Itt az új Zsivány egyes-előzetes: megmutatták Vadert

11487055 8f778679c9b3026a724c6f6c9d956517 x
2016.08.12. 04:45 Módosítva: 2016.08.12. 04:51

A Disney a riói olimpia közvetítése közben mutatta be a Zsivány egyes: Egy Star Wars-történet című, decemberben érkező új filmjének legújabb előzetesét, a történetet (is) mesélő fajtát, ami most majd napokig elemeznek a rajongói oldalak, és gyártanak róla elméleteket. Tessék, ez volna az:

Elég rögös út vezetett idáig, a Disney ugyanis először egy hónappal ezelőttre ígérte a második előzetest, ehelyett a londoni Star Wars Celebration nevű közönségtalálkozón csak egy werkfilmszerűséget vetítettek le, a rossznyelvek szerint azért, mert a Zsivány egyes utóforgatásai miatt az új beharangozó már nem állta meg a helyét.  Ebből, mármint az utóforgatásból egyelőre nem sokat látni, talán a lázadók oldalára "átálló" birodalmi vadászrobot (Alan Tudyk alakítja, a Fireflyból) beszólásai lehetnek a sokat emlegetett könnyedebb pillanatok.

A történetről továbbra sincs sokkal bővebb infó: Jyn Ersónak a Birodalom új fegyveréről kell infókat szereznie (mi tudjuk, hogy a Halálcsillag az), a küldetéshez megkapja maga mellé Cassian Andor századost (Diego Luna) és a vadászrobotot, majd elmennek összeszedni a csapatot olyan arcokból, akiket zavar a Birodalom elnyomása. A küldetéstől a lázadó vezérkar túl sokat nem vár, elhangzik az előzetesben az is, hogy ebbe nagyon bele lehet bukni, és Jyn is ezt mondja a kis csapatnak a szállítóhajóban, a második perc végén. Aztán megjelenik Vader is, úgy nyolctized másodpercre és hörög.

De hát ez a lényeg benne, Vader és a hörgés, ő a kapocs a Csillagok háborújához, ami előtt ez a kommandós-partra szállós film játszódik majd. Az előzetesben látható akciójelenetekhez nem nagyon nyúltak hozzá a tavasszal látott első előzeteshez képest, ami nem baj, sőt, ilyen jó, izgalmasnak tűnő képsorokat eddig egyetlen Star Wars-filmben sem láthattunk. Ami rém idegesítő, hogy Mads Mikkelsenből még mindig nem mutattak egy villanásnyit sem, és Krennick igazgató sem szól egy árva szót sem, csak néz, mint a szegény ember Ian McKellenje. 

A film, ha valaki nem tudná, nem sorfilm, azaz nem az immáron VII bemutatott részt tartalmazó sorba tartozik, de története a Star Wars-univerzumban játszódik, sőt, a Halálcsillag 1.0 tervrajzainak ellopásáról szól, arról a kommandósakcióról, aminek köszönhetően Luke Skywalker vidéki farmerből tökös vadászpilóta lett a IV. rész végén. És hogy mi értelme van akkor nem sorfilmnek nevezni? Mert elég nehéz lenne a számozott filmek közé beszúrva,  Star Wars 3,5: Rogue One címen eladni.

Ez csak az egyik indok, a másik a marketing: a Disney erről a rókáról annyi bőrt fog lenyúzni, amennyit nem szégyell, és valahol érthetően, hiszen 4 milliárd dollárt fizettek annak idején a jogokért Lucasnak. Nem mintha akár csak egy percig is fenyegette volna őket az a veszély, hogy buknak az üzleten, a játékokkal, ajándék- és emléktárgyakkal súlyosbított, az eredeti és a később elkészült második trilógia jogaiból annyi pénz jön be, hogy nem tudják hová tenni, nem is beszélve a VII. rész, Az ébredő erő eddig 2,06 milliárd dolláros bevételéről. 

A sorfilmek a páratlan években kerülnek moziba, azaz a tavalyi után jövőre jön a VIII. rész, és 2019-ben a IX., a páros évekre pedig ún. szóló- vagy antológiafilmeket tervezett be a Disney, melyekben a Star Wars-univerzum ikonikus eseményeit és szereplőit mutatják be közelebbről. A Zsivány egyes az első ilyen film, a második, 2018-ban érkezőben Han Solo fiatalkori botlásait és Csubakkához való kapcsolatát ismerhetjük meg, a 2020-as harmadik pedig igencsak Boba Fett fejvadászról szól majd.

