Nézz balra, ott egy svéd!

2013.11.12. 15:44 Módosítva: 2013.11.12. 15:51

Natasha Arthy 2003-as zseniális vígjátéka sajnos nem szerepel a Skandináv 2013 Kortárs fesztivál programjában, de helyette az északi filmek rajongói egy rakás remek mozit nézhetnek meg november 20-24. között a Toldi moziban. A fesztivál keretén belül a kiállítások, irodalmi estek és koncertek mellett ugyanis számtalan, az elmúlt években készült dán, svéd és norvég filmeket láthatunk, amiket eddig nem játszottak a mozikban. Elsőként az Európa Filmdíjra jelöltCall Girlt, ami a hetvenes évek prostituciós botrányát dolgozza fel, mely nem kevés politikus karrierjébe került.

De jön a megrázó meleg dráma, a My name is Love, a Knut Faldbakken Maude táncol című regényéből készült Getingdans című rövidfilmek, és a legújabb zenés, svéd őrület, a Känn Ingen Sorg, melynek főszereplője egy Pål nevű fiatalember, aki zenésznek készül, de álmai megvalósításának azonban legnagyobb akadálya önmaga: mély gondolatai mindig akkor zökkentik ki, mikor a legnagyobb a tét.

A legnagyobb durranás valószínűleg mégis a Beyond lesz, amiben a Millennium-trilógiából ismert Noomi Rapace játssza a főszerepet. A 2010-es Velencei Filmfesztiválon a kritikusok díját elnyert mozi egy harmincas évei közepén járó nőről szól, aki hosszú évek után újra meglátogatja, immár haldokló anyját, és kénytelen szembenézni gyerekkora szenvedéseivel. A film különlegessége, hogy Noomi Rapace filmbeli férjét volt férje, Ola Rapace játssza.

Beyond Trailer (Svinalängorna)

Aki tavasszal lemaradt volna az Oslo, augusztus című norvég drogos drámáról, november 23-án pótolhatja, de akit jobban vonz a természetes életmód, ki ne hagyja a Snow Cave Mant, ami egy 30 éve a hegyekben élő "vademberről" szól. Akinek pedig kezd elege lenni az urbanizált életmódból, jól jár, ha megnézi a The Human Scale-t, ami Jan Gehl dán építész forradalmi terveiről szól.

A kortárs fesztivál részletes programjáért katt a skandinavhaz.hu oldalára.