Százéves magyar némafilmet mutatnak be Lyonban

2014.09.22. 11:54

A lyoni Lumiere Filmfesztiválon is bemutatják A tolonc című, idén százéves magyar némafilm felújított változatát, áll a Magyar Filmunió közleményében. A filmet az Oscar-díjas Kertész Mihály rendezte, főszereplője pedig Jászai Mari volt. A film új változatának világpremeierjére a Magyar Filmhéten kerül majd sor.

a-tolonc

A némafilm felújítása és digitalizálása a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával történt, és nemrég fejeződött be a Magyar Filmlaborban. A filmhez a Maestro című, Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét.

A Casablanca (1942) Oscar-díjas rendezőjének filmje Kolozsváron forgott 1914-ben. Jászai Mari mellett a filmben látható két másik korabeli filmsztár is, Berky Lili és Várkonyi Mihály. Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány története Tóth Ede nagy sikerű népszínművének mozgóképes adaptációja, a forgatókönyvet Janovics Jenő, a kolozsvári színház egykori igazgatója írta.

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen száz éve készült és ez Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját, amelyet The Undesirable címmel feltehetően amerikai moziforgalmazásban vetítettek a 20-as években, majd szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően került vissza Magyarországra 2008-ban. A felújítási munkálatok, amelyek során a film hosszú távú megőrzését biztosítandó digitális és fizikai hordozók készültek, több mint egy évig folytak.