kimondottan érdekesek.

A Pretend It’s A City az utóbbi kategóriába sorolható, sőt, még a netflixes dokumentumszériák közül is kiemelkedik.

Fran Lebowitz a Pretend It’s A City című Netflix sorozatban.

Fran Lebowitz a Pretend It’s A City című Netflix-sorozatban
Fotó: Netflix

A sorozat nem más, mint archív és mai képanyagokból, valamint számos – Fran és a sorozat rendezője, Martin Scorsese között folytatott interjúból – összeállított beszámoló a város huszadik századi történetéről. Amennyire unalmasan hangzik, annyira szórakoztató és lebilincselő időtöltés. Egy dokumentumsorozat, ami humorosabb, mint a legtöbb vígjáték összegyúrva.

Tovább

Értelmet nyert az összes Eufória rész

január 23., 14:14 Módosítva: 2021.01.24 09:45
5

Másfél hónappal az első és a második évadot összekötő kétrészes speciális darab premierje után szombat reggel az HBO GO-n megjelent a finálé is.

euph
Fotó: HBO

Míg a decemberi epizód Rue (Zendaya) karácsonyéjjeli melankolikus filozofálására, az önmagában csakúgy, mint a barátnőjében megbúvó bűnbak felkutatása, valamint a gyógyulás rögös útján megtett első lépésekre fókuszált, addig most az eklektikus és önkritikus Jules (Hunter Schafer) volt a soros, hogy megvallja a felszín alatt rejlő énje minden boldog és fájó mozzanatának kiindulópontját. 

Tovább