Nem elég fekete, támadják a Nina Simone-t játszó színésznőt

2016.06.20. 13:47

De Zoë Saldana szerint „kurvára” ők nyertek, mert az emberek most legalább az énekesnőről beszélnek. Egyébként sem csak egyféleképp lehet feketének lenni.

Áprilisban, különösebb felhajtás nélkül és csak az interneten mutatták be a Nina Simone amerikai énekesnő életéről szóló Nina című filmet, Zoë Saldanával a címszerepben.

A film már öt éve készült, először Saldana is visszautasította a főszerepet, de nagy nehezen végül mégis létrejött a projekt. A film mindenesetre folyamatos ellenszélben született meg: Nina Simone jogörökösei már a forgatás közben meglehetősen durván támadták a színésznőt, elsősorban azért, mert szerintük Saldana nem is hasonlít Simone-ra, ráadásul tiszteletlennek tartják, hogy egyrészt műorrot visel a filmben, másrészt pedig sajátjánál sötétebbre festették a bőrét.

Nina (2016) előzetes #1

A Nina Simone Twitter-oldalát kezelő csapat márciusban reagált arra, hogy Saldana megosztott egy idézetet az énekesnőtől. „Jó kis történet, de ne vedd a szádra Nina nevét. Soha többé az életedben” – írták. Később azt is hozzátették: Reméljük, az emberek lassan elkezdik megérteni, mennyire fájdalmas ez. Gyomorforgató, szívfacsaró, émelyítő, lélekszorító. El kell, hogy múljon, de most még...”

Zoë Saldana korábban még nem reagált a támadásokra, de most, az Allure magazinnak adott interjúban beszélt erről is. „Nincs egy bizonyos módja annak, hogyan legyen az ember fekete. Én úgy vagyok fekete, ahogy az tudok lenni. Fogalmatok sincs, ki vagyok én. Fekete vagyok. Fekete fiúkat nevelek. Senki ne gondolja, hogy ilyen lenézően szólhat hozzám.”

A műorról azt mondta: „Sosem gondoltam, hogy Nina Simone ne lenne vonzó. Aki az orra miatt visszataszítónak látja, annak inkább magának kellene feltennie a kérdést: mit jelent számomra gyönyörűnek lenni? Ha a kis orrot tartom szépnek, akkor a nagyobb orr már támadásnak számít?”

A színésznő egyébként is úgy gondolja, az ő szerepe semmi ahhoz képest, ami Nina Simone örökségével történik. „Ha én nem vállalom el ezt a szerepet, és megvárom, hogy elvigye valaki, aki »eléggé fekete«, akkor a forgatókönyv még mindig ott heverne valamelyik ügynökség asztalán, mert a női történetek, pláne a fekete nőkről szóló történetek nem elég érdekesek a társadalom számára. Most pedig, már azzal, hogy mi Nina Simone-ról beszélgetünk, kurvára nyertünk! Sok éven keresztül a franc se tudta, ki ő, pedig megkerülhetetlen része az amerikai kultúrának. Elsősorban mint nő, és másodsorban mint bármi más.”

Saldana az interjúban beszélt arról is, sokszor hallja azt ügynököktől, hogy egy adott szerepre a rendezők vagy a producerek inkább „tradicionálisabb” szereposztást képzeltek el – miközben egyszerűen csak arra gondolnak, az illetőnek legyen fehér a bőre.

Az interjúra Nina Simone Twitter-oldalának kezelői sajátosan reagáltak: megosztották egy portál „Zoë Saldana, egy kibaszott hazug vagy” című cikkét.

Ne maradjon le semmiről!