comment:com

Folytatódik a zombivadászat
Hétfőtől megint van Fear The Walking Dead, a The Walking Dead testvérsorozata, ami annak idején másnak indult, mint az anyasorozat, és nekem be is jött legalábbis a harmadik évad végéig, ameddig az eredeti szereplők közül még nem nyírtak ki mindenkit, Aztán meg kicsit szarni ment minden, a The Walking Dead-del való crossoverezés eléggé odavert az egyéni történetvezetésnek, nem véletlen, hogy az eredeti showrunner kézzel-lábbal tiltakozott ellene, és inkább kiszállt a buliból.

Szétröhögtük magunkat a Netflix új testcserés sorozatán

május 1., 05:35 Módosítva: 2022.05.02 14:16
0

A Netflixnek finoman szólva sem volt erős hónapja, áprilisban a filmes és sorozatos kínálat ugyancsak hervasztóan gyengének bizonyult. Egészen 28-áig, amikor a semmiből megérkezett a Lea 7 élete című új francia sorozat, amely csúnyán levett minket a lábunkról.

A sorozat címszereplője Lea (Raika Hazanavicius), aki épp egy, a természet lágy ölén tartott buliban rázza, de igazából azon szomorkodik, hogy hozzá képest mindenki olyan rátermett és magabiztos – neki meg egyelőre arról sincs fogalma, hogy a suli után mihez kezdjen magával. A lány totál kész van, felönt a garatra és beszed pár tudatmódosító pirulát is, így duplán annyira sokkolja, amikor az erdőben egy csontvázra bukkan.

A Lea 7 élete elég durva csavarral folytatódik, a főszereplő, miután lefekszik aludni, a 30 évvel ezelőtt eltűnt, még életben lévő srác, Ismael (Khalil Ben Gharbia) bőrében ébred. Nyilván ez számos mókás és komoly szituációhoz vezet, a francia produkció első két részét úgy vigyorogtuk végig, mint a tejbetök. Régen láttunk ennyire feelgood-cuccot a Netflixen.

Tovább

Ez az elmúlt évek legjobb időutazós sorozata, mégis alig ismeri valaki

április 30., 11:51 Módosítva: 2022.05.01 10:58
94

A Hiány (Undone) első évada 2019-ben került képernyőre, és hiába voltak olyan vetélytársai, mint a Csernobil és a Trónok harca, a drámázást tekintve az Amazon első, felnőtteknek készült animációs sorozata simán felvette bármelyikkel a versenyt.

A produkció egy egészen érdekes módszerrel készült, először mindent felvettek rendesen színészekkel, aztán fogták az élőszereplős anyagot, és az animátorok a Rotoscoping technikát használva kockánként követték le a mozgóképet, így téve a lehető legvalósághűbbé a végeredményt. Ennek köszönhető az animációs széria különleges vizualitása, amelyet nagyjából semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

A történet Almáról (Rosa Salazar), egy fiatal, mexikói–amerikai nőről szól, aki egy családi veszekedést követően autóbalesetet szenved, és hirtelen látomások formájában elkezd neki megjelenni régen elhunyt apja, Jacob (Bob Odenkirk). Az első 8 részben Alma egész – még életben lévő – családja megkérdőjelezi a főszereplő mentális épségét, a Hiány főszereplője azonban rájön, hogy tud időutazni. Irányítani nem tudja képességét, de Jacob segítségével egyre magabiztosabbá válik, így felkerekedik a múltba, hogy a végére járjon, tényleg megölték-e apját, ahogy a férfi szelleme sejti.

Tovább

Andrew Garfield új nyomozós sorozatát egyszerűen nem lehet abbahagyni

április 29., 18:51 Módosítva: 2022.04.30 16:42
309

Nem sok dolog biztos, ha elgondolkodik az ember az amerikai filmipar jelenlegi állapotával kapcsolatban, de egy igen: Andrew Garfield hiába 38 éves már, még mindig az egyik legalulértékeltebb tehetség az álomgyárban. Pedig ha megnézzük, az elmúlt években jó pár produkcióban bizonyított a színész: ott volt A fegyvertelen katona, a Kaliforniai rémálom vagy éppen a Netflix frenetikus musicalje, a tick, tick… BOOM!, amelyet nem tudunk elégszer és elég vehemensen ajánlani.

2022-04-28 17 59 04-Under the Banner of Heaven   Official Traile
Fotó: Fx Networks / YouTube

Villámcsapásként érhette Garfield rajongóit a hír – mert bizony olyanok is vannak, jelen! –, hogy a színész nemrég bejelentette, egy időre visszavonul, mondván, túlhajtotta magát, szeretné picit átlagemberként élni az életét. De addig is legalább van minek örülni, hiszen a színész elmúlt egy, termékeny évének megkaptuk a legújabb gyümölcsét, az Under the Banner of Heaven című drámát.

Elöljáróban csak annyit róla: a sorozat az első két részével olyan bitangul erős kezdést produkált, hogy többször is a szívünkhöz kaptunk a nézése közben.

Andrew Garfield egy olyan detektív bőrébe bújik a Hulu április 28-án bemutatott sorozatában, aki – hiába ugrasztják egy sürgős ügyhöz késő este –, akkor is elmond a családjával egy közös imát. Vallásos zsarukat nem sokszor látunk a tévében, ebből a szempontból is különleges a sorozat alapvetése, na és persze az izgalomfaktorhoz hozzátesz, hogy egy, a valóságban is megtörtént kettős gyilkosságot dolgoz fel az évad. A 80-as években járunk, amikor Brenda Laffertyt és 15 hónapos kisbabáját brutális körülmények között kivégzi valaki. A gyanú egyből a férjre terelődik, aki tetőtől talpig véresen kerül elő, így nem csoda, hogy rögtön kattan is a bilincs a csuklóján.

Tovább

Új évaddal tért vissza az HBO Max legőrültebb vígjátéksorozata

április 28., 15:56 Módosítva: 2022.04.29 14:51
34

2020 őszén debütált az HBO Max szériája, A légikísérő (The Flight Attendant), amely nem csupán azzal hívta fel magára az emberek figyelmét, hogy egy merész húzással az Agymenőkben felfedezett Kaley Cuocót tette meg főszereplőjének, hanem egészen elképesztő alapvetése miatt is szinte kötelező volt belenézni.

