A mocsárban fuldokló honfoglalóké az Index bakidíja

2005.01.28. 18:30
Bár Árpa Attila szerint az Argót gúnyoló fórumos hozzászólás nem illik egy profi filmes bakivadászhoz, olvasóink többnyire annak bizonyultak. Több ezer szavazat alapján a Legsúlyosabb magyar filmes baki-díjat az Argo elől elhalászta a Honfoglalás, és még számtalan kategóriában is díjazhattuk a bakikat és az elkövetőiket. Liptai Claudia a dekoltázsa, Eszenyi Enikő a kivillanó feneke miatt részesült elismerésben. De ne szaladjunk ennyire előre.
Az Index mozimagazinja, a Cinematrix január 7-én szólította fel Önöket magyar filmes bakivadászatra. Január 15-ére a Fórumba már annyi hozzászólás érkezett, hogy megszületett a végleges sorrend: a legtöbb baki a Honfoglalásban van, ezt követi az Európa Expressz, harmadik az Egri csillagok lett.

#alt#
A kikerülhetetlen mocsár kikerülhető
Tekintse meg a bakikat!
Ezután azt bocsátottuk szavazásra, hogy melyik filmhez tartozik a legsúlyosabb baki, és az egyéni küzdelem szavazós részét január 28-án zártuk le: 2120 olvasónk tartja úgy, hogy a legdurvább hiba a mocsárban fuldokló magyarok jelenete, ami egyben a Honfoglalás című film csúcspontja is, így Koltay Gábor ezzel már a második negatív fődíjat, a Legsúlyosabb magyar filmes baki-díjat is elnyerte a Cinematrixtól. 409 olvasónk értett egyett azzal, hogy az Argo című filmhez tartozik a második legnagyobb baki, sőt hogy az Argo maga is egy filmes baki, így Árpa Attila virtuális ezüstérmet kapott. 235 szavazat pedig Herendi Gábornak juttatott egy bronzot a Magyar vándor nyolc vezéres változata miatt. (Bár a vezérek mögött kódorgó stábtagot utólag kiretusáltak a filmből, az emléke mindig velünk marad.)

A videóra forgatott Honfoglalás mocsáros jelenete nem véletlenül nyerte meg fölényesen a versenyt. Az alkotók minden eszközzel arra törekedtek, hogy ne derüljön ki: Előd húsztagú nemzetsége bármikor kiléphetne a - Franco Nero által patetikusan csak kikerülhetetlen, halálos mocsárnak nevezett - sárból, hogy a mellette lévő fás ösvényen haladjon tovább. Hiába.

Különdíjak, mert megérdemlik

"Eleve több hibát veszek észre, mint az átlag néző, de csak a súlyosabbak érdekelnek" - számolt be bakivadász szokásairól a Cinematrixnak a második helyezett Árpa Attila filmrendező. Az mindenesetre biztos, hogy Árpa az argós bakikból jóval többet talált nálunk (gyűjteménye márciusban a film dvd-jén már megtekinthető lesz), de a Cinematrix fórumozói is élelmesebbnek bizonyultak az átlag nézőknél. Ha Önök szinkronpontokat nem is vettek észre szabad szemmel, a magyar filmekből - különös tekintettel az újonnan érkezett bakikra -, annyi érdekesebb hibára figyeltek fel, hogy több kategóriában is díjat oszthattunk.

#alt#
Csúszkál a szoknya Eszenyi fenekén
Klikk a bakikra!
Liptai Claudia dekoltázsa például annyira megragadta egyik fórumozónk figyelmét a Magyar vándorban, hogy állítása szerint sokadszorra sem vette észre, hogy mögötte egy boroskancsó változtatja a helyét. "Még hogy lejátszotta Liptait a kancsó? - kérdezi 15-ei cikkünkre reagálva felháborodottan a fórumozó. - Fordítva történt!" Olvasónk lelkesedésének hála a Legjobb bakiretusáló-díjat juttatjuk a színésznőnek, amit persze csak megosztva kaphat, hiszen Eszenyi Enikő Kontroll című filmben elkövetett bravúros metrólevonulását nem múlhatja felül. Antal Nimród metrómeséjében Eszenyi alakítása miatt csak sokadszorra tűnhet fel, hogy a művésznőnek a szoknyájából néha kilátszik a feneke, néha pedig nem.

