Hellboy 2-vel indít Etyek?

2007.04.03. 21:51
Jövő héten veheti birtokba az első külföldi stáb az etyeki Korda filmstúdiót, aminek egy része még építési terület, és jelenleg is ezer munkás dolgozik a helyszínen.

"A stúdió egy részét következő héten veheti használatba az első produkció. Nem sok nagy film van a piacon, és ez a produkció az egyik - jelentette be kedden a Kogart Házban Krisán László, a Korda Filmstúdió ügyvezető igazgatója. A film címét csak három-négy héttel később hozzák nyilvánosságra, de az Index információi szerint az Oscar-díjas Faun labirintusa rendezőjének, Guillermo del Torónak a filmje, a 72 millió dolláros (13 milliárd 220 millió forintnyi) költségvetésű Hellboy 2 érkezik Etyekre. "Akár az is lehet" - adott Krisán kitérő választ, mikor erre rákérdeztünk. Később, a cikk megjelenése után cáfolta az információt: "a produkció nevéről semmilyen információt nem adunk és nem adtunk".

A magyar stúdiók kilátásaival kapcsolatban a sajtótájékoztató után megjegyezték, hogy "az elmúlt egy-két év a világ filmgyártása számára nem volt olyan sikeres, de idén egy nagyon jó időszak következhet, a Mafilm és a pomázi stúdió is fullon üzemel." Információik szerint ugyanis nagy film forog Pomázon és a Mafilmben is egy angol sorozat indult el.


A Korda stúdió

Az üzleti reggelin Krisán László és Sokorai István ügyvezető igazgatók a Kanadai Kereskedelmi Kamara tagjainak, magyar és kanadai üzletembereknek mutatták be angolul a stúdiót, és a beszédeket egy 3D-s prezentációval kísérték. "Kanada és Amerika tradicionális filmgyártó országok - magyarázza az üzleti találkozó célját az ügyvezető. - Az ő figyelmüket szeretnénk felhívni arra, hogy a filmtörvény mellé már egy azt kiszolgáló stúdió is létesült. A kamarákat mindenki komolyan veszi, hiteles információkat tudnak közvetíteni az anyaország felé, ezért az amerikaiakkal és a németekkel is tervezünk hasonlót."

Ezer munkás dolgozik rajta

A Demján Sándor magántőkéjéből épülő stúdió jelenleg még részben építési terület, a helyszínen most is ezer ember dolgozik. A jövő héten érkező külföldi stáb az első ütem épületeit még hosszú időre lefoglalhatja, de a terület többi részén, jól elhatárolva tovább folytatódik a második és a harmadik ütem építése. A decemberig bővülő stúdióba emellett "még idén be lehetne hozni magyar filmeket is, vagy 5-20 milliós költségvetésű koprodukciókat, amiből most három is helyszínt keres az országban."

A fő attrakció, a vizes stúdió csak 2008 februárjától fogadhatja a filmeseket. 2007 végére fejezik be mindhárom fázist, aminek a költségvetése összesen 91 millió euró. Menet közben néhány változás is történt a tervekben, a vizes stúdió belmagasságát hat méterrel megemelik, a hátsó falát pedig 80 százalékban nyithatóvá teszik, és a stúdióban nemcsak bluescreen, de greenscreen előtt is forgathatnak majd, ami sokkal drágább, mert új technológia.

Bérbe adni nem elég

Hogy a befektetés mennyi idő alatt térül meg, az üzleti titok. "Valamivel később, mint egy bevásárlóközpont - körvonalazza a kilátásokat Sokorai István. - A filmipar sokkal kiszámíthatatlanabb üzletág, mint amivel a tulajdonosok eddigi foglalkoztak." A bevételeknek csak egy részét adná a bérleti díj, a Korda stúdió emellett a tervezett műszaki kényelmi és produkciós szolgáltatásokból jut majd nyereséghez. A műszaki szolgáltatások magukban foglalják például a technikai felszerelés biztosítását, az áramellátást, a légkondit, a kényelmi szolgáltatások a szállodák, szállítás megoldását, segítséget az adóelszámolásban, adminisztrációban és titkári teendőket, a produkciós szolgáltatások közé tartoznak a díszletek, a kellékek, és a jelmezek.


Kiszolgálóhelységek

Van igény Kelet-Európára

Mikor megemlítettük, hogy Philadelphia ingyen biztosított filmstúdiót Frank Farago producer tájékoztatása szerint a Rocky Balboa stábjának, Krisán elismerte, hogy "magából a stúdióbérletből, egyéb szolgáltatások nélkül nem lehetne megfelelő bevételt produkálni, ehhez szükséges a produkciókat kiszolgáló egyéb szolgáltatási ágak bevonása. A stúdiót megfelelő ellenérték nélkül viszont nem adnák bérbe még a bevezetési időszakban sem."

Amíg az etyeki stúdió első üteme tető alá került, a prágai Barandovot is kibővítették, de az ügyvezető szerint "az így is tele van, és reméljük, hogy sikerül ezt a dominanciát árnyalni. Van igény Kelet-Európára, de kültéri forgatásokkal, a műteremkapacitás bővítése nélkül 25 milliárdnál többet nem tudnak a produkciók az országban elkölteni." Mint tegnap hírül adtuk, Demján Sándor Moszkvában és Magyarországtól keletre egy másik helyszínen is filmstúdiót épít, de hogy hol, arra Krisántól nem kaptunk választ.

"Már ideje volt, hogy felzárkózzunk - nyugtázta végül Andy Vajna a 2004-es bejelentés után lassan egyenesbe kerülő stúdióépítést. - Amit még meg kell tanulnunk az az, hogy filmbaráttá váljunk. Spielberg 20 millió dollárt hagyott itt négy hét alatt. Fel kell ismernünk mennyi pénzt költenek el a filmiparban, és profitálni belőle." Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy szükség volna egy filmbizottságra, ami a filmes szakmát egységesen képviseli, és például a területek bérlésében segíti a produkciókat. Ezzel azt az abszurd állapotot is megszüntetnék, hogy míg New York ingyen ad rendőröket filmforgatáshoz, nálunk hatezer forint a tarifa óránként.