Meghalt R2-D2 atyja

2016.03.04. 16:31

68 éves korában, Gozo-szigeti otthonában meghalt Tony Dyson professzor, az eredeti R2-D2 építője. A szomszédja hívta ki a rendőröket ma reggel, mert aggódott a ház nyitott ajtaja miatt. Az első jelentések szerint a halál oka természetes volt, de a holttestet további vizsgálatnak vetik alá.

R2-D2 845x485p

Dysontól nyolc R2-D2-t rendelt George Lucas cége, a munkáról a professzor azt nyilatkozta korábban, hogy élete legizgalmasabb periódusa volt. A robot külsejét a film látványtervezője, Ralph McQuarrie tervezte meg, akinek Darth Vader, Csubakka és C-3PO külsejét is köszönhetjük. Dyson négy távirányítású robotot épített, ezek közü kettőben az R2-D2-t alakító Kenny Baker ült, másik kettőt pedig eleve egyszer használatosnak épített, hiszen ezeket a Birodalom visszavág című film Dagobah bolygón játszódó mocsaras jelenetei után kidobtak. A nyolc eredeti robot megalkotása öt hónapig tartott.

Dyson, aki a The White Horse Toy Company nevű játékgyártó cég tulajdonosa volt, több nagy hollywoodi sikerfilmen dolgozott, modelljeit a Superman II-ben és az 1979-es Holdkelte című James Bondfilmbe is láthattuk, ehhez 36 űrhajósbábut kellett elkészítenie. Az ő nevéhez fűződik az 1980-as Vátozó állapotok című Ken Russell-film egyik legemlékezetesebb jelenete is, az, amiben William Hurt éppen 10 méternyi, tekergős emberi bélről álmodik. A filmvilágon kívül a Sonynak, a Philipsnek és a Toshibának épített robotokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport