Ryan Goslinggal bulizhatnak a magyar kutyák

2014.04.30. 11:18

Sokáig úgy tűnt, hogy a két magyar rövidfilmből (Kivégzés, Provincia) fog állni a cannes-i magyar filmes mezőny, és a fesztivál nagyjátékfilmes szekcióiba (versenyprogram, Rendezők Kéthete, Kritikusok hete) nem tud bekerülni egyetlen magyar film sem, amikor megérkezett a hír, hogy

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos válogatásába a 67. Cannes-i Filmfesztivál.

Az új Mundruczó-film világpremierje az Un Certain Regard elnevezésű programban lesz, azaz Ryan Goslinggal, Asia Argentóval és Wim Wenderssel nyomulhatnak együtt a magyar filmesek. 

A Fehér Isten Mundruczó Kornél hatodszorra szerepel a Cannes-i Filmfesztivál műsorán. 

  • Fehér isten, 2014, Un Certain Regard
  • Szelíd teremtés, 2010, hivatalos versenyprogram
  • Delta, 2008, hivatalos versenyprogram, Fipresci-díj
  • Johanna, 2005, Un Certain Regard
  • Kis Apokrif, No. 2, 2004, Cinefondation (kisfilm)
  • A 78-as Szent Johannája, 2003, Rendezők Kéthete  (kisfilm)

A világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál leglátogatottabb estéjén lesz a cannes-i fesztiválpalotában, az alkotók és a szereplők jelenlétében - ez óriási megtiszteltés és kiemelés a fesztivál részéről, legutóbb, 2010-ben a Szelíd teremtést az utolsó napon vetítették, mégis hosszú percekig tapsolták az alkotókat

Magyarok Cannes-ban

A bejelentések sorrendjében: Szőcs Petra Kivégzés című kisfilmje a fesztiválkisfilmes programjában versenyez az Arany Pálmáért, Kárpáti György Mór Provincia című diplomafilmje a vizsgafilmeket bemutató Cinefondationba kapott meghívást. Gyárfás Eszter, a Viharsarok producere lesz a magyar résztvevője a Producer on the Move programnak, és Szlovákiából is magyar résztvevő, Prikler Mátyás érkezik. Az Un Certain Regard-ban pedig Mundruczó Kornél új filmje, a Fehér isten kapott helyet.  

Lehet-e egy kutyáról egyáltalán filmet csinálni?

Ezt a kérdést Mundruczó Kornél rendező teszi fel abban  videóban, amit a bejelentés kapcsán tettek közzé. Azt már korábban is mindenhol hangsúlyozták, hogy a Fehér isten jelentősen el fog térni a korábbi Mundruczó-filmek stílusától, de ebben a készítést bemutató videóban azt látszik, hogy nem csak rengeteg rohanós-üldözős lesz, de kutyaviadalra, lövöldöző rendőrökre és villogó szirénákra is számíthatunk. 

White god m/o előzetes

Mi a sztori?

A Fehér isten egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol egy törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni a kutyatartó állampolgároknak. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni kutyáját apjától, több száz kutyához hasonlóan Hagen is utcára kerül. Hagen és Lili reménytelenül keresik egymást, a lány kezd beletörődni sorsába, a kutya pedig rájön, hogy a túlélés egyetlen záloga, ha megszűnik lojális lenni korábbi barátai, az emberek felé. Hágen a nincstelen felkelők élére áll és a kutyák a város ellen indulnak.

„A Fehér Isten című filmmel vállaltan az a célom, hogy egy szélesebb közönséget szólítsak meg a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes filmet szeretnék, ami filozófiai kérdéseket vet fel a felsőbbrendűségről és a felelősségről.” 

A Fehér Isten című film forgatókönyvét Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A film operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben többek között Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gállfi László láthatóak.

Az 50 napos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a 200 szereplő kutya részvétele. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött, Teresa Miller amerikai kutyatréner és Halász Árpád magyar állatidomár vezetésével. Az idomított kutyákat a forgatás után örökbe is lehetett fogadni, egy erre dedikált honlap és egy Facebook-oldal segítségével

A kutyák betanításán mi is ott jártunk, itt lehet őket megnézni

Nem altatunk, szenvedünk

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje magyar-német-svéd koprodukcióban készült, a film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó filmje a Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Väst és a Swedish Film Institute támogatásával. A nemzetközi értékesítéssel a Match Factory foglalkozik. 

Kinek szurkolhatunk?

A versenyprogramot értékelő zsűri elnöke az az új-zélandi Jane Campion, aki a Zongoraleckével első nőként nyerte el az Aranypálmát Cannes-ban. A zsűriben benne lesz még Sofia Coppola, Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal és Nicolas Winding Refn is, de ez minket azért nem érdekel annyira, mert ők biztosan nem osztanak díjat a magyaroknak. A kisfilmes zsűri elnöke az iráni Abbas Kierostami, aki Noémie Lvovsky, Daniela Thomas, Mahamat-Saleh Haroun és Joachim Trier segítségével dönt arról, hogy 1. nyerjen-e a Kivégzés Aranypálmát, 2. megnyerheti a Provincia a pénzzel is járó három Cinefondation-díj egyikét. Az Un Certain Regardban egy argentin filmes, bizonyos Pablo Trapero dönt majd a díjakról és a Fehér isten sorsáról.