Végre eljön hozzánk a fingó vízihulla

Ajánló a Cinefest legizgalmasabb filmjeiről

2016.09.09. 14:02

Pénteken indul a  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál: a fesztivál Európa-díjas díszvendége idén Juliette Binoche, akivel az Index is találkozhatott, interjúnkat hamarosan olvashatják.

Szerencsére idén is csupa jó filmmel várják az érdeklődőket, úgyhogy kiválasztottuk a tíz kedvencünket, amit vagy nagyon várunk, vagy már láttuk is, és azért ajánljuk bátran. Ezeknek sajnos egy jó részét ráadásul moziban máskor nem is lehet majd megnézni, úgyhogy ez az egyetlen lehetőségünk mozivásznon élvezni őket.  A fesztiválon a filmek mellett számos egyéb programot is szerveznek, ezekről bővebben az esemény honlapján lehet tájékozódni.

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople)

Taika Waititi új-zélandi rendező az egyik legizgalmasabb név: nem véletlenül csapott le rá a Marvel, hogy rendezze meg a Thor harmadik részét. Na az ő legújabb filmjét is megnézheti a közönség Miskolcon: ebben egy nagyvárosi kölyök (Julian Dennison) és a mostoha-nagybátyja (Sam Neill) igyekeznek nem egymás agyára menni az erdőben, miközben országos körözést adnak ki a fejükre. A filmről csupa jó dolgot írtak és többen megjegyezték, hogy bár nagyon klisésnek hat a történet, a végeredmény nagyon friss, vicces és szórakoztató lett. Az előzetest itt lehet megnézni.

Vetítések:

  • 09.10. 18:00 Pressburger
  • 09.11. 23:00 Uránia

Azonosak (Equals)

A Nicholas Hoult és Kristen Stewart főszereplésével készült film egy olyan világban játszódik, amiből teljesen eltűntek az érzelmek. A két főszereplő egy betegség következtében azonban visszakapja az érzéseit és, ahogyan az lenni szokott az ilyen filmekben, egymásba is szeretnek, ami azonnal veszélybe sodorja őket. A kritikusok dicsérték a filmben Stewart alakítását, az egész stílusát pedig úgy írták le, mintha egy Wong Kar-Wai által rendezett melodráma lenne. A nem mindennapi filmet moziban valószínűleg csak Miskolcon láthatja a magyar közönség. Az előzetesét itt lehet megnézni.

Vetítések:

  • 09.10. 21:00 Pressburger
  • 09.11. 17:00 Uránia

Toni Erdmann

Maren Ade német rendezőnő filmjét Cannes-ban egészen lenyűgözőnek találtuk. A történetet nehéz úgy összefoglalni, hogy ne rontsuk el mások filmélményét, de az alaphelyzet arról szól, hogy egy férfi (Peter Simonischek) Bukarestbe látogat, hogy újra felvegye a kapcsolatot régen nem látott, kicsit besavanyodott lányával (Sandra Hüller), de az események azonban hamar váratlan fordulatot vesznek. Akik már látták, egyöntetűen állítják, hogy a Toni Erdmann hiába három órás, egyáltalán nem érződik hosszúnak, viccei remekül működnek, miközben azért érzelmileg is rendesen megdolgozza a nézőjét. Az előzetest itt lehet megtekinteni.

toni

Vetítések:

  • 09.11. 18:00 Pressburger
  • 09.12. 23:00 Uránia

Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man)

Az év egyik nagy meglepetése a film, amiben Daniel Radcliffe egy fingó vizihullát alakít: Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje az ide Sundance fesztivál egyik legnagyobb sikere volt. A sztoriban Hank (Paul Dano) egy lakatlan szigeten tengeti napjait, és amikor éppen felakasztani készül magát, akkor a víz partra sodorja a szóban forgó, folyamatosan fingó vízihullát, amit elképesztően sok mindenre lehet használni - testileg és lelkileg is. Kettejük hihetetlen utazását mutatja be a film, ami nemcsak vicces, de nagyon érzelmes és szívmelengető is, a kritikusok kiemelték a nagyszerű fényképezést és Paul Dano alakítását. Az előzetest itt lehet megnézni.

