no

Bruce Willis a következő Nicolas Cage?

2013.08.12. 09:35
Bruce Willisnek a Die Hard 4.0 előtt is voltak mellényúlásai, de nem forgatott egy évben annyi rossz mozifilmet, mint az elmúlt 6 évben. A valaha kultikus népszerűségnek örvendő akciósztár 60 felé közeledve pont olyan kapzsi, lusta és öntelt lett, mint amilyennek régi barátja, Stallone nevezte nemrég: még a legostobább mellékszerepeket is milliós gázsikért vállalja be, pont mint a mémmé vált megélhetési színész, Nicolas Cage. A Red 2 premierje mellé összeszedtük az utóbbi évek legnagyobb csalódást okozó Bruce Willis-blockbustereit, döntse el ön, melyik a legrosszabb!

Die Hard 4.0 (2007)

Sok Bruce Willis-rajongó gyűlöli ezt a filmet, mert a látványos akciót és fergeteges humort mesterien vegyítő Die Hard 3 után az Underworld-szériát jegyző Len Wiseman kidobta belőle a széria lényegét: az ápolatlan, alkoholista John McClane-t. Az antidohányos, sohasem káromkodó, lúzer apafigura már csak az árnyéka tudott lenni a véres atlétatrikós, másnaposságtól gyötrődő zsarunak, akinek mindig a terroristák rontják el a karácsonyát. Ráadásul az olyan karakteres főgonoszok, mint Alan Rickman és Jeremy Irons után a hozzájuk képest elég halvány Timothy Olyphantra bízták a világ hekkertámadásos elpusztítását.

A film legszemetebb húzása azonban az volt, hogy az autópálya összedőlő felüljáróján kamionról vadászgépre ugráló, kopasz Superman-figurával örökre megölte a mindig ezer sebből vérző McClane-t és a lézerpuskás-űrhajókergetős Roger Moore-korszak legrosszabb Bond-hagyományai irányába lökte el a franchise-t. Ez a látványos, de karakteridegen repülős jelenet még a minden toronyház oldalán fél kézzel kapaszkodó Tom Cruise Misson Impossible-filmjeiben is hiteltelen lett volna. (IMDb: 7,3 pont, Rottten Tomatoes: 87%, Index-ítélet: 4/10)

Két copper (2010)

Ahhoz képest, hogy Kevin Smith mekkora geek rendező, 2010-ben sikerült egy abszolút humortalan, idegesítő szereplőkben tobzódó, unalmas zsarufilmmel meggyaláznia a Halálos fegyver-széria és a 48 óra 1-2 szent oltárát. A baseballkártyát hajkurászó, kilenc éve együtt dolgozó járőrpárosban idegesítően kaotikusan keverednek össze a 80-as évek kultfilmjeinek szereplői.

Bruce Willis egyszerre próbál a 48 óra Nick Nolte-ja és Danny Glover megfontolt Murtaugh nyomozója lenni, Tracy Morgan viszont ha épp nem Mel Gibson őrült Riggs nyomozóját utánozza idegesítően, akkor ő a 200 százalékon pörgő Eddie Murphy-t a Beverly Hills-i zsaruból. A papagájüzemmódba kapcsolt Seann William Scott még Shrek szamaránál is pokolibb segítőtárs, a politikailag inkorrekt poénok pedig sokszor túl otrombák ahhoz, hogy nyugodt szívvel röhöghessünk rajtuk. A film egyetlen értékelhető, Hollywoodra kikacsintó vicce az, amikor Bruce Willis nem ismer fel egy Die Hard-idézetet. (IMDb: 5,6 pont, Rottten Tomatoes: 19%, Index-ítélet: 4/10)

Az igazság nyomában (2012)

Az igazság nyomában ( The Cold Light of Day )

Milyen Bruce Willis-film az olyan, ahol a játékidő felénél lelövik Bruce Willist? Nézhetetlenül rossz. De nemcsak ez a baj a tavalyi Az igazság nyomábannal. A kopasz sztár elképesztően unott fejjel kergetőzik benne a női Terminátornak felöltöztetett Sigourney Weaverrel. Az apja CIA-s múltja miatt bajba keveredő fiút alakító Henry Cavill pedig annyira szerencsétlen akcióhős, hogy nem is értjük, miért kapta meg a macsósággal egybeforrt Superman szuperhősköpenyét és az Acélember főszerepét. Úgy látszik, az a film el van átkozva, ahol Bruce Willisnek felnőtt gyerekei vannak a történetben: a Die Hard 4(IMDb: 4,8 pont, Rotten Tomatoes: 5%, Index-ítélet: 3/10)

Die Hard 5 (2013)

„Az ötödik rész annyira rossz, hogy az sem tűnt volna fel, ha Steven Segal játssza John McClane-t" - írtuk idén februárban, amikor Bruce Willis elrontotta a Valentin-napunkat. A Die Hard 5-nek ugyanis nincs semmi szíve. McClane vénségére egy érzelemmentes gyilkológép lett, aki ostoba vigyorral a képén szándékosan tömegszerencsétlenséget okoz a moszkvai csúcsforgalomban, pólóban is kibírja a csernobili reaktorsugárzását, és még akkor sem lesz semmi baja, ha négy emelet magasból zuhan egy medence mellé, ahol közvetlenül mellette robban anyacsavarokká egy helikopter.

Die Hard - Drágább, mint az életed - 2. szinkronos előzetes (16E)

A filmben nemcsak a kakaóiszogatást felemlegető, béna apa-fiú kapcsolat elhibázott elem, teljesen hiányzik belőle a macsó zsarupárosok humora, ami miatt a Die Hard 3 és a Halálos fegyver-széria még mindig etalon. Ezen persze nincs is mit csodálkozni: az ifjabbik McClane-t alakító Jai Courtney-nél még egy GI Joe-bábunak is jobb a színészi játéka. (IMDb: 5,2 pont, Rotten Tomatoes: 14%, Index-ítélet: 3/10)

G.I. Joe 2 (2013)

G.I. Joe - Megtorlás magyar előzetes

Bruce Willist tavaly hat, idén három akciófilmben láthatták a rajongói, bár a G.I. Joe-osztag nyugdíjazott kopasz tábornokaként is pont ugyanúgy nézett ki, mint az unott arcú, Moszkvában verekedő John McClane. A sok szamurájkardos bohúckodás és egysíkú lövöldözés közepén a G.I. Joe 2 egyetlen értékelhető poénját is ő nyögte be ("-Jól vagy? - Igen. És te? - Magas a koleszterinem."), kár, hogy ez már az összes trailerben el lett spoilerezve. (IMDb: 5,9 pont, Rotten Tomatoes: 28%, Index-ítélet: 5/10)

Melyik a közelmúlt legrosszabb Bruce Willis-filmje?