A történet középpontjában a szép, szőke stewardess, Cassie Bowden áll, aki a munkája miatt folyamatosan járja a világot, emellett született hedonista: imádja a piát, és sűrűn váltogatja a szívtiprókat az ágyában. Az egyik, Bangkokra tartó járaton köt rövid ismeretséget hősünk Alex Sokolovval (Michiel Huisman), az ágyakrobatika azonban nem úgy sül el, ahogy Cassie tervezi. A légikísérő ugyanis a fickó holtteste mellett ébred egy átmulatott éjszaka után. Ráadásul egyértelmű, hogy Sokolovot meggyilkolták.

Vajon a nő a tettes? Erre a kérdésre maga Cassie se tudja a választ, aki természetesen egész este be volt nyomva. A bajt tetézi, hogy nem elég, hogy a hatóságok a nyomába erednek, még a halott Sokolov is  kínozni kezdi Kaley Cuoco karakterét, látomások formájában. Az első évad végére aztán minden rejtélyre fény derül, a sorozat főszereplőjét pedig váratlanul felkéri a CIA, hogy segítsen be nekik, mert hasznát tudnák venni egy ennyire talpraesett embernek.

Tovább

Nagyon vártuk, de ez lett az HBO legpocsékabb sorozata

április 28., 11:00 Módosítva: 2022.04.28 15:15
50
A Drót készítőjétől ez így nagyon kevés.

Se szeri, se száma, hogy hány kiváló krimisorozat köthető az HBO-hoz. Csak az elmúlt pár évben olyan produkciókat tettek le nekünk az asztalra, mint a True Detective első évada, az Éles tárgyak, az Easttowni rejtélyek, de idesorolhatnánk még A kívülálló című Stephen King-adaptációt vagy a Perry Masont, melyet fájó, hogy milyen kevesen fedeztek fel idehaza a nézők közül.

Szeretjük is a hiperrealista történeteket, és előzetesen nagyon úgy tűnt, hogy a Miénk a város remek néznivaló lesz. Elvégre a minisorozat társalkotója és írója az a David Simon, aki a Drótot készítette, és már ettől a ténytől az elvárásaink az egekbe szöktek. Pláne, hogy a történet megtörtént eseményeket dolgoz fel, így valami olyasmire számítottunk, mint a Tokyo Vice lett. Arra a sorozatra egyébként nem véletlenül írtuk, hogy az év egyik, ha nem a legjobb újonca.

Ehhez képest a Miénk a város a pilot alapján joggal pályázik rá, hogy a legrosszabbnak kiáltsuk ki. Egy biztos, az HBO-tól megszokott mérce mellé rakva iszonyúan alulteljesít ez a produkció. A közel egyórás epizódon kis híján sikerült is elaludnom.

Tovább

Ördögi kisbabával riogat az HBO Max legviccesebb horrorsorozata

április 27., 18:47 Módosítva: 2022.04.28 18:08
46

A szemérmetlen fekete humor rajongóinak a brit tévésorozatok mindig jó szórakozást nyújtottak: ott volt a The Fleabag, a The Inbetweeners vagy éppen a Detectorists, hogy néhány, idehaza nem annyira felkapott címet emlegessünk. Ezeknek a produkcióknak a java nem hangosan röhögős volt, inkább csak jókat mosolygott az ember rajtuk. Képzeletbeli „best of” listánkhoz most csatlakozott A baba is, amely az HBO Maxon vált elérhetővé, és egy elég morbid sztorit mesél el.

A baba első negyedórája a kötelező köröket futja, ezzel pedig sokakat lelombozhat: a 38 éves Natashával (Michelle de Swarte) ismerkedünk meg, akinek nagyon elege van már belőle, hogy minden barátnője anyuka vagy éppen várandós. A sorozat főhősét halálra idegesíti, hogy csak iszogatna és cseverészne a többiekkel, de folyton a gyereknevelésre terelődik a téma. Épp ezért Natasha fogja magát, kivesz egy kis szabadságot, és úgy dönt, elvonul a világtól.

Az ötlet nem sül el jól, a nőnek szó szerint az ölébe pottyan egy kisbaba. Ez már önmagában is furcsán hat, a készítők azonban itt nem állnak meg: az apróságról kiderül, hogy valószínűleg az ördög szállta meg. Ennek megfelelően úgy hullanak körülötte a neki nem szimpatikus emberek, hogy öröm nézni.

Tovább

Ha nem ez minden idők legjobb sci-fi-sorozata, akkor melyik?

április 27., 08:14 Módosítva: 2022.04.28 09:19
304

A sci-fi sok mindent megenged: az időutazástól kezdve az űrlényekig, de még a high-tech kütyükkel felvértezett szuperhősök is simán beférnek a nagy, közös kalapba. Pont a zsáner nyitottsága miatt hathatott sokként a tévénézőknek, amikor az Apple februárban bemutatta a meglepően földhözragadt, Különválás (Severance) című új, 9 részes science-fiction sorozatot, mely első ránézésre egy ötletes munkahelyi drámának tűnik, pedig sokkal, de sokkal több annál.

A koronavírus-járvány alatt sokan home office-ra álltak át, így az elmúlt két évben milliók tapasztalták meg a saját bőrükön, hogy milyen az, amikor a munka és a magánélet összemosódik. Nos, nem a legjobb. De mi van akkor, ha a másik véglettel van valakinek dolga?

A Különválás ezt a kérdést vizsgálja, a kiindulópontja, hogy létezik egy Lumon Industries nevű cég, ahol az alkalmazottak egy fura kitételnek is eleget tesznek, amikor aláírják a munkaszerződésüket: engedik, hogy beültessenek egy chipet a fejükbe, amely szétválasztja a tudatukat. Lesz egy felük, aki reggeltől délutánig, 8 órán keresztül húzza az igát, majd ahogy kilépnek az épületből, mindent elfelejtenek, ami odabenn történik. Ez persze visszafelé is igaz, az irodában semmire nem emlékeznek a kinti életükből sem.

