Andrea, Ilma
7 °C
18 °C

Hitler cenzúrázott Hollywoodban

2013. 07. 03. 16:24
9780674724747 p0 v1 s600

Hollywood és a nácik a mai napig nem teljesen tisztázott viszonyával foglalkozik a The Guardian. A cikk Ben Urwand 2013 novemberében megjelenő könyvére, a The Collaboration: Holywood's Pact with Hitler-re (A kollaboráció: Holywood paktuma Hitlerrel) hivatkozik, ami már a címében is elég beszédes. Az Adolf Hitler által vezetett náci Németország filmipari szerepéről rántja le a leplet, de az összeesküvés-elméleteket mellőzve konkrét, bizonyítékokkal alátámasztott tényekkel igazolja állításait.

A Harvard egyetem tudósa, Ben Urwand évtizedeket töltött kutatással. Szerinte az MGM, a valaha volt legnagyobb stúdió is együttműködésben állt a nácikkal. A két fél közti megállapodás leglényegesebb pontja, hogy a náciké volt az utolsó szó. A könyv írója szerint ez leginkább annak tudható be, hogy a hollywoodi filmgyár egy kicsit tartott náci ügyfelétől. A stúdió érezte Hitler hatalmát, egy ideig úgy gondolták, hogy nagy eséllyel megnyerheti a második világháborút.

A filmgyártók nem akartak maguknak egy ilyen kaliberű haragost, a nácik pedig olyan mozikat akartak, amik megfelenek az ízlésüknek. Így aztán a stúdiók készséggel alakítgatták a filmjeiket, hogy biztosan forgalmazhassák őket Németországban. Sőt, a kutató szerint még ennél is messzebb mentek, emiatt nem csináltak a harmincas években a nácikat támadó vagy a zsidókat védő filmeket.

Urwand azt is hozzáteszi, hogy zsidók is voltak a filmipar döntéshozó között, akkor is, amikor a náci vezetőkkel való kooperációról volt szó. Az írónak bizonyítéka van arról, hogy 1938 januárjában, a 20th-Centtury Fox német irodája kikérte Hitler véleményét az amerikai filmekről. Az ezt tanúsító levél „Heil Hitler” szignóval volt ellátva.

A stúdiók (az MGM, a Paramount és a 20th-Century Fox) egészen a negyvenes évek közepéig nem merték felmondani a németekkel kötött megállapodást. Hitler kedvenc filmjei állítólag azok voltak, amik a kemény vezetői képességet ábrázolták: Gary Cooper rendezte The Lives of a Bengal Lancer, a Mutiny ont he Bounty és a Greta Garbo-féle Queen Christina. A demokráciát, mint valami eredménytelen rendszert bemutató filmek közül pedig olyanokat szeretett, mint például a Mr. Smith Goes to Washington. És természetesen utálta Charlie Chaplint és az őt kifigurázó Diktátor című filmjét.

Urwand szerint a hollywoodi stúdióvezetők pontosan tudták, hogy eközben mi zajlik Németországban, mert abban az időben ismert volt számukra zsidóüldözés. Hitler hollywoodi követe, George Gyssling mégis rendszeresen ellátogatott a stúdiókba. Sőt, fel is kértek, hogy rendezzen át bizonyos jeleneteket annak érdekében, hogy azok jobban megfeleljenek a nácik elképzeléseinek.

Az MGM stúdió a valuta kiviteli korlátozásokat megkerülve német kötvényeket is vásárolt, amivel a német fegyvergyárakat támogatták. Alábbiakat Urwand történelmi dokumentumokkal is alátámasztja és hozzáteszi: „Ennél durvábbat elképzelni sem tudok, minthogy az USA legnagyobb filmstúdiója egy hónappal a Kristályéjszaka után, ilyen mértékben támogassa a német fegyverkezést.” (A Kristályéjszaka egy központilag megtervezett, irányított országos zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németorzságban 1938. november 9-10-én. Nevét a betört kirakatokból származó szilánkokról kapta.)

