Angelina Jolie náci olimpiát rendezett

2014.02.17. 16:40

Angelina Jolie-nak komoly esélye van arra, hogy ezentúl őt is „új Spielberg”-ként emlegessék: rendezőként jegyzi ugyanis a híres amerikai olimpikon, a hosszútávfutó Louis Zamperini életrajzi drámáját. Az Unbroken a gazdasági válság utáni „Great Depression” korszakban felnövő sportoló ifjúkorával kezd: csínytevő gyerekként olyan gyorsan menekült a rendőrök elől, hogy bevették a futócsapatba. Az 1936-os berlini olimpián ugyan nem nyert, de az elképesztő utolsó körével így is lenyűgözte Hitlert, aki személyes találkozón gratulált neki (később Zamperini állítólag ellopta Hitler kedvenc zászlóját).

jolierendez
Fotó: Universal Pictures

A film ezután Zamperini második világháborús éveivel folytatódik, amikor az ázsiai fronton harcolt, és egy B-24-es Liberator bombázóval a tengerbe zuhant, majd abba japán fogolytáborba került, ahol a Madárnak becézett, szadista Mucuhiro Vatanabe kínozta a rabokat. Ám Zamperini ezt is túlélte, az életéről könyv készült Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption címmel, és most 97 évesen segíti Jolie-t a film munkálataiban.

Angelina Jolie és a 97 éves Louis Zamperini
Angelina Jolie és a 97 éves Louis Zamperini
Fotó: Universal Pictures

Jolie előző háborús filmje, a részben Magyarországon forgatott A vér és méz földjén nem tartozik sem a nézők, sem a kritikusok kedvencei közé. A mostani rendezése viszont a látványos trailere alapján akár Oscar-esőt is hozhat, mindjárt mondjuk is, miért:

  • az amerikai filmakadémia szereti a hazafias háborús filmeket 
  • az amerikai filmakadémia a hazafias háborús filmeknél csak a fogolytábori szenvedéssel telepakolt hazafias háborús filmeket szereti jobban
  • a filmakadémia az igaz történeten alapuló, emberi sorstragédiákat még a háborús-fogolytáboros filmeknél is jobban szereti
  • az Unbroken operatőre az a Roger Deakins, akit eddig 11 alkalommal jelöltek Oscar-díjra, mégsem kapott soha semmit
  • a film vágója dolgozott a Pi életén és a Tigris és sárkányon is, mindkettőért Oscarra jelölték
  • a forgatókönyvet Joel és Ethan Coen írták, akiknek összesen már annyi díja van, hogy simán sakkozhatnának egymás ellen egy gigatáblán: az Oscar a világos paraszt, az AFI a sötét, a Golden Globe a világos bástya, a WGA-díj a futó, stb.
Angelina Jolie náci olimpiát rendez!

A főszereplő sportolót Jack O'Connell alakítja. A film 2014. december 25-én kerül mozikba, magyar premierről egyelőre nincs hír. (via Slashfilm)