Amy Winehouse exe Pesten forgat krimit

2013.12.22. 15:11

Szeptember óta forgat ékszerrablós krimit Budapesten Amy Winehouse exe, Reg Traviss író-rendező és Gregg Sulkin, az Avalon Gimi és más Disney-filmek tinibálvány sztárja. A jövő héten viszont már utaznak is vissza Londonba, de nem karácsonyozni, hanem egy újabb háromnapos forgatásra. Az Anti Social című rablós mozi egyébként az első olyan játékfilm, amely a rákospalotai filmstúdió, az Origo Film Group gyártásában készül 340 millió dorintból, a Filmalap támogatása nélkül. Reg Travissék egy lakásbelsőt rendeztek be az utolsó munkahéten, ami pont egy olyan lepukkant londoni munkásnegyedben található, mint amilyen nálunk Angyalföld vagy a Havanna-lakótelep.

„Budapest tökéletes London-pótlék. Ha valaki olyan jól ismeri Londont, mint a mi stábunk, és mellette többször járt már Budapesten, akkor nagyon könnyen találhat itt olyan helyszíneket, amelyek egy az egyben megfeleltethetőek a londoni kerületeknek” - mesélte a rendező, aki nemcsak az újpesti panelházak és az Andrássy úti paloták között forgatott, de kibérelte a Dalszínház utcát, a Liszt Ferenc repteret és a Vasúttörténeti Múzeumot is.

Ottjárttunkor Traviss épp egy elegáns szórakozóhelyen játszódó bárjelenetet készített elő. Iszonyú csúszásban voltak, mert még fél 5 körül sem tudták felvenni azt, amit az ütemterv szerint délután kettőkor, ebéd után kellett volna. A késlekedés viszont egyáltalán nem zavarta a statisztákat: a körszakállas hipsztereknek és harisnyás bulikirálynőknek beöltöztetett fiatalok még akkor is a buddhista szerzetesek nyugalmával nyomkodták az okostelefonjaikat, amikor a Varázslók a Waverly Helyből és a Szép Kis Hazugok 21 éves sztárja, Gregg Sulkin is feltűnt, hogy elpróbálja a jelenetét.

Pedig Sulkinra iszonyúan rá vannak kattanva a magyar tinilányok. A forgatáson hallottuk, hogy amikor a stáb az Andrássy úton dolgozott egy külsős jeleneten, leállt a munka, mert egy 40 fős középiskolás csoportból az összes kiscsaj megrohanta a főszereplőt. De mi inkább arról faggattuk a rendezőt, hogy lesz-e autós üldözés és lövöldözés az Anti Socialban. Megnyugtatott minket: igen.

Ez egy Londonban játszódó rablós film lesz, amit félig-meddig a régi brit heist movie-k mintájára akarok elkészíteni. A főszereplők két különböző társadalmi közegből, két teljesen eltérő szubkultúrából jöttek. Az egyik egy nagymenő gyémántrabló, a londoni alvilág kiskirálya, akit mindig szupermodell barátnők és jól öltözött haverok vesznek körül. A másik srác viszont csak egy csóró graffitis, akire a film felénél mégis szüksége lesz a nagymenőnek, mert már senki másban nem bízhat.  

A történet alapja a híres 2009-es londoni gyémántrablás lesz, ahol a néző nemcsak a gazdag elit világát ismerheti meg, de a motoros banditák és graffitisek szubkultúrájában is nyakig merülhet.

Az akció-dráma főszereplője a kettős életet élő Dee (Gregg Sulkin), aki legjobb barátjával, Jason-nel napközben motoros futárként szeli át a várost. Ám éjszakánként, akárcsak példaképük, a legendás brit graffitiművész, Banksy, titokban festik tele London házainak falait. De nemcsak ők, hanem Dee bátyja, Marcus, és annak barátai, Nicky, Dominiq és Kwame is kettős életet élnek. Ők a város legmenőbb motorosai és a legvakmerőbb londoni gyémántrablásokat elkövető banda tagjai.

„Londonban élek magam is, így a filmemben természetesen megjelenik az itteni társadalmi sokszínűség. Nem vagyok persze kapcsolatban bűnözőkkel, és a falakra is csak tinédzser kromban firkáltam utoljára, de az újságokban gyakaran olvasok bűntényekről, a város utcáin és metróvonalain pedig kiválóan tanulmányozhattam az egyre populárisabb street artot” - meséli a rendező, amikor arról faggatjuk, milyen előtanulmányokat végzett a forgatás előtt.

Tény, hogy az Origo stúdióban ezúttal nem volt annyi látnivaló, mint amikor Dwyne „The Rock” Johnson kedvéért felépítették az udvaron a szandálos mozifilmek leglátványosabb ókori erődjét, de azért így is láttunk-hallottunk érdekességeket:

  • A bárjelenethez használt épület előtt egy járó motorú, igazi fekete taxi, a London utcáiról sosem hiányzó Black Cabek egyike állt.
  • Kifürkésztük a filmipar egyik legféltettebb titkát: a pezsgőzős jelenetekben valójában a gulyáskommunizmus slágerüdítőjét, a retróőrület miatt ma is hihetetlenül népszerű Traubisodát isszák a színészek és a statiszták
  • Reg Traviss viszont nem Traubit szokott inni: magyarországi tartózkodása alatt amikor csak tehette, belevetette magát a budapesti éjszakai életbe, és az itt turistáskodó angolokhoz hasonlóan ő is óriási mennyiségű Unicumot és pálinkát pusztított el.
  • Nemzeti italaink mellett természetesen a gulyást is megkóstolta. Nagyon ízlett neki.

Winehouse exe tényleg imádja Budapestet

Reg Traviss nem először forgat Magyarországon. 2005-ben is itt készítette el a világhírnevet meghozó háborús drámáját, a Vörös vihart, amiben egy náci neveltetésben részesült német srácot a második világháború után a Szovjetunióba hurcolnak, hogy onnan a 60-as években már orosz ügynökként utazzon Londoba, fejest ugorva a hidegháborús kémjátszmákba.

JOY DIVISION (2006)