Gryllus Dorka csak nádasban futkos

2009.05.28. 08:47 Módosítva: 2009.05.28. 10:50
Nemsokára lebontják azt a napfénytetős tóparti minivillát, ahol Pejó Róbert 560 millió forintból forgat német nyelvű pszichothrillert Gryllus Dorkával. Az utolsó heténél járó Velencei-tavi forgatáson jártunk. Ez pszichotriller, nem zombifilm, világosítottak fel már odafele. Négy főszereplő játszmázik és drámázik.

Divatos díszletházat húztak fel a Látogatás című pszichothrillerhez a Velencei-tó partján Pákozd és Sukoró között. A lakosság fantáziáját a Sukoróra tervezett botrányos kaszinóváros amúgy is beindította, így a házra és a rémisztő jelenetekhez emelt nyolc-tíz méter magas toronyra is rácsodálkoztak. Az biztos, hogy a nádasban megbújó szürke ház körül vérlázító események zajlanak a film sztorija szerint, de mikor odaértünk, még üresen állt az előző éjszakai forgatás után. Csak egy kis vacsoramaradék árválkodott odabenn az asztalon.

Gryllus Dorka aranyéletet él itt a német férjével, amíg a férfi két barátja húsvét alkalmából meg nem látogatja őket. "Egy-két gyerek eltűnik a környéken, ezért nem lesz olyan vidám a hétvége, mint terveztük" - mesélte később az orchideaillatú minimálházban a színésznő, akinek az új frufrutól egészen átalakult az arca.

Aznap egy kiscicás jelenetet vettek volna fel vele, de helyette egy csónakházas pótforgatást iktattak be, ahová a stáb is alig fért be. Miután mind a kéttucat meghívott újságíró eljött, amin a szervezők lepődtek meg a legjobban, számunkra már végképp nem maradt ott hely. "Én itt egy egyszerű, boldog lányt játszom, aki a film végére kénytelen kinyitni a szemét" - magyarázta még Gryllus Dorka, aki a sajtó kedvéért nézett csak be aznap délelőtt a díszletbe a három másik színésszel és a rendezővel. Vetkőznie végre nem kell, de így is kemény feladatot kapott Pejó Róbert rendezőtől, akivel korábban a Dallas Pashamendében dolgoztak együtt.

Egy autóbaleset könnyebb

"Még soha nem csináltam ilyet, hogy öt hétig majdnem az összes jelenetben játszom. A legtöbb ráadásul borzasztó koncentrációt igényel - mondta. - Ez egy pszichotriller, az a lényeg, ami az emberek között zajlik, ennél egy autóbaleset is sokkal könnyebb. Azért itt is van nádasban szaladgálós és egy-két verekedős jelenet."

Gryllus Dorka férjét a grúz származású Merab Ninidze játssza, a vendégségbe érkező szőke házaspárt pedig Andreas Lust és Ursina Lardi, aki szerepelt Michael Haneke legújabb, aranypálmás filmjében, A fehér szalagban. A cannes-i díjátadót viszont a magyarországi forgatás miatt ki kellett hagynia.

Hogy ki a gyilkos, azt az ebédlőasztalon felejtett forgatókönyvből hamar kilapoztam, de csak annyit mondhatok, hogy mind a négy főszereplő gyanús. A másik nagy kérdés különben az, hogy a magyar színésznő túléli-e a filmet, miután többek között az Európa Expresszben, a Harag napjában és a Zuhanórepülésben is kinyírták.

A német-svájci-magyar filmben nincs annyi vérengzés, mint az alapjául szolgáló regényben (Der Kameramörder, azaz A kamerás gyilkos). Szerepel viszont benne néhány rémisztő videó, amin kisgyerekeket terrorizálnak. Ezekben a Karaván roma színészképző stúdió tanítványai szerepeltek, és külön pszichológus foglalkozott velük, hogy az élethű helyzetek ne viseljék meg őket.

"Egy kaszkadőr, Szabó Gáspár ijesztegette a gyerekeket, akinek eleve olyan az arca, hogy Los Angeles-be is hívták szörnyes filmbe" - jegyezte meg Piroch Kata, aki a producer asszisztense és Piroch Gábor kaszadőr lánya.

A rosszat akarjuk látni

"A könyvben nagyon erős a médiakritika, és a gyilkosságokat is nagyon grafikusan ábrázolja - magyarázta Pejó Róbert a díszletház régi fotógépekkel és keritörpékkel dekorált dolgozószobájában. - A filmben ezek nem ilyen erősek. Inkább arról szól a film, hogy mennyire nem kötődünk egymáshoz, és mennyire nem ismerjük azokat, akikkel élünk. A színészeknek ezért nagyon finoman kell reagálniuk a szituációkra." Bár Gryllus Dorka nagyrészt németül játszik, Pejó szerint jól veszi az akadályt, neki csak megerősítést kell nyújtania.

Miután a rendező a romatelepen játszódó Dallas Pashamendével megszívta a helyszínválasztást (Romániából környezetvédelmi okokra hivatkozva kipenderítették a stábot), most se egyszerű helyet választott. Mivel a terület tájvédelmi körzet, rengeteg papírt kellett beadni az engedély megszerzéséhez. "Nagyon izgultam, hogy megkapjuk-e, teljesen beleszerettem. Nagyon jól illik ehhez a történethez, amiben az emberek a saját természetükkel vesztették el a kapcsolatot" - mondta.

A házat néhány vaddisznótúrásra építették fel Stork Csaba tervei alapján, és mivel a helyszínt úgy kell visszaadniuk, ahogy találták, a forgatás után le is bontják. A kétmillió eurós (560 millió forint) költségvetésű thrillert Pohárnok Gergely fényképezi, és a jövő évi filmszemlén szeretnék bemutatni, de addigra a rendező már Mancs, a hős mentőkutya sokat halogatott életrajzi filmjével lesz lekötve. Annak a forgatása a mostani állás szerint késő ősszel indul.