Kulkát túszul ejtették

2014.01.30. 14:37

Kijött a Száz Attila rendezte A berni követ trailere. A történelmi thriller megtörtént esetet dolgoz fel, 1958-ban két magyar emigráns (Szabó Kimmel Tamás és Kádas József) tört be a berni magyar nagykövetségre, és túszul ejtette a nagykövetet (Kulka János). Miközben az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok pedig spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között feszültséggel és fordulatokkal teli túszdráma bontakozott ki.

1474578 241726742670511 107436368 n

A berni követ érdekessége, hogy a forgatókönyvet ugyanaz a Köbli Norbert írta, aki a chicagói filmfesztiválon is díjazott A vizsgát. „A vizsga írása közben találtam rá A berni követ igaz történetére. Nem tudtam kiverni a fejemből, muszáj volt megírnom" - mesélt a történet megszületéséről Köbli Norbert. "Olyan emberi akciófilm járt a fejemben, mint a Kánikulai délután. A címszerepben eleve Kulkát képzeltem el, nagyon szerettem volna újra együtt dolgozni vele. Egyedülálló színész, és ezzel Szász Attila rendező és Lajos Tamás producer is maradéktalanul egyetértett.”

A filmben játszik még Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter, valamint a magyar származású svájci-német színész, Laszlo I. Kish. A berni követet először február 19-én lehet megnézni Heti Válasz Filmklubjában az Átriumban.

A berni követ - előzetes