Ki az igazi plázacica?

2011.03.09. 14:17
Dyga Zsombor akciómozija mellett most egy Mundruczó Kornél-film is a csomagba került. Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmes guru plázakörútja és egy amatőr lelkesedéssel készült szerelmes scifi színesíti az Indavideo Film eheti adagját.

Afta (teljes méretben itt)

A cannes-i fesztiválokon befutott Mundruczó Kornél itt még nem Tóth Orsolyával dolgozott, de Polgár Tamás és a 2001-es film hangulata az elhanyagolt lakótelepi srácokkal már a Szép napok című filmjét harangozza be. A fiúk a betongarázsokban és panelek között lézengenek Wéber Katával, míg a fülledt nyári nap végén erőszakba fordul az unalom.

Plázák népe

Megtudjuk, mi a plázacica, hogy tunyulhatnak az eladók, hogy lophatnak a boltokban, és milyen vizsgálatot végezhet egy biztonsági őr. Mindezt Papp Gábor Zsigmond antropológiai kutatásokat idéző filmjében, amiket a rekordnézettségű retrosorozatai közben végzett 2002-ben. Ekkor még sokkal többen ódzkodtak a szaporodó bevásárlóközpontoktól.

Konstans

Amatőrfilm-fesztiválon kapott Tallinnban különdíjat a romantikus minimálscifi, amiben a főszereplő megtalálja, és ágyba viszi a nőt, akiről egész életében álmodott, de aztán a világ egy távoli pontján eszmél. Babai István és Kövi Gergő harmadik közös filmje 100 ezer forintból készült, ennyit nyertek egy korábbi fesztiválon. Mindketten a paksi tévé munkatársai. Kátai Kinga és Váncsa Gábor szereplők a kaposvári egyetemen tanulnak, előbbi egy UPC-reklám háttérembere volt, utóbbi a HALO3 ODST élőszereplős trélerének főszereplője.

Magyarfutball, a 91. perc

A film megmutatja a magyar futball igazi rákfenéjét, az ifjúsági utánpótlás szakmailag gyenge képzését, köztük a Sándor Károly Akadémiáét: a magyar ifjúsági válogatott Európa-bajnoki selejtező túráját követi végig Svédországban. A rendező Muhi András Pires pár éve a Ferencváros ifi-csapatának jobbszélsőjeként rohamozott.

Csillogás

Három emberrel foglalkozik a film, akik a klinikai halál állapotát megélték. Egyikük - aki nem mellesleg Nádas Péter író - hihetetlen precizitással beszél róla, a másik riportalany katolikus megvilágosodásról számol be,  és egy buddhista megközelítéssel is találkozunk. Arcok közeliben, látszólag egyszerű képekben, de profin világítva, hd-vel rögzítve. "Saját felindulásukból csináltuk két nagyjátékfilm között" - mondta Muhi András producer Fliegauf Benedek filmjéről.

Logjam Snake

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című sorozata minden filmjének a kiindulópontja. A sorozat első része 2009-ben Annecy Filmfesztiválon elnyerte a legjobb zenéért járó SACEM díját, majd 35 további fesztivál díj után a Studio Baestartsnál a Nickelodeon UK pénzügyi támogatásával további 12 epizód készült. A sorozat 2009-ben  Annecy-ban elnyerte a televíziós kategória nagydíját, majd a brit filmakadémia BAFTA-díjra jelölte, a Canal+ megvette a francia vetítési jogot. Magyar tévétársaság még nem jelentkezett érte.

Tempo

Mikor a két főszereplő (Bognár Anna, Schmied Zoltán) magához tér, kezük egy aktatáskához van bilincselve, és egy ismeretlen hang a telefonban azt mondja, 20 percük van lebonyolítani egy sikamlós üzletet a város másik végében. Dyga Zsombor 2000-es kisfilmjét A lé meg a Lola inspirálta, de mozikban nem nagyon forgalmazták. Ezt a színészpárost már láthattuk együtt a Tesóban, a Gyilkosokban és az Öcsögökben, mielőtt Bognár Anna 2003-ban visszavonult, Schmied Zoltán pedig feleségével, Schell Judittal is szerepelt azóta a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című moziban.