Premier előtt látható Alexander Payne új filmje

2013.09.09. 16:38 Módosítva: 2013.09.09. 16:38

Hónapokkal a bemutató előtt láthatja a miskolci Jameson CineFest közönsége Alexander Payne új filmjét. Az egyik legfontosabb kortárs amerikai filmes, a kétszeres Oscar-díjas Payne többek között a Schmidt története (About Schmidt - Jack Nicholson), a Kerülőutak (Sideways - Paul Giamatti), az Utódok (The Descendants - George Clooney) rendezője, akinek új munkája Hollywood aranykorát idézi, John Fordot és Howard Hawkst. A Nebraska világpremierje Cannes-ban volt, ahol főszerelője, Bruce Dern elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, és a februári Oscar-gála nagy esélyeseként is emlegetik.

A fesztivál szervezőinek közleménye szerint a Nebraska szervesen illeszkedik Payne életművébe: ismét kisemberek keserédes drámáját látjuk, zseniális dialógusokkal, hibátlan játékkal. A fekete-fehér mozi Amerika egy olyan arcát mutatja meg, amelyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyait és azon belül egy család portréját.

Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az alkoholista férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás.

A magyar közönség a Jameson CineFesten hónapokkal az amerikai bemutató előtt láthatja a filmet: a Nebraska csak november 22-én kerül az ottani mozikba. A rendező személyes videoüzenetet is küldött a Jameson CineFestre, amelyet a film előtt láthat a közönség, és a fesztivál honlapjára is csak ekkor kerül ki.