Joey is jobb színész, mint Nicolas Cage

2009.06.11. 11:03
Csak a parókás Nicolas Cage állíthatja meg a Földet felperzselő napkitörést. Julianne Moore meg a vakságot okozó vírus ellen harcol. De katasztrófafilmek közé soroljuk az öreg brit színészekkel készült Rockhajót is.

Képlet

Alex Proyas az Én, a robot után horrorisztikus világvége-filmet rendezett, amiben Nicolas Cage-nek a suttogó szellemek és egy giga-napkitörés mellett az egyedülálló apa szerepével is meg kell küzdenie. Cage egy menthetetlenül materialista fizikatanár, aki csak akkor kezd hinni a természetfelettiben, mikor a kisfia (a Benjamin Buttonből ismerős Chandler Canterbury) megmutat neki egy papírfecnit a Földet elpusztító katasztrófák dátumával. A Világok harcát idéző, családcentrikus világvégemozi 24 millió dollárral nyitott márciusban Amerikában, azóta 155 milliónál tart. Az IMDb-n 6,7 ponton áll, a Rottentomatoeson viszont csak 33 százalékot kapott. A kritikusok többsége a főszereplőbe kötött: „Ez is csak egy felejthető Nicolas Cage-film.” – írja a Boston Globe, a Film Experience szerint meg még „a Jóbarátok Joey Tribianija is jobb színész, mint Nicolas Cage”. Egyedül a Variety írt pozitívat: „Nem is olyan rossz természetfeletti sci-fi, sokkal értékesebb, mint a látványt hangsúlyozó, menekülős katasztrófafilmek”. A Képletet egyébként Richard Kelly, a Donnie Darko író-rendezője készítette volna el, de inkább a The Box című horrort választotta.

Rockhajó

A briteknél hatalmas kultusza van a BBC-ellenes kalózhajó-rádióknak, és a közszolgálati média ellen lázadó DJ-knek. Richard Curtis, az Igazából szerelem rendezője róluk forgatott nosztalgikus-bulizós rock n’ roll-filmet, olyan sztárokkal, mint Kenneth Branagh, Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, és az olajba mártott Bond-lány, Gemma Arterton. Az időpont 1966, a helyszín a nap 24 órájában rockzenét nyomató hajó, ahol Bill Nighy DJ-csapata minden nap elhódítja a közönséget az állami rádiótól. Egy ultrakonzervatív politikus (Branagh) viszont örökre el akarja süllyeszteni a társadalmat felforgató bulihajót. A film 7,6 ponton áll az IMDb-n, 54 százalékot kapott a Rottentomatoeson. A Hollywood Reporter szerint „túl hosszú a film, ráadásul két dal között alig tudunk meg valamit a hajón élő DJ-kről”, a Heat Magazine viszont azt írja: „Ez Richard Curtis eddigi legjobb és legviccesebb filmje”. Érdekesség, hogy a forgatási helyszínnek használt hajó, MV Timor Challenger pont úgy néz ki, mint az MV Ross Revenge, a Radio Caroline egykori főhadiszállása, ahonnan 1983 és 91 között sugározták az illegálzenét.

Vakság

A brazil Fernando Meirelles rendhagyó zombifilmet forgatott José Saramago Vakság című regényéből. Vakságot okozó járvány üti fel a fejét, ami miatt mindenkit karanténba zárnak. Az egyik nő (Julianne Moore) viszont csak tetteti a vakságot, hogy a férjével (Mark Ruffalo) maradhasson. A film tavaly lemaradt az Aranypálmáról Cannes-ban, de helyette kapott 12 másik díjat. A 25 milliós költségvetés mellé eddig csak 7 milliós bevétel jutott, és a kritikusok véleménye is elég vegyes. A Vakság jelenleg 8,8 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 42 százalékot kapott. A Minneapolis Star Tribune szerint „ez a finomlelkűek Apokalipszis-filmje, akiknek túl durva a 28 nappal később”, a Boston Globe viszont jobb Saramago-adaptációnak tartja, mint a 2002-es Kőtutajt.

René - Egy élet a rácsok mögött

Helena Třeštíková 20 éven keresztül, 1987-től 2008-ig dokumentálta egy cseh bűnöző, René Plásil életét. A férfi 16 évesen került először rács mögé, aztán rendszeres visszaeső tolvajként a fél életét itt élte le. Az időt börtöntetkók gyűjtésével, naplóírással, és a rendezőnővel való levelezéssel ütötte el. A René tavaly díjat nyert a lipcsei dokumentumfilmes fesztiválon, és European Film Awardot is kapott. 8,2 ponton áll az IMDb-n, de azért néző ne várjon Remény rabjai-hangulatot, ez itt a rideg valóság. Třeštíková nem ítélkezik, csak dokumentál, mi pedig betekintést nyerhetünk a börtönélet ingerszegénységébe és kilátástalanságába.

Boszorkánykör

183545 1

„Erdély vadlányos-szépasszonyos vidékén, Gyimesben játszódik ez a 2009-es ballada. Egy rendőrt hívnak ide bicskázás miatt nyomozni, de aztán a krimiszál egy misztikus-erotikus világba vezet el” - Zsigmond Dezső rendező így foglalta össze a szemle előtt a filmje tartalmát, majd azt is hozzátette: „A hegyifilmek nem olcsóak, de csak 64 millióból forgattunk.” A Magyar Történelmi Film Alapítvány 28 millióval, az MMK 20 millióval támogatta. Zsigmond Dezső egyébként több mint 10 éve forgat Erdélyben dokumentumfilmeket. A korábbi munkáiból itt is megjelennek a legjobb figurák: Kurkó János csíkszeredai nagyvállalkozó nemcsak azt a rendőrt játszotta el, akit elragadnak a boszorkányok, de 3,5 milló forinttal a költségvetésbe is beszállt. A második rendőrt már a Kaméleon szélhámostársa, a kárpátaljai Trill Zsolt alakítja, a címszereplő vadlányt pedig Tankó Erika erdélyi színésznő, akit ott nőtt fel, ahol a film játszódik.