Indonéz halálbrigád a Vörös Khmerek ellen

2013.11.04. 12:24

Az Európai Filmakadémia három dokumentumfilm közül választja ki a legjobbat december 7-én.  A díjra jelöltek közt van Joshua Oppenheimer Az ölés művészete című filmje, ami elsőre egy kedves indonéz nagypapa, Anwar Congo portréja, de az öregről kiderül, hogy a barátaival egy halálbrigád tagjai voltak a 60-as években, és amikor nem musicalekre táncoltak vagy jódlizó cowboyokként galoppoztak keresztül a prérin, akkor brutális tömeggyilkosságokban vettek részt.

The Act of Killing
L'Escale (2013)

Kaveh Bakhtiari svájci-francia koprodukcióban készült dokumentumfilmje, a L'escale az Athénban menedéket kereső iráni emigránsok életét meséli el. A szintén francia The Missing Picture a kambodzsai Vörös Khmerek 70-es évekbeli rémtetteit mutatja be, egy olyan rendhagyó narratív technikával, ami az archív híradórészletek és a bábfilmek bizarr hibridje.

Az EFA díjátadót az HBO is közvetíti

Az öttagú dokumentumfilmes jelölőbizottságban Antonio Saura, spanyol producer, az EFA igazgatósági tagja, Despina Mouzaki, görög producer, az EFA tagja, valamint három dokumentumfilmes szakértő, Claas Danielsen (Németország), Ally Derks (Hollandia) és Jacques Laurent (Belgium) kapott helyet. A legjobb európai dokumentumfilm díjának átadására Berlinben kerül sor december 7-én az Európai Filmdíjak ceremóniáján. A gála élőben követhető lesz az HBO-n és az europeanfilmawards.eu oldalon is.