Nézze meg a Saul fia nyitójelenetét!

2016.01.22. 16:30

A New York Times oldalára került ki az a jelenet az Oscar-esélyes Saul fiából, amit mi is az év egyik legjobbjának tartunk. Ráadásul maga a rendező kommentálja az egészet angolul, Nemes Jeles László az Anatomy of a Scene legfrissebb darabjában illedelmesen bemutatkozik, majd felkonferálja a jelenetet a csiripelő madarakkal, aztán többek között a homállyal való játékról, a kézikamerás felvételekről és a portrészerű-ábrázolásról is beszél. (Ide kattintva tudja megnézni a videót.)

A rendező azt is elmondja például, hogy bár nem derül ki egyértelműen, hol játszódik a jelenet, a néző elég információt kap ahhoz, hogy tudja, egy koncentrációs táborról van szó, illetve hogy direkt kerülték az erre utaló nyilvánvaló jeleket, mint például a horogkeresztes zászlókat.

 

Ebben a filmben nagyon fontosak az életlenek. Az, hogy mit látunk élesen, és mit csak a háttérben, nagyon meghatározó. Márpedig forgatáskor a digitális kamerákban és vetítéskor a digitális kópiákon az életlen képek értékelhetetlenek, mert nincs a képnek mélysége

 – mondták az alkotók nekünk is a velük készült interjúnkban arról, hogy miért volt nagyon fontos, hogy 35mm-es filmre készüljön a film. A film operatőre Erdély Mátyás, akit az Amerikai Operatőrök Céhe idén Spotlight-díjra is jelölt a Saul fia fényképezéséért. 

Ne maradjon le semmiről!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!