Ambrus
-7 °C
3 °C

A mocsárban fuldokló honfoglalóké az Index bakidíja

2005.01.28. 18:30
Bár Árpa Attila szerint az Argót gúnyoló fórumos hozzászólás nem illik egy profi filmes bakivadászhoz, olvasóink többnyire annak bizonyultak. Több ezer szavazat alapján a Legsúlyosabb magyar filmes baki-díjat az Argo elől elhalászta a Honfoglalás, és még számtalan kategóriában is díjazhattuk a bakikat és az elkövetőiket. Liptai Claudia a dekoltázsa, Eszenyi Enikő a kivillanó feneke miatt részesült elismerésben. De ne szaladjunk ennyire előre.
Az Index mozimagazinja, a Cinematrix január 7-én szólította fel Önöket magyar filmes bakivadászatra. Január 15-ére a Fórumba már annyi hozzászólás érkezett, hogy megszületett a végleges sorrend: a legtöbb baki a Honfoglalásban van, ezt követi az Európa Expressz, harmadik az Egri csillagok lett.

#alt#
A kikerülhetetlen mocsár kikerülhető
Tekintse meg a bakikat!
Ezután azt bocsátottuk szavazásra, hogy melyik filmhez tartozik a legsúlyosabb baki, és az egyéni küzdelem szavazós részét január 28-án zártuk le: 2120 olvasónk tartja úgy, hogy a legdurvább hiba a mocsárban fuldokló magyarok jelenete, ami egyben a Honfoglalás című film csúcspontja is, így Koltay Gábor ezzel már a második negatív fődíjat, a Legsúlyosabb magyar filmes baki-díjat is elnyerte a Cinematrixtól. 409 olvasónk értett egyett azzal, hogy az Argo című filmhez tartozik a második legnagyobb baki, sőt hogy az Argo maga is egy filmes baki, így Árpa Attila virtuális ezüstérmet kapott. 235 szavazat pedig Herendi Gábornak juttatott egy bronzot a Magyar vándor nyolc vezéres változata miatt. (Bár a vezérek mögött kódorgó stábtagot utólag kiretusáltak a filmből, az emléke mindig velünk marad.)

A videóra forgatott Honfoglalás mocsáros jelenete nem véletlenül nyerte meg fölényesen a versenyt. Az alkotók minden eszközzel arra törekedtek, hogy ne derüljön ki: Előd húsztagú nemzetsége bármikor kiléphetne a - Franco Nero által patetikusan csak kikerülhetetlen, halálos mocsárnak nevezett - sárból, hogy a mellette lévő fás ösvényen haladjon tovább. Hiába.

Különdíjak, mert megérdemlik

"Eleve több hibát veszek észre, mint az átlag néző, de csak a súlyosabbak érdekelnek" - számolt be bakivadász szokásairól a Cinematrixnak a második helyezett Árpa Attila filmrendező. Az mindenesetre biztos, hogy Árpa az argós bakikból jóval többet talált nálunk (gyűjteménye márciusban a film dvd-jén már megtekinthető lesz), de a Cinematrix fórumozói is élelmesebbnek bizonyultak az átlag nézőknél. Ha Önök szinkronpontokat nem is vettek észre szabad szemmel, a magyar filmekből - különös tekintettel az újonnan érkezett bakikra -, annyi érdekesebb hibára figyeltek fel, hogy több kategóriában is díjat oszthattunk.

#alt#
Csúszkál a szoknya Eszenyi fenekén
Klikk a bakikra!
Liptai Claudia dekoltázsa például annyira megragadta egyik fórumozónk figyelmét a Magyar vándorban, hogy állítása szerint sokadszorra sem vette észre, hogy mögötte egy boroskancsó változtatja a helyét. "Még hogy lejátszotta Liptait a kancsó? - kérdezi 15-ei cikkünkre reagálva felháborodottan a fórumozó. - Fordítva történt!" Olvasónk lelkesedésének hála a Legjobb bakiretusáló-díjat juttatjuk a színésznőnek, amit persze csak megosztva kaphat, hiszen Eszenyi Enikő Kontroll című filmben elkövetett bravúros metrólevonulását nem múlhatja felül. Antal Nimród metrómeséjében Eszenyi alakítása miatt csak sokadszorra tűnhet fel, hogy a művésznőnek a szoknyájából néha kilátszik a feneke, néha pedig nem.