Vetítések:

  • 09.11. 21:00 Pressburger
  • 09.12. 17:00 Uránia

Ez csak a világ vége (It's Only the End of the World)

A Cinefest egyik legnagyobb fogása, hogy bemutatják az idén Cannes-ban a zsűri nagydíját elnyerő Ez csak a világ végét. Xavier Dolan kanadai rendező legújabb filmje egy 12 év után hazatérő íróról szól (Gaspard Ulliel), aki azt szeretné közölni a családjával, hogy sajnos haldoklik. Ez azonban nem egészen a terv szerint alakul, mert mert a családtagok (olyan remek színészek alakításában, mint Marion Cotillard, Lea Seydoux, Vincent Cassel) képtelenek feldolgozni azt a hosszú időt, amit testvérük tőlük távol töltött, és ezért sajnos a filmből elég hamar egy fárasztó ordítozóverseny lesz. Mármint ezt csak a kritikusok állítják, most Miskolcon mindenki megnézheti magának, hogy így van-e.

Vetítések:

  • 09.15. 18:00 Pressburger
  • 09.16. 23:00 Uránia

Captain Fantastic

Viggo Mortensen egy remeteként élő apukát alakít az amerikai északnyugaton, ahol 6 gyereket nevel. Egy napon azonban el kell hagyniuk az otthonukat és kénytelenek visszatérni a civilizációba, ami több problémát is hoz magával, hiszen a gyerekek addig mindent az apjuktól tanultak meg. A film a Sundance-en mutatkozott be, de Cannes-ban is vetítették, a kritikai vélemények vegyesek voltak, sokan szerették, de még többen utálták a filmet, Viggo Mortensen alakítását mindenesetre a legtöbben nagyon dicsérték. Az előzetest itt lehet megnézni.

Vetítések:

  • 09.11. 23:00 Pressburger
  • 09.12. 15:00 Uránia

Elle

A Cinefest az év egyik legzavarbaejtőbb filmjével zárja a programját: az Elle ugyanis egy olyan nő története, akit megerőszakol egy ismeretlen férfi. A nő, akit Isabelle Huppert alakít elképesztő erővel, ezt nem hagyja annyiban, nemcsak lenyomozza támadóját, de bosszúra is készül ellen, úgyhogy egy feszült macska-egér játék következik. A film Philippe Djian Oh... nevű regényének adaptációja, amit az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven rendezett. A Cannes-i filmfesztiválon alapvetően szerették a filmet, és értékelték, hogy az Elle egyszerre egy feszült, thriller, aminek közben nagyon szókimondó humora van. Az előzetesét itt lehet megnézni.

Vetítés:

  • 09.17. 21:00 Uránia

Aquarius

Szintén Cannes-ban mutatkozott be, és szintén női történet az Aquarius, amiben a főszereplő Clara, egy 65 éves özvegy, az Aquarius nevű épület utolsó lakója. Körülötte már az összes lakást eladták, ő azonban megfogadta, hogy kitart és nem hagyja el otthonát. Az ingatlanpiaci vonalon kívül a film nyilván az öröklésről, a túlélésről, a kultúra és az értékek továbbvihetőségéről is szól, valószínűleg ezzel a filmmel mennek a brazílok az Oscar-díjért is. Az író és rendező Kleber Mendonça Filho, a főszerepben Sonia Braga szerepel, az előzetes erre nézhető.

Vetítések:

  • 09.14. 21:00 Pressburger
  • 09.15. 21:00 Uránia

Szerelem és barátság (Love & Friendship)

Jane Austen 1971-ben megjelent filmjéből Whit Stillman készített filmet Kate Beckinsale és Chloë Sevigny főszereplésével. Ebben egy fiatalon megözvegyült nő kalandjait követi végig, ahogy különös módszerekkel keres magának új férjet. A Szerelem és barátság az amerikai Sundance fesztiválon mutatkozott be, ahol a kritikusok nem győzték dicsérni a nagyon kedves hangulatát a filmnek és azt is megjegyezték, hogy a rendező kezében tökéletes alapanyag volt az Austen regény. A film előzetesét itt lehet megnézni.

Vetítés:

  • 09.16. 16:00 Pressburger

Akit senki sem ismer (Complete Unknown)

Joshua Marston első filmjének főszerepében Rachel Weiszt és Michael Shanont láthatjuk. Ez is a  Sundance fesztiválon mutatkozott be, de vegyesen fogadtaták, hiszen tényleg elég furcsa és széteső a film. A sztoriban Tom (őt alakítja Michael Shanon) születésnapja a feje tetejére áll, mikor beállít egy ismeretlen nő, aki neki valamiért mégiscsak nagyon ismerős, ez utóbbi Rache Weisz. Persze kiderül, hogy ők réges-régen ismerik egymást, a film pedig kettőjük kapcsolatát dolgozza fel. Az előzetest ide kattintva lehet megnézni.

Vetítések:

  • 09.12. 21:00 Pressburger
  • 09.13. 17:00 Uránia

Ne maradjon le semmiről!