Tovább

Tarol a britek új tinisorozata a Netflixen

április 26., 21:00 Módosítva: 2022.04.27 11:10
1421

Megérkezett a rajongók által évek óta várt Heartstopper (magyarul Fülig beléd zúgtam) képregénysorozat filmes változata a Netflixre.

A britek valahogy mindig is jók voltak a tinédzsereknek készült sorozatokban. A kétezres évek elején futott Skinst sokszor az HBO-s Eufória előfutáraként emlegetik, azóta pedig olyan sikeres sorozatokat jelentettek meg a Netflixen, mint a Szexoktatás és a Derry Girls. Szintén egy sikeres brit tinisorozatból, a Kívülállókból nőtte ki magát Robert Sheehan is, az Esernyő akadémia sztárja.

Alice Oseman Heartstopper című képregényei először online jelentek meg a Webtoon nevű oldalon. Az írónő később fizikai formában is megjelentette a képregényeket, közben pedig több regényt is kiadott. Oseman művei diverz karakterei és a tinédzsereket érintő problémákat feszegető történetei miatt elképesztő sikernek örvendenek a fiatalok között, az internetet hamar elárasztották a rajongói oldalak. Így nem meglepő, hogy a Netflix lecsapott az írónő legsikeresebb sorozatára.

Tovább

Nincs ennél idiótább sorozat a Netflixen

április 26., 20:59 Módosítva: 2022.04.27 11:01
16

A Netflix bőséges kínálatában elég könnyű elveszni, pont ezért szoktunk a több ezer órányi tartalomból szemezgetni, és ajánlani olyan filmeket, valamint sorozatokat, amiket semmi pénzért nem érdemes kihagyni. Így találtunk rá nemrég az Unorthodoxra és a Messiásra is, most pedig egy brit sorozatot, a 2018-ban először a Channel 4-en bemutatott, később a Netflixre is felkerült Derry Girlst vesszük elő néhány sor erejéig.

A széria története az 1990-es években veszi kezdetét, az észak-írországi konfliktus vége felé, amikor mindenhol megszálló katonák állomásoznak, robbantással fenyegetve az egyébként jelentéktelen Derry településének hídját. A helyi ír tinédzsereket persze ez picit sem izgatja, ők elvannak a maguk gondjaival. Például azzal, hogy apácák által vezetett, szigorú katolikus lányiskolába járnak, aminél bigottabb és karót nyeltebb környezetet mi sem tudnánk elképzelni, nemhogy ezek a hormonoktól fűtött tizenévesek.

A szereplőgárda nagyon színes: ott van Erin (Saoirse-Monica Jackson), aki írói ambíciókat dédelget, ám a káromkodás és a feltűnően tapló ordibálás sokkal jobban megy neki. Orlának a többiekhez képest nagy szíve van (Louisa Harland), de elképesztően egyszerű gondolkozású, míg Clare (Nicola Coughlan) épp az ő ellentétje, vagyis okoskodik, de mások helyébe képtelen beleképzelni magát. Mindannyiukon túltesz azonban Michelle (Jaime-Lee O'Donnell), aki olyan, mintha a Misfits és a Skins minden bunkózását egy karakterbe gyúrták volna, és mondták volna neki, hogy eredj, pusztíts.

Tovább

Ha ez lenne az utolsó film, amit életemben látok, boldogan halnék meg

április 26., 08:34 Módosítva: 2022.04.27 09:46
284
Létezik-e a tökéletes filmélmény?

Ritka, mint a fehér holló, de ha ránézünk a Vissza a jövőbe-trilógiára, az eredeti Star Wars-filmekre, a Terminátor 2-re, az első Mátrixra vagy éppen a Peter Jackson-féle A Gyűrűk Urára, akkor máris bizakodóbbak lehetünk. A legnagyobbak közé, a képzeletbeli „hall of fame”-be bekerülni nem könnyű, de most kaptunk egy brutálisan erős trónkövetelőt: április 21-én idehaza is vászonra tűzték ugyanis a kultikus A24-filmstúdió újdonságát,

a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fit, amelyet máris instant klasszikusként emlegetnek a kritikusok. Sőt, sokak szerint ennél ütősebb film már tutira nem jön idén a moziba, hiába van még csak április.

A történet elég átlagosan indul, meg nem mondanánk az első pár perc alapján, hogy ennyire durva érzelmi hullámvasút vár még ránk a továbbiakban. A főszereplő egy kínai–amerikai nő, Evelyn Wang (Michelle Yeoh), aki a férjével, Waymonddal (Ke Huy Quan) közösen működtetett mosodáját próbálja életben tartani, de csakhamar rájön, hogy nemcsak a vállalkozásuk, hanem a házasságuk is haldoklik. Az asszony ráadásul képtelen kibékülni haladó szemléletű és nyíltan meleg lányával, Joyjal (Stephanie Hsu) vagy csak öt percet eltölteni vele egy légtérben anélkül, hogy egymás torkának esnének.

Ennél rosszabb már nem is lehetne – gondolhatja főhősünk, csakhogy az adóhivatalba tartva, a liftben a férje elméje egy pillanatra megbomlik: Waymond közli a nővel, hogy egy másik dimenzióból jött, Evelynnek pedig össze kell szednie magát, mert a gonosz is úton van… feltehetőleg azért, hogy kinyiffantsa.

Tovább

Végre egy török sorozat a Netflixen, amitől nem kaparjuk ki a saját szemünket

április 25., 14:15 Módosítva: 2022.04.26 13:11
9

A közelmúltban a Netflix elkezdte egyre magasabbra tenni a lécet, már ami a török sorozatokat illeti. Az időutazós Éjfél a Pera Palace Hotelben volt az első biztató jel, április 20-án pedig megérkezett a Yakamoz S-245 is, mely szintén nem a török sorozatoktól megszokott zsánerben utazik, hiszen posztapokaliptikus drámáról van szó.