A Brandeis Egyetem egyik tudósa, Tom Doherty is publikált egy könyvet, ami ugyanezt a témát öleli fel, a címe: Hollywood and Hitler, 1933-1939. Eszerint viszont az MGM volt az egyetlen stúdió, ami azon volt, hogy meggátolja a német fegyverkezés támogatását. Arra is találtak bizonyítékot, hogy egy náciellenes kémcsoport tevékenykedett Hollywoodban, akiket ugyanazok a stúdiók pénzeltek, akik amúgy üzleti kapcsolatban álltak a nácikkal.

Hozzászólások (11)

 • steery2013.07.03 19:14:16

  Mos mé cikized űtet! Szegén még nem tuggya hasznáni a hejjessírás ellenőrzőth!

  Amúgy fogadni mernék, hogy az Index úgy spórol a honoráriumokon, hogy kiszervezik a cikkek írását Ázsiába és szegény kínai, vietnámi, meg indonéz netmunkásokkal íratják meg ezeket az okosságokat, akik napi 25 órában görnyednek a monitoraik elé valami túlzsúfolt nyomornegyedben, 1 Ft-os órabérért.

 • Nero Bianco2013.07.03 19:45:15

  Baxátok meg, az a poszt úgy ökörség ahogy van.
  Értem én, hogy minden hoaxnak van vonzereje, de a történelem totális nem ismeretéről tanuskodik az egész.
  Jó, nyilván a hülye amerikaiak voltak ebben az elsők, de akkor is.

 • bolek2013.07.03 21:15:31

  szerintem itten komoly amerikai egyetemek komoly kutatóit idéznek.
  szóval egy nagy lóf*szt hoax.
  csak nehéz elhinni és lenyelni a tényt, hogy Hitlernek ebbe (hollywoodi filmek) is beleszólása volt.

 • Mike362013.07.03 21:20:43

  Vagy mégsem. Mert egy dolog állítani vmit. Más dolog hogy hű mekkora hír stb. A tudós is csak ember.

 • Strausz kán2013.07.03 23:14:51

  "20th-Century Fox"
  jééééézusom gyökerek

 • kisQtya2013.07.03 23:29:31

  Hát, ha érdemben senki nem szól a témához, akkor majd én próbálkozom.
  Mrs. Clinton! Lenne szíves kifejteni a véleményét arról, hogy mi is volt ez a náciseggnyalás széles nyelvcsapásokkal? Ott, abban a szép, nagy demokratikus és békés, háborús eseményektől oly távoli országban. Pénzért. Hogy vegyék a németek a filmeket.....
  Csak azért kérdezem, mert azt folyamatosan a fejemhet vágják, hogy miért nem tett semmit pl. a nagyanyám (ti. nagyapám akkor már a fronton volt) aki itt éhezett a 9 és 13 éves lányaival az ellen, hogy deportálják a zsidókat.
  (Bár az ellen se tett senki semmit, amikor Rákosi meg őket deportálta, de ez nem ide tartozik).
  Szóval hogy is van ez???? Hogy kinek mit kellett volna tenni?

 • szcsongor2013.07.03 23:45:01

  Mike36:
  Hát te sem vagy az érvelés bajnoka. A témát évtizedekig kutató harvardi kutató is csak ember, ezért tuti nem úgy van az, amit állít...

 • Tomycat2013.07.04 04:40:51

  Chaplin tett ellene, nem is szerettek. Gyanus lett emiatt. A trend ellen cselekedett. Ez van. Ilyen a vilag.

 • Mészáros Laci2013.07.04 08:25:52

  Érdekes dolog ez, ma is vannak.hasonló fura üzleti kapcsolatok. Ez a pénz erkölcse. Okulhatnánk pedig mások példáján.

 • Wolfram2013.07.04 20:04:15

  ha szabadna kutatni azt a kort ilyen szemszögből is, biztos sok érdekesség derülne még ki (egy rövid időre)

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől