A Trónok harca sztárjai a filmipart is meghódítják

452681180
2015.02.05. 21:01

A héten már a hazai mozikban is vetítik Nikolaj Coster-Waldau megrázó zsarufilmjét, a Második esélyt. A Trónok harca Jaime Lannisterét alakító dán színész ugyan már a népszerű tévésorozat előtt is ismert színész volt a hazájában, ám nemzetközi sztár egyértelműen azután lett belőle, hogy George R. R. Martin véres-belezős fantasy eposza világsiker lett. Coster-Waldauhoz hasonlóan több Trónok harca-sztárra is felfigyelt Hollywood: Kit Haringtont szandálos filmekben, Emilia Clarke-ot a Terminátor 5-ben, Sophie Turnert az új X-Menben, Gwendoline Christie-t pedig a Star Wars 7-ben láthatjuk.

Nikolaj Coster-Waldau

A 44 éves dán színész mindig is hollywoodi sztár akart lenni. Már 1997-ben is együtt játszott Cliwe Owennel és Jude Law-val a Hajlamban, '98-ban pedig a szintén Hollywood kedvencévé vált honfitársával, Mads Mikkelsennel forgatta le a Kísért a múltat. Az amerikai karrierje el is kezdődött a 2000-es években: ő volt a Sólyom végveszélyben egyik katonája, és Ridley Scott a Mennyei királyságban is adott neki szerepet (ahol ráadásul Párdányi Domonkos kaszkadőr volt a dublőre, aki később a Trónok harcában is a színészt helyettesítette), de Harrison Ford nagy bukása, a 2006-os Tűzfal után már nem hívták több blockbusterbe.

A nagy áttörést a Trónok harca hozta meg neki. Olyan jól alakította az eddigi négy évadban a jóképű, mesebeli szőke hercegek totális ellentétét,

a saját nővérét döngető, beképzelt lovagot,

aki persze teljesen megváltozik, miután levágják a kardforgató karját, hogy a skandináv filmek (Fejvadászok, Második esély) mellett hollywoodi produkciókba is rendszeresen hívják. Benne volt Tom Cruise Feledésében, a Csajok bosszúja című romkomban pedig Kate Upton, Cameron Diaz és Leslie Mann is vele kavart. 2016-ban az Egyiptom istenei című fantasyben láthatjuk, amiben ő lesz Horus, Geoffrey Rush pedig a főisten, Ré.

Nekik is a Trónok harca hozta meg a világhírt

giphy.gif

Maisie Williams: George R. R. Martin egyik legeredetibb karakterét, a rajongók nagy kedvencének számító Ayra Starkot egy olyan bristoli tinilányra bízta az HBO, akinek nem volt korábban semmilyen tévés vagy filmes rutinja. 2011 óta viszont számos dráma (The Falling, Cyberbully) mellett egy horrorszériában (The Secret of Crickley Hall) is szerepet kapott.

giphy (2).gif

Nathalie Emmanuel: A Daeneryst szolgáló rabszolgalány, Missandei szerepét is egy olyan fiatal angol lány kapta, akit előtte csak a Hollyoaks tévésorozat rajongói ismertek. A dominikai és Saint Lucia-i felmenőkkel is rendelkező, 25 éves színésznő azonban idén már olyan blockbusterekben fog domborítani, mint a Halálos iramban 7 és az Útvesztő 2.

giphy (3).gif

John Bradley: A dagi Samwell Tarlyt alakító, 1988-as születésű színész sem volt igazi színész 2011 előtt, jellegzetes alkata miatt viszont ma már sorra kapja a tévés (Borgia, Shameless, Merlin) és filmes (Traders, Ceasar, New Amsterdam) felkéréseket.

Game-of-Thrones-S4-018

Kristofer Hivju: A Tormundot alakító, 1978-as születésű norvég izomhegy már a 2013-as Trónok harca-vendégszereplése előtt sem volt ismeretlen a filmiparban. Rendszeresen szerepelt skandináv drámákban, 2011-ben pedig A dolog remake-jébe is beválogatták a marcona kinézete miatt. Azóta láthattuk M. Night Shyamalan szörnyű sci-fijében, A Föld utánban és a díjhalmozó Lavinában is.

giphy (1).gif

Kristian Nairn: Hodor, a Trónok harca közönségkedvenc, bamba óriását a széria sikere után a Hasfelmetszőről szóló Ripper Streetbe és a The Four Warriors című kosztümös kalandfilmbe is meghívták vendégszerepelni.

Kit Harington

A Trónok harca Havas Jonja semmiben sem szerepelt 2011 előtt. A 28 éves Kit Harington ugyanis nem sokkal azután kapta meg Ned Stark fattyú fiának szerepét, hogy végzett a londoni Central School of Speech and Drama színészképzőjében. Saját bevallása szerint a mai napig nyomasztja, hogy bármiféle mutatós filmográfia nélkül ugyanolyan szupersztárként haknizik a Trónok harca-rajongók előtt, mint Sean Bean vagy Charles Dance – és valljuk be, tizedannyi tehetség sem szorult belé, mint a Hollywoodban évtizedek óta népszerű, veterán angol színészekbe.

Harington viszont híres arról, hogy

a fanatikus lelkesedésével pótolja a színészi hiányosságait.

A Trónok harcában szinte alig van olyan akciójelenet, amiben kaszkadőrnek kell őt helyettesíteni, és pont a vívótudása (meg persze a női rajongók) miatt lett félpucér gladiátor a Pompejben, és sárkányölőtanonc A hetedik fiúban. De játszott a Silent Hill: Kinyilatkoztatás című horrorban és az első világháborús Az ifjúság végrendeletében is, az Így neveld a sárkányodat 2-ben pedig ő kölcsönözte az egyik új szereplő, Eret hangját. Idén májusban terroristákat fog lepofozni a Spooks: The Greater Goodban, de sztárteniszezőként is láthatjuk a 7 Days in Hell című vígjátékban. Jövőre viszont már nem akcióhősként, hanem drámai színészként kell bizonyítania a nézők előtt: a The Death and Life of John F. Donovanban ugyanis egy olyan amerikai sztárt alakít, akiről kiderül, hogy viszonya van egy 11 éves gyerekszínésszel, és ez derékba töri a karrierjét.

Emilia Clarke

A Trónok harca-rajongók egyik nagy kedvence,

Viharbanszületett Daenerys Targaryen, a Tűzjáró, Meereen királynője, az andalok, a rhoyne-iak és az Elsők királynője, a Nagy Fűtenger khaleesije, a Sárkányok Anyja, a Bilincsek Letörője  

sem volt túl ismert sztár az HBO kultsorozata előtt, hiszen csak színházi szerepei és reklámfilmjei voltak. Daeneryst ráadásul eredetileg a Tudorok sorozat sztárja, a komoly tévés múlttal rendelkező Tamzin Merchant alakította volna, de a készítők az utolsó pillanatban meggondolták magukat (máig nem tudni igazából, miért).

Linda Hamilton és Lena Headey után itt az új Sarah Connor, Emilia Clarke
Linda Hamilton és Lena Headey után itt az új Sarah Connor, Emilia Clarke
Fotó: Entertainment Weekly / Paramount Pictures

A fanatikus Audrey Hepburn- és Sean Bean-rajongó színésznő azonban akkora sztár lett a sorozat sárkányszelídítő barbár királynőjeként, hogy évek óta sorra kapja a mozifilmes szerepeket. 2013-ban a Don Hemingwayben volt a hedonista Jude Law lánya, a Terminator: Genisysben a fiát anyatigrisként védelmező Sarah Connorként láthatjuk viszont (a karaktert egyébként a szintén Trónok harca-sztár Lena Headey játszotta a sorozatverzióban), a Voice from the Stone című misztikus thrillerben pedig a magyar származású Marton Csokas oldalán fog domborítani.

