Az új Fantasztikus négyes az idei év eddigi legnagyobb bukása

2015.08.10. 09:27

Már most könnyen kijelenthető, hogy a Fantasztikus négyes 2015 eddigi legnagyobb bukása. A 120 milliós büdzséből (nem számítva a marketingpénzeket) készült reboot mindössze 34,1 millió dollár bevételt hozott a Foxnak, ehhez hasonló érdektelenség még nem kísért idén nagyköltségvetésű blockbustert. Az új Mission Impossible meg is előzte nézettségben, így az a szégyen is megtörtént, hogy drága szuperhősfilmként csak a második helyen nyitottak. Egyedül annyi reménye lehet a stúdiónak, hogy a nemzetközi forgalmazásból még jön némi pénz, mert hiába gyűlöli egyöntetűen minden kritikus, Marvel-rajongó és maga a rendező is, a Fantasztikus négyes Peruban, Brazíliában, Franciaországban, Mexikóban, Kolumbiában, illetve négy délkelet-ázisiai országban az első helyen kezdett.

A bukás azért is lehet nagyon kínos a Foxnak, mert már harmadjára próbálják gatyába rázni a képregény-történelem legrégebbi szuperhőscsaládját, de ez a mostani még az előre megjósolt 40 milliós nyitást sem tudta összehozni. Még az első két Fantasztikus négyes is 56-58 millióval startolt, sőt, ennyire rosszul nézett Marvel-film nem is volt a 2011-es A szellemlovas: A bosszú ereje óta.

A Varietynek Chris Aronson, a Fox forgalmazásért felelős főnöke is megerősítette, hogy az elképesztően sok negatív kritika és a közösségi médiában is érezhető felháborodás nem tett jót a nézettségnek. Egyelőre nincs szó arról, hogy leírnák a Fantasztikus négyest, de a stúdiónak mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy miként történhetett ekkora kapitális blama. A Variety már azt is tudni véli, hogy a jövőben a karakterek háttérszereplőként térhetnek vissza, valószínűleg a Fox, és nem a Marvel saját univerzumán belül. Ezt azt jelenti, hogy a négy hős (plusz főgonosz) esetleg felbukkanhat valamelyik X-Menben, a Gambit-szólófilmben vagy akár a Deadpoolban, bár utóbbit kár lenne már az indulás előtt elgáncsolni.

Ráadásul egy nagyobb PR-katasztrófa is közeleg mióta Josh Trank rendező kitwittelte, hogy ő egészen mást álmodott meg eredetileg, csak a szemét Fox szétbarmolta az egészet. Ezt az állítást egyelőre nehéz alátámasztani, de a Buzzfeed friss gyűjtéséből azért kiderül, hogy lehet Trank viselkedése nem tett jót a projektnek, de a Fox is kavart valamit a háttérben. A Buzzfeed azt állítja, hogy a trailerekben, teaserekben és promóképeken látottakból rengeteg minden nem került bele a végső verzióba, ami Trank véleményét támasztja alá. Ez máskor is előfordult már, de az akciómentes 100 perc miatt siránkozó kritikusok azért valószínűleg felhorkannak, ha meglátják, hogy például egy ilyen rész is kimaradt a filmből. Arról nem is beszélve, hogy az űrruhás részekben látható vörös színeket végül inkább zöldre cserélték.