A Kontroll két jelenete a film műfajához illőn a Legthrilleresebb baki-díjakat is elnyerte. A Béla bá' tolatva vezeti a metrót (ugyanis a metró hátuljából száll ki) című baki mellett Kripli nagymonológja is "überkedvenc" lett. Ez utóbbiban a László Zsolt alakította Kripli az egyik ellenőrnek úgy adja elő a metrófutás lényegét, hogy közben visszafele haladnak előre, és kétszer is ugyanannál a vágánytáblánál találják magukat.

A legamatőrebb magyar

A Legamatőrebb tévés átírás díja a 2,8 milliárd forintból készített Hídemberé lett. A moziváltozat tévére írásakor egy fórumozónk hozzászólása szerint az alkotók hatalmas szakmai hibát követtek el: "ahelyett hogy fekete csíkkal látták volna el a képmező tetejét és alját, egyszerűen kitöltötték a képernyőt a moziban a vászonról lelógó, nem látható részekkel. Az országgyűlési jelenetekben így végig látható a stúdió teteje, máskor alul látszanak a krétával rajzolt jelölések, az egyik jelenetben pedig még a házak is elfogynak." (Ezt az egy példát nem tudtuk letesztelni - a szerk.)

#alt#
A halottak az életüket mentik
Tekintse meg a bakikat!
Az Egri csillagoknak szintén két jelenetét is díjazzuk, meglepetés-szerűen a Legviccesebb halottak díjával. Az egyik jelenetben a már elhunyt törökök a megriadt lovaktól féltik gyáva testüket, majd miután megmenekültek, nyugodtan meghalnak másodszorra is. A másodikban a halottak vidáman kukucskálnak, majd hirtelen eszükbe jut, hogy újra életüket veszítsék, mintha Szulejmán hangosbeszélőn figyelmeztetné őket.

Az Időutazós baki kategóriát a két honfoglalós film egy-egy lovaglós jelenete nyerte. A Magyar vándorban a Gesztesi Károly alakította Árpád egy iparosodáskori kőbánya előtt lovagol el vezéreivel, a Honfoglalásban pedig a besenyők várják ki, hogy elég kondenzcsík kerüljön az égre, és csak azután támadnak elődeinkre.

Végül a Legdurvább mikrofonos baki-díjat osztjuk ki, amit nem kaphat más, mint a Meseautó című romantikus film. Hiszen miközben Stohl András Ónodi Eszter meghódításán töri a fejét, a puskamikrofon egy alien támadását imitálva többször is rácuppan a hajára.

Most már nincs más hátra, mint hogy megköszönjük fanatikus fórumozóinknak a majdnem egy hónapja tartó töretlen mozifürkészést, és a híres bakivadász filmrendező Árpa Attila szavaival búcsúzzunk: "A baki nem szégyen". De azért csak keressük tovább!

A Cinematrix baki-díjak:
Legsúlyosabb baki-díj:
1. Honfoglalás ("A kikerülhetetlen, halálos mocsár kikerülhető")
2. Argo ("Az Argo önmagában egy filmes baki")
3. Magyar vándor ("Egy statiszta látszik a vezérek mögött" - ezt a bakit utólag retusálták - a szerk.)

Különdíj: Balog Tibit alakító Kovács Lajos pisztolya mobillá alakul (Argo)

Legjobb bakiretusáló-díj: Liptai Claudia dekoltázsa (Magyar vándor), Eszenyi Enikő kivillanó feneke (Kontroll) megosztva
Legthrilleresebb baki-díj: Béla bá' tolatva vezeti a metrót (Kontroll), Kripli visszafele halad (Kontroll)
Legamatőrebb tévés átírás-díj: Hídember
Legviccesebb halottak baki-díj: Egri csillagok
Időutazós baki-díj: A besenyők kondenzcsík alatt támadnak (Honfoglalás), Árpád egy iparosodáskori kőbánya előtt lovagol (Magyar vándor)
Legdurvább mikrofonos baki-díj: Stohl Andrást fejbenyomja a mikrofon (Meseautó)

Legtöbb baki:
1. Honfoglalás
2. Európa Expressz
3. Egri csillagok

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.