Sophie Turner

A 18 éves, northamptoni színésznőt Kit Haringtonhoz és Emilia Clarke-hoz hasonlóan zöldfülű újoncként dobta be az HBO a show-bizniszbe, ami így neki nem is mélyvíz, hanem egyenesen cápaakvárium volt. Sophie Turner annyira fiatalon került be a Trónok harca stábjába, hogy 15 évesen, az első és a második évad forgatása idején

az anyja nem engedte neki elolvasni a George R. R. Martin-regények szexelős-belezős fejezeteit,

így a színésznő sokáig nem is tudta, mi történt az ötkötetes fantasy történet felében.

Sophie Turnerre cserélték le Famke Janssent az új X-Menben
Sophie Turnerre cserélték le Famke Janssent az új X-Menben
Fotó: IMDb / Cinemablend.com

Ma már mindenki tudja, hogy a Trónok harca Sansa Starkja egy szép és törékeny tinilány, aki egész életében arra készül, hogy hercegnő legyen, de a szeme előtt zajlik le az összes sorsfordító kivégzés, árulás és királygyilkosság, így a végén már nem is akar királyné lenni. Hasonló karaktert, azaz durva dolgokat átélő, dögös tinilányt alakított a 2013-as Another Me című thrillerben és ugyanilyen szerepe lesz az Alone-ban is, mi egy fiatal lánnyal barátkozó háborús veteránról szól.

Idén a Barely Lethal című akcióvígjátékban láthatjuk, de vele készül a legújabb Frankenstein-feldolgozás is, a Mary Shelley's Monster, amiben az írónő egy fausti, ördögi alku részeként teremti meg a horror műfaj egyik legismertebb szörnyét (Turner természetesen Mary Shelley-t alakítja). A 2016-ban debütáló, '70-es években játszódó X-Men: Apokalipszisben is főszerepet kapott, ő lesz a telepata szupermutáns, Jean Grey.

Gwendoline Christie

A Trónok harca vukitermetű lovagnőjét alakító, 35 éves angol színésznő eredetileg tornásznak készült, de egy gerincsérülés derékba törte a karrierjét, így inkább a színészetet választotta. 2005-ben végzett a Drama Centre Londonban, de alig kapott szerepeket: 2007-ben a Time Surgeon című sci-fiben ős volt az áldozat, és feltűnt a 2009-es Doktor Parnassusban is. A művészvilág viszont már 2008-ban megismerte, egy Polly Borland nevű, ausztrál sztárfotós ugyanis Bunny címmel készített vele egy 18 pluszos extrém bizarr aktfotósorozatot, ahol fura nyúljelmezben, feleakkora női modellek társaságában villantott meg mindent.

Agyzsibbasztó geek szóvicc: Brienne of Tarth + Darth Vader = Tarth Vader
Agyzsibbasztó geek szóvicc: Brienne of Tarth + Darth Vader = Tarth Vader
Fotó: Facebook / Twitter

A Trónok harca zajos sikere természetesen belőle is világsztárt csinált. Szerepelt a Wizards vs. Aliens című, Power Rangers-klón sci-fi sorozatban, és tökös katonatisztként láthatjuk novemberben Az éhezők viadala: A kiválasztott 2. részében. A legfontosabb szerepe azonban a Star Wars 7-ben lesz: a pletykák szerint

egy rohamosztagos páncélban feszítő, vörös fénykarddal aprító, birodalmi Jedi-vadászt alakít,

akinek valószínűleg az öreg Luke-ot kereső, Erő-érzékeny, fiatal főszereplőket kell elkapnia. A színésznő egyébként tényleg ért a kardokhoz: mielőtt elkezdte volna a forgatást a Trónok harca stábjával, heteket töltött a kaszkadőrök felkészítő táborában.