A Kontroll két jelenete a film műfajához illőn a Legthrilleresebb baki-díjakat is elnyerte. A Béla bá' tolatva vezeti a metrót (ugyanis a metró hátuljából száll ki) című baki mellett Kripli nagymonológja is "überkedvenc" lett. Ez utóbbiban a László Zsolt alakította Kripli az egyik ellenőrnek úgy adja elő a metrófutás lényegét, hogy közben visszafele haladnak előre, és kétszer is ugyanannál a vágánytáblánál találják magukat.

A legamatőrebb magyar

A Legamatőrebb tévés átírás díja a 2,8 milliárd forintból készített Hídemberé lett. A moziváltozat tévére írásakor egy fórumozónk hozzászólása szerint az alkotók hatalmas szakmai hibát követtek el: "ahelyett hogy fekete csíkkal látták volna el a képmező tetejét és alját, egyszerűen kitöltötték a képernyőt a moziban a vászonról lelógó, nem látható részekkel. Az országgyűlési jelenetekben így végig látható a stúdió teteje, máskor alul látszanak a krétával rajzolt jelölések, az egyik jelenetben pedig még a házak is elfogynak." (Ezt az egy példát nem tudtuk letesztelni - a szerk.)

#alt#
A halottak az életüket mentik
Tekintse meg a bakikat!
Az Egri csillagoknak szintén két jelenetét is díjazzuk, meglepetés-szerűen a Legviccesebb halottak díjával. Az egyik jelenetben a már elhunyt törökök a megriadt lovaktól féltik gyáva testüket, majd miután megmenekültek, nyugodtan meghalnak másodszorra is. A másodikban a halottak vidáman kukucskálnak, majd hirtelen eszükbe jut, hogy újra életüket veszítsék, mintha Szulejmán hangosbeszélőn figyelmeztetné őket.

Az Időutazós baki kategóriát a két honfoglalós film egy-egy lovaglós jelenete nyerte. A Magyar vándorban a Gesztesi Károly alakította Árpád egy iparosodáskori kőbánya előtt lovagol el vezéreivel, a Honfoglalásban pedig a besenyők várják ki, hogy elég kondenzcsík kerüljön az égre, és csak azután támadnak elődeinkre.

Végül a Legdurvább mikrofonos baki-díjat osztjuk ki, amit nem kaphat más, mint a Meseautó című romantikus film. Hiszen miközben Stohl András Ónodi Eszter meghódításán töri a fejét, a puskamikrofon egy alien támadását imitálva többször is rácuppan a hajára.

Most már nincs más hátra, mint hogy megköszönjük fanatikus fórumozóinknak a majdnem egy hónapja tartó töretlen mozifürkészést, és a híres bakivadász filmrendező Árpa Attila szavaival búcsúzzunk: "A baki nem szégyen". De azért csak keressük tovább!

A Cinematrix baki-díjak:
Legsúlyosabb baki-díj:
1. Honfoglalás ("A kikerülhetetlen, halálos mocsár kikerülhető")
2. Argo ("Az Argo önmagában egy filmes baki")
3. Magyar vándor ("Egy statiszta látszik a vezérek mögött" - ezt a bakit utólag retusálták - a szerk.)

Különdíj: Balog Tibit alakító Kovács Lajos pisztolya mobillá alakul (Argo)

Legjobb bakiretusáló-díj: Liptai Claudia dekoltázsa (Magyar vándor), Eszenyi Enikő kivillanó feneke (Kontroll) megosztva
Legthrilleresebb baki-díj: Béla bá' tolatva vezeti a metrót (Kontroll), Kripli visszafele halad (Kontroll)
Legamatőrebb tévés átírás-díj: Hídember
Legviccesebb halottak baki-díj: Egri csillagok
Időutazós baki-díj: A besenyők kondenzcsík alatt támadnak (Honfoglalás), Árpád egy iparosodáskori kőbánya előtt lovagol (Magyar vándor)
Legdurvább mikrofonos baki-díj: Stohl Andrást fejbenyomja a mikrofon (Meseautó)

Legtöbb baki:
1. Honfoglalás
2. Európa Expressz
3. Egri csillagok