A törökökre jellemző, hogy amikor sorozatot készítenek, akkor az teli van túlzásokkal: hatalmas érzelmek, minden második jelenetben drámai ajtócsapkodás, a karaktereket a heves szerelem vagy az egymás iránt érzett vegytiszta gyűlölet hajtja, és úgy összességében rátelepszik a nézőre közben egy olyan érzés, hogy oké, ez elmenne az RTL Klubon vagy a TV2-n valamelyik délután, lájtos háttértévézésnek, de ennyi.

A Yakamoz S-245 kissé átver minket az első 20 percében, hiszen a világ legderűsebb sorozatkezdését teszi le elénk az asztalra. A nyitójelenetben megismerkedünk egy Arman (Kivanc Tatlitug) nevű fickóval, aki tengerbiológus, és amúgy tipikus török sorozatos szívtiprónak tűnik. Nem kell sokat várnunk, hogy az írók felvezessék az évad romantikus szálát, hiszen megjelenik az ő exbarátnője, Defne (Özge Özpirincci), hogy felkérje a főszereplőt, vegyen részt vele együtt egy veszélyes tenger alatti misszióban.

Tovább

Ennyire szexi és véres horrorfilmet még életünkben nem láttunk

április 24., 17:59 Módosítva: 2022.04.25 13:52
24

Az X című film alapvetése igen egyszerű, de figyelemfelkeltő: néhány amerikai fiatal elhatározza, hogy keresnek egy tanyát Texasban, ahol háborítatlanul le tudnak forgatni egy pornófilmet, amitől azt várják, hogy megváltja az életüket. Ehhez nem kevés bravúrra van szükség a részükről, hiszen a 70-es évek végén járunk, amikor a felnőttfilmeket többnyire csak perverzek nézik, és az erotikus műfaj nem durrant még be Nyugaton. Ergo a 18+-os iparágat és pucérkodó sztárjait mindenhol csúnyán lenézik.

chrome-capture (1)
Fotó: A24 / Youtube

A rendező, Ti West, aki a gyökereihez tért vissza ezzel a horrorfilmmel, összehozta azt, ami a netflixes A texasi láncfűrészes mészárlásnak nem sikerült, vagyis emlékezetes karaktereket alkotott. A prímet az X szereplőgárdájából egyértelműen a Mia Goth által játszott Maxine viszi, a lány a nagy kiugrásra vágyik, és a hírnévért cserébe attól sem retten meg, ha a kamerák előtt kell vonaglania anyaszült meztelenül. Brittany Snow is ügyesen hozza a folyton szexéhes szőkeséget, Bobby-Lynne-t, illetve rajtuk kívül fontos láncszem még az exkatona, a Vietnám poklát megjárt Jackson Hole (Kid Cudi), az ágyban is mindig akcióra kész macsó.

Ezt a háromfős pornóstábot dirigálja az X-ben az ambiciózus és művészi hajlamokkal rendelkező RJ Nichols (Owen Campbell), valamint társproducere, Wayne (Martin Henderson)... ők azok, akik kiegészülnek még a nemrég a Sikolyban is remeklő, Jenna Ortega által játszott jó kislánnyal, Lorraine-nel, hogy megcsinálják a világ legegyedibb szexfilmjét.

Tovább

Végre hazánkban is felkerült az HBO Maxra az elmúlt évek legizgalmasabb thrillerje

április 23., 05:47 Módosítva: 2022.04.24 14:07
432

A BBC és az HBO Max közösen gyártotta az Átutazó (The Tourist) című 6 részes sorozatot, melyet a szerencsésebbek már januárban láthattak. Hozzánk jókora csúszással, csak április 21-én jutott el a produkció. Az Átutazóra simán rá lehet sütni, hogy ez az elmúlt évek legizgalmasabb és talán legrejtélyesebb thrillerje, ami rögtön a legelején könyörtelenül a lovak közé csap: öt perc sem telik el, és már a hideg futkos a hátunkon a látottaktól.

A történet főszereplője egy megviselt férfi, aki a kietlen ausztrál pusztaságban autókázik, egészen addig, míg egy agresszív kamionos le nem túrja őt az útról. A Jamie Dornan által játszott fickó a kórházban tér magához, ahol hiába kérdezgetik a nővérek és a kezdő rendőrnő, Helen (Danielle Macdonald) arról, hogy mégis kicsoda ő, az ürge nem tudja. Súlyos amnéziától szenved ugyanis az idegen, fogalma sincs róla, hova tartott, hogy hívják, vagy egyáltalán miért beszél ír akcentussal. Jó, utóbbi kérdésre azért elég egyértelműnek tűnik a válasz.

Minden más aspektusát tekintve azonban az Átutazó rettenetesen misztikus. Persze a maga földhöz ragadt módján.

A sorozat hőse az elején olyan, mint egy üres lap, amit a szemeink előtt írnak teli és töltenek meg személyiséggel, múlttal a készítők. A kietlen ausztrál táj hihetetlenül nyomasztó hátteret ad az önfelfedezéshez, főleg, hogy az Átutazó főszereplőjéről kiderül, hogy nem is annyira jó fiú, mint amilyennek gondolja magát. Erről többet nem mondanánk, tényleg az jár a legjobban, aki szinte semmit nem tud a cselekményről, és Dornan karakterével együtt merül el ebben a kegyetlen világban.

Tovább

Eldobtuk az agyunkat, olyan szórakoztató ez az új sorozat az HBO Maxon

április 22., 18:43 Módosítva: 2022.04.23 18:33
57

Nehéz manapság olyan tévészériát találni, amely egyből úgy beszippantja az embert, mint a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése, és utána egyetlen pillanatra sem enged ki a szorításából. Mondjuk a kezdés elég baljós ahhoz képest, hogy maga a produkció összességében milyen laza és szórakoztató: a 90-es években járunk, amikor a Los Angeles Lakers híres kosárlabdázója, Magic Johnson szembesül vele, hogy HIV-fertőzött, és csúnyán összeomlik emiatt a kocsijában.

