Van pénz terjeszteni az art filmeket

2013.10.10. 20:52

Van forrás art filmek terjesztésének támogatására: rövidesen kiírja az új, teljesítmény alapú támogatási rendszerhez kapcsolódó pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, írja közleményében a miniszérium. Ennek köszönhetően a nyilvántartásba vett art mozik és art filmek forgalmazói támogatásban részesülhetnek.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság közleményében azt írja, a 2013-as költségvetésben 200 millió forint szerepelt az art mozik és forgalmazók, valamint egyéb filmszakmai tevékenységek támogatására, de a túlzott deficit eljárás megszüntetése érdekében hozott intézkedések miatt az idei filmszakmai támogatások keretösszegét 80 millió forintra csökkentették.

A közlemény szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének megszűnése óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem rendelkezett art mozik és forgalmazók támogatására fordítható forrással. Az új támogatási rendszer felállításához szükség volt a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény módosítására, amely július 1-jével lépett hatályba.

„Az art mozik támogatásának és az art filmalkotások forgalmazói adatainak beszerzését követően feldolgozott statisztika alapján lehetővé vált egy új, teljesítmény alapú támogatási rendszer kidolgozása. Az új támogatási elvek alapján készülő pályázati kiírás rövidesen megjelenik” − írja a minisztérium.