60 milliót adtak egy Frankenstein-plakátért

2013.07.30. 16:36

Egy amerikai aukción 260 ezer dollárért (58,6 millió forintos összegért) talált gazdára a Frankenstein című filmklasszikus moziplakátja, amelyet egykor néhány dollárért vásárolt, majd évtizedeken át dobozban őrzött egykori tulajdonosa. Az 1931-ből származó moziplakát ezzel a legdrágább valaha elárverezett ilyen poszter.

Az első filmről, amelyben Boris Karloff játszotta Frankensteint, csak kevés plakát maradt meg. A most elárverezett hosszúkás poszterből pedig valószínűleg nincs is több. Az eddigi tulajdonos a posztert az 1960-as években, egy antikváriumban vásárolta. "Olyan régen volt már, nem emlékszem, mennyit fizettem érte. De nem lehetett több öt dollárnál, ami akkoriban egy vagyonnak számított" - mondta el a ma Chicago közelében élő, csaknem hatvanéves Keith Johnson.

A plakát egykor bekeretezve lógott a falon, ám amikor a férfi családot alapított, a poszter dobozba került. "Időnként borozgatás közben elővettük és megnézegettük a posztert. Mindig is szerettük és szerintünk nagyon menő" - mondta Johnson felesége, Julie. Arról, hogy ki szerezte meg az árverésen a hatalmas Frankenstein-fejet ábrázoló posztert, nem számolt be az aukciós ház.

A klasszikus Frankenstein-film másik plakátját korábban 198 000 dollárért (44,5 millió forint) adták el, amivel tavaly a világ tizedik legdrágább moziplakátja volt. Az első helyen a Metropolishoz készült egyik Heinz Schulz-Neudamm-plakát áll 650 000 dollárral (146 millió forint). Állítólag Leonardo di Caprio vásárolta meg 2005-ben.

Az első tízben egy másik Frankenstein-támájú plakát is helyet kapott: a legendás Boris Karloff 1935-ös, Frankenstein menyasszonya című filmjéé, amiért 334 000 dollárt (75 millió forintot) adtak.