Az HBO produkciója azonban nem ezt dolgozza fel, hanem az odáig vezető utat. Egy olyan korszakba, a 70-es évek végére ugrunk vissza, amikor a kosárlabda még nem túl népszerű az USA-ban. A Playboy-villában egy félmeztelen modell mellett fetrengő kőgazdag üzletember, Jerry Buss (John C. Reilly) valószínűleg az egyetlen a világon, aki azon kesereg, hogy mégis mi a fenéért nem?

a milliomos ürge mantrája szerint mindegy, hogy valaki a tévében nézi, vagy a pályán műveli: ez a sportág olyan jó, mint a szex.

Dr. Buss nem a szavak, inkább a tettek embere, így nem sokkal később fogja magát, és jó nagy kockázatot vállalva megvásárolja a Los Angeles Lakers csapatát. Elvégre egyszer élünk, ő meg tényleg nagyon bízik abban, hogy a kosárlabdázás fel fog lendülni, a játékosokat pedig a közeljövőben mindenki szupersztárnak látja majd.

Tovább

Kiborultak a nézők, mert a Netflix egy terhes férfiről csinált sorozatot

április 22., 09:34 Módosítva: 2022.04.22 19:20
1250

A Netflix ezúttal túl messzire ment? Egyes nézői vélemények szerint igen, a Twitteren komoly felháborodást váltott ki a streamingszolgáltató új japán sorozata, A terhes férfi (He's Expecting), melynek nyolc részből álló első évada április 21-én került fel a kínálatba.

Voltak, akik nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illették a produkciót, míg mások azt írták, rögtön lemondják az előfizetésüket… és különben is, felháborító, hogy a Netflix ehhez hasonló tartalmakat gyárt a felvilágosult 1 százaléknak, ahelyett, hogy a tömegeknek kedveznének, „normális” filmekkel és sorozatokkal. Ez utóbbi véleményt linkeljük is, hogy ne csak mi szörnyülködjünk a beszűkült gondolkozású poszton.

Úgy tűnik, a Netflix előfizetői közül még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a piacvezető platform a vetélytársaihoz képest sokkal könnyebben rábólint a legmegdöbbentőbb, polgárpukkasztó ötletekre is. Ennek igazából örülnünk kellene, mert széles palettán tudunk válogatni, és szinte nem fenyeget a veszély, hogy beleununk a sorozatnézésbe, mert mindig találni valami izgalmas újdonságot.

Ez az új széria egy olyan világba kalauzol éppenséggel, ahol nemcsak a nők, hanem a férfiak is teherbe eshetnek. Igaz, utóbbira nagyon kevés példa van, és a főszereplő, Kentaro (Takumi Saitoh) is fintorogva nyomja ki a tévét, amikor a témában lát híradást: elvégre ő utálja a gyerekeket. Szóval el lehet képzelni, ő maga is mekkora sokkot kap, amikor egy napon rosszul lesz az irodában, és kiderül, hogy babát vár.

Tovább

A legendás állatok harmadik része merénylet a varázsvilág ellen

április 22., 09:26 Módosítva: 2022.04.23 08:31
168

Mozijegyekre általában a hosszú címeket nem nyomtatják ki teljesen, így esett meg, hogy a kezembe kapott papírdarabon a következő volt olvasható:

Legendás állatok: Dumb

A maradék „ledore titkai” már nem fért ki a jegyre. Ez pedig a sors iróniája, ugyanis a dumb egy angol nyelvű szó, jelentése ostoba. A Legendás állatok harmadik része sajnos tökéletesen leírható ezzel a szóval.

A Harry Potter előzményeként is betudható filmsorozat harmadik része halmozottan hátrányos helyzetből került a mozitermekbe. Kezdve ott, hogy a rengeteg cuki varázslénnyel telepakolt első rész inkább tűnt gyerekfilmnek, ám a széria határozott elképzelése volt Dumbledore és Grindelwald történetét is bemutatni, ami egyértelműen nem fér a gyerekfilmes műfajba, ezért a második résznél érezhetően célközönséget próbáltak váltani. Folytatva azzal, hogy a Harry Potter-világ lelkes rajongói hatalmas elvárásokkal ugrottak vissza a mágia csábító világába, nekik pedig nehéz megfelelni. Ezt tetőzték a színészbotrányok. 

Tovább

Magyarul káromkodnak a Netflix amerikai sorozatában

április 21., 05:51 Módosítva: 2022.04.21 21:25
199

A Végtelen matrjoska (Russian Doll) 2019-ben került képernyőre, a Netflix sorozatában egy karakán és az állandó cigarettázástól rekedt hangú Nadia Vuvokov (Natasha Lyonne) állt a nem hétköznapi történet középpontjában. A bozontos, vörös hajáról és darkos öltözködéséről könnyen felismerhető nő az első részben lehetetlen helyzetben találta magát: a 36. születésnapi buliján valamiért időhurokban ragadt, emiatt újra és újra átélte ugyanazt az estét.

Igaz, a közelmúltban jó sok produkció támaszkodott az időutazás ezen válfajára, de a Végtelen matrjoska annak köszönhetően, hogy könnyen fogyasztható, félórás dramedys tálalást kapott, a főszereplő Natasha Lyonne-nak pedig végig rettenetesen jól állt az életunt, szarkasztikus, mindenkinek beszólogatós stílus – egy kihagyhatatlan széria lett.

Óriási kérdés volt, hogy a második évadra vajon tudnak-e bármi újat felmutatni a készítők. Jó hírünk van, a Végtelen matrjoska folytatása, mely április 20-án jött ki a Netflixre, picit sem esett az önismétlés csapdájába. Sőt, olyan irányba vitték el Leslye Headlandék a sztorit, amire álmunkban sem gondoltunk volna.

Tovább

A #MeToo ihlette a Netflix új botránysorozatát

április 20., 19:04 Módosítva: 2022.04.21 11:09
193

2017-ben alapjaiban rengett meg Hollywood eszményképe, amikor az egyik híres amerikai filmproducerről, Harvey Weinsteinről kiderült, hogy korábban éveken keresztül nőket zaklatott és megerőszakolt, számos esetben az áldozatai színésznők voltak, akiknek az azóta is börtönben ülő férfi szerepeket kínált. Azóta számos művész és előadó bukott bele hasonló botrányba, például Kevin Spacey és Louis CK, előbbi férfiakat molesztált, utóbbi kéretlenül maszturbált nők előtt. A #MeToo-mozgalom rántotta le mindannyiukról a leplet, az érintett és kihasznált nők és férfiak ugyanis a nyilvánosság elé álltak, nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve.

Az elmúlt években ezeknek a botrányoknak köszönhetően egyre több diskurzus indult a szexuális beleegyezéssel vagy éppen a nőket érő munkahelyi zaklatásokkal kapcsolatban. Épp ebből a két témakörből merít a Netflix új sikersorozata, az Egy botrány anatómiája (Anatomy of a Scandal), amely április 15-én mutatkozott be az első évadával, azóta számos országban, többek között Amerikában és Magyarországon is stabilan a legnézettebb sorozat.

Az Egy botrány anatómiája egy befolyásos brit politikusról, James Whitehouse-ról (Rupert Friend) szól, akinek látszólag tökéletes az élete: jóban van a miniszterelnökkel, rengeteget keres, sikeres a munkájában, otthon pedig gyönyörű felesége, Sophie (Sienna Miller) és gyermekei társaságában pihenheti ki magát. Whitehouse-ék hétköznapjai akkor válnak igazán idegtépővé, amikor a férjről az egyik legolvasottabb országos lap lehozza, hogy viszonya volt az egyik beosztottjával.

Tovább

Újabb magyar kisfilm az Oscar-kvalifikáció közelében

április 20., 15:17 Módosítva: 2022.04.21 09:12
1

Ahhoz, hogy egy kisfilm szerepelhessen azon a listán, amelyről kiválasztják a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket, meg kell nyernie egy olyan fesztivált, amely Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik.

Részlet a Légszomj című filmből
Részlet a Légszomj című filmből
Fotó: Filmhu TV / YouTube

Még el sem ült az idei díjátadó gála legnagyobb botrányának pora, szerencsére már nem csak a friss Oscar-díjas Will Smith Chris Rock komikus-színésznek meggondolatlanul kiosztott pofonjától sípolnak a fülek: több magyar rövidfilm hírének a hangja is eljutott két olyan fesztiválra, amelynek nyertesei automatikusan jelölhetővé válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjára.

Tovább

Farkasszemet néztünk a lelkésszel

április 20., 06:41 Módosítva: 2022.04.20 12:14
56

Hajléktalanszállót, rászorulóknak működtetett óvodát és iskolát üzemeltetni nem megtérülő vállalkozás. Ez volt az egyik kritika, ami Iványi Gáborékat érte, ez volt az egyik indok, amivel csökkentették a támogatásukat, legalábbis ez derül ki a Lelkek pásztora című dokumentumfilmből. Mikor Iványi Gábor kimondja ezt a három szót: nem, megtérülő és vállalkozás, a vetítés közönsége nevetésben tör ki. Az abszurditásra nehezen lehet másképp reagálni.

A Freeszfe égisze alatt, a lényegesen nagyobb embertömegeket is megélt CEU-ban volt a portréfilm első nyilvános vetítése. Ez nem véletlen, a két szervezet az elmúlt években néha keresztezte egymás útját, pontosabban tudatosan vállaltak sorsközösséget többek között abban a két évben is, amit Kalmár Judit és Kálmán István megörökített. A Lelkek pásztora dokumentumfilm technikailag nem a legerősebb alkotás, de minden hibája megbocsátható, mert az alany olyan érdekes, hogy a teljes figyelmet magára irányítja. A dolog szépsége, hogy mindezt nem tudatosan, nem manipulatív filmes eszközökkel teszi.

Tovább

Itt a Thor új részének előzetese

április 18., 17:14 Módosítva: 2022.04.19 13:46
42
Július 7-én érkezik a folytatás Magyarországra, amelyben kalandokban ezúttal sem lesz hiány.

Húsvéthétfőn jelent meg a Thor: Szerelem és mennydörgés című Marvel-film első rövid előzetese a legnagyobb videómegosztón.

A nyáron érkező alkotás a Mennydörgés isteneként ismert Thor negyedik önálló filmje lesz a Marvel-univerzumban, amelyet a 2017-es harmadik részhez, a Ragnarökhöz hasonlóan ezúttal is az Oscar-díjas új-zélandi filmrendező, Taika Waititi jegyez.

Tovább

Amerikában bukta az első hétvégét a Legendás állatok III.

április 18., 12:08 Módosítva: 2022.04.19 07:05
228

A múlt hét óta már a magyar mozik is vetítik a Harry Potter-univerzum legújabb darabját, a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai című két és fél órás szuperprodukciót. A hazai adatokra még várni kell, ám a franchise harmadik része – a gonosz Grindewald karakterében Mads Mikkelsennel a családon belüli erőszakkal vádolt Johnny Depp helyett – az USA-ban erősen alulmúlta a hozzá fűzött reményeket.

18e4d07048

A mafab.hu összegzése szerint a David Yates rendezésében készült produkció, mely a kritikusok szerint a korábbiaknál kevesebb humorral és több brutalitással szembesíti a nézőket, 43 millió dollár bevétellel nyitott az amerikai mozikban. Ez 31 százalékkal kevesebb, mint amennyit a franchise előző része hozott, a Grindelwald bűntettei ugyanis 62 millió dollárral gazdagította a gyártók kasszáját az első hét napon.

Tovább

Még csak két rész jött ki, de máris imádjuk ezt az új cowboyos sorozatot

április 18., 10:55 Módosítva: 2022.04.19 14:13
206

Ha azt mondjuk, hogy tősgyökeres westernsorozatokból nincs manapság túlkínálat, akkor nagyon finoman fogalmazunk. Azok, akiknek nem jön be a Yellowstone és annak spin-offja, az 1883, elég nehéz helyzetben vannak, mert az új Walker még csak bűnös élvezetnek is erőtlen, a Westworld meg már jócskán elkanyarodott ettől az iránytól. Szóval nem könnyű a helyzet, tényleg.