Volt aztán egy olyan elképzelés is, hogy a nem sorfilmekben a rendezők jobban elengedhetik magukat, és olyan sztorikat is megvalósíthatnak, melyek stílusukban különböznek a többitől. A Zsivány egyes első előzetese alapján leginkább egy klasszikus háborús filmre hajazott volna, rebellis, kívülálló kommandósokkal, akiket egy öngyilkos küldetéssel bíznak meg, és még partraszállás is volt benne. Erre mi történt? A Disney megnézte az első, nyers változatot, és a fejesek kiakadtak, mert nem gondolták, hogy a más stílus/látásmód az valóban az, amit jelent, és nem pont olyan filmet kaptak, mint az eddigiek. Újra is forgattatták a film egy részét, hogy az vidámabb, poénosabb legyen, és meg is magyarázták a dolgot:

Mivel a film közvetlenül a Csillagok háborúja eseményei előtt játszódik, megengedhetetlen, hogy stílusában ne igazodjon ahhoz.

Ennyit a járt út elhagyásáról. A Zsivány egyesről egyébként eddig ezt lehetett tudni:

  • Felicity Jones egy Jyn Erso nevű törvényen kívüli figurát alakít, aki egy Galen nevű mérnök lánya, a mérnök úr meg a Halálcsillag egyik tervezője, aki összeomlik  amikor rájön, hogy mire fogják használni az űrállomást. Kapcsolatba lép rég nem látott lányával, akiről utoljára azt hallotta, hogy a lázadóknak dolgozik, a terveket egy birodalmi robotba rejti, amit átprogramoz, és a lázadókra bíz. A birodalmiak valahogy rájönnek a dologra, megkínozzák Galent, kiszedik belőle, amit ki kell, és a lázadók nyomába indulnak, akik menekülnek, és hullanak, mint a legyek, a tervek meg valahogy R2D2-ba kerülnek át,
  • a Birodalom oldalát Darth Vader mellett a Bloodline című Netflixes sorozattal befutott Ben Mendelsohnnal erősítik meg. Ő alakítja Krennic igazgatót, aki nagyon szeretne az uralkodónál bevágódni és elkerülni Darth Vader haragját,
  • a cím, a Zsivány egyes azt a kommandós egységet takarja, ami elvégzi ezt a nem kicsit veszélyes küldetést,
  • soha nem volt még olyan sok különböző rasszt képviselő színész egy Csillagok Háborúja filmben, mint a Zsivány egyesben: a főbb szerepekben Felicity Jones, Donnie Yen, Diego Luna, Riz Ahmed, Forest Whitaker, Alan Tudyk, Jonathan Aris, Ben Mendelsohn és Mads Mikkelsen lesz látható,
  • az Erő használta szándékosan háttérbe szorul a történetben, de fontos szerepet tölt be benne a Jedha nevű bolygó, ahol a fénykardokat is működtető Kyber kristályokat termelik/bányásszák, ami nemcsak a Jedik fegyverét, de a Halálcsillagot is működteti, 
  • új rohamosztagossal találkozunk majd benne a Death Trooperrel (lefordítjuk: Halálosztagos),
  • a Maldív-szigeteken, Izlandon és Jordániában forgatták,
  • fel fog tűnni a filmben egy U-szárnyú hajó, mondjuk ez nem a hivatalos neve, a rajongók keresztelték így,
  • és mostantól hivatalos: Darth Vader is.

Már régóta tudjuk, hogy lopták el a Halálcsillag tervrajzait

Egyébként az, hogy a Halálcsillag tervei hogy kerültek a lázadókhoz, tulajdonképpen nem titok, legalábbis a sztori egy verziója nem. Először akkor került elő, amikor 1981-ben az NPR nevű rádióban lement egy 13 részes, összesen 6 óra hosszú hangjáték, amiben Brian Daley sci-fi író az eredeti Csillagok háborúját dolgozta fel, kiegészítve kismillió részlettel.

Itt a történet úgy hangzott, hogy Leia hercegnőnek egy lázadó kém mesél a Halálcsillag létezéséről. Leia elszólja magát egy birodalmi tiszt előtt, és kénytelen a Tantive IV nevű hajó fedélzetén elmenni a tervrajzokért egy Toprawa nevű bolygóra, ahol átsugározzák az adatokat a hajójára, majd ismét menekülnie kell, mert megjelenik a bolygó körüli pályán egy birodalmi csillagromboló.  

Ezen a történeten később, 1993-ban, és 1998-ban is alakítottak, szárazföldi és légicsaták kerültek bele, és könnyen elképzelhető, hogy a Zsivány egyesben is visszaköszönnek majd ezek az elemek is.   

Ne maradjon le semmiről!