Most már biztos, hogy belefulladunk a képregényfilmekbe

2015.03.09. 12:16
Sok Valiant-karakter, középen Bloodshot.
Sok Valiant-karakter, középen Bloodshot.

Konkurenciát kap a Marvel és a DC: a kínai-amerikai DMG Entertainment tízmillió dollárt fektet be a Valiant Comics nevű képregénykiadóba, és legalább 100 millió dollárt szán a cég karaktereire épülő filmek és tévésorozatok fejlesztésére. A Valiant jelenlegi legismertebb alakjai között nálunk kevésbé ismert hősök szerepelnek, például Harbinger, X-O Manowar, Shadowman vagy Dr. Mirage.  A Valiant nem nagy cég, az amerikai képregénypiac mindössze 1 százalékát birtokolja (a DC és a Marvel együtt 60 százalékot tesz ki), de rengeteg karaktere van, ráadásul a másutt tapasztalható fehér fölénnyel szemben náluk sokkal színesebb a paletta, ami a nemzetközi piac szempontjából nem elhanyagolható.

A céget még 1989-ben alapította két egykori Marvel-alkalmazott, Jim Shooter és Bob Layton, és igen rövid idő alatt nagyon népszerűek lettek, 1994-re a Marvel és a DC mögött a harmadik legnagyobbként tartották őket számon, köszönhetően Harbinger és Rai nevű karaktereiknek. Aztán megvette őket egy videójáték-készítő cég, a  Acclaim Entertainment, és átdolgozták a karaktereket, hogy videójáték-adaptációkra alkalmasabbak legyenek (pl. Turok, Shadowman), de ezzel csak azt érték el, hogy egyre kevesebben olvasták a füzeteket, a cég meg 2004-ben egyébként is csődbe ment. Egy évvel később feltámasztották a Valiant márkát, de szinte csak a régi füzeteket adták ki újra, gyűjteményes formában, pár friss történettel felturbózva. Az igazi feltámadás 2012-ben következett be, azóta a cég folyamatosan jelen van a piacon.

A DMG vezérigazgatója, Dan Mintz akkor döntötte el, hogy be akarja vásárolni magát a képregénybizniszbe, amikor a Disney-vel közösen gyártották a Vasember 3-at, és meglátta a lehetőséget a Valiant 2000-nél több karakterében, és persze azt is látta hogy a Disney talicskával tolja haza a lóvét a mozipénztárakból minden képregényfilm bemutatója után. A logikájával csak egy apró kis probléma akad: Vasembert és Thort mindenki ismeri, X-O Manowart meg senki. A Valiant a DMG-deal előtt már megegyezett a Sonyval, hogy Bloodshot nevű karakterükről filmet fogatnak (egykori katona, akinek a vérében nanoszámítógépek keringenek, és ettől rá tud kapcsolódni a vállalati wifire, ÉS alakváltó is) , illetve Shadowman és az Archer & Armstrong páros is hamarosan egy moziplakátról vigyorog majd ránk.

A DMG ezekbe a filmekbe is beszáll társfinanszírozóként, és még hat karakter köré akarnak filmet vagy sorozatot forgatni (Harbinger, X-O Manowar, Dr. Mirage, Quantum & Woody Ninjak). Róluk bővebben itt írnak.