Százezer magyar Londonban

2014.02.06. 11:41

A kivándorló magyarokról forgató Menjek/Maradjak stábja tavaly októberben és decemberben forgatta a sorozat következő, londoni epizódját, amelyet a nyáron mutatnak majd be. Az Anima Sound System, ahogyan a New York-i epizód esetében is, hozzájárult a film zenéjéhez, új számuk, a napokban megjelenő Crossroads videóklipjében néhány képkocka erejéig a Menjek/Maradjak: London szereplői is feltűnnek. A nagyvárosi meditáció témájú klip Londonban forgott és szintén a Menjek/Maradjak filmesei készítették. 

A Menjek/Maradjak stábja hat szereplő életét követte nyomon: a négy férfi és két nő között van szakács-vállalkozó, diák, táncosnő, orvos, zenész és egy sofőr. A szereplők kiválasztásában a stáb arra törekedett, hogy minél színesebben, ugyanakkor hűen tudja bemutatni a Londonban élő magyarok mindennapjait, személyes és általános dilemmáit. 

Menjek / Maradjak: London

London az új magyar mobilitás első számú célpontja: becslések szerint százezernél is több magyar vállal munkát, tanul, illetve tervezi hosszabb-rövidebb tartózkodását, esetleg végleges letelepedését a nyolcmilliós városban. A továbbra is a Speak Easy Project független produkciójában készülő, 52 perces dokumentumfilm a londoni magyar érdekeltségű Badur Alapítvány, a Fórum Film, és a Café Film együttműködésében készül, jelenleg a film utómunkálatai folynak.

A filmet rendező Imre Loránd Balázs Józsa Lászlóval egyben a film producerei. Hernáth Csaba, a film vágó-operatőre, a film zenéjén az Anima Sound System mellett Bognár Csaba (Sabw) dolgozik.