Tom Hanks és fél Hollywood is imádja Budapestet

D  KB20150603012
2016.12.30. 10:13

Matt Damon miatt négyezer tonna vörös földet halmoztak fel Pesten, de rengeteg más filmet is itt forgattak, így Magyarországnak arányaiban több pénzt hoz a filmipar, mint Európa bármely más országának.

Rengeteg hollywoodi szuperprodukciót forgatnak Budapesten. A Szárnyas fejvadász folytatása, a Blade Runner 2049 miatt hónapokig itt lakott a magyar éttermekben és bringaboltokban szelfiző Harrison Ford, Ryan Goslingról pedig olyan fotósorozatot közölt a GQ magazin, amelyen különféle budapesti helyeken pózol, vagy az ágyban olvasgatja a Magyar Nemzetet – most a Yahoo News is beszámolt arról, hogy Andy Vajna tévéje, a Simicska-médiával cicaharcoló TV2 kitakarta a híradójában a lap címét.

De itt forgatták A kém és a Mentőexpedíció című filmeket, vagy A Da Vinci-kód folytatását, az Infernót is, amelynek főszereplője,

Tom Hanks azt nyilatkozta, Budapestet tartja a világ egyik legcsodálatosabb városának.

Ezzel együtt szakmai értelemben mégsem egy ilyen szuperprodukció volt a legsikeresebb a Magyarországon forgatott filmek közül, hanem Nemes Jeles László Saul fia című drámája, amely megnyerte az Oscar-díjat és a Cannes-i zsűri nagydíját is.

A Korda Stúdió bejárata a Mentőexpedíció című filmben

A Yahoonak nyilatkozva Kresmery Dániel, a legtöbb forgatásnak helyet adó Korda Stúdió igazgatója azt mondta: Budapest mára London után a második legnagyobb filmes platformmá vált Európában, „pedig csak a kapacitásunk 75 százalékát használjuk”. Ennek oka az egykori kommunista katonai bázis területén megnyitott hatalmas filmstúdió léte mellett a 2004-es adótörvény is, amely lehetővé teszi az itt forgató filmesek számára az adójuk 25 százalékának leírását.

Így 2016-ban az itt forgatott – hazai és nemzetközi – filmek 270 millió euró (84 milliárd forint) bevételt hoztak az országnak, ami több mint két és félszerese a 2011-es 105 millió eurós bevételnek. Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója erről azt mondta a Yahoonak: ez a magyar GDP 0,15 százaléka, ami a legnagyobb arányt jelenti Európa összes többi országához képest.

Magyarországon nagyjából 100 cég dolgozik a filmiparban, összesen nagyjából 4000 munkavállalóval.