A Berlinálén vetítik Mészáros Márta klasszikus filmjét

2018.12.12. 15:55

Hat, digitálisan felújított klasszikus filmet vetítenek jövőre az A kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics nevű programjában, köztük Mészáros Márta Örökbefogadás című művét is - közölte szerdán a fesztivál.

Mészáros Márta filmje nem először szerepel majd a filmfesztivál programján: 1975-ös világpremierjén meg is nyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Ezzel Mészáros lett a fesztivál történetében az első nő, aki megkapta a szobrot.

Az Örökbefogadás Katáról (Berek Katalin), a vidéki, özvegy negyvenes munkásasszonyról szól, aki nős szeretőjétől szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar bonyodalmat. Egy napon viszont Anna, a szökött intézeti lány keres nála menedéket. A két nő összebarátkozik, és Kata hozzálát, hogy révbe juttassa a lány életét. 

Ez a film ismertette meg Mészáros Márta nevét a nemzetközi közönséggel. Most 4K minőségben, a Filmarchívum által felújított verzióban lesz látható; a felújításban Koltai Lajos, a film operatőre is részt vett.

"Nagyon örülök, hogy bemutathatjuk az Örökbefogadást, Európa egyik legnagyszerűbb női rendezőjének magnum opusát, makulátlan kép- és hangminőséggel. Mészáros Márta a művészfilmezés egyik úttörője, akinek a munkássága szinte minden német filmrendezőnőt inspirált" - mondta róla Rainer Rother, a Retrospective szekció vezetője, a Deutsche Kinemathek művészeti vezetője.

A fesztivál a hat filmből egyelőre hármat jelentett be. Az Örökbefogadás mellett vetítik még Carl Theodor Dreyer Ordet című 1955-ös dán filmjét, és Dominik Graf 1994-es Die Siegerét. A többi bejelentés januárban várható.

Ne maradjon le semmiről!