Belga film kapta az Európai Parlament díját

2013.12.12. 12:51

Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című alkotása nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját, jelentette be jelentette be Martin Schulz, az EP elnöke a testület szerdai ülésén. A díjat 2007 óta azoknak a filmeknek ítélik oda, amelyek Európa sokszínűségét illusztrálva világítanak rá az európai filmművészet értékeire.

"A Lux-díj kiváló kezdeményezés, mert az EP-képviselők megnézik a filmeket, szavaznak a kedvencükre. Olyan művek ezek, amelyeket lehet, hogy a közönség egyébként nem látna, de így rengeteg emberhez eljutnak Európában" – mondta a genti rendező a díj átvételekor.

Az idei győztes alkotás felkavaró drámai történet arról, hogy miként birkózik meg egy házaspár gyermeke rákbetegségével. A film korábban számos nemzetközi elismerésben részesült és Európai Filmdíjra is jelölték.

Alabama és Monroe (2012) előzetes

Második helyen végzett Valeria Golino olasz-francia koprodukcióban készült Miele című alkotása, amely egy olyan nő történetét meséli el, aki halálos betegeknek ad drogot, hogy méltósággal segítse őket a halálba. A filmben Pohárnok Gergely Balázs Béla-díjas magyar operatőr is közreműködött, akinek a díjátadás alkalmával Bagó Zoltán, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja gratulált a munkájához.  A harmadik helyezést a brit Clio Barnard The Selfish Giant című filmje érte el, amely egy kortárs mese két barátról, akik közösen kezdenek fémhulladékot gyűjteni.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé: Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása tavaly, míg Mundruczó Kornél Delta című filmje 2008-ban szerepelt a három legjobb között. Ennek ellenére a Lux-díjat még sosem nyerte el magyar film.

Nézze meg a Deltát az Indafilmen!