Elviselhetlen jazz-zenész lett Vasember Hadigépje

2016.02.03. 14:28

Novemberben minden idők legjobb és legnagyobb hatású jazz-zenészének választották meg Miles Davist, akiről nemrég új életrajzi filmet is forgattak. A Miles Ahead című moziban a zenészt Don Cheadle alakítja, aki többet közt a Vasember-filmekből ismert Hadigépet (aka: James Rhodes) is játszotta. Sőt, a film rendezője is Cheadle lett, ezzel túlesett élete első nagyjátékfilmes rendezésén.

A film most előzetest is kapott, amit az  Entertainment Weekly egy Cheadle-interjúval együtt hozott le, amiben a színész elmesélte, hogy Davis zenéje már gyerekkora óta jelen van az életében, a szülei ugyanis sokat hallgatták, illetve hogy a film hitelessége kedvéért a zenész családjával is találkozott.  

A film egyébként 1979-ben játszódik, és arra az öt évre fókuszál, ami alatt Davis nem zenélt, Cheadle ugyanis ezt az időszakot tartotta az életrajz emberileg legizgalmasabb periódusának. Sőt, a hollywoodi hírekre reagálva azt is elárulta, hogy nem szokott az Oscar-gálákra járni, csak akkor, ha jelölik.

A Miles Aheadben Ewan McGregor, valamint a Short Term 12-ből és a tavalyi Straight Outta Comptonban is szereplő Keith Stanfield is játszik. A filmet április elsejétől vetítik majd az amerikai mozik.

Miles Ahead (2016) előzetes #1

Davis kapcsán egyébként épp tavaly írt Pándi Balázs egy remek cikket, amiben egy a budapesti éjszakában időről időre felbukkanó városi legendának járt utána, ami a zenész szentendrei látogatásáról és Ef Zámbó István gulyáskrémes szendvicseiről szól.