Épp ezért vártuk nagyon az Amazon új sorozatát, az Outer Range-et, mely magyarul Odakinn címre hallgat, és az első két epizódjával április 15-én érkezett meg a Prime-ra. A történet egy mai cowboyról, Royal Abbottról szól (Josh Brolin), aki wyomingi farmját igyekszik egyben tartani. A fickónak nincs könnyű dolga, mert a fiaival is komoly gondok vannak, ősellensége és szomszédja, Wayne (Will Patton) pedig 600 hektárnyi részt csaklizna el a földjéből.

Ha mindez nem lenne elég, Royal egy napon valami természetfelettit talál a birtokán, egy misztikus fekete lyukat a földben, ami ki tudja, hova vezet.

Az Outer Range még úgy is földhözragadt cowboyos sorozat, hogy a misztikum komoly szerepet játszik benne. Ha be akarnánk egyetlen zsánerbe erőszakolni, akkor azt kellene mondjuk, valójában western-sci-fi. Azért nem tesszük ezt, mert az eddigi kétórás játékidő többsége 5-10 percet foglalkozik ezzel mindössze, az Amazon újdonsága legfőképpen családi dráma.

Tovább

Jézusom, mi ez a sorozat a Netflixen?

április 17., 06:48 Módosítva: 2022.04.18 09:13
272

Ha vallásos témában készít filmet vagy sorozatot az ember, nem árt, ha óvatosan közelít a dologhoz. Máskülönben az lehet a vége, mint a 2020 januárjában bemutatott Messiás (Messiah) esetében, amelyet látva sok keresztény néző mondta le felháborodásában a Netflix-előfizetését. Nem ez az egyetlen eset a közelmúltból, az HBO-s Az új pápa főcímében riszáló apácák még a Vatikánhoz is eljutottak, az egyházi elöljárók pedig csúnyán ki is akadtak miatta.

A Messiás című 10 részes széria érzékeny témához nyúl: a történet szerint Damaszkuszban járunk, ahol az USA seregének 2018-as kivonulása után küszöbön áll, hogy az ISIS elfoglalja a legnagyobb szír várost. Ebben a helyzetben bukkan fel egy Al-Masih (Mehdi Dehbi) nevű férfi, aki a tömegnek szónokolva arról kezd el beszélni, hogy kivezeti őket innen, és békés helyet talál nekik, ha vele tartanak.

Természetesen, ha a semmiből felbukkanna valaki, aki Messiásnak nevezi magát, arra sokan felkapnák a fejüket a valóságban, és ez a sorozatban is hasonlóképpen történik.

Tovább

Lenyűgöző képeken a kereszthalál és a feltámadás

április 16., 13:04 Módosítva: 2022.04.17 08:40
41

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe – hangzik el a film nyitójelenetében, igaz, ehhez be sem kell ülni a moziba, mert kis túlzással mindenki tudja. Olyan evidens, olyan magától értetődő, hogy nem szükséges tovább ragozni. 

Az Exhibiton on Screen dokumentumfilm-sorozat legújabb része természetesen ezt a témakört dolgozza fel:

látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról.

A Phil Grabsky rendezte A húsvét a művészetben című angol képzőművészeti film 85 percben idézi fel a bibliai történeteket, és kapcsolja őket össze a húsvéti motívumokat és életképeket megjelenítő leghíresebb műalkotásokkal. 

Tovább

Lenyűgöző az HBO Max új sorozata, mindenkinek látnia kellene

április 16., 09:52 Módosítva: 2022.04.17 13:17
52

Az HBO Max márciusi indulásával együtt olyan európai produkciók is elérhetővé váltak hazánkban, amelyeket korábban esélytelen volt, hogy hivatalos formában megkapjunk. Ezek közé tartozik például a Romániában gyártott Ruxx, a Szexi svédek vagy éppen a Kamikaze, amely az HBO Max első dán sorozata – és jelen cikkünk tárgya.

A Kamikaze egy Julie nevű 18 éves lányról szól, aki egyik nap még éli a fiatal influenszerek életét: drága koktélokat iszik a haverjaival, úgy érzi, hogy övé a világ... majd váratlanul összeomlik körülötte minden. Hősünk ugyanis sms-t kap, amelyben az apja azt írja, hogy a repülőjük, amin az anyja és a tesója is rajta ülnek, éppen zuhan.

Kőkemény pofonként hat a felismerés, amit az HBO Max új sorozata az arcunkba vág. Bármikor pokollá válhat az életünk. A Kamikaze főszerepét játszó Marie Reuther újoncnak számít a tévés szakmában, de a fiatal tehetségre ránézve ezt meg nem mondanánk. A 8 részes széria első pillanatától úgy viszi a hátán a show-t a színésznő, mintha mi se lenne természetesebb.

Tovább

Összeszedtük az elmúlt évek öt legjobb magyar sorozatát

április 15., 18:09 Módosítva: 2022.04.16 18:27
483

Április 1-jén az első két részével mutatkozott be A besúgó (The Informant) című új magyar sorozat az HBO Maxon. A történet 1985-be kalauzol, amikor egy Geri (Váradi Gergely) nevű srác elindul Budapestre, hogy egy fővárosi egyetemen tanuljon. Az állambiztonságiak már a vonaton nyakon csípik a főszereplőt, és rákényszerítik, hogy a kommunista hatalom ellen lázadó Száva Zsoltról (Patkós Márton), egykori osztálytársáról kémkedjen.

A besúgó rögtön 61 országban vált elérhetővé egyszerre, ami példa nélküli. Sokak szerint Szentgyörgyi Bálint alkotása egyike a legjobb valaha gyártott magyar sorozatoknak.

Simán el is képzelhető, hogy valaki az HBO Max újdonságának köszönhetően kap hozzá kedvet, hogy magyar televíziós produkciókat nézzen.

Nekik gyűjtöttünk most össze öt olyan magyar szériát az elmúlt pár évből, amelyek remek szórakozást nyújtottak, és emiatt nem érdemes kihagyni őket.

