Tananyag Pálfi 20 milliós újrahasznosítása

2013.11.26. 12:44

A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási segédanyagaként, tankönyv mellé csomagolt ingyenes dvd-mellékletben jelent meg Pálfi György Cannes-t is megjárt mozgókép-újrahasznosítása, a Final Cut - Hölgyeim és uraim. Pálfi 2011-ben 20 millió forintos állami támogatással, egy 20 fős csapat egyéves munkája árán vágta össze 450 kultfilmből a Final Cutot, hogy elkészülhessenek a 2012-ben megrendezett, 43. Magyar Filmszemlére.

1477434 690398957667120 269356638 n
Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Pálfi akkor „határterületen mozgó, újszerű, kísérleti filmnek” nevezte az alkotását, amiből ma már bánja, hogy kihagyta az Oroszlánkirályt. A Final Cut végül nem is kerülhetett hagyományos dvd-forgalmazásba, amiért más filmek jeleneteiből lettek néhány másodperces részletek kiollózva. Ez ugyanis, ha már pénzt is kérnek érte az alkotók a vagdosásért, szerzői jogilag aggályos. Erről Pálfi így nyilatkozott korábban az Indexnek adott interjújában:

A filmet fel lehetne használni az oktatásban, vágástechnikát és filmnyelvet lehet tanulni ebből a különleges elbeszélésmódból, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatóanyagként használni is fogják, ez már biztos. Ezért a filmért biztos soha nem fogok kapni egy fillért sem, mert azt már nehezen lehetne védeni a jelenlegi szerzői jogi törvények mellett. Ennek ellenére szeretném elvinni filmfesztiválokra, aztán ha valamelyik jogtulajdonos majd megtámad, igyekszem megvédeni magamat. Mert azt gondolom, hogy az idézésekkel mi igenis valami újat hoztunk létre.

Final Cut - The Movie - Trailer

Ettől persze még a supercut műfaj él és virul: csak a Youtube-on több mint 1700 ilyen videó érhető el. Mindegyik ugyanarra a sémára épül: más filmek részleteiből vett gyors vágásokkal parodizálják ki az agyonhasznált kliséket és a közhelyes mondatokat. Fanatikus filmrajongók összegyűjtötték már többek között a horrorfilmek elcsépelt „Nincs térerő!”-felkiáltásait, a Ponyvaregény káromkodásait, a 24-ből Bauer ügynök „Damn it!”-jeit, és a Lost hat évadából Hurley összes „Dude!”-ját.