Egyre több a női főszereplő Hollywoodban

2017.02.22. 15:09

Elsősorban három nagy tavalyi kasszasikernek - Érkezés, Zsivány Egyes, Szellemirtók - köszönhetően nőtt a női főszereplők aránya a legnagyobb bevételű filmekben, de ettől még Hollywood alapvetően férfiközpontú maradt, állapította meg egy friss felmérés.

Bár a hollywoodi filmek több mint kétharmadában még mindig férfiak a főszereplők, tavaly már érezhetően több női főszereplő volt: a 2016-ban a legtöbb bevételt hozó száz amerikai filmben 7 százalékkal nőtt a női főszereplők aránya, és ezzel elérte a 29 százalékot, ami új rekordnak számít.

A Hollywood Reporter által ismertetett felmérés megállapította, hogy tavaly nemcsak az Amy Adams főszereplésével készült Érkezés, vagy a szintén erős női főhősöket felvonultató Zsivány Egyes és Szellemirtók miatt javult a statisztika, de számos más sikerfilm szereposztásában is nagyobb lehetőséget kaptak a színésznők. És ez nem csak a főszereplőket vizsgálva igaz: tavaly a száz legnézettebb film 37 százalékában szerepelt fontos női karakter, ami az előző évhez képest 3 százalékos emelkedést jelent.

Ugyanakkor a szöveges szerepekben egy százalékkal csökkent a nők aránya 2015-höz képest (32 százalék), és a tanulmány szerzője, Martha Lauzen azt is megjegyzi, hogy az erős női szerepeket főleg a vígjátékokban osztják színésznőkre, az akciófilmeknek viszont mindössze 3 százalékában fordul elő női főhős. Lauzen arra is kitért, hogy miközben a nők helyzete erősödött a kamerák előtt, rendezőként vagy forgatókönyvíróként továbbra sem kapnak igazán lehetőséget. 

Ez utóbbi pedig azért sem mellékes szempont, mert a női rendezők filmjeinek 57 százalékában játssza a főszerepet színésznő, míg a férfi rendezők munkáiban ez az arány csak 18 százalékos.

Megmaradtak a nemi sztereotípiák is a filmekben, ahol a nőket ritkábban ábrázolják dolgozó emberként, mint a férfiakat: az utóbbiaknak inkább elárulják a foglalkozását, a nőknek azonban a családi állapotuk rendszerint fontosabb.

Tovább árnyalja a nők hollywoodi előretörését jelző számokat az a múlt havi vizsgálat is,  mely arra jutott, hogy 2016 tíz legsikeresebb filmje között egy olyan sincs, ahol legalább fele-fele lenne a megszólaló női és férfi karakterek aránya.

Ne maradjon le semmiről!