Aranyélet

Kicsit sem véletlen, hogy a mai napig úgy szokás emlegetni az Aranyéletet, mint a modern magyar sorozatgyártás ékköve. Az HBO produkciója a finn Helppo elämä adaptációja, amelyben a Miklósi család áll a középpontban: Attila (Thuróczy Szabolcs) és neje, Janka (Ónodi Eszter) azok a fajta emberek, akik nem esnek kétségbe, ha be kell sározniuk egy kicsit a kezüket. Ebben hasonlít rájuk fiuk, a gengszterlét felé ugyancsak kacsintgató Márk (Olasz Renátó), illetve a szendének tűnő, de aztán nagy meglepetéseket okozó Mira (Döbrösi Laura) is. Az Aranyélet úgy mesélt a három évada alatt a magyar mutyivalóságról, ahogy szinte semelyik másik hazai produkció nem mert korábban. Csak hab volt a tortán, hogy a csavaros sztori és az igényes megvalósítás mellé olyan remek mellékszereplőknek is örülhettünk, mint Farkas Franciska Oszija, vagy a mindig zseniális Anger Zsolt által játszott Hollós Endre.

Tovább

Fogadjunk, hogy Ön se hallott még erről a zseniális sorozatról a Netflixen

április 14., 07:42 Módosítva: 2022.04.15 09:57
238
Az ultraortodox zsidó közösség tagjának lenni nem éppen móka és kacagás.

Erre rögtön az első pár percében kiválóan rávilágít az Unorthodox (A másik út) című négyrészes minisorozat a Netflixen, melyet 2020 márciusában mutatott be a piacvezető streamingszolgáltató. A Deborah Feldman 2012-es memoirját feldolgozó produkció nagy siker lett, 8 Emmy-jelöléséből egyet díjra váltott. A kritikusok egyöntetűen éltették az Unorthodoxot, mely a Brooklynban található, Williamsburg-negyed zárt világába enged betekintést. Oda, amelynek tagjai rendes oktatást se kapnak, a férfiak a Tórát bújják napestig, míg a nőkre babagyárakként tekintenek.

Ez utóbbit nem mi mondjuk, a sorozatban hangzik el, kábé szóról szóra. Az ultraortodox zsidók mai szemmel nézve rendkívül elmaradott életmódot élnek, jiddisül beszélnek, tradicionális ruhákat hordanak, a hajuk is fura. Egyszóval, ha a 21. századi társadalom tagja rájuk néz, akkor egy maroknyi kívülállót lát, akik kis túlzással olyanok, mint a szektások.

Közülük tör ki a sorozat főszereplője, Esty (Shira Haas), aki nagyon szenved ebben a környezetben, egy napon pedig fogja magát, és némi külsős segítséggel meglép Berlinbe. A családja, és persze férje, Yanky (Amit Rahav) köpni-nyelni nem tudnak, teljesen váratlanul éri őket a fiatal nő drasztikus húzása, aki a német fővárosban nem kisebb célt tűz ki, mint hogy megcsinálja a saját maga szerencséjét.

Tovább

Rendkívül népszerű itthon a Netflix új filmje, de nem értjük, miért

április 13., 18:13 Módosítva: 2022.04.14 16:36
3

A Két világ között (The In Between), amelyet Amerikában a Paramount+ mutatott be, a világ többi országában pedig a Netflix szerezte meg a terjesztési jogokat, tipikus példa arra, hogy miért utálják sokan a streaming filmeket.

A történet egy tragikus autóbalesettel indul, amelyet Tessa (Joey King) hajszál híján, de túlél, a pasija, Skylar (Kyle Allen) azonban meghal. A lány érthetően zaklatott, ám amikor a tropára ment telefonját a kezébe veszi, valami megmagyarázhatatlan történik – mintha a fiú üzenni próbálna neki a túlvilágról.

Ezt követően visszaugrunk pár hónapot a múltba, és igazi érzelmi hullámvasútnak leszünk szemtanúi, kezdve Tessa és Skylar megismerkedésével. Be kell valljuk, ez a része a filmnek meglepően jól működik, a két főszereplő között a moziban játszódó jelenetben erős a kémia, Joey King és Kyle Allen pedig egyszerűen elragadók együtt. Hiába ismerjük őket csak pár perce, tényleg drukkolunk nekik, hogy legyen ebből valami.

Tovább

Döbbenetesen jó film készült a magyar nőről, aki az izmaival akarja megváltani a világot

április 12., 20:37 Módosítva: 2022.04.14 05:58
869

A Szelíd úgy indul, mint bármelyik sportfilm. A főszereplője, Edina (Csonka Eszter) épp egy testépítő versenyen vesz részt, amit ha megnyer, akkor indulhat a világbajnokságon. A tét óriási, a sportoló és edzője, Ádám (Turós György) együtt remegnek. Aztán bejelentik: Edina győzött.

Innentől pedig olyan másfél órás pokoljárás veszi kezdetét, amire picit sem voltunk felkészülve, amikor jegyet váltottunk erre a filmre. Persze Csuja Lászlóról a Virágvölgy alapján lehetett tudni, hogy a nem hétköznapi sorsok érdeklik, de Nemes Annával együttműködve ők ketten most megdöbbentően magasra tették a lécet.

A közeljövőben érkező művészfilmeknek pedig fel van adva a lecke. Hogy mi? Artfilm egy színizom testépítőről? Meglepő, de erről van itt szó.

A film azt dolgozza fel dióhéjban, hogy a testépítés mennyire nem pénztárcabarát dolog. Ez már hobbiszinten is elmondható a sportágról, de onnantól kezdve, hogy valaki profinak áll, hatványozottan igazzá válik. Merthogy a legmagasabb szinteken, ahol Edina karaktere is van, tiltott szereket is nyomnak az emberek. Öngerjesztő folyamat ez, amibe belehajszolják az egyre jobb és jobb eredményekre hajtó testépítőket, de ebbe felesleges itt bővebben belemenni. Nem véletlen, hogy a Szelíd sem esik ebbe a